...
Onu prvu taktiku nemam namjeru komentarisati, solidno je složena, Data je već rekao kako, gdje i šta tako da je ostavi u preparation setu.
U vezi ove druge.
Imaš slomljen tim. Praktično 6+4 gdje niko ne preuzima ulogu povezivanja defanzivnog sa ofanzivnim dijelom tima. Istina je da imaš AP (s) na krilu, ali takav igrač nije dovoljan i vrlo lako se zatvori. Uz to je i igrač manje u defanzivi, a igrač manje na krilu u Europi znači debakl. Pogotovo se ne slažem sa savjetom oko dva poachera, samo će produbiti tezu u slomljenom timu. Ovako makar Llorente radi neki posao između linija, sa poacherima neće niko osim playmakera.
Drugo, nije nužno braniti se sa flat četvorkom u zadnjoj liniji. Box odbrana nalazi na mnogo RL primjera, pogotovo kod vodećih timova Bundeslige (Bayern, Dortmund). Dakle, ako već imaš dva zadnja vezna prvo što ti nije potrebno jeste stopper štoper. Dalje možeš dati ofanzivniju ulogu bekovima ili barem jednom od njih. Bez obzira što igraš defanzivno, moraš imati različite uglove napada. Ako staneš pred protivnika sa tupom oštricom ništa osim poraza nećeš izvući, zabit će ti gol kad-tad, a nećeš im moći uzvratiti. U tom slučaju je bolje napadati od prve minute pa šta bude.
Dva limited štopera daju neorganizovanu igru iz zadnje linije. Kod slabijih timova je praktično central defender neki ball-playing igrač. Zbog kvalitete unutar tima ta linija opada.
Sa deep-lye playmakerom i anchorom imaš jako dobru defanzivnu strukturu. Ono što ti fali jeste zaštita bekova i igrač ''u rupi'' koji će povezati to sve. Ne znam kakav kadar imaš na raspolaganju, ali kod ovakvih taktika dva DW na krilima su pun pogodak. Isključen HUB i wide play raspoređen na hug line + cut inside. Šta daju dva ovakva igrača? Defanzivno si se osigurao preko krila, a ofanzivno praktično imaš jednog wingera i jednog IF, dakle dva različita ugla za napad.
Llorente ma koliko suludo to zvučalo ovdje može biti poacher. Nema brzinu koja karakteriše poachere u igri, ali ima sve ostalo. Gomez tip igrača, sa puno boljom tehnikom. Mislim da će ok izgledati.
Drugi napadač bi po meni trebao preći na AMC poziciju, kao Att. midfielder (attack) sa move into channels wide playom kao direktna potpora napadaču ili kao Att. Midfielder (support) sa hard tacklingom kao destruktor (nešto što je Montolivo igrao za Italiju tokom Eura u 4-1-2-1-2). Ukoliko voliš posjed (koji ti ovdje definitivno ne treba) advanced playmaker će biti solidna zamjena za att. midfiledera.
Dakle u konačnici imaš 4-2-3-1 Deep sistem ili 4-4-1-1 Deep ovisno o jačini protivnika i rezultatu. Ukoliko nemaš kvalitetno rješenje na AMC poziciji onda bi drugi napadač morao biti DF (support).
Uz sve navedeno još bih crossing promijenio na default jer se bolje slaže sa ovim rasporedom rola koji sam naveo.