Autor Tema: Taktički Tim Vam pomaže  (Posjeta: 301633 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline icov

• Oružar
  • *
Odg: Taktički Tim Vam pomaže
« Odgovori #1925 u: 09.09.2012, 15:53:57 »
Ovako ne znam koliko to ima veze sa taktikom ali ne znam gdje bi pisao o ovome.
Volio bih znati koliko otprilike treba novom igraču da se privikne na utakmice u reprezentaciji (je li to 10,15,20 utakmica), i kako vi pripremate utakmice sa reprezentacijama. Znači od match preparationa, do nekih taktičkih zamisli kako prilagodjavate taktiku kadru kojeg imate, jer je meni ustvari puno teže igrati sa repkom (manje utakmica za uigravanje, ograničenost kadra i sl.) nego sa klubovima. Suprotno od onoga što tvrde treneri u RL.

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #1926 u: 09.09.2012, 16:01:00 »
.... i kako vi pripremate utakmice sa reprezentacijama. Znači od match preparationa, do nekih taktičkih zamisli kako prilagodjavate taktiku kadru kojeg imate, jer je meni ustvari puno teže igrati sa repkom (manje utakmica za uigravanje, ograničenost kadra i sl.) nego sa klubovima. Suprotno od onoga što tvrde treneri u RL.

Pozovem sve ugrace iz Dinama, stavim taktiku s kojom igram u Dinamu i stiscem continue dok ne dobijem otkaz  KAVA

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1927 u: 09.09.2012, 16:07:27 »
.... i kako vi pripremate utakmice sa reprezentacijama. Znači od match preparationa, do nekih taktičkih zamisli kako prilagodjavate taktiku kadru kojeg imate, jer je meni ustvari puno teže igrati sa repkom (manje utakmica za uigravanje, ograničenost kadra i sl.) nego sa klubovima. Suprotno od onoga što tvrde treneri u RL.

Pozovem sve ugrace iz Dinama, stavim taktiku s kojom igram u Dinamu i stiscem continue dok ne dobijem otkaz  KAVA

To je lijepo ali me zanima nečije mišljenje tko zna igrati FM

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #1928 u: 09.09.2012, 16:08:56 »
Oprosti  :shame:

Al moras probat, znas kako se razvijaju igraci

Offline Dial Square

• Necu naslov, smrdi
  • Trener
  • *
« Odgovori #1929 u: 09.09.2012, 16:09:08 »
Kako misliš ograničenost kadra...  hmm

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1930 u: 09.09.2012, 16:15:45 »
Kako misliš ograničenost kadra...  hmm

Pa recimo u klub si dovedeš boljeg braniča, od onoga što imaš u repki i tako, recimo neke pozicije su ti ograničene tim igračima koji su slabiji od onoga što bi htio igrati. Dok na drugim pozicijama imaš vrhunske igrače... Jel razumiješ?  :bo: :bo:

EDIT:

Al moras probat, znas kako se razvijaju igraci

Ne znaš ako igraš sa regenima
« Zadnja izmjena: 09.09.2012, 16:17:41 od icov »

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #1931 u: 09.09.2012, 16:15:50 »

Mozda covek preferira Hajduk.

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #1932 u: 09.09.2012, 16:18:54 »
Pa pise da je iz Zagreba  :gaah

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1933 u: 09.09.2012, 16:20:25 »
Pa pise da je iz Zagreba  :gaah

Iz Dubrave, vodim na FMu repku Dubrave i ne znam kako da riješim ograničenost ekipe htio bi da igramo kao Barca 

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #1934 u: 09.09.2012, 19:24:47 »
Citat: icov
...

Sastavljaš taktiku prema karakteristikama ekipe. Sad možda te nisam dobro shvatio, jer ovo se podrazumijeva. Teško ćeš naći ove manje reprezentacije da imaš popunjenu ekipu po svim pozicijama. Ako ti fale krila koristi neku formaciju bez krila, ili neku gdje ona nemaju toliki utjecaj, ako imaš spore stopere ne možeš igrati visoku obranu i presing na protivnika.. itd itd (ako te zanimaju konkretni prijedlozi u vezi taktike nabaci koji SS) Što se tiče match preparationa primjetio sam da se oni leveli taktike pune nešto brže nego u klubovima, pa su valjda tako kompenzirali uigranost.

