Autor Tema: Kontrola prostora  (Posjeta: 5353 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Kontrola prostora
« u: 26.12.2012, 21:51:34 »
Puno se priča i puno toga je već rečeno o kontroli posjeda. Od izjava da onaj ko kontroliše posjed kontroliše utakmicu i samim tim ima više šansi za pobjedu do disparantnih koje kažu da je posjed nebitna stavka i samo još jedan u nizu statističkih podataka koji nema značajnog uticaja na rezultat. Naravno, radi se o oprečnim shvatanjima nogometne igre i različitim školama nogometa, no bilo kako bilo, odlučio sam ostaviti kontrolu posjeda na miru i u par redaka obratiti pažnju na kontrolu prostora. Ma kojoj nogometnoj filozofiji pripadali, odnosno u našem slučaju preferirali, morate imati u vidu kontrolu prostora.

Mnogo puta se u analizama utakmica može čuti kako je jedan tim koristio prostor bolje od drugog, odnosno kontrolisao prostor. Zapravo svaki trener i svaka ekipa kao prvi cilj ima zatvoriti sve puteve do svog gola i maksimalno iskoristiti greške u postavljanju protivnika. Postoji mnogo načina za to, krenuvši od izbora igrača i upoređivanja sa protivnikom kako bi se na tom polju dobila razlika ili upoređivanja formacija (svaka formacija ima svoje prednosti ili nedostatke), ali kada smo na FM forumu onda valja govoriti o stvarima iz FM ugla, a jedan od najlakših, a istovremeno najučinkovitijih načina kako kontrolisati prostor u FM-u jeste preko shoutsa. Kako u svojim taktikama želim maksimalnu fleksibilnost, onda je korištenje shoutsa izuzetno bitno.

Prošla verzija ove igre je donijela revoluciju u korištenju shousta omogućavajući virtualnom menadžeru da unaprijed spremi određene setove ovih instrukcija koje poslije jednostavno pomoću par klikova može pozvati. Time je uveliko olakšano kreiranje taktika, pogotovo rekreiranje sistema iz stvarnosti. No za ovo o čemu ću govoriti nije potrebno čak ni to. Analiza protivnika i pažljivo praćenje utakmice je zapravo sve što se traži.

Play narrower + Exploit the middle

Prva od kombinacija je izuzetno povoljna u slučaju vlastite narrow formacije. Cilj ovakvih formacija jeste kontrola utakmice zahvaljujući prepunjavanju prostoru u centralnom dijelu terena i ono što Vam najmanje treba jeste da Vas protivnik raširi i iskoristi mane Vaše postavke. Ovim instrukcijama praktično silite igru kroz sredinu terena i tjerate protivnika da igra onako kako Vi želite.
Kombinacija je također iskoristiva u slučaju identičnih formacija kada imate puno jače igrače na sredini terena od Vašeg protivnika, individualna kvaliteta tih igrača bi trebala biti dovoljna da riješi pitanje pobjednika.
Korisno protiv: ekipa koje igraju isti ili sličan sistem kao i Vi, ali imaju znatno slabije centralne vezne igrače.

Play wider + Exploit the flanks

Korisna kombinacija u situaciji kada imate jače igrače uz aut linije od protivnika. Ponovo važi ista priča o individualnoj kvaliteti i rješavanju utakmica na taj način. Također se može koristiti i u slučaju protivnikove narrow formacije kada ste kvalitetniji od njih i time ih istjerati iz zamišljenog oblika.
Korisno protiv: ekipa koje igraju isti ili sličan sistem kao i Vi, ali imaju znatno slabije igrače uz aut linije.

Play narrower + Exploit the flanks

Imate dobar, uigran wide sistem koji ne želite mijenjati, ali naletite na protivnika koji igra dominantno kroz sredinu, pitate se šta uraditi? Da li ići sa prilagodbom ili ići glavom kroz zid uzdajući se u vlastitu snagu? Ova kombinacija je zapravo balans te dvije opcije, omoguća Vam da ostanete kompaktni u sredini uprkos igraču ili čak igračima manje u tom dijelu terena, ali i dalje iskorištavajući prednosti Vašeg sistema fokusiranjem igre preko krila.
Korisno protiv: 4-1-2-1-2, 4-3-1-2, 4-3-2-1, bilo koje narrow formacije.

