Autor Tema: Opou ki an pezis panda tha s' akoloutho  (Posjeta: 3470 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline senna

• Legenda
  • *
Opou ki an pezis panda tha s' akoloutho
« u: 09.09.2013, 12:53:04 »

Odlučio sam se za Cipar. Svi znaju za otočnu državu u istočnom Sredozemlju čija je povijest i određena položajem na razkrižju Europe, Azije i Afrike. Koliko god on bio povoljan, toliko se nepovoljno odrazio na otok s obzirom da ga svaka veća sila koja se pojavila na Mediteranu nije mogla promašiti. Vlast su tako nad njim izmjenjivali Feničani, Grci, Egipćani, Perzijanci, Rimljani, Bizantijci, Arapi, Britanci, Francuzi, Mleci, Osmanlije, pa opet Britanci, sve do "relativne" nezavisnosti 1960. Od turske invazije 1974. zemlja je de facto podijeljena na veći, međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio - samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Između njih je zona pod upravom UN-a, čiji je plan o ujedinjenju otoka propao na referendumu 2004. jer je 75% građana na grčkom dijelu odbilo sporazum, iako ga je prihvatila većina Turaka. Nakon toga Republika Cipar ipak ulazi u Europsku uniju, praktički samo njen južni dio, iako se službeno i Sjeverni Cipar računa kao dio Republike pa samim time i kao dio europske zajednice.

No da se vratim na bitno, ciparski nogomet, u kojeg se u posljednjih nekoliko godina jako puno ulaže, i to ne samo u seniorske momčadi, već i u omladinske pogone. Grade se novi tereni, a privatne tvrtke sve više ulažu u klubove. Slučajevi ljudi koji rade u klubu, a da im to nije prvi posao (fizioterapeuti, treneri) sve su rjeđi, sve se diže na profesionalnu razinu. Iako se za Anorthosis 2009. u Ligi prvaka očekivalo da će biti topovsko meso, uspjeli su otkinuti bodove Interu, Werderu, Panathinaikosu. Iduće je godine APOEL stigao do grupne faze, a 2012. do četvrtfinala gdje ga je zaustavio Real. Za ligu je karakterističan veliki broj stranaca, svake godine se mijenja ekipa i dolaze novi igrači. Dok u Hrvatskoj klubovi proizvode i prodaju igrače, na Cipru se kupuju gotovi proizvodi. Dovode se igrači s iskustvom koji su igrali u renomiranim klubovima, koji i omogućuju instant uspjehe u Europi. Najviše je Portugalaca koji su inače skupi, ali ima i onih koji dođi jeftino i koriste ciparske klubove kao odskočnu dasku u daljnjoj karijeri. Svi klubovi su državni, ali novac dobivaju najviše od televizijskih prava i sponzora. Ako je predsjednik bogat, onda on daje i svoj novac. Država omogućava onima koji daju novac u sport porezne olakšice, što je odlična podrška.

Što se same igre tiče, igralo se dosta sporo do dolaska stranih trenera koji je mijenjaju u bržu i atraktivniju. Ciparska liga nije uspjela izgraditi svoj stil, ponajviše i zato što nema mnogo domaćih igrača koji bi imali neki prepoznatljiv stil. A upravo su oni i reprezentacija posebna priča. Iako ih ima nekolicina dobrih, problem je što su lijeni i što je njihov način razmišljanja o profesionalizmu potpuno drugačiji. Imaju problem što misle da su u svemu najbolji. Pogotovo u nogometu, a ne vole raditi. Stoga reprezentacija i ne može napraviti nikakav rezultat, a uzrok još jednog problema spomenut je na početku, i u nogometu se plaća danak ratu s Turcima s obzirom da svi moraju ići dvije godine u vojsku, čak i mladi reprezentativci, a jasno je da je nakon dvije godine pauze teško napraviti nešto u profesionalnom sportu.

Sličnost ciparske i naše lige su žestoki navijači, ali i česte promjene trenera. Ciprani su temperamentni, uprave klubova nestrpljive, svi su uvjereni da do uspjeha mogu doći preko noći. Ne mogu čekati dvije-tri godine da se stvori nešto kao u svim normalnim zemljama. Ovdje svi sve hoće odmah. Kad se s navijačima gleda nogomet postane jasno kako reagiraju i koliko se nerviraju. Obožavaju nogomet, a uz njihov temperament sve postane prilično usijano. Upravo zbog njihovih zahtjeva, kada rezultati nisu baš vrhunski, teško se zadržati na trenerskoj poziciji.