Što se tiče paralele sa stvarnim rješenjima treneri većine repki pokušavaju koristiti što je više igrača moguće u istim ulogama kao i u klubu. Recimo Del Bosque, Arbeloa, Ramos, Xabi su igrali iste uloge kao i u Realu, a Fabregasu ona lažna devetka i nije tako nepoznata jer je i u Barceloni igrao sličnu rolu pod Guardiolom. Rusi su uzeli cijelu veznu liniju Zenita,... fm je uigranost rješio bržim punjenjem levela. Mislim da općenito ona nije toliki problem kod fm reprezentacija u odnosu na ove kod stvarnih trenera.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Dial Square

• Necu naslov, smrdi
  • Trener
  • *
« Odgovori #1935 u: 09.09.2012, 20:04:02 »
Radiš taktiku po kadru. Ako je to odogovor na tvoje pitanje onda stvarno  :&

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #1936 u: 09.09.2012, 20:19:50 »
Bez glupih komentara i provokacija.

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #1937 u: 09.09.2012, 21:47:34 »

Ne piše koja je ekipa. Kako ću mu dati taktiku ako ne znam koga trenira ili koga ima unutra.

I ne kužim što ne valja s odgovorom. Pitanje je dosta čudno odmah u startu, zato i jesam stavio 'Sad možda te nisam dobro shvatio'. Ne možeš ubaciti taktiku unutra i samo rasporediti igrače da će to sigurno funkcionirati. Nema šanse. Prihvatiš ograničenja sastava koji ima na raspolaganju i na osnovu toga se sastavi taktika. I ne vidim zašto tebi to smeta.. napisao sam da stavi koji SS pa ću napisati nešto detaljnije u vezi formacije i taktike koju bi bilo dobro koristiti.

I samo jedano. Daj mi ispravan odgovor na ono pitanje.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1938 u: 09.09.2012, 23:00:28 »
Citat: icov
...

Sastavljaš taktiku prema karakteristikama ekipe. Sad možda te nisam dobro shvatio, jer ovo se podrazumijeva. Teško ćeš naći ove manje reprezentacije da imaš popunjenu ekipu po svim pozicijama. Ako ti fale krila koristi neku formaciju bez krila, ili neku gdje ona nemaju toliki utjecaj, ako imaš spore stopere ne možeš igrati visoku obranu i presing na protivnika.. itd itd (ako te zanimaju konkretni prijedlozi u vezi taktike nabaci koji SS) Što se tiče match preparationa primjetio sam da se oni leveli taktike pune nešto brže nego u klubovima, pa su valjda tako kompenzirali uigranost.

Što se tiče paralele sa stvarnim rješenjima treneri većine repki pokušavaju koristiti što je više igrača moguće u istim ulogama kao i u klubu. Recimo Del Bosque, Arbeloa, Ramos, Xabi su igrali iste uloge kao i u Realu, a Fabregasu ona lažna devetka i nije tako nepoznata jer je i u Barceloni igrao sličnu rolu pod Guardiolom. Rusi su uzeli cijelu veznu liniju Zenita,... fm je uigranost rješio bržim punjenjem levela. Mislim da općenito ona nije toliki problem kod fm reprezentacija u odnosu na ove kod stvarnih trenera.

Hvala napokon nekakav konstruktivan odgovor... Vodim Hrvatsku ali u 2020. godini, dosad sam vodio Dinamo. Okosnica su mi igrači iz Dinama (odnosno bivši igrači jer ih je novi trener sve prodao), te sam stavio taktiku kojom sam igrao sa Dinamom. E sad problem je taj što baš ne djeluje ta taktika, jednostavno neki igrači ne igraju kao kad igraju u Dinamu iako im stavljam istu poziciju kako si gore naveo.

E sad problem su i novi igrači (regeni) koji imaju dobre ocjene ali nisu ono što tražim, a trebat ću ih u budućnosti jer su više manje svi ovi poznati igrači u 30-ima ili kasnim 20-ima.

