Već sam ti dao linkove od tema u kojima se je govorilo o načinu kako stvoriti taktiku baziranu na posjedu. Nema se tu ništa novo dodati jer je mahom sve rečeno. Čak u onoj johnovoj temi imaju i praktično pokazane sve instrukcije, role i shoutsi koje dovode do tiki-take.
Sa ovim vezim redom imaš sličan problem kao i ovaj momak što igra sa Cityjem što je jučer javljao svoje probleme. Fabregas, a pogotovo Pastore teško da su klasiči veznjaci. Mislim da FM Fabregasu i drži MC kao prirodnu poziciju, ali on je jako kvalitetan hibrid.
Moj prijedlog je da ideš ili sa klasičnom 4-2-3-1 (dakle sa 2+1 veznim redom) ili da ideš sa asimetričnom varijantom, recimo sa DMCl-MCr-AMCl u rasporedu Mascherano, Fabregas, Pastore kako bi izvukao maksimum iz njih na prirodnim pozicijama.
Možeš ostati i sa 1+2 veznim redom. Ovo za Mascherana si jako dobro složio iako nisam najbolje upoznat sa njegovim playmakersim vještinama, čak bi rekao da to ne može odigrati ni u najluđim snovima, ali ako kažeš da funkcioniše onda je ok.
Fabregas je tokom ere u Arsenalu prošao sve i svašta, ali pod dojmom sam da je svoje najbolje partije pružao kao BTB vezni. Možda nema potrebnu energiju da trči svih 90 minuta, ali sa svojim tehničkim i mentalnim kvalitetama može tu poziciju jako dobro odigrati. Uz to je za predloženi vezni red jako dobra kombinacija.
Pastore je klasični ofanzivni vezni, neki kažu i No. 10, ali mislim da sa CM (a) + move into channels wide playom od njega možeš dobiti vrlo kvalitetno odrađenu Lampardovu rolu odnosno direktne trkove iz sredine terena koji svakoj ekipi daju dimenziju više i nude novi ugao za napad na protivnika.