Priprema utakmice sa DinamomUvodKao prvo htio bih napomenuti da je ovo utakmica u djelu sezone koji još nisam obradio u karijeri, te ćete vidjeti neka lica koja zasada nemam u ekipi.
Za poÄetak, plan je osvojiti tri boda. Iskreno, ne bih bio nezadovoljan i bodom budući da trenutno imam trinaest bodova prednosti i dvije utakmice manje od drugoplasiranog na tablici, iako je Dinamo trenutno u loÅ¡oj formi i mi smo apsolutni favoriti u ovoj utakmici, a i igramo doma.
Analiza DinamaKao prvo dobivam
scouting report od svojeg skauta, koji mi preporuÄuje da u pripremama za utakmicu uigravamo napadaÄke akcije, Å¡to ja i Äinim. Dan prije utakmice u match preparation stavljam Attacking movement. Ovu postavku najÄešće koristim kada igram doma, a oÄekujem/priželjkujem pobjedu. Valja napomenuti da mi su mi i općeniti treninzi fokusirani na Attacking, odnosno napad.
Slijedeća stvar je detaljnija analiza tog istog scouting reporta, u kojem pogledam u kojoj formaciji igra Dinamo, ali što je još bitnije koja taktika im najviše ne odgovara. Iz ovoga vidim da im je
najgore igrati protiv 4-1-2-2-1 sustava, koji ću upravo i ja koristiti. InaÄe, kao Å¡to sam ranije napisao koristim tri sustava, odnosno tri razliÄite formacije. PoÅ¡to imam takve mogućnosti, odnosno igraÄe koji mogu pokriti sve tri formacije Äesto mijenjam formacije ovisno o protivniku, te moram priznati da daje rezultate.
Zatim pogledam
analizu golova, gdje se uglavnom baziram na postignute pogotke protivnika. U ovom sluÄaju vidim da Dinamo igra pas igru kroz sredinu (viÅ¡e-manje), te na proigravanje napadaÄa u prostor. Tu imaju jako brzog
Kolara koji iako nije u formi svakako nije igraÄ kojeg se ne smije pustiti da luta kako hoće. Uz Kolara, su svakako najveća opasnost Dinamova krila koja se vole ubacivati u sredinu iz drugoga plana. Na tim pozicijama Dinamo koristi
Halilovića i Kleitona. Uglavnom Halil igra desno, a Kleiton lijevo tako da se sa suprotnom nogom ubacuju u sredinu.
Uz krila Dinamo, jako je bitno onemogućiti Dinamovoj veznoj liniji da diktira tempo, najvažniji Dinamov igraÄ je tu svakako
Arijan Ademi koji je motor ovog Dinama i sigurno najbitniji pojedinac modrog sastava.
Slijedeće proanaliziram gostujuće igre Dinama, u zadnjih nekoliko utakmica. U ovom sluÄaju sam stavio primjer proÅ¡le utakmice Slavena i Dinama, te Intera i Dinama. Istina Inter nije te kvalitete, ali se da vidjeti ono Å¡to tražim iz te utakmice. Naravno, nisam se orijentirao samo na te dvije utakmice nego na veći broj njih, ali kroz ove dvije ću vam opisati ono Å¡to mislim da je bitno. Bitno je pogledati dva razliÄita lica Dinama, odnosno naći primjer kada je Dinamo pobjedio i naći primjer kada je Dinamo izgubio, te usporediti te utakmice. Tako barem ja to radim. ZaÅ¡to da uÄim na svojim greÅ¡kama kad mogu na tudjim?
Prvo pogledam
average positions Dinama u jednoj i u drugoj utakmici. Iz slike možete primjetiti da je Dinamo protiv Intera bio postavljen neÅ¡to viÅ¡e, da su igramo neÅ¡to Å¡ire, ali Å¡to je joÅ¡ zanimljivije manje okomitije u odnosu na utakmicu koju su izgubili. Naravno, to ovisi i o kvaliteti protivnika, ali svakako je korisno to uoÄiti. Na slijedećoj slici ćete vidjeti
average positions domaćih momÄadi. Vidjet ćete da smo mi igrali uže, zgusnutije, ali i sa viÅ¡e postavljenom obranom. Drugim rijeÄima skratili smo prostor za igru, dok je Inter Å¡to svojim neznanjem, Å¡to nemogućnošću dao Dinamu prostora za igru, pogotovo sa svojom Å¡irinom Äime je dopustio krilima modrih da se razmaÅ¡u.
Dalje je korisno pogledati koncentraciju dodavanja, odnosno gdje i kako se bazira pass igra pojedine momÄadi. U utakmici sa Interom Dinamo je igrao na boÄne pozicije, u kojima su lako dolazili do prednosti u prodorima jedan na jedan, Å¡to je Dinamo to dobro koristio. Dok recimo u utakmici sa nama, su igrali uglavnom kroz sredinu, a budući da smo mi bili dosta kompaktni (usko i visoko postavljeni) nisu mogli doći do prave prilike.