Zato sam i pitao koliko igraču treba da se privikne na igre u repki što mi nitko nije odgovorio, nego su svi podjebavali.

E sad da dam par SS-ova
Taktika sa prvih 11 Instructions- sa Dinamom sam bio prvak Europe sa ovima igračima osim Rakitića, Ćorluke, Lovrena i Delača.

E a sad novi val mladih igrača
Vuković
Vukojević
Vidak
Turković
Šušnjara
Šimunović
Šimek
Radoš
Pintarić
Kopić
Jurjević
Filipović
Carević
Buljat
Budimir
« Zadnja izmjena: 10.09.2012, 06:11:43 od icov »

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #1939 u: 09.09.2012, 23:02:18 »
Ovakav SS taktike ne govori ništa osim da je postavka 4-5-1.

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #1940 u: 10.09.2012, 00:08:51 »
Vjerujem da prilagodba novih igrača dosta ovisi o tome koliko im stil igre u koji upadaju odgovara. FM je još uvijek dosta blagonaklon što se tiče brzog prilagođivanja novih, ne vjerujem da će za to trebati previše vremena. Spominjao si 10 utakmica. Ja očekujem da ćeš za 3-4 imati solidnu uigranost novih, možda i ranije. Ovisi s koliko ćeš novih istodobno ići.

Zaprvo ovdje 'Radiš taktiku po kadru.' je jedino pravilo. Ne znam kakva ti je taktika što se tiče TIa. Vidim da su unutra ofsajd zamke i ofanzivni bekovi pa pretpostavljam da ideš nadigravanju, visokom presingu i kontroli igre kroz posjed.

Za taj tip nogometa od novih i nemaš baš puno igrača koji odgovaraju tom stilu.

Od golmana Šimunoviću odgovara visoka zadnja linija. Nije posebno dobar u izbijanju pa preporučam distribuciju preko quick throw ili def collect jednom od stopera. Ali brz je i Sweeper keeper će mu odgovarati. To ti treba uz visoku liniju. Kopić nije taj tip vratara. On je dobar za običnu rolu i rizik je stavljati ga na SK.

Ovim mladim stoperima ne odgovara taj tip nogometa. Sva trojica su spori, slabi u kreiranju napada iz obrane (gledam najprije pass i composure), tako da ih nebi koristio u visokoj obrani, ali Šušnjara i Buljat bi trebali biti iskoristivi u dubljoj obrani. Oni su ko Terry. Kad je igrao u push up obrani kod Boasa bio je najslabiji na terenu, Di Matteo je samo cijelu liniju povukao natrag i odjednom je profunkcioniralo.

Bekovi su dobri. Odgovaraju svim stilovima igre. Preporučam Vidaka za WB rolu, zbog slabog crossinga. Oba imaju igru prema naprijed.

Vezna linija je slaba. Barem ovi mladi. Pintarić je letargičan, slab u posjedu.. nije iskoristiv za zadnjeg veznog. Nije za važniju ulogu. Vukojević je solidan dodavač ali ostale ocjene nisu na razini za prvi tim. Filipović i Radoš nemaju kvalitetu ni za rotaciju. To ostavlja trojicu iskoristivih. Simek nije iskoristiv u presingu, on je Lampard, taj tip. Imaš od njega dobrog DLPa ali moraš uz njega imati defanzivnijeg partnera, za jedan press more nije najbolje rješenje na isturenoj poziciji, ali bi odlično poslužio u nekoj counter varijanti na ovoj MC poziciji kao AP s ili čak DLP s. Budimir je odličan. Odgovara mu svaki stil igre, i presing na protivnika. Iskoristio bi ga, ako već ideš sa 433 formacijom na MC u attack roli.

Carević je solidan Inside Forward, beskoristan kao krilo, ali dobar u ulasku u sredinu. I njemu bolje odgovara reaktivniji nogomet. Turković mi se baš ne sviđa. Beskoristan je u obrani, nema dribling, nema kreativnosti. Dobar bez lopte i može zabiti, ali imaš igrača manje u organizaciji napada. I za njega mi bolje odgovaraju kontre.

