Autor Tema: Vladimir Beara  (Posjeta: 10507 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Trener
  • *
Vladimir Beara
« u: 06.02.2013, 19:12:48 »
Ponekad slavljeni kao najveći heroji, ponekad osramoćeni kao izdajice i 'rupe'; nerijetko je samo jedan potez dovoljan da prijeđu iz jedne u drugu krajnost. Golmani zaista jesu posebna sorta.

Vratari su osuđeni na to da budu neka vrsta nogometnih izopćenika, autsajdera. Za njih vrijede posve druga pravila nego za ostale igrače na terenu; obično su najviše primjećeni kad njihova momčad igra loše, a gotovo neprimjetni kad briljira. No to je također i jedan od mogućih razloga zašto su i oni sami vrlo često osobenjaci – od introvertiranih vjerskih fanatika do ludo samouvjerenih tipova i intelektualaca u kopačkama. Među nekoliko vrhunskih vratara s područja Hrvatske i bivše Jugoslavije (Franjo Glaser, Milutin Šoškić, Ivan Katalinić, Stevan Stojanović) Vladimir Beara ipak zauzima posebno mjesto kao jedan od najboljih europskih golmana svih vremena. Najveće priznanje dao mu je upravo Lev Yashin koji je primajući nagradu za najboljeg europskog igrača 1963. inzistirao da nagrada pripadne Beari. Iako Bearina reputacija nikad nije bila na razini njegove, u Engleskoj je stekao kultni status poslije reprezentativne utakmice na Highburyju 1950. kad se iskazao nizom nevjerojatnih obrana u susretu koji je završio 2:2. No nije impresionirao samo atletskim sposobnostima i refleksima; u njegovom branjenju bilo je gracioznosti i veličanstvenosti.

Veliki Vladimir je rođen 26. kolovoza 1928. u selu Zelovo kod Muća u Dalmatinskoj zagori. Karijeru je započeo u splitskom Hajduku gdje ga je trenirao barba Luka Kaliterna koristeći, između ostalog, i bejzbolske loptice. S obzirom da je neko vrijeme učio i balet, brzo su mu prišili i nadimak Baletan s čeličnim rukama. Uz Franu Matošića i Bernarda Vukasa, bio je glavni igrač šampionske generacije Hajduka iz sredine prošlog stoljeća kad su bijeli u razdoblju od 1950. do 1955. osvojili tri državna prvenstva. Uvijek je odavao dojam opuštenosti na gol liniji, vjerujući više svojim sposobnostima nego ikakvoj mehanički naučenoj tehnici. Čak je izbjegavao postavljenje živog zida kod slobodnih udaraca: "Nekako mi se uvijek činilo lakše kad mogu gledati igrača u oči", izjavio je Beara.

Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara
Izjava Leva Yashina prilikom primanja nagrade za najboljeg vratara 1963. godine

Čovjek od gume sigurno bi imao štošta za dodati na tezu da su golmani u osnovi izopćenici i autsajderi kojima se rijetko vjeruje. "Što sam bolje igrao, to je veća hajka bila. Čak su i dica ganjajući krpenjaču vikala "pošto kila bearetine?!". Igrači su izmišljali viceve i uvrede na moj račun još u juniorima." Iz uprave su ga optuživali da je "prodavao" utakmice, nekoliko ga puta kažnjavali (tijekom suspenzija je i počeo vježbati balet, pa je tako i nastupio u izvedbi 'Ere s onoga svijeta' u splitskom HNK-u). A kad se pobunio, rekli su mu: '"Ne tribaš nam ti, imamo mi Beara koliko hoćeš". Naposljetku je pokupio stvari i otišao u Beograd.

Pritom je izbio veliki skandal o kojem se dugo govorilo, a Vladimir je sa Zvezdom osvojio još četiri prvenstva Jugoslavije i dva kupa. Karijeru je okončao u Njemačkoj braneći za Alemanniju Aachen i Viktoriju Köln. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 59 utakmica među kojima su i tri svjetska prvenstva: u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Nastupio je i na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. gdje je osvojio srebrenu medalju, a u finalu je i obranio penal Ferencu Puskásu koji je predvodio mađarsku laku konjicu. Godine 1953. zaigrao je za FIFA-inu reprezentaciju ostatka Europe protiv Engleske. Konačni rezultat utakmice, koja se igrala na Wembleyu, je bio 4:4, ali Beara je branio samo jedno poluvrijeme i primio jedan pogodak.

Što sam bolje igrao, to je veća hajka bila. Čak su i dica ganjajući krpenjaču vikala pošto kila bearetine?!