Plan igrePlan je znaÄi slijedeći, ponoviti igru od zadnje utakmice sa Dinamom, a to je uska formacija te visoko postavljena obrana. PoÅ¡to smo favoriti ove utakmice, zahtijevati ću od igraÄa visok presing, kontrolu posjeda da Dinamu ostavimo Å¡to manju mogućnost kontroliranja utakmice i nametanja svojega tempa igre. Ovako izgleda kroz Team Instructions i poÄetne postave.

Opposition InstructionsSada se okrećemo protivniÄkim igraÄima, odnosno pojedinim uputama za svakog igraÄa posebno, u želji da sprijeÄim ili smanjim utjecaj odredjenih igraÄa. PoÄet ćemo od golmana.
Oliver Zelenika CD always, weaker foot i hard tackling. Zelenika je mlad golman, nije tako vješt u ispucavanjima i općenito igranju s loptom, tako da svaki pritisak bi mogao uroditi plodom.
Merlo-
Å imunović CD always,weaker foot,easy tackling. Imam Lisjaka u napadu koji je izrazito brz i neugodan, te može uzrokovati pomutnju već na samom poÄetku izgradnje napada. Volim koristiti ovu opciju i protiv jaÄih ekipa, pogotovo ako imam samo jednog napadaÄa, pa njegovim ispadanjem ne gubim puno u defanzivnom smislu.
Edilson-
Nuhu CD always,weaker foot, easy tackling. Ista stvar je za bekove, doduÅ¡e kada bekovi predstavljaju veliku opasnost koristim i TM na always, ali u ovom sluÄaju mi se Äini da je nepotrebno, a i vjerujem da neće imati puno prostora prema naprijed budući da imam dobra krila koja su izriÄito opasna u napadu, te će se viÅ¡e morati koncentrirati na defanzivne zadatke.
Ademi-
Kruszewski CD always, weaker foot. Dva vezna igraÄa Dinama, jedan klasiÄni play, jedan razbijaÄ, Äak i BBM. Možda bi za Kruszewskog trebao imati TM na always zbog visokog passinga i kreativnosti, ali zasada krećem samo sa ovom opcijom.
Henrique-
Kleiton-
Halilović CD always, TM never, hard tackling. Najbolji Dinamov dio ekipe. Izrazito brzi, tehniÄki potkovani i neugodni ofanzivni trojac. Hard tackling svima jer imaju jako nizak bravery, te oÄekujem da će nakon 2-3 faula malo uplaÅ¡iti. TM never iz razloga Å¡to su puno brži i agilniji od igraÄa koji im se suprotstavljaju na tim pozicijama, te ne bih htio da mi neki od igraÄa ispadne bezveze na nekih 30-ak metara od gola Å¡to bi dovelo do neugodne situacije pred naÅ¡im vratima. S time da joÅ¡ Henriqueu ide weaker foot iz razloga Å¡to nema tako visok dribling i flair kao ova dvojica, pa smatram da će mu moji braniÄi biti u stanju oduzeti loptu u bliskom kontaktu.
Kolar CD always, TM always, weaker foot. TM je always jer je jedini napadaÄ i ide sam na moja dva stopera gdje su oni u brojÄanoj prednosti, te ako i jedan ispadne ima drugi da ga pokrije. Slabija noga mu je weak, pa sam stavio weaker foot.
Team talkPo meni joÅ¡ jedna bitna stavka je razgovor prije utakmice. Volim imati motivirane igraÄe, nekako se osjećam sigurniji, kada pozitivno reagiraju prije utakmice.
Evo primjera kako sam ih motivirao prije ove utakmice. Imam tu par pravila kojih se držim. Starijim igraÄima uvijek pokuÅ¡am dati do znanja da im vjerujem ili da oÄekujem dobru igru od njih, dok mladjima kažem da se opuste, te ih tako rjeÅ¡avam pritiska, pogotovo ako su plaÅ¡ljiviji i nesigurniji.
Prvo poluvrijemePoÄela je utakmica, krenuli smo sa Attacking strategijom, uz to
touchline instrukcije:
Hassle opponent, exploit the middle jer htio sam odmah otpoÄetka stvoriti pritisak pred golom Dinama. Dalje koristim
play out of defence i pass to feet ne bi li nametnuli svoju pass igru, te sigurnim dodavanjima i kontrolom posjeda doÅ¡li do željene prednosti. JoÅ¡ sam ukljuÄio
Run at defence jer su moja krila sposobna stvoriti višak driblinzima tako da sam sigurniji kada im je lopta u nogama nego kada idu dodavanjima stvarati višak.
Već u 11.minuti šok za nas. Naime
Glavica se ozlijedio, nije ispratio lijevog beka Nuhua koji je stvorio višak na toj strani te duplim pasom sa Halilom izbacuje Henriqea u priliku,
Barić kasni i faulira ga i sudac pokazuje na bijelu toÄku. Halilović ne grijeÅ¡i, Dinamo vodi.

