Best of the Best 
Njegove majstorije gledali su i poluzainteresirani ljubitelji sporta, a detalje njegova života pratili su i oni kojima nije običaj zavirivati u stranice sa celebrity tračevima, jer bio je – jednostavno poseban!
Nogomet je danas ogromni biznis, nogometaši su superzvijezde, bogovi među nama običnim smrtnicima.Jeste li se ikad zapitali kada je to točno nogomet postao ono što jest danas - 'više od igre' - i kada su to nogometaši postali superzvijezde?
Početak 90-ih možemo smatrati krupnom prekretnicom, kada su nove komunikacijske tehnologije na velika vrata ušle u nogomet, kada su prijenosi postali svakodnevna stvar – u to je doba počelo stvaranje današnjih mega momčadi koje dominiraju svjetskim nogometom. To su bile godine osnivanja klupskih televizija, izlistavanja klubova na svjetskim burzama i usvajanja novih poslovnih i marketinških politika i strategija.
Datiranje ovog drugog momenta (kada su nogometaši postali moderni superheroji) puno je teže i zahtjeva ipak malo veći odmak u povijest. Današnja djeca odrastaju uz idole poput Messija i Cristiana Ronalda, no što kad bismo im rekli da je nekad postojao igrač koji je u svojim nogama imao svu čaroliju Lea Messija i zvjezdani status Cristiana Ronalda i da je to sve ostvario u samo par godina svoje kratke karijere?! Ovo je priča o njemu, vjerojatno najviše potrošenom talentu u povijesti nogometa, jednom nikad prežaljenom igraču u srcu svakog istinskog ljubitelja nogometa. Naravno, riječ je o Georgeu Bestu (22.05.1946 – 25.11.2005.). Inače, za malobrojne koji ne znaju engleski, prezime Best na engleskom ima prikladno značenje – najbolji, pa zato u Irskoj postoji uzrečica: Maradona good (dobar), Pelé better (bolji), George Best.
Bile su šezdesete godine, te divne o kojima uvijek od starijih generacija slušamo samo najbolje. Europa se oporavila od teškog rata, pa je to doba nekog novog procvata - gospodarskog, kulturnog i sportskog, a središte tog pokreta je Engleska. Beattlesi ruše rekorde po svjetskim ljestvicama, Engleska će postati svjetski nogometni prvak, prvi i jedini put u svojoj povijesti. Engleskom nogometnom scenom dominira nakon minhenske nesreće uskrsli Manchester United, s najboljim trenerom onog vremena, Mattom Busbyjem.
Busby, koji je tražio talente širom Otoka, šalje svog skauta Boba Bishopa u misiju da pročešlja Belfast i Sjevernu Irsku. Iako se Bishop prvenstveno zabavljao gledajući utakmice seniora, sasvim slučajno se našao na jednoj juniorskoj utakmici i odmah po završetku brzo otrčao sav uzbuđen u svoj hotel u Belfastu te hitno poslao telegram svom šefu sa vrlo kratkom i jasnom porukom: 'Mislim da sam našao genija'. Sve ostalo je povijest.
Izgleda da je Bishop u tom, poput pruta tankom mladiću, vidio nešto više od drugih – 'milovao' je loptu na drugačiji način, imao je ono nešto što ga je razlikovalo od svih drugih. Čudo od djeteta bio je George Best, koji je tada imao samo 15 godina. Tada počinje karijera obilježena genijalnošću, ispadima, porocima i svime što će na kraju dovesti do njegove prerane smrti 2005. godine.
Pričati o Georgu Bestu je zbilja teško, možda najbolje o njemu govori izjava Pelea, koji je inače veoma škrt na komplimetima i koji je bez razmišljanja rekao: 'George Best je najbolji nogometaš kojeg sam u životu vidio'. Na ovom mjestu nećemo govoriti o njegovoj karijeri, jer zapravo ona ni ne daje pravu sliku o njemu, jer je tako kratko trajala (bar na ozbiljnom nivou).
Ipak možemo napomenuti da je sa 17 godina već debitirao u prvoj ekipi Manchester Uniteda i ubrzo doživio nevjerojatan uspon. Best je bio vanserijski nogometaš, poput Messija danas, šetao se kroz protivničke obrane, braniči su nemoćni padali na stražnjice nemoćni dok se on jednostavno izmicao njihovim naletima. Uz to je nosio karakterističnu frizuru zbog koje je dobio poznati nadimak 'Peti Beattle'. United je bio hit, a Best je bio idol širom svijeta.
Best je već u startu imao problema s disciplinom, a izlasci i provodi bili su dio njegove svakodnevnice. Plaćao je veliki danak svojoj slavi, preranom odrastanju i pritisku s kojim se morao nositi. Možda najbolje detalje o njegovom privatnom životu dao je Bobby Charlton, kapetan ondašnje ekipe Uniteda i jedan od njegovih najvećih prijatelja, u jednom intervju nakon Bestove smrti. Vrlo često se znalo dogoditi da na dan utakmice nisu mogli naći Besta, pa bi se Charlton i Busby bacili u pretragu po gradskim hotelima, kockarnicama, pa čak i zatvorima. Sam Charlton je pričao kako su ga nekad nalazili mrtvog pijanog u hotelskim sobama s prostitukama (i to više njih), budili ga, tuširali i vukli na stadion.