Offline Mex

• "I am the master of my fate. I am the captain of my soul"
  • Legenda
  • *
Odg: Opou ki an pezis panda tha s' akoloutho
« Odgovori #1 u: 09.09.2013, 13:03:31 »
Ovo će biti zanimljivo. Pratit ću, sretno! :)

Offline curry

• Where amazing happens
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 09.09.2013, 13:21:48 »
Jesam dobro shvatio da s repkom igraš? Meni je dilema bila hoću li krenuti s Moldovom ili Ciprom :)

U svakom slučaju sretno, pratit ću :)
Dove vai se il playmaker non ce l'hai.

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #3 u: 09.09.2013, 13:40:23 »
Ma nemoj zezat da i dalje imaju vojni rok...

Svaka čast, odličan autorski tekst za uvod u jedan odličan izazov. U kvalitetu pisanja ni ne sumnjam. :)

U daljnim postovima očekujem više informacija o preuzetom klubu/repki. Sretno :)

Offline mysthios63

• Ex Zvone Bobanâ„¢
  • Admin
  • *
« Odgovori #4 u: 09.09.2013, 18:06:33 »
Nadam se da ćeš voditi i reprezentaciju uz klub. Inače, da se pohvalim, ja znam ime kluba :D :P

Sretno hi

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 09.09.2013, 19:38:03 »
TIR, nisam u potpunosti siguran je li ukinut vojni rok u međuvremenu, ali bilo ga je prije 3 godine po svjedočenju nekadašnjeg Riječanina Kerkeza :D

jjrb, morao sam malo zamesti tragove, igrat ću s ciparskim klubom

Zvone i Mex, hvala također na komentarima ;)

Offline Bijeli luk

• Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 09.09.2013, 21:21:37 »
Ovo se mora pratiti,nadam se zanimljivoj karijeri! :D

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 10.09.2013, 13:11:25 »
Αθλητική Ένωση Λεμεσού

Izbor kluba zaista nije bio težak. Ciparska liga osnovana je 1934. godine, a najdominantniji klubovi su APOEL i Omonia s 21, odnosno 20 naslova. Iza njih slijedi Anorthosis koji je 13 puta bio prvak, pa tek onda AEL sa samo 6 osvojenih prvenstava. Stoga je izbor bio jednostavan, uzeo sam klub iz Limassola. AEL je najveće sportsko društvo na Cipru osnovano prije 80 godina, a danas osim nogometne ima i futsal ekipu, mušku i žensku košarkašku momčad, žensku odbojkašku i rukometašku, kuglačku i kriket ekipu, a postoji i biciklistički klub AEL. U prošlosti je postojao i klub hokeja na travi, kao i muški rukometni, odbojkaški te vaterpolo klub. Za razliku od nogometne, košarkaška podružnica najdominantnija je u državi.

AEL je svoj 5. od ukupno 6 naslova osvojio davne 1968. godine. Velika prekretnica u novijoj povijesti dogodila se 2008. godine kada se promijenila upravljačka struktura kluba, a na predsjedničko mjesto sjeo je Andгeas Sofocleous koji se tu zadržao sve do danas. Nova uprava naslijedila je velike financijske probleme i polako počela otplaćivati stare dugove. Rezultat dobrog rada doÅ¡ao osjetio se 4 godine kasnije kada je nakon 44 godine posta momčad pod vodstvom trenera  Pambosa Christodouloua uzela naslov prvaka. Uslijedila je velika veÅ¡ta u Limassolu, a Christodoulou je brzo dobio nadimak Pambourinho.

Dolazimo tako pomalo i do fanatičnih navijača. Iste je sezone AEL nastupio u finalu kupa kojeg je je posljednji put osvojio prije 21 godinu. Igralo se na neutralnom terenu u Nicosiji gdje je stiglo gotovo 15 tisuća AEL-ovih navijača, što je impresivan podatak s obzirom da Limassol broji oko 100 tisuća stanovnika. Na njihovu žalost na kraju je ipak slavila Omonija. Navijačka skupina poznata je pod nazivom Gate 3, a okuplja se Tsirion stadionu koji može primiti 13 tisuća gledatelja. Na istom stadionu domaće utakmica odigrava i gradski rival Apollon, kao i Aris, treći prvoligaški klub iz Limassola.

