PoÄetak
5. sezone.. Nakon odliÄno odraÄ‘ene proÅ¡le sezone,
ambicije su nam skoÄile i to jako puno. Nakon osvojenog drugog mjesta, glavni
ciljevi ove sezone su: 1. probati napasti prvo mjesto, probati osvojiti naslov pravaka, 2. probati u kupu napraviti viÅ¡e nego prijaÅ¡njih sezona, znaÄi proći barem skupinu i 3. probati prezimiti u Europi bilo to preko Lige prvaka ili preko Europske lige. Naravno za sve to treba i
ojaÄati ekipu, dosta ima tu igraÄa novih, dovodeni uglavnom oni na koje se odmah mogu
osloniti kako bi taj rezultat i bio ostvariv. Nisam nikoga
uspio dovesti od onih imena koje sam spomenuo,
Torres otisao u Betis za manju plaÄu nego mu ja nudio,
Demirel u Barcu tako da sam ostao kratak Å¡to se tiće njih. Ali zato je dosta tu igraÄa manjih ali itekako
poznatijih imena na koje mogu raÄunati i nadam se da nisam pogrijeÅ¡io sa njihovim dovoÄ‘enjem.
Atila Turan lovim ga dvije sezone već i napokon je odluÄio doći. Doveden kako bi zauzeo upražnjeno mjesto lijevog bega i mislim da on sa svojom mladošću može puno doprinjeti ekipi.
Emrah Bassan ofenzivac koji može pokriti skoro sve napadaÄke pozicije i zbog toga nisam ni malo dvojio da ga dovedem. Po potpisu za nas odmah je dobio i poziv u reprezentaciju.
Ergun Teber jednostavno doveden kao backup za bekovske pozicije, oÄekujem da dobro odradi svoj posao kad dobije priliku i to je sve.
Federico Macheda možda i najzvuÄnije pojaÄanje kluba. Zajedno sa Kolarom bi se trebao boriti za mjesot u napadu, mlad, vrlo dobar igraÄ i ovo mu je prilika da se dokaže u vrlo dobrom klubu.
Tolga Zengin doveden na mjesto prvog vratara koje je ostalo prazno nakon prodaje Lunga. Iskusan vratar i to je ono što sam tražio kako bi donjeo sigurnost još veću u obranu.
Semir Å tilić profil igraÄa kakav nam je i trebao, igraÄ sredine terena koji može puno toga napraviti svojim pasom, udarcem ili prekidom. Snjim smo dobili joÅ¡ jednu dimenziju viÅ¡e u ekipi.
Odigrali smo samo
Äetiri prijateljske utakmice većinom protiv dobrih protivnika te smo u tim utakmicama pokazali dobre igre i dobre rezultate.
Glavni razlog malog broja utakmica je Å¡to nas Äeka Europa i tu sam htjeo biti dovoljno svjež kako bih napravio dobar rezultat.
Vrhunska polusezona je iza nas, nalazimo se na nevjerojatnom
1. mjestu te svojim igrama pokazujemo da ono proÅ¡le sezone nije bilo sluÄajno. Sve je to tu negdje u par bodova natiskano ali svejedno
lijepo je vidjeti klub na prvom mjestu da se nalazi.
Krenuli smo odliÄno u sezonu sa serijom dobrih rezultata do negdje polovice polusezone di smo imali par
loših, blijedih predstava ali smo se popravljali kako je primicao kraj. Protiv
velikih ekipa smo igrali odliÄno i nitko nas nije uspio pobijediti, dok smo bodove gubili uglavnom na slabijim protivnicima. Imamo jedan od
najboljih napada lige što me posebno veseli nakon prošlogodišnjeg slabijeg izdanja te vrlo
dobru obranu koja moeže biti samo bolja i bolja kako vrijeme ide. Imamo dosta raspoloženih igraÄa tokom cijele sezone Å¡to i pokazuje njihov uÄinak.
U
kupu smo kao i obiÄno uspjeli se kvalificirati u skupine i to vrlo lagano bez ikakvih problema. U
skupini se nalazimo sa: Galatasarayem, Besiktasem i Karabusporom. OÄekujem napokon da ćemo uspjeti proći skupino iako se neÄini baÅ¡ lagana.
