Autor Tema: Taktički Tim Vam pomaže  (Posjeta: 311582 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Gambler

• Made in Croatia
  • Trener
  • *
Odg: Taktički Tim Vam pomaže
« Odgovori #2000 u: 06.10.2012, 03:57:36 »
Puno ti hvala na pomoći u ove sitne jutarnje sate  :&

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #2001 u: 06.10.2012, 04:00:38 »
Nadam se da ces se opet obratiti nama koji volimo podjeliti savjete u vezi FM-a(taktike) ili mozda i neceg drugog. Nema na cemu, uvijek. :)

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #2002 u: 06.10.2012, 13:57:24 »
...

Onu prvu taktiku nemam namjeru komentarisati, solidno je složena, Data je već rekao kako, gdje i šta tako da je ostavi u preparation setu.

U vezi ove druge.

Imaš slomljen tim. Praktično 6+4 gdje niko ne preuzima ulogu povezivanja defanzivnog sa ofanzivnim dijelom tima. Istina je da imaš AP (s) na krilu, ali takav igrač nije dovoljan i vrlo lako se zatvori. Uz to je i igrač manje u defanzivi, a igrač manje na krilu u Europi znači debakl. Pogotovo se ne slažem sa savjetom oko dva poachera, samo će produbiti tezu u slomljenom timu. Ovako makar Llorente radi neki posao između linija, sa poacherima neće niko osim playmakera.

Drugo, nije nužno braniti se sa flat četvorkom u zadnjoj liniji. Box odbrana nalazi na mnogo RL primjera, pogotovo kod vodećih timova Bundeslige (Bayern, Dortmund). Dakle, ako već imaš dva zadnja vezna prvo što ti nije potrebno jeste stopper štoper. Dalje možeš dati ofanzivniju ulogu bekovima ili barem jednom od njih. Bez obzira što igraš defanzivno, moraš imati različite uglove napada. Ako staneš pred protivnika sa tupom oštricom ništa osim poraza nećeš izvući, zabit će ti gol kad-tad, a nećeš im moći uzvratiti. U tom slučaju je bolje napadati od prve minute pa šta bude.
Dva limited štopera daju neorganizovanu igru iz zadnje linije. Kod slabijih timova je praktično central defender neki ball-playing igrač. Zbog kvalitete unutar tima ta linija opada.

Sa deep-lye playmakerom i anchorom imaš jako dobru defanzivnu strukturu. Ono što ti fali jeste zaštita bekova i igrač ''u rupi'' koji će povezati to sve. Ne znam kakav kadar imaš na raspolaganju, ali kod ovakvih taktika dva DW na krilima su pun pogodak. Isključen HUB i wide play raspoređen na hug line + cut inside. Šta daju dva ovakva igrača? Defanzivno si se osigurao preko krila, a ofanzivno praktično imaš jednog wingera i jednog IF, dakle dva različita ugla za napad.

Llorente ma koliko suludo to zvučalo ovdje može biti poacher. Nema brzinu koja karakteriše poachere u igri, ali ima sve ostalo. Gomez tip igrača, sa puno boljom tehnikom. Mislim da će ok izgledati.

Drugi napadač bi po meni trebao preći na AMC poziciju, kao Att. midfielder (attack) sa move into channels wide playom kao direktna potpora napadaču ili kao Att. Midfielder (support) sa hard tacklingom kao destruktor (nešto što je Montolivo igrao za Italiju tokom Eura u 4-1-2-1-2). Ukoliko voliš posjed (koji ti ovdje definitivno ne treba) advanced playmaker će biti solidna zamjena za att. midfiledera.

Dakle u konačnici imaš 4-2-3-1 Deep sistem ili 4-4-1-1 Deep ovisno o jačini protivnika i rezultatu. Ukoliko nemaš kvalitetno rješenje na AMC poziciji onda bi drugi napadač morao biti DF (support).

Uz sve navedeno još bih crossing promijenio na default jer se bolje slaže sa ovim rasporedom rola koji sam naveo.

Offline Gambler

• Made in Croatia
  • Trener
  • *
« Odgovori #2003 u: 06.10.2012, 15:49:56 »
Moram ju mjenjati jer su me City i Inter naguzili kvalitetno u grupi i probati ću s ovim tvojim instrukcijama 4-2-3-1 deep pokušati uhvatiti bar Europa ligu  :/
Hvala na tako kvalitetnom i opširnom odgovoru  :&

EDIT: Kojeg bi onda beka postavio ofanzivnije,onog iza DW s rolom cuts inside ili hugh touchline,koja bi kombinacija bila bolja?
« Zadnja izmjena: 06.10.2012, 16:21:23 od Gambler »

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #2004 u: 06.10.2012, 23:20:33 »
Onog iza cut inside. Evo i zašto:

Na ovom primjeru vidiš kako to izgleda kada je ispred hug line igrač. Igrači nakon tranzicije se nalaze praktično u istoj zoni sa sličnim napadačkim zadacima. Napad preko te strane postaje jednodimenzinalan i predvidljiv i niti iz jednog igrača se ne može izvući maksimum.