Posljednji razlog zašto sam izabrao baš ovaj klub je igrački kadar, koji je po mom mišljenju za nijansu slabiji od ostalih spomenutih najvećih ciparskih klubova. Ali zato u sezonu ulazimo kao branitelji naslova te nastupamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Mediji nam predviđaju tek 6. mjesto, ali s obzirom na veliku konkurenciju mislim da bi se mogli i uključiti u borbu za naslov. U svim linijama ima par pojedinaca koje vrijedi izdvojiti. Svaka dobra momčad mora imati pouzdanog vratara, a u iskusnog Argentinca Matiasa Degru može se pouzdati. Stoperski par čine iskusni Ruandac Edwin Ouon i Portugalac mozambijskog podrijetla Dossa Júnior, koji je nakon 6 godina na Cipru dobio državljanstvo i uskoro očekuje poziv reprezentacije. Što se bekova tiče, imamo i mi svog Maykona. Iskusni Brazilac skupio je dosta nastupa u portugalskoj ligi igrajući za Belenenses, Paços Ferreiru i Leiriju. Za desnog beka morat ću dovesti nekog, što će biti pravi izazov s obzirom na financije i kredit. U veznom redu dominiraju više defanzivno orijentirani igrači poput kapetana i reprezentativca Nikolaua, Dedéa i Bebêa. Jedini kreativac koji se ističe je Rui Miguel, pravi nogometni nomad s obzirom da mu je AEL 10. klub u karijeri. U napadu još jedan Portugalac, Orlando Sá. Nekad označen kao veliki talent, što svjedoče i klubovi kroz koje je prošao; Braga, Porto i Fulham. Tu je još i veteran Konstantinou, najbolji strijelac u povijesti reprezentacije i drugi po broju nastupa. S obzirom na njegovo iskustvo mislim da će biti od velike koristi ako ga ozljede poštede bez obzira na nedostatak brzine.

Offline Mex

• "I am the master of my fate. I am the captain of my soul"
  • Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 10.09.2013, 15:00:28 »
Jako lijepo predstavljeno. Nadam se da ćeš ti biti novi "Pambourinho". Grafički jednostavno, a dobro posloženo! Ekipa je korektna i mislim da bi mogao potražiti trofej kroz kup ako je ikako moguće. Sretno dalje...

Offline ljanbe

• Vrhovni VoÄ‘a
  • Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 12.09.2013, 12:38:20 »
Meni se isto sviđa, zanimljiva je liga, 3 kluba na istom stadionu :&, gore od hnla. Koja su pravila lige, sto se tice stranaca?

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 12.09.2013, 13:01:47 »
Ograničenje je na 5 non EU igrača, Europljana možeš registrirati koliko hoćeš.
Ali to me i sjebalo pošteno jer sam odmah doveo 5 Brazilaca na free, a već ih imam u momčadi par lolcina

Jbg kad mi je južnoameričko tržiÅ¡te najprihvatljivije, odsad se orijentiram na Argentince talijanskog podrijetla, ima ih dosta  KAVA
Prvi report će bit večeras kad Zvone sredi grafiku :D

[spoiler]Pogledajte malo navijače, brutalni su stvarno  :&

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w8vu1jwAagE[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jL2n1-2vT08[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n5hQlCmPo-0[/youtube][/spoiler]

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #11 u: 15.09.2013, 19:55:28 »
1. sezona 2012/2013

Upravo je završio siječanjski transfer period, a u ligi sam odigrao 20 kola. Što se tiče samih očekivanja prije sezone, i mislio sam da se mogu upustiti u borbu za naslov ako se uspijem pojačati, a upravo se to i dogodilo pošto sam našao par pravih igrača. S obzirom da je najmlađi igrač u ekipi imao 23 godine, a nositelji igre već ušli u tridesete, bila mi je namjera sustavno pomlađivati momčad. Prosjek godina cijele ekipe bio je 28, a unatoč tome doveo sam isključivo iskusne igrače uz jednu iznimku. Postao sam i ja tako žrtva uobičajene ciparske prakse. Ali s obzirom da igramo i kvalifikacije za Ligu prvaka, nisam nikako htio kompromitirati tu priliku.