Naša
prva sezona u povijesti kluba u kojoj se natjeÄemo u najelitnijem natjecanju. PoÅ¡to smo bili drugoplasirani krećemo u
kvalifikacijama, toÄnije od trećeg pretkola. Tu smo za protivnika
dobili Nizozemski AZ te smo ga uspjeli proći sa pobijedama u oba susreta. Sljedeće i posljednja
prepreka koja nas je dijelila od skupina bio je Engleski Arsenal koji je ipak bio prejaki protivnik za nas iako smo pokazali sasvim dobru igru, pogotovo u prvom susretu.
Nažalost ove sezone smo ostali kratki za Ligu prvaka te svoj put u Europi nastavljamo preko Europske lige.
Pošto smo
ispali u zadnjem pretkolu Lige prvaka to nam je doneslo direktan plasman u skupine Europske lige. U
skupini smo se tako naÅ¡li sa: OM, Paokom i BeÄkom Austrijom. Na oko vrlo dobra grupa za nas ali baÅ¡ i nije bilo tako
jednostavno na kraju. Uspjeli smo proći skupinu završivši na
2. mjestu iza superiornog OM koji je bio stvarno pre
dominantan, te tako po prvi put smo
prezimili u Europi. Imali smo skor od dvije pobijede, jednog remija i Äak tri poraza, ali nam se je dosta stvari na sreću poklopilo.
Sljedeći protivnik u nokaut fazi bit će nam NjemaÄki Wolfsburg te nas Äekaju vrlo dobre i zanimljive dvije utakmice u kojima ću naravno tražiti prolaz.
Kako to već biva treba spomenuti i igraÄe koji su obilježili ovu polusezonu, polusezonu iz snova u kojoj smo već puno toga ostvarili. Iako je igrao dosta manje
Adem Karadeniz je odigrao sasvim solidnu polusezonu iako je njegov pravi uÄinak izostao vjerojatno zbog manjeg broja utakmica koje je odigrao.
Atila Turan vrlo brzo se je pokazao kao pojaÄanje kao igraÄ koji može odigrati vrlo dobro Å¡to je i pokazao svojim dosadaÅ¡njim igrama. Prodoran, brz i to je ono Å¡to je falilo ovih sezona na mjestu beka. Možda i nije odigrao puno utakmica ali
Elbio Odriozola je pokazao da na njega moram viÅ¡e raÄunati. Vrlo dobar uÄinak te me je svojim igrama uvijerio da u drugom dijelu sezone treba dobiti sve viÅ¡e i viÅ¡e prilika kako bi pokazao joÅ¡ bolje igre nego do sada. I ove sezone stoperski par
Huluk Subasi -
Sezer Ozmen su najjaÄi aduti naÅ¡e ekipe, odliÄno suraÄ‘uju u paru, upotpunjuju se i Äine ovu ekipu i ovu obranu joÅ¡ snažnije i snažnije. Bez njih vjerojatno nebih ovako dobro igrao kao Å¡to igram. IgraÄ koji me najviÅ¡e oduÅ¡evljava je
Juan Fernando Quintero koji iz utakmice u utakmicu igra na vrlo visokom nivou te zabija, asistira dosta. Moj prvi izbor za poziciju lijevog krila iako mu to nije prirodna pozicija, ali mislim da tu ulaskom u sredinu može puno toga dati što i pokazuje. Standardno najbolji naš strijelac i ovog puta je
Marko Kolar koji je napokon pristao na produženje ugovora i koji zabija kada je najpotrebnije. Ima dosta utakmica kada nas nejde ali onda se on stvori i riješi utakmicu jednim svojim potezom. Sezonu iz snova igra mladi
Muhammed Demirci koji je napokon dobio ulogu naÅ¡ega glavnoga playa koja je ranije bila Cernatova. Vrlo dobro se snalazi u toj ulozi i stvara dosta prilika za ostale igraÄe, trenutno se nalazi i na prvom mjestu po broju asistencija u ligi Å¡to je za njega odliÄan uÄinak. I za kraj naÅ¡e najbolje pojaÄanje ove sezone, bosanac
Semir Å tilić koji iza sebe ima prvu sezonu u turskom nogometu i odmah se je uklopio u ekipu. Vrlo zahvalan igraÄ sa vrhunskim moguÄnostima i vrlo dobrim uÄinkom do sada. Od svih igraÄa mislim da me je on najviÅ¡e impresionirao svojim igrama u dosadaÅ¡njem dijelu sezone.
Eto za sada toliko.. Pohvale, sugestije, komentari o igraÄima, ekipi, karijeri su uvijek dobrodoÅ¡le. Hvala svima koji prate, nadam se da će vas joÅ¡ viÅ¡e. Do pisanja, Äitanja