S druge strane ovdje možeš vidjeti kako čitava zona u napadu ostaje samo beku koji onda može odrađivati ono zbog čega je i postavljen toliko ofanzivno, centrirati i svojim loptama tražiti napadača, ali i biti dodatna pas opcija u slučaju nekog mirnijeg napada. U ovom slučaju krilni igrač je uvučen unutra i sa napadačem i ofanzivnim veznim čini trio vrlo često oko protivničkog defanzivnog veznog ili jednog odbrambenog igrača. Uz to ulazi u drugu zonu koja više nije zona protivničkog beka čiji je on igrač i čitava protivnikova odbrana postaje uža što sa strane s koje dolazi napad otvara prostor ofanzivnom beku iza da ga iskoristi i ubaci loptu praktično sa njegove pozicije. Na poremećenu odbranu često to izgleda jako dobro.

Offline Gambler

• Made in Croatia
  • Trener
  • *
« Odgovori #2005 u: 07.10.2012, 05:48:09 »
Koji si ti kralj,ja ne vjerujem  :&
grafički prikaz,opširan komentar,svaka čast  respect

Offline mysthios63

• Ex Zvone Boban™
  • Admin
  • *
« Odgovori #2006 u: 25.10.2012, 19:29:28 »
Gledam po temi Kako vam ide? i svi osvajaju trofeje, TIR sa drugoligašem osvaja naslov u drugoj sezoni, a ja se mučim sa svima, ali baš svima. Jedna pobjeda i 2 remija u 6 utakmica.
Šta tu sada napraviti. Redovito u utakmicama kružim oko protivničkog gola kao da se igra rukomet, često preko 65% posjeda, preko 85% točnih dodavanja, ali onda jedna kontra ili korner (a imao sam jedno vrijeme pod Match Preparation defanzivne prekide, ali ništa) i gol.
Ova trojka je nekako rekonstrukcija Milana 2007. sa Gattusom, Pirlom i Ambrosinijem, gore Pato like Pippo, ali redovito mi se "seru u usta".

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #2007 u: 25.10.2012, 19:50:17 »
Bekovi su ti previse nebitni za ekipu koja nema krila. Probaj sa FB(A) ili cak WB. Probaj sa AM(A) Arapina, uz pass into space i recimo drop deeper.

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #2008 u: 25.10.2012, 19:53:30 »
Jebiga, ja uvijek igram sa krilima, a na ovom FM-u to još više dolazi do izražaja jer je prelagano zabiti sa krila nakon ubačaja ili greške. Nisam to planirano tako napravio, niti iskorištavam, niti je to razlog mojih dobrih rezultata, a dobri su i nerealni, samo spominjem.

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #2009 u: 25.10.2012, 19:58:27 »
Gledam po temi Kako vam ide? i svi osvajaju trofeje, TIR sa drugoligašem osvaja naslov u drugoj sezoni, a ja se mučim sa svima, ali baš svima. Jedna pobjeda i 2 remija u 6 utakmica.
Šta tu sada napraviti. Redovito u utakmicama kružim oko protivničkog gola kao da se igra rukomet, često preko 65% posjeda, preko 85% točnih dodavanja, ali onda jedna kontra ili korner (a imao sam jedno vrijeme pod Match Preparation defanzivne prekide, ali ništa) i gol.
Ova trojka je nekako rekonstrukcija Milana 2007. sa Gattusom, Pirlom i Ambrosinijem, gore Pato like Pippo, ali redovito mi se "seru u usta".

Prvo i osnovno, stavi Overload :D

Znaci s istom ovom taktikom, samo je bilo na control, ne overload i svi su me punili redovno,a vidi sa overloadom :D

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #2010 u: 25.10.2012, 20:01:18 »
Kakav je Manolo? :D Mozes i u Kako vam ide da okacis :D

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #2011 u: 25.10.2012, 20:02:26 »
Mislim da je Milan tada igrao sa tri zadnja vezna. Na tebi je da li ćeš probati tako. Playmaker je DLP (s), ''vanjski'' igrači su DMC (s) ili BWM (s) ukoliko sadašna ekipa nije sposobna to odigrati ili ih ne želiš tu.