Play wider + Exploit the middle

Ova kombinacija omogućava ustaljenu igru svakog wide sistema, ali i istovremeno omogućuje i dominaciju u sredini terena dajući Vašim centralnim veznim igračima više prostora i vremena na lopti. Protivnički igrači sredine terena će morati daleko više raditi na zatvaranju prostora i time sigurno ostavljati rupe u sistemu koje ovisno o kvaliteti Vaša ekipa onda može iskoristiti.
Korisno protiv: 4-4-2, 4-4-1-1, 4-2-3-1, bilo koje formacije koja nema zadnjeg vezno.

To bi bilo sve. Odavno nisam napisao kraći tekst i istini za pravdu razmišljao sam da li da ga uopšte i objavljujem, ali uzimajući u obzir korisnost ovih stvari u koje sam se i sam uvjerio odlučio sam se to podijeliti, ko zna, možda nekome ovih par redaka i četiri instrukcije donesu Ligu prvaka ili ga spase od ispadanja u niži rang. Kontrola prostora je jako zanimljiva tema i o njoj se može pisati jako puno, analizirajući formacije, stil igre protivnika, raspoloživi kadar, ali na kraju se sve svede na par instrukcija koje mijenjaju čitav bit. Bit ovog teksta je razmišljati brzo i tražiti prostor, to je ono što Xavi, najbolji playmaker današnjice, čitav život radi. Prosto da ne može prostije biti.

Offline Eric Cartman

• Tu sei tutta la mia vita
  • Trener
  • *
Odg: Kontrola prostora
« Odgovori #1 u: 27.12.2012, 16:21:59 »
Ovo mi definitivno bude od pomoći, jer i dalje nisam na ti sa shoutsima.
I da, to kaj je tekst kratak je samo plus.
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds!

Offline samoborac

• In map we trust!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 27.12.2012, 16:31:59 »
Kako kaže Eric, nema veze što je kratak, govori dosta i potiće na raspravu. Sasvim dovoljno za one koje zanima.

[spoiler]

Ova kombinacija omogućava ustaljenu igru svakog wide sistema, ali i istovremeno omogućuje i dominaciju u sredini terena dajući Vašim centralnim veznim igračima više prostora i vremena na lopti. Protivnički igrači sredine terena će morati daleko više raditi na zatvaranju prostora i time sigurno ostavljati rupe u sistemu koje ovisno o kvaliteti Vaša ekipa onda može iskoristiti.
Korisno protiv: 4-4-2, 4-4-1-1, 4-2-3-1, bilo koje formacije koja nema zadnjeg vezno.[/spoiler]

Nego,
imam jaku sredinu terena koja odlično kontrolira loptu i krila koja znaju obavit posao (naravno govorimo o HNL-u).
Dal bi s ovim navukao protivnika u sredinu i ostavio prostora za krila koja bi se lagano probila do visine 16m i mogla ubacit loptu?
Igram 4-2-3-1 i nekako mi se čini da bi onda ovo odlično prolazilo, ako sam dobro shvatio kombinaciju ova dva shoutsa.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #3 u: 27.12.2012, 17:13:05 »
Iz dosadašnjeg gledanja utakmica, po meni onaj tko kontrolira prostor u 80% slučajeva na kraju i pobijedi. Pogotovo ako uz kontrolu prostora ima i kontrolu posjeda. Recimo kod ovog primjera: Everton na papiru nije nešto bolji, ali zbog taktičke postavke po kojoj su kontrolirali prostor (stvorili lagan ulazak u protivničku trećinu terena) do poluvremena su vodili 2-0, na kraju sa 30 udaraca (19 u okvir).

Tekst je  ;) i provjereno funkcionira.