Postoji epizoda u Bearinoj karijeri o kojoj većina ljudi kod nas zna vrlo malo ili ništa, a to je njegov trenerski rad s kamerunskom reprezentacijom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naime, Beara je imao presudan utjecaj u ustoličenju nove generacije igrača koji su se kasnije (najprije na SP-u 1982.) impresivno predstavili na velikoj sceni. Jedno od njegovih otkrića bio je i legendarni Roger Milla, ali najznačaniji je njegov rad s kamerunskim golmanima Thomasom N'Konom i Josephom-Antoineom Bellom, koji su u osamdesetima postali klase u Europi. I naravno da ih je Beara još kao mladiće nudio Hajduku, ali samo su se nasmijali na njegove prijedloge.
"Moje je vrijeme bilo vrijeme romantičnog nogometa, taktika još nije bila pojela nogomet. Tek je stil igre prikazan na SP-ima 1962. i 1966. započeo novu nogometnu eru u kojoj lopta više nije bila najvažnija stvar u igri. No neke stvari nisu se promijenile. Dobar golman još uvijek mora biti dosta sličan onome iz mojeg doba, mora imati hrabrost i samopouzdanje".
I tijekom igračke karijere Beara je bio više cijenjen vani nego kod kuće – dok su mu u Splitu govorili da ga ne trebaju, on je igrao za reprezentaciju svijeta. U svijetu još uvijek pišu hvalospjeve o njemu, a kod nas ga se malo tko sjeti, iako je živ i u Splitu – gradu koji ga je prezreo, te bi sigurno imao puno toga za reći. Bi li bilo drugačije da nije golman?

Dobar golman još uvijek mora biti dosta sličan onome iz mojeg doba, mora imati hrabrost i samopouzdanje.

Rekonstrukcija Beare u FM-u

Ime i prezime:Vladimir Beara
Datum rođenja:26. kolovoza 1928.
Mjesto rođenja:Zelovo, Hrvatska
Pozicija:Vratar
1947–1955Hajduk Split1360
1955–1960Crvena Zvezda830
1960–1963Alemannia Aachen230
1963–1964Viktoria Köln230
1950–1959Jugoslavija590

Trenerska karijera
1964–1966Freiburger FC
1966–1967Fortuna Sittard
1967–1968NK Rijeka
1969–1970Fortuna Köln
1970–1972Hajduk Split (pomoćni trener)
1973–1975   Kamerun
1979First Vienna
1980–1981RNK Split
1986–1987BŠK Zmaj Blato

Moje je vrijeme bilo vrijeme romantičnog nogometa, taktika još nije bila pojela nogomet.

Copyright © CM Tekstopisci 2013.
« Zadnja izmjena: 08.04.2022, 18:31:30 od mysthios63 »

Offline adebisi10

• ritmo loco
  • Legenda
  • *
Odg: Vladimir Beara
« Odgovori #1 u: 06.02.2013, 19:17:32 »
kakve su ovo bogaljske ocjene, ko je ovo radija?

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 06.02.2013, 19:18:59 »
:D

Pretpostavljam da senna, ako nije on onda john_doe  ;)

Offline El Nino

• Foi et l'Amour
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 06.02.2013, 19:24:45 »
Vrhunski tekst,svaka cast  :& jedan od najboljih igraca u Hajdukovoj povijesti tako kazu  wub
Rodendan ima kad i ja  KAVA

Offline adebisi10

• ritmo loco
  • Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 06.02.2013, 19:32:47 »
da nije bilo vukasa i matosica, vjerojatno bi i bija najbolji... doduse, ne mozemo sad rec ni da je najbolji ikad na golu kad postoji jedan stipe pletikosa KAVA

Offline ᴊᴏᴇʏ

• ♥Ella♥
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #5 u: 06.02.2013, 19:49:51 »
a vladimir balic?  KAVA

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #6 u: 06.02.2013, 20:53:20 »
kakve su ovo bogaljske ocjene, ko je ovo radija?
Našao sam to na netu ;)
Bilo bi odlično onda da obrazložiš koje bi atribute trebalo povećat ako nije problem pa da ga što vjernije prikažemo ;)

hi
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ou-1GihB_Kw[/youtube]

Offline adebisi10

• ritmo loco
  • Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 06.02.2013, 21:17:03 »
kako ces prikazat nekoga u fm-u ko je zavrsija karijeru prije 50 godina, nisu van ga ocevi gledali, a ne vi

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 06.02.2013, 21:19:58 »
Pa kako znaš da su ocjene bogaljske, a nikad ga nisi ni gleda  :bo:

Offline adebisi10

• ritmo loco
  • Legenda
  • *
« Odgovori #9 u: 06.02.2013, 21:21:32 »
dobro evo, kad moran bit izravan, bogaljska je cila ideja rekonstruiranja nekoga u fm-u ko je igra prije 60 godina, pozz