U slučaju trojice zadnjih veznih, ofanzivni vezni bi trebali na support. IF (s), AM/AP (s) . Napadač je ok. Bekovi bi mogli biti WB (attack).

U slučaju 1+2+2 veznog reda ili 3+2 ako playmakera zadržiš gore bekovi bi najviše mogli na FB (a) ili čak nesimetrično gdje je jedan defanzivniji (support).

Timske instrukcije mi također ne valjalju. Čini mi se, onako na prvu, da su dosta pažnje posvetili tome, neke novine su primjetne, trebat će iskustva da se sve poklopi. Filozofiju bih ja prebacio na balanced, strategiju na standard ili control, ali baš takvu. U slučaju standarda mijenjao bih ovisno o potrebama. Ako igram protiv Cesene mogu i do attackinga ići, ako imam 1-0 protiv Barcelone onda i na defensive. Tempo skuliraj, ako želiš bržu igru stavi direktna dodavanja, sistem je previše osjetljiv na kontre i 2v1 situacije uz aut linije da bi igrao ''engleski'' nogomet.

Ili zanemari sve što sam napisao, očigledno već postoji exploit.

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #2012 u: 25.10.2012, 20:08:26 »
Ne vrijedi na Beti se zaebavat sa taktikom kad ce te busit s krila, jedino da ih duplas, bar ne vrijedi do ovog updatea :)

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #2013 u: 25.10.2012, 20:08:59 »
Onda betu ne vrijedi igrati.  :)

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #2014 u: 25.10.2012, 20:22:42 »
Rekoh ti ja :D

Offline mysthios63

• Ex Zvone Boban™
  • Admin
  • *
« Odgovori #2015 u: 25.10.2012, 20:33:28 »
Još jedna iritirajuća stvar je što mi je u 75% utakmica protivnički golman igrač utakmice  :gaah

Ali dobro. Na beti samo tražim potencijalne mlade igrače koji će biti dovedeni kad dođe full verzija. Mattia Perin i Daniele Rugani su na vrhu liste :D

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #2016 u: 25.10.2012, 20:34:46 »
Još jedna iritirajuća stvar je što mi je u 75% utakmica protivnički golman igrač utakmice  :gaah

Ali dobro. Na beti samo tražim potencijalne mlade igrače koji će biti dovedeni kad dođe full verzija. Mattia Perin i Daniele Rugani su na vrhu liste :D

Strah me da ga ne useru  :/

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #2017 u: 26.10.2012, 20:39:39 »
Na koji fazon sada funkcionira defender collect opcija kod distribucije golmana? Kako god da postavim, golman i dalje nabija u tri materine, a standardno mi na živce idu golovi koje dobijem iz direktnih kontri nakon takvih ispucavanja.
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #2018 u: 26.10.2012, 20:40:50 »
Kupi dvometrasa u napadu  KAVA Uzgred, to bi trebalo da je jedan od bagova bete.

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #2019 u: 26.10.2012, 20:49:38 »
Sad sam vidio da se pjegavci još uvijek žale na to. Dakle, i dalje će me to ubijati. I potreba da mi igrači pucaju s pola terena iako svi imaju long shots na rarely...
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #2020 u: 26.10.2012, 20:53:44 »
Nisu ni ghost goal popravili  :/

Offline Nik Praskaton

• Ω
  • Legenda
  • *
« Odgovori #2021 u: 26.10.2012, 21:53:25 »
Na koji fazon sada funkcionira defender collect opcija kod distribucije golmana? Kako god da postavim, golman i dalje nabija u tri materine, a standardno mi na živce idu golovi koje dobijem iz direktnih kontri nakon takvih ispucavanja.

ti se zalis, ja imam kelavu na golu  fejspalm

Offline El Nino

• Foi et l'Amour
  • Trener
  • *
« Odgovori #2022 u: 27.10.2012, 23:25:23 »
Očekujem Ludoga da će se pojaviti tu da vidimo što bi mogli popraviti :D

evo ti i 2 SS-a od zadnje dvije tekme.

« Zadnja izmjena: 27.10.2012, 23:29:03 od El Nino »

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #2023 u: 27.10.2012, 23:35:56 »

Varijanta 1: Bekovi na attack, AMC playmaker na support, AMR na RFD (often).
Varijanta 2: Jedan ili oba beka na attack, anchor na DM (d) + RFD (sometimes) ili DM (s), AMR na RFD (often).
Napadaču daj neku kompletniju ulogu, advanced ili DLF recimo.

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
« Odgovori #2024 u: 27.10.2012, 23:41:15 »
pokušaj s asymmetrical taktikom, dominira  KAVA