Ne znam kakvi su ovi standardni igrači. Pitanje je koliko Lovren i Vida imaju još brzine za visoku obranu. Pripazio bi na taj detalj. Ako su brži od protivničkog napadača još može ići, inače je to bolje povući malo natrag. Kako ti se protivnici zatvaraju većinom, ovaj Budimir komotno može uskočiti na jednu od MC pozicija, dao bi mu i RWB often protiv bunkeraša. Carević dođe još jedan solidan dribler, a Simeka bi u takvim utakmicama još malo povukao na DLP da ovi moraju izaći na nj zbog dobrog udarca i raspona dodavanja. Inače kad budeš radio neku counter varijantu za velike utakmice ovdje imaš materijala, već sam spomenuo kako bi kojeg od njih koristio.

Link

Offline Dial Square

• Necu naslov, smrdi
  • Trener
  • *
« Odgovori #1941 u: 10.09.2012, 00:40:06 »

Ne piše koja je ekipa. Kako ću mu dati taktiku ako ne znam koga trenira ili koga ima unutra.

I ne kužim što ne valja s odgovorom. Pitanje je dosta čudno odmah u startu, zato i jesam stavio 'Sad možda te nisam dobro shvatio'. Ne možeš ubaciti taktiku unutra i samo rasporediti igrače da će to sigurno funkcionirati. Nema šanse. Prihvatiš ograničenja sastava koji ima na raspolaganju i na osnovu toga se sastavi taktika. I ne vidim zašto tebi to smeta.. napisao sam da stavi koji SS pa ću napisati nešto detaljnije u vezi formacije i taktike koju bi bilo dobro koristiti.

Oprosti, ali ti si mene krivo shvatio. Ja sam samo ironično pokušao reći da je trebao sam zaključit da mora sastavit taktiku po kadru zbog primjera koje je on naveo.

Znači obratio sam se njemu, ne tebi. :P

U biti nasmijao sam se na to da si mu ti morao to "nacrtati".

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1942 u: 10.09.2012, 06:13:09 »
Ovakav SS taktike ne govori ništa osim da je postavka 4-5-1.

Ma žurio sam se sinoć pa sam zaboravio staviti , eto sad sam stavio TI u post

@john_doe
Hvala na ovako opsežnom opisu. Što se obrane tiče tako sam nešto i mislio dublja obrana bez ofsajd zamki, bekovi prema naprijed, ali neću golmana na SK, ne volim kad mi golman ima previše slobode.

Da pa vezna linija mi i je najveći problem tu još imam i Anića koji je nešto bolji od Pintarića, no meni je Pintarić u Dinamu igrao dosta dobro (u LP) vjerojatno jer je cijela ekipa igrala dobro, tu još od "mladjih" imam Mrzljaka i Karamatića  :bo: 

Dalje planirao sam u budućnosti igrati neku formaciju 4-3-2-1 bez krila sa Turkovićem u špici (jbg boljeg nemam). U veznom redu kao što si rekao nemam nekih krila sad mi ni Kovačić kad je prešao u Werder ne igra krilo.

A da što se tiče napadača tu sam najtanji i zasad mi je Turković prva opcija, jedino što valja je Ivančić koji još može odigrati 5-6 godina na visokom nivou, a pogledaj mi slijedeću dvojicu: Jukic, Raguž

Što se tiče trenutnog stanja obrana igra dosta dobro ovako, meni je čak u Dinamu igrao Barbarić koji ima acc10, pace 11-12, ali je tu bio Galeano koji je dosta brz. Barbarića se u repki ne usudim staviti ali ova dva dosta dobro odrade posao. Doduše Lovren zna par puta zazujati.

Eto na kraju još jednom hvala na opisu, i što si mi ukazao za role pojedinaca u budućnosti ćemo sigurno koristiti.

Oprosti, ali ti si mene krivo shvatio. Ja sam samo ironično pokušao reći da je trebao sam zaključit da mora sastavit taktiku po kadru zbog primjera koje je on naveo.