Offline Veki

• #44 Kevin Kampl
  • Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 06.02.2013, 21:23:17 »
kako može čovjek za kojeg uz jašina kažu da je najbolji golman svog doba i vjerojatno svih vremena imat ocjene ko butina jebote?

stavi mu sve bitne golmanske osobe na 19 i 20 i fino, bitno da tamo neki đovane riveiro ima sve 20.

inače je super tekst, svaka čast, samo su me ove ocjene jako zasmetale hi

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #11 u: 06.02.2013, 21:48:57 »
Eto ajde da nebitni đovane riveiro nije slučajno osvojia Ballon d'Or ka i Best recimo pa bi i stajalo to šta kažeš... ili koliko recimo ima igrača s perfektnim tehničkim pa i mentalnim atributima, a u stvarnosti ih nema nigdi  :bo:

Ako vam se ne sviđa, možete ignorirat, a ako imate primjedbu na koji atribut slobodno obrazložite kao što je to učinio i john_doe: http://www.cro-manager.net/forum/index.php?topic=11559.msg642481#msg642481

Cilj je barem okvirno dočarati igrača, a s obzirom da su i različiti autori rekonstrukcija sigurno da je dosta toga i na njihov osobni dojam... Naravno da nitko od nas nije gleda igrače koji su igrali prije 60 godina, ali na osnovi onog što su drugi stručnjaci rekli može se napravit rekonstrukcija... konkretno u knjizi A History of the Goalkeeper Jonathana Wilsona spominje se Beara kao vratar s istaknutim refleksima, handlig također jedno od najpoznatijih obilježja, trening s bejzbolskim lopticama itd.

Offline HŽV

• Sveti Petar
  • Trener
  • *
« Odgovori #12 u: 06.02.2013, 21:51:22 »
a vladimir balic?  KAVA
ne pričaj pizdarije :D

vladimir veliki, šteta šta nije osta više u Hajduku.Nakon njegova odlaska se čekalo 16 godina na naslov  KAVA

Offline Veki

• #44 Kevin Kampl
  • Legenda
  • *
« Odgovori #13 u: 06.02.2013, 21:51:49 »
Ma ne jebe me kako ga se spominje u nekoj knjizi, ovo je fm i ako ga rekreiraš u fm ne možeš mu stavit ocjene kakve u FM 13 ima 30 golmana.

Offline Šufigani

• pokazujem kakav sam frajer
  • Trener
  • *
« Odgovori #14 u: 06.02.2013, 21:56:34 »
Beara je bog branke, isto mislin da su ocjene malo ispod al nebitno, neće se on naljutit ;)

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #15 u: 06.02.2013, 22:03:14 »
senna svaka čast za tekst i svaka čast tebi koji svako toliko uspiješ odvojiti slobodno vrijeme da napišeš nešto kvalitetno.

Preuveličavate FM profil, neko je njime pokušao dočarati čovjeka koji je svoje odigrao davno prije, ne vidim ništa loše u tome, čak ispada simpatično. Svako ko misli da je lako uraditi nešto slično neka proba u editoru složiti Messija bez prethodnog pregleda gotovog profila, siguran sam da će se dobro razlikovati od pravog, a Messi je igrač sadašnjice.

Ono što mene smeta jeste preuzimanje spomenutih SS-ova od raznih i neprovjerenih izvora, bolje bi bilo, ako se već ne može kreirati profil, onda to uopšte i ne raditi. Ovdje se govori o FL, a na SS-u je riječ o tek prosječnom golmanu, svako ko igra ovu igru malo pažljivije zna da takve stvari ne idu zajedno. Također mislim da bi bilo ko ko već radi na tekstu realnije napravio profil.

Offline Gambler

• Made in Croatia
  • Trener
  • *
« Odgovori #16 u: 06.02.2013, 22:33:05 »
Slažem se da su ocjene možda malo slabe za takvoga vratara ali jako mi se sviđa ova rekonstrukcija igrača u FM-u baš ga fino dočara,sad teško je nekome ugoditi nekoga igrača ili napraviti skroz realnu rekonstrukciju nekoga tko je igrao tako davno i koga nismo ni gledali tako da ne shvaćajte to baš tako ozbiljno,pohvale za tekst  ;)

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #17 u: 07.02.2013, 17:56:42 »
senna  ;)

FM profil je mogao biti malo bolji :D, koja ocjena gore i to bi bilo idealno, ali nema veze.. bitno je da okvirno daje sliku kakav je bio..
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #18 u: 04.04.2013, 21:37:39 »
da nije bilo vukasa i matosica, vjerojatno bi i bija najbolji... doduse, ne mozemo sad rec ni da je najbolji ikad na golu kad postoji jedan stipe pletikosa KAVA

Tako je.

Tekst odlican, Beara je za svakog malo vise upucenog navijaca Hajduka nesto vise od dobrog golmana. Bio je ikona kluba.