I onda neobjašnjivo, Best se i u takvom stanju šalio s protivničkim obranama i bio neuzastavljiv. Možda je zbog toga i bio idol navijača - bio im je puno bliži, puno ljudskiji, a na zelenom travnjaku je izvodio čuda.
Tijekom te kratke karijere osvojio je sve što se dalo osvojiti, ali već ranih 70-ih George Best ne postoji kao ozbiljni nogometaš, iako je imao tek 25 godina. Formalno će mu karijera trajati još nekoliko godina, ali tu će biti svega više nego nogometa. Naravno, život koji je uslijedio nakon toga, bio je tek nastavak svega viđenog na vrhuncu nogometne vještine: teški problemi s alkoholizmom, raspadnuti brakovi, bankroti… sve to ga je pratilo do preranog kraja. Ali bio je i ostao miljenik javnosti.
Transplantacije jetre, javni apeli svim ugostiteljima da mu ne toče alkohol… svi su se trudili kako bi ga izbavili od samoga sebe i spasili mu život, no Best je odlučio ići do kraja svojim autodestruktivnim ponašanjem. Umro je 25. studenog 2005. godine, u 60. godini života, ponajviše od posljedica teškog alkoholizma. Njegov sprovod u Belfastu premašio je one velikih državnika. Preko 100.000 ljudi došlo se oprostiti od legende, a mase na ulicama su nekoliko puta premašivale tu brojku. Sve nogometne veličine okupile su se kao u rijetko viđenoj žalosti, mnogi su znali da je otišao najbolji od njih, ali i onaj jedan koji nikad nije uspio potpuno iskoristi svoj potencijal.
George Best i legenda o njemu i danas žive. Snimljen je autobiografski film 'Best', koji veoma realistično prikazuje njegov život. Koliko zapravo morate biti veliki igrač da se glavni aerodrom neke zemlje zove po vama? Sletite li ikad kojim slučajem u Belfast, bit će to na 'George Best International Ariport'.
Dakle, odgovor na ono drugo pitanje - o prvoj superzvijezdi svjetskog nogometa, sad je poznat. Bez ikakve sumnje George Best bio je prvi u nizu, onaj od kojega je sve počelo. Ovo je posvećeno jednoj od najvećih legendi koja je ikad hodala svjetskim tavnjacima, dečku iz Belfasta koji je ostvario svoj san. Mlađe generacije koje odrastaju na liku i djelu Messija ili Cristiana Ronalda sad mogu znati da je nekad postojao igrač koji je imao najbolje od obojice, ali koji nikad nije u potpunosti realizirao sav svoj talent. Ipak, mnogi ga
i danas smatraju najtalentiranijim igračem koji je ikad uveličao ovu igru. George Best, najveći sin Sjeverne Irske, istinska legenda i nikad prežaljeni u srcu svakog ljubitelja nogometa.
DRUGI O GEORGEU BESTU: Matt Busby:
-'Održao sam igračima najjednostavniji mogući govor prije utakmice. Kad god je moguće, dodajte loptu Georgeu.'
-'Koristi obje noge, no ponekad se čini kao da ih ima šest.'
Pele:
-Best je najbolji igrač kojega sam u životu vidio.'
Eric Cantona:
-'Na svom prvom treningu u raju, George je igrao na svom omiljenom desnom krilu i izvozao Boga koji ga je čuvao na lijevom beku.'
GEORGE BEST O DRUGIM IGRAČIMA: -'David Beckham ne zna puknuti lijevom nogom, ne zna udariti glavom, slab je u duelu i ne zabija puno golova, osim toga je u redu igrač.'
Nakon što je Northamptonu u polufinalu FA kupa zabio 6 golova ovako je opisao čovjeka koji ga je čuvao:
-'Roy Fairfax me je jedino mogao uhvatiti na kraju utaknice kad smo se rukovali.'
Ako po nečemu Best i danas živi u srcu svakog navijača, to su njegove izjave, toliko komične da i danas mogu natjerati čovjeka da se iskreno nasmije. -'90% svog novca potrošio sam na cugu, žene i brze aute, ostatak sam jednostavno spiskao.'
-'1969. sam se ostavio žena i alkohola, bilo je to najgorih 20 minuta u mom životu.'
-'Prekinuo sam piti, ali samo dok spavam.'
-'Kažu da sam spavao sa sedam missica svijeta… Nije istina, samo četiri, ostale tri mi nisu bile zanimljive.'
-'Kad bih morao birati između driblanja petorice Liverpoolovih igrača i gola sa trideset metara na Anfieldu i spavanja s Miss svijeta bio bi to jako težak izbor. Nasreću ja sam učinio oboje.“
-'Neke sam stvari u životu propustio (engleski – miss, op.a.) - miss Kanade, miss Ujednjenog Kraljevstva, miss Svijeta.'