Znači obratio sam se njemu, ne tebi. :P

U biti nasmijao sam se na to da si mu ti morao to "nacrtati".

Ne kontam u čemu je problem, postavio sam pitanje koje možda nije jasno, no John_doe mi je tu sad dosta toga objasnio. Mogao sam to i sam ali sam htio čuti šta tu netko od taktičara misli, da mi ukaže nešto što ne vidim. Nisam baš toliki glupan i kreten kakvim me smatraš (samo to ne želiš napisati) igram 6-7 godina ovu igru i otprilike znam šta pričam i k tome studiram strojarstvo :shame: pa valjda nisam baš glupan koji je pao s marsa. Ako ne znaš ili ne želiš pomoći ne moraš me tu ponižavati i rugati se.

Meni je ova igra samo neka zanimacija (na koju potrošim najviše 2 sata dnevno!!) i normalno da neke stvari ne znam. Možda nisam najbolje opisao što me zanima i zašto tražim nečiju pomoć i eto očito postoje ljudi koji žele pokazati, a ne se rugati kao neki, koji misle da sve znaju..
« Zadnja izmjena: 10.09.2012, 15:56:01 od icov »

Offline Dial Square

• Necu naslov, smrdi
  • Trener
  • *
« Odgovori #1943 u: 10.09.2012, 07:07:22 »

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #1944 u: 10.09.2012, 13:04:28 »
@icov

Dok je ovog Ivančića nema zime. :D Pogodio sam tu negdje TI, jedino si više okrenut Vilas Boasu nego Guardioli zbog direktnijih dodavanja. Nemoj odmah otpisati 433, sigurno imaš uvijek po 4-5 utakmica u kvalifikacijama u kojima se protivnik zatvori protiv tebe, a tu dobro dođe krilo (ne mora biti krilo, IF sa hug touchline ima sličan učinak, ako igrač ima cut inside i ako je suprotna noga svejedno bi trebao vući u sredinu s loptom u nogama) da raširi obranu. Za 4321 problem je, ako ideš protiv neke Makedonije ili nekog sličnog problem je što ti ovdje bekovi moraju pružati širinu u napadu, da imaš bolje stopere i zadnjeg veznog odlično, ovako bi mogao imati problema preko tih pozicija.

Imam jednu ideju kako bi mogao iskoristiti Budimira. Jesi gledao nekad Dembelea, zadnji vezni sa odličnim driblingom. Naspram protivničke dvije defanzivne linije, većinom se tako brane, bez obzira na formaciju, Dembele stoji dosta duboko na terenu, pa nema prirodnog markera i onda neki od igrača iz vezne linije izlazi na njega, a ovaj ima odličan dribling i tu stvara višak. Mogao bi probati ovo iskoristiti.

Samo prijedlog, palo mi na pamet pa sam htio zapisati.. :D formacija 4-1-2 (MC-MC)-2 (AMC-AMR)-1... protiv zatvorenijih ekipa, ovaj AMR se seli na AML ako je protivnički desni bek opasniji. Ovaj AMC je trequartista, MCR je Budimir kao box-to-box sa RWB often, MCL je ovaj Simek kao AP s ili još dublji DLP s, a iza Badelj opet DLP s. Bez pravog holdera, Ćorluka ako imaju visokog napadača ili nekog opasnijeg naprijed. Ovaj AMR/AML služi za širenje igre, ne mora biti nužno winger, odabrao bi rolu koja igraču najbolje odgovara sa hug touchline wide playem. I ispred poacher.

Ideja je da će se protivnikova vezna linija morati povući dublje da zatvoriti prostor između linija zbog ovog treqvartiste, a onda tu do izražaja dođe Dembele, on će izvući protivnika iz oblika, oni idu u presing na njega, otvara se prostor.
« Zadnja izmjena: 10.09.2012, 13:05:46 od john_doe »

Link

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1945 u: 10.09.2012, 16:23:55 »
@john_doe

Što se tiče trenutne taktike ne volim kratka dodavanja i duge napade već okomito i direktno te napadnem pa što bude  _D . Ne otpisujem ne daj Bože pa radio sam na toj taktici 5-6 sezona da bi je doveo do ovoga i da je sad se riješim  :pras: nego tražim neku alternativu. Ne znam nemam baš dobrih iskustava sa IF kao da ih ne znam iskoristiti jednostavno, ako bi mi mogao možda savjetovati kakve instrukcije za IF u sklopu moje tatike pa ću probati.