Najprije sam uspio prodati dva poprilično nevažna igrača za £525K, a to je bilo i više nego dovoljno za dovođenje iskusnog rumunjskog napadača. Uz njega je stiglo i još pet Brazilaca bez odštete. Od toga su dva veterana da dobijemo na širini, a na ostalima se u najgorem slučaju može i zaraditi ukoliko se ne dokažu. Obranu smo pojačali malijskim reprezentativcem. Na polusezoni su stigli još Gerson i Nekounam od kojeg očekujem da postanje vođa ekipe, a vrijeme je pokazalo da smo pogodili s transferima.
Cristian Dănălache - pažnju na sebe skrenuo je tek u ozbiljnim igračkim godinama stigavši u kineski Jiangsu, a 23 pogotka u 28 susreta bila je dovoljno dobra referenca da postane naš prvi napadač
Leandro Lima - u Europu je stigao za £1M nakon što su skauti Porta primijetili njegov talent, ali nakon što se nije uspio dokazati na brojnim posudbama također odlazi u Aziju gdje je nastupao za južnokorejski Daegu
Paulinho - za razliku od prethodne dvojice, karijeru je gradio u Švedskoj igrajući za Häcken i Örebro
Gustavo - možda i najbolji ulov s obzirom da se vrlo brzo uklopio u prvu momčad, a uz to ima i talijansko državljanstvo
Marquinhos Parana - zahvalan igrač koji mi je prirastao srcu još dok sam igrao s Cruzeirom na prethodnim serijalima
Lúcio - iznenadio je sve dobrim igrama nadmašivši i Maykona, ali ubrzo ga je zaustavila ozljeda
Souleymane Diamoutene - igrao je cijelu karijeru u Italiji do prelaska u Levski, a potom je počeo dominirati i na Cipru
Javad Nekounam - najveće ime u našim redovima, ostavio je dubok trag u Španjolskoj igrajući šest sezona za Osasunu, a svi važni atributi još uvijek su mu na zavidnoj razini
Gerson - još jedan (propali) brazilski talent, a s obzirom kakav je bio u prethodnim serijalima isplati se kockati

Prvi službeni nastup u sezoni je bio protiv Ludogoretsa u 2. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Odmah smo na početku izvukli jednog od najneugodnijih protivnika koje smo mogli dobiti, ali novopridošli Danalache se pobrinuo da ne bude iznenađenja. Debitirao je hattrickom za 3:1 pred 11 tisuća domaćih navijača, a istim rezultatom slavili smo i u gostima. U 3. pretkolu izvukli smo Anderlecht i odmah ostvarili spektakularnu pobjedu u Bruxellesu. Odigrali smo maestralno, stvorili 6 čistih šansi, a posljednju je realizirao iskusni Konstantinou u nadoknadi za gotovo sigurno prezimljavanje u Europi. Iako su u uzvratu gosti rano poveli, Danalache je još jednom eksplodirao i novim hattrickom riješio pitanje pobjednika. U playoff rundi igrali smo sa Celticom. Kada su na Celtic Parku poveli golom Hoopera već u prvoj minuti pribojavao sam se katastrofe. Imali su potpunu kontrolu nad utakmicom, ali njihova je obrana napravila 2 velike greške koje smo iskoristili i izvukli se s remijem. No domaćem terenu odigrali smo bolju utakmicu, a gosti više nisu bili tako moćni kao pred svojim navijačima. Opet je junak bio Rumunj koji nas je 9. pogotkom u kvalifikacijama uveo u skupine Ligu prvaka i tako usedmerostručio naše prihode.

Domaća natjecanja otvorili smo velikom pobjedom u superkupu. Iako je utakmica za nas šokantno počela pogotkom Diddyja Guele u 10. minuti, Konstantinou je ubrzo poravnao rezultat. Mreže su potom mirovale do sredine drugog poluvremena kada Diamoutene glavom nakon kornera zabija za vodstvo. Omonija se tada raspala, a mi do kraja zabili još 2 gola. U prilično izjednačenoj utakmici izborili smo trofej zahvaljujući odličnoj realizaciji.

