Za razliku od nekih prošlih naslova prvi koji mi pada na pamet fm07, pa i 08 bilo je dovoljno sastaviti logičnu formaciju, kupiti najbolje igrače za nju (ili jednostavno dovoljno dobre za pojedine uloge, na svim starijim si mogao sastavit poprilično dobru momčad za samo par milijuna) i jednostavno stiskati continue. Tada sam imao problema s inspiracijom, jednostavno mi je cijela igra s vremenom postala monotona.
FM11 pa i 10, (nisam previše igrao ovaj najnoviji, a i ne razlikuju se u previše toga) je najrealnije napravljen od svih, ali s inspiracijom je opet što očekuješ od igre, od trenutnog savea. Prema dosadašnjoj praksi igre tu su dva moguća načina igre. Prvi je pronaći na nekom od foruma dobru taktiku, naći klub u kojem je možeš lako uklopiti, i praktički stiskati continue, na rate dovesti najbolje moguće igrače i to je to. Na ovu foru se lako može u prvoj sezoni osvojiti sve, kasnijim igranjem sve je manje želje, jer opet to opet lako postaje monotono. Nisam još nikad ovim pristupom odigrao više od 2 sezone, ne kritiziram nikoga svatko nalazi vlastito zadovoljstvo u ovoj igri.
Drugi je, razumjeti match engine, razumjeti na koji način igra funkcionira. Uvijek mi je draž cijele igre bila taktičko slaganje, na ovom serijalu sastaviti taktiku je lakše nego ikada, na raspolaganju su touchline inst., kreator, toliko pomagala koji omogućuju lagano slaganje pristojne taktike, ali ono što je čini odlično su sve one male promjene tijekom utakmice, tako je lako vidjeti da baš zbog tvoje odluke da odabrem tu instrukciju, uspijemo pobjediti protivnika. Zbog toga mi je ovaj fm tako dobar jer svaka utakmica se može gledati za sebe, u svakoj imaš neki novi izazov neke taktičke sitnice. Igrajući na ovaj način rijetko prođem puno, rijetko ostvarim neke želje zbog kojih sam i počeo s tim klubom, ali to je ono što mi stvara zadovoljstvo igranja ove igre svaki put iznova.
Osobno ako gledam na što sve gubim vrijeme, to je strašno ako samo probam analizirati jedan dan, skužim da sam najmanje 3-4 sata izgubio nigdje, potrebno je svako toliko nešto da odvrati mislio od svakodnevnice, fm ni ne smatram tolikim gubitkom vremena.