Evo napisati ću par stvari koje su jako važne za fm, a neznam da li ih drugi koriste, probati ću ukratko objasniti.
Opposition Instructions- Ne znam koliko ovo koristite, ali koliko sam ja primjetio ovo je jedno od najvažnijih stvari jos od Fm08. Prvo uvijek nađem asistenta s visokom ocjenom za Tactical Knowledge jer mi se neda prije svake utakmice svakom igraču posebno namještati. Asistent ih nikad ne stavi sve, ali odradi dobar dio. Ove instrukcije variraju od protivnika do protivnika, ali napisati ću nešto općenito.
Napadaci-njima stavim samo show onto weaker foot (ako napadač igra s obje noge,stavit mu show onto weaker foot je velika greška, treba uvijek provjerit) i jos ako je spori target man onda mu uvijek stavim tigh marking.
Krila- krilima stavljam closing down often i tackling hard. Ako protivničko krilo ima nisku ocjenu za hrabrost(Bravery) nakon par jačih starteva na njega ono ce se prepast i više nece toliko pokušavat proći jedan na jedan već će slati loptu dalje. Krila su uglavnom brza, pa stavljanje tight marking je uzaludno jer će vam igrač samo ispadati iz formacije.
Amc,mc,dmc- Veznjacima stavim sve ponuđene opcije, izuzetak je samo ako je igrač brz, onda je s tight markingom ista situacija kao i s krilima. Zadnjem veznom obavezno stavim tight marking,closing down i hard tackling, tako ih se stavi pod pritisak i onda dosta često griješe, a kad zadnji vezni izgubi loptu u trenutku kad mu se momčad želi transformirati u napad to je 80% gol za vas.
Obrana- Bekovima obavezno stavim closing down often i hard tackling,nakon par jačih ulazaka i oni odustaju od probijanja strane. U slučaju da imam brze napadače onda stavljam i stoperima i golmanu closing down often i tackling hard.
Kad stisnete ovako protivnika puno su veće šanse da ce neki od njihovih igraca napravit grešku jer su konstantno pod pritiskom. Ovo je samo u kratku,ja kod važnijih utakmica proučim protivničke igraće pa im onda stavim opposition instructions.
Team talk- Nikad ovo ne prepuštati asistentu, čak i da asistent ima viosku ocjenu za motivating on ih neće nikad napalit kako treba. Asistenta koristim samo da vidim koje ce igrače izdvojit i onda kad izdvoji te igrače njima stavim posebni team talk, a ostalima stavim zajednički. U tactic screenu ima opcija assistant advice-get team talk feedback, tu Vam asistent prikaže team talk za sljedeću utakmicu i zapažanje koje je primjetio za taj team talk. Igračima s visokim determinationom treba stavljati except performans, except better i sl. Pošto imaju visoku ocjenu za odlučnost njih će to napaliti, dok će igrače s niskim determinationom to slomiti i igrati će pod pritiskom i pružiti će puno lošije partije. Njih treba konstantno ohrabrivati ili ako im je moral slabiji onda im reći da igraju bez pritiska. Nakon svakog team talka možete provjeriti kako djeluje vaš team talk na igrača. U TV pogledu ima widget s motivacijom igrača, tu možete vidit kako djeluje koja motivacija na koga i tako znati za ubuduće što treba reći kojem igraču i u kojoj situaciji. Kad se upozna momčad team talk ima puno pozitivnog utjecaja na igru momčadi pa samim tim i na rezultat. Asistent skoro uvijek koristi for the fans i to je velika greška, ovu opciju treba čuvati samo za rivale i mozda tu i tamo neku veliku utakmicu.
Private interaction- Igrace u formi treba konstanto hvalit prije svake utakmice,kao sto treba kudit one koji lose igrau,najranije dan prije utakmice. Kad pohvalite igraca ili kad niste zadovoljni formom to ce ga napalit u slucaju da ste odradili kako treba taj razgovor, u suprotnom ce mu pasti moral i pruzit ce losiju partiju,tu isto pomaze vodjenje zapisa(create note). S vremenom ce te upoznati igraca i znati cete kakvu ocjenu on smatra za outstanding, sta za impressed,i za losije performanse. Nemaju svi igraaci iste ocjene kao kriterij. I ovdje je najvazniji atribut determination.
Pres konferencije- Asistent nikada neće napravit dobar posao na press konferenciji, čak i asistent s visokim motivationom će u najboljem slučaju samo ostaviti moral netaknutim. Press konferencije prije utakmice su najvažnije tu možete napaliti igrače i isto tako ako pogriješite spustit im moral. Ako ovdje pogriješite jedina šansa za ispravit moral je preko private interaction neposredno prije utakmice, ali ne pali ni to svaki put. Na press konferencijama je isto važno poznavanje momčadi jer s vremenom kad griješite i kad dobro odradite naučite što vašem timu odgovara. Press konferencije poslje utakmice i nisu toliko važne, tu mozete popravit moral u slučaju poraza. Predstavljanje igrača, ako ovu konferenciju odradite dobro igrač vam neće postati unsetled i puno prije će se uklopiti u momčad.
Comment on danger man- Ja nikad ne komentiram glavnog igrača protivnika ako on ima visok determination jer u slučaju pogreške samo ga mogu napalit i onda ce mi stvarati probleme, uvijek nađem igrača koji je vazan a ima nizak determination(u nekim slučajevima nema takvih igrača, ali rijetko je to) . U tom slučaju komentiram da je najslabija karika ili da je opasnost, njih to skoro uvijek slomi i ako nastupi onda uglavnom dosta grešaka radi.
Kupovanje igraca na duze staze- Preko media možete pridobiti igrača koji u početku ni ne želi razgovarati s vašim klubom, ali nakon nekog vremena komentiranja u medijima sve više se smekša. Redovno hvaljenje igrača u novinama vodi do toga da mu postanete favoured personel i Vaš klub mu postane omiljeni tim. Kad postignete to onda uglavnom igrača možete kupit za estimated value jer postane nezadovoljan u klubu i traži da ga puste, čak i da se uključi drugi tim u borbu za njega on ce potpisat za Vas i za manju plaću. Ne smijete prečesto ga hvaliti u novinama jer ćete mu ići na živce, koliko sam ja primjetio najbolje je svakih mjesec dana, stalno mu hvalim talent ili ako je mlađi igrač onda malo ga hvališ, a malo mu govori da će postati zvjezda. Nekim igračima treba par mjeseci da mu postanete omiljena osoba, a nekima i više od godinu dana. Kad mu postanete omiljena osoba onda treba početi pokazivati interes za njegovo dovođenje i na koncu će postati nezadovoljan u svom timu i tražit će da prihvate vašu ponudu.
Evo ovo je ukratko,nadam se da ce nekom pomoci,ako imate pitanja slobodno pitajte.