Čuo sam to za Dembelea na forumu, pa sam malo pratio kako igra u RL. To je zanimljiva ideja koju ću sigurno isprobati. Samo me opet muči to što će mu vjerojatno DM pozicija biti Inefectual.

Ovako nešto sam ja planirao (sa 4-3-2-1) kao dva AMC koji idu u širinu. Samo onda bi im morao staviti Hug the... a ne znam kako bi to izgledalo.. Imam i verziju 4-6-0 ili 2-3-2-3(2DC-WBL/R-DM-2MC-3AMC(2TR+IF))  :D koju sam koristio u Dinamu koja dosta dobro funkcionirala, naravno tu bi morao spustiti obranu slično kao i u 433.

Ovo tvoje mi je čudno, ali možda će funkcionirati, sigurno još jedna varijanta, ali to mi je samo za zatvorene ekipe. Ćorluka više ne dolazi u obzir kao branič, samo DM, užasno je spor i ima 34 godine, nema smisla da igra DC.

Uglavnom sad imam još par stvari za isprobati pa ću vidjeti hvala na pomoći  respect

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #1946 u: 10.09.2012, 16:29:59 »
Citat:
Ne znam nemam baš dobrih iskustava sa IF kao da ih ne znam iskoristiti jednostavno, ako bi mi mogao možda savjetovati kakve instrukcije za IF u sklopu moje tatike pa ću probati.

Meni je defaultna dovoljna. Ovo za hug touchline sam spominjao zbog širenja igre. Imaš ovdje:

http://www.cro-manager.net/forum/index.php?topic=13568.0

druga formacija, ali princip je uvijek isti. Ne mogu svi vući u sredinu.

Citat:
Čuo sam to za Dembelea na forumu, pa sam malo pratio kako igra u RL. To je zanimljiva ideja koju ću sigurno isprobati. Samo me opet muči to što će mu vjerojatno DM pozicija biti Inefectual.

Citat:
MCR je Budimir kao box-to-box sa RWB often
Stavio sam MC, nije bitno. Samo prijedlog zbog sličnosti s Belgijcem, pa mi palo na pamet.

Link

Offline icov

• Oružar
  • *
« Odgovori #1947 u: 10.09.2012, 18:54:02 »
@john_doe

Ja  igram sa AM L i R winger i sa move into the cahnels u Dinamu mi je to igrao Banahene na AML prosječnih teh.ocjena, izuzetno brz. Sa desnog boka su išle lopte na drugu vratnicu, a Banahene ima i visok heading (15) te je često zabijao tako golove, tako da nikad nisam imao potrebe koristiti IF. A s druge strane bi bio Tomečak koji je više čekao loptu u for te je često završavao akcije 1 na 1 s golmanom, to je pogotovo funkcioniralo kad bi Kramarić igrao "lažnu devetku" i povukao se prema centru. I isto tako kad je igrao Bećo kao TM support on se isto povuče malo u sredinu odigrati dupli pas sa MC-om te ova dva(wingera) imaju prostora iza koliko ti srce želi.

A isto tako ima primjer kada bekovi odu skroz naprijed oba krila i napadač znaju biti u 16-ercu čekaju na ubačaj ili proigravanje iz sredine.