U prvenstvu smo startali s nezasluženom, ali važnom pobjedom protiv APOEL-a. Bilo je par posrtanja u početka, a onda ulazimo u seriju od 10 uzastopnih pobjeda. U 20 kola pretrpjeli smo samo jedan poraz, ali upravo je on najviše bolio pošto smo izgubili od gradskog rivala Apollona. Zabili smo uvjerljivo najviše golova, napad funkcionira savršeno dok obrana kaska, ali dok napadači trpaju neću se žaliti. Cristian Danalache apsolutno se prometnuo u naše prvo ime i opravdao transfer s 15 golova i 8 asistencija. No daleko smo još od slavlja jer nakon 26. odigranih kola prve 4 ekipe ulaze u playoff fazu gdje igraju još dva puta međusobno.

« Zadnja izmjena: 16.09.2013, 01:19:24 od senna »

Offline ljanbe

• Vrhovni VoÄ‘a
  • Trener
  • *
« Odgovori #12 u: 15.09.2013, 20:01:58 »
Fino, usao si u LP, sad su tu velike pare za klub s kojim igras. Grupa očekivana, još si dobro i prošao iako sumnjam da imaš nekakve izglede proći dalje, ali vjerujem da si se zadovoljio i sa novcima od grupa :D
Prvenstvo je odlično za sada, ali mrzim te plejofe jebene, na kraju mozes popusit zbog nečega finale i eto kurca.
Igrači su dobri, puno stranaca, ali vjerujem da ni nema na Cipru previše kvalitetnih domaćih igrača :D
Prati se dalje ;)

Offline freddy adu

• Popular Manager
  • Legenda
  • *
« Odgovori #13 u: 15.09.2013, 21:58:05 »
Svaka čast senna, odlično pišeš, a ekipu si posložio maestralno. Čestitam na ulasku u LP i sa zanimanjem iščekujem buduće rezultate. Bit ćeš neugodan protivnik i uz malo sreće vjerujem da možeš do 3. mjesta. respect

Offline juvefann

• #1 Gianluigi Buffon
  • Legenda
  • *
« Odgovori #14 u: 15.09.2013, 23:28:06 »
Uredno, uspjesno, iskusno. Svidja mi se.

Offline Fićo

• Legenda
  • *
« Odgovori #15 u: 15.09.2013, 23:33:30 »
Pisanje odlično, rezultati isto :) Ovaj Danalache kod tebe trpa, ja ga doveo u Charlton jednom i požalio, ali izgleda da mu paše Cipar :D pratim i dalje ;)

edit: Zaboravio sam prokomentirat skupine LP... čini mi se da ćeš uhvatit 1-2 boda :D
« Zadnja izmjena: 15.09.2013, 23:46:19 od Fićo »

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #16 u: 15.09.2013, 23:39:53 »
Kakvo forsiranje ubogih Brazilaca :D

Volim tvoje karijere, uvijek su tako uredne i lako se čitaju, a ni rezultati ne izostaju. Gledam skupinu LP i ne znam šta da očekujem, ali imam neki osjećaj da nisi završio zadnji u njoj.
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #17 u: 15.09.2013, 23:57:49 »
Hvala svima na komentarima ;)

ljanbe, ovdje u playoff rundi, na sreću, nema knockouta, nego se odvajaju 4 prve ekipe u "ligu za prvaka", slično kao što je bilo u HNL-u prije... to je 6 utakmica, sa svakim od preostala 3 kluba igra se u doma i u gostima :)

Fićo, ipak je Championship vrlo zahtjevna liga... a kod mene je Rumunj na kraju imao više golova od nastupa :D

Data, osjećaj je dobar, nakon rezultata u skupini rekao sam sebi da jednostavno moram pisati karijeru s AEL-om :D
A na Brazilce sam prisiljen oslanjati se pošto su ostali zainteresirani slobodni igrači tragični.
« Zadnja izmjena: 15.09.2013, 23:59:02 od senna »

Offline villa7

• Postala sam tedka jedmog malog amdjela
  • Trener
  • *
« Odgovori #18 u: 16.09.2013, 11:35:51 »
Odlično pisanje, odlični rezultati, transferi takoÄ‘er, očekujem da čeÅ¡ ostat prvi u ligi, a u Ligi Prvaka, čak uz malo sreće i uhvatit treće mjesto, sretno dalje i pratim naravno  ;)
Ubio si Dinamov ponos, ukaljao mu sveto ime, sad imaš pune džepove, a prazne tribine.