Nego,
imam jaku sredinu terena koja odlično kontrolira loptu i krila koja znaju obavit posao (naravno govorimo o HNL-u).
Dal bi s ovim navukao protivnika u sredinu i ostavio prostora za krila koja bi se lagano probila do visine 16m i mogla ubacit loptu?
Igram 4-2-3-1 i nekako mi se čini da bi onda ovo odlično prolazilo, ako sam dobro shvatio kombinaciju ova dva shoutsa.

Sa play wider + exploit te middle ti ćeš napadati kroz sredinu, super djeluje kod 4231 vs 442. AMC dobije prostora i iskoristiš igrača viška u sredini. Cilj je da njihovi krilni igrači prate tvoje bekove i njihovi bekovi tvoja krila tako da taman raširiš obranu i onda samo iskoristiš višak igrača. Sad hoće li dovesti do zgušnjavanja pa da ostane prostora za krila, ja bi radije išao sa play narrower + exploit the flanks. Mislim da je to bliže onom što tražiš..
« Zadnja izmjena: 27.12.2012, 17:17:24 od john_doe »
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline samoborac

• In map we trust!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #4 u: 27.12.2012, 17:27:56 »
Aha, hvala....znači obrnuta situacija
Probat ću oboje pa javim utisak ako zadovolji moje potrebe nakon nekoliko tekmi

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 27.12.2012, 17:32:39 »
Kako ovo nema direktne veze s rezultatom.. možeš ostvariti tu želju pa opet izgubiti ili ne vidjeti puno prilika na tu foru.. što misliš da samo pogledaš 10 minuta na full match. Lako ćeš primjetiti promjene u napadima i jesu li ono što želiš..  :)
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #6 u: 27.12.2012, 17:43:33 »
S obzirom da sam se u potpunosti posvetio taktikama baziranim na kontrama, mislio sam da će mi ovaj tekst dobro doći. Nisam htio komentirati ništa dok ne isprobam i potvrdim ove teorije u samoj igri.

CSKA u 4-4-4, ja u nekakvoj 3-5-2. Prvih 30 minuta su masakrirani do bola, da Necid nije promašio 1v1 šansu, bilo bi 3:0 u tom razdoblju. Kasnije sam se povukao, dobio gol iz slobodnog udarca, a zadnjih 15 minuta odigrao s contain instrukcijom pa više nije bilo ofanzivnih akcija. Sve u svemu, jako dobro.

Pohvale za tekst, zaista je koristan.

najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 27.12.2012, 17:53:06 »
4-4-4 garant. :D

Jako kvalitetan tekst, dosta sažeto, a opet pokriveno jako puno toga korisnog. :)

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 27.12.2012, 17:55:00 »
Tek sad vidim da sam pizdariju napisao. Dobro, 4-4-2 je bilo :D
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 27.12.2012, 20:10:42 »
Vau, nisam očekivao ovoliko odgovora, još sve redom iskusniji forumaši. :D
Zahvaljujem svima.  hi

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 28.12.2012, 14:19:51 »
Odlično Magistre, hvala na objašnjenju :)
Rijetko sam dosad koristio kombinacije Control Space i Control Runs shouta, a primjenom ovih prezentiranih brzo sam osjetio napredak u igri ;)

Offline axe13

• Maskota
  • *
« Odgovori #11 u: 27.04.2013, 11:09:44 »
Nisam baš nešto aktivan što se tiće pisanja ali sam skoro pa 24 sata na forumu i čitam gotovo sve  :).Igram s taktikom 4231 pa me zanima šta je najbolje kombinirati kad igrate protiv ekipe koja također igra 4231

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #12 u: 27.04.2013, 19:06:21 »
Najbolje ti se dođe orjentirat prema karakteristikama igrača koje imaš/protiv kojih igraš.

Imaš već u tekstu spomenuto, verziju Play narrower + Exploit the middle kad imaš puno jače centralne igrače i verziju Play wider + Exploit the flanks kad imaš puno jače igrače uz aut liniju.

Link