Mijenjam
Glavicu za Sammira, u igri se ništa ne mijenja. Do kraja poluvremena sam maknuo
Hassle up i exploit the middle jer su igraÄi se previÅ¡e umarali, a i zabijali su se bezveze u sredinu. Ipak stvorili smo
tri jako dobre prilike, Dinamo je mogao priliÄno sretno otići na poluvrijeme.
Analiza prvog poluvremenaStatistika pokazuje da smo opasnija ekipa, imamo viÅ¡e udaraca ali ipak posjed lopte nije toliko na mojoj strani koliko bih htio. Ne kotroliramo posjed najviÅ¡e iz razloga jer nam zakazuje vezna linija. Brezovec i PaviÄić ne uspijevaju u onoj mjeri u kojoj oÄekujem odigrati toÄna dodavanja. Naravno, za to je „kriv“ Dinamov vezni dvojac Ademi-Kruszewski koji igraju jako dobro.
Ipak na terenu stojimo dobro odnosno onako kako sam zamiÅ¡ljao na poÄetku utakmice, a i imali smo par prilika koje nismo uspjeli iskoristiti,dok je Dinamo nije imao prilika osim tog nesretnog jedanaesterca. Na poluvremenu sam pokudio igraÄe, te sam izazvao pozitivnu reakciju, nadam se i bolju igru u nastavku.

Drugo poluvrijemeBudući da nam teÅ¡ko ide igra kroz sredinu odluÄio sam malo promjeniti naÄin igre. PoÄeli smo preskakati igru,
iskljuÄio sam Play out of defence, te stavio
pump ball into box. ZnaÄi viÅ¡e se nije gradio napad kratkim dodavanjima iz obrane, već se slala duga lopta na nekog od
ofenzivnih igraÄa.
IzjednaÄenje stiže relativno brzo, nakon deset minuta nastavka igre. Jedna lijepa, odliÄna akcija Slavena,
Ibraimi prima loptu na boku, te
Vrdoljak i PaviÄić izbacuju
Brezovca na 20-ak metara od gola, gdje ovaj ima odliÄan pregled za dodavanje
Lisjaku koji koristi ovu priliku.

Nastavio se naÅ¡ pritisak, uÅ¡la su dvojica igraÄa
Mandanda umjesto PaviÄića, te
Delić umjesto Ibraimija, u igri se ništa nije mijenjalo. Dinamo je takodjer mijenjao.
Ibanez umjesto Nuhua jer je ovaj stalno ispadao (instrukcije iste kao i za Nuhua),
IvanÄić umjesto Kolara (sve isto), te
Lahti umjesto Merloa.
Ništa se nije mijenjalo do 87.minute i kornera iz kojega je
Sammir pronašao Jedvaja na prvoj vratnici, a ovaj
hladno zabio svome matiÄnom klubu. Do kraja smo prebacili
strategiju na Control,
smanjio tempo, retain posession, play narrower, time wasting na often i doÄekali smo kraj i nova tri boda.
Team talkNisam skrivao oduševljenje preokretom,
Äestitao sam momcima, a oni su to odliÄno primili.
ZavrÅ¡na analizaJoÅ¡ jedna u nizu pobjeda nad Dinamom, istina teže od oÄekivanog. Ipak, iako smo trenutno bolji od Dinama, Dinamo je i dalje jak, ima odliÄne pojedince i bez obzira Å¡to su u krizi rezultata ne smije ih se otpisivati ili potcjenjivati. Za kraj vam prilažem
statistiku s kraja utakmice u kojoj se vidi da smo ipak bili bolji.
Å to se tiÄe same igre nisam prezadovoljan, jer nismo odigrali onako kako inaÄe želim, a to je da sa igrom kroz sredinu kontroliramo posjed i stvaramo viÅ¡ak na ofenzivnim pozicijama. Dinamo je bolje kontrolirao sredinu, sjajno je koristio tu dvojicu veznih igraÄa, dok se moji vezni nisu uspjeli nametnuti. Na kraju smo se morali prebaciti na preskakanje igre i oslanjati se na krilne igraÄe i njihove individualne kvalitete Å¡to je na kraju presudilo. Iako nismo uspjeli nametnuti svoju igru zadovoljan sam da smo uspjeli prepoznati naÄin na koji se može utakmica dobiti i na kraju ipak osvojili sva tri boda jer smo i po prilikama bili bolji od Dinama.

ZakljuÄakIako je ovo klasiÄna karijera, htio sam malo posvetiti pažnje i ovom taktiÄkom djelu u svojoj karijeri. Osobno volim puno analizirati i davati pažnje taktici i samoj igri. Zato mi ponekad karijere traju vremenski dugo (4 sezone igram već 19 dana). Nadam se da ćete prepoznati moj trud i iscrpnost ovakvog naÄina pisanja reporta, te da ćete podijeliti svoja miÅ¡ljenja sa mnom. Rado ću posluÅ¡ati svaku vaÅ¡u kritiku, pa vas eto pozivam da u Å¡to većem broju komentirate i analizirate zajedno sa mnom.
Do pisanja!