Offline Eric Cartman

• Tu sei tutta la mia vita
  • Trener
  • *
« Odgovori #1948 u: 13.09.2012, 15:23:26 »
Planiram igru potpuno podrediti Deep Lying playmakeru, da izvučem najviše moguće iz njega. Do sad u igrama mi je često baš dl play imal najslabiji av. rating, a ovaj put hoću da to bude bolje. Pa me zanima, počevši od formacije. Po nekom mom mišljenju, najbolje bi mu trebala odgovarati neka formacija sa DM-om, di bi on okupiral to mjesto, nešto tipa 4-1-2-2-1. Ali meni u toj formaciji često nije briljiral. Pa si razmišljam da ga nekak stavim bliže golu, u 4-4-2 formaciju, tak nekaj. Igral bi jedinog playmakera, sa 2 obična krila, pa da on šalje lopte njima. Ak ima ko kakav savjet, rado bi da mi pomogne oko toga. Ne tražim 100 passeva, ne tražim 20 asistencija, tražim samo da ima av. rating među boljima u ekipi, a ne da bude najslabiji poslije golmana.
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds!

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #1949 u: 13.09.2012, 17:17:50 »
Odmah prekriži tu misiju i fokusiraj se na nešto drugo. Moraš imati mega ekipu da bi ti taj playmaker imao av. rating blizu 7.5, sve iznad je skoro pa nemoguća misija (znam da ima ljudi koji su postigli takve statistike, ali generalno gledano je praktično nemoguće). U ovom slučaju nije u pitanju limitacija igre na koju se često pozivamo kad nešto direktno ne možemo preslikati, nego pozicija i stil igre tog igrača, odnosno te role. Ja kroz historiju ne znam niti jednog igrača koji je ušao u krajnji izbor za najboljeg igrača godine, a da je igrao tu poziciju. Istina je da Xaviju daju tu DLP ulogu, u FM-u mu to možda najbolje i odgovara kad se rekreira igra Barcelone, ali i sam Xavi kaže da igra dvadeset metara ispred onoga što mnogi nazivaju prostorom kojeg zatvara DLP. Xavi je previše hibridan da bi tako jednostavno mogao biti prenesen u igru.
Sa druge strane imaš recimo Pirla koji je karijeru izgradio igrajući tu poziciju, ali nikada nije imao neke ekstremno uspješne statistike po pitanju golova i asistencija. Pirlo je opet najkvalitetniji igrač tog tipa u historiji pa njegovi podaci nisu relevantni, ali mislim da se može dohvatiti bit.
Uloga povučenog playmakera (u FM-u DLP) jeste da kreira igru, ne da asistira. Njegove ''asistencije'' su inicijalni pasovi koji pokreću gol akcije, direktne asistencije se pripisuju krilima (u recimo Unitedovom slučaju) ili ofanzivnom veznom (u Realovom slučaju). U užim nogometnim krugovima takve igrače prepoznaju i cijene, ali u puku takvi igrači su ništa (primjer Modrića je recimo jako dobar, za Mourinha je prvi pick za već sređenu, vjerovatno najjaču ili jednu od najjačih ekipa na svijetu, dok je za nekoga lijevog pustinjski strčimiš koji nema statistike Lamparda ili Gerrarda iako igra na njihovoj poziciji). Ono što hoću reći da značajniji av. rating tog igrača je nemoguće postići zbog činjenice da jednostavno ne asistira u dovoljnoj mjeri u smislu dodavanja za gol niti zabija toliko da bi mu igrica davala neke osmice ili devetke za njegov nastup. 

Vjerovatno bi posebna tema (zapravo jedna već postoji) se mogla napisati o pozicioniranju DLP-a u samoj igri. Po meni, iz iskustva kojeg imam sa tim tipom igrača (inače mojom najdražom rolom što u igri što u RL) jeste da najbolje funkcioniše kao zadnji vezni. Statistike u smislu av. ratinga, asistencija pa čak i golova će biti puno lošije čak i u odnosu na MC pozicioniranog DLP-a, ali sam mišljenja da bi se trebalo na tog igrača gledati iz nekog drugog ugla. Recimo da primjeniš Juventusov (iako su i prije ekipe primjenjivale slične modele) veznog reda i DLP-a postaviš kao NFL quarterbacka i pratiš kompletan njegov uticaj u 2D ili 3D modu na kreiranje napada i poremećaj protivnikove strukture. U tom slučaju njegove statistike postaju zanemarljive. Moji playmakeri imaju negdje od 7.0-7.3 av. rating u svakoj karijeri i s obzirom na sve navedeno mogu reći da je to sasvim zadovoljavajuće.