Nisam zna gdje da napišem pa ću ovdje. Novim FMom uvijek izađu neke inovacije u samoj igri. Ovog puta su promijenili cijeli aspekt treniranja (bar po ovome što sam dosad vidio), nema više slajdera s kojima smo se družili tokom proteklih serijala ove igrice. S novim treninzima su došle nove, meni nepoznate stvari s obzirom da nisam čitao Milesove blogove i jučer sam se prvi put susreo s novim sistemom treniranja.
Ovo su dva ssa koja obuhvaćaju trening zonu u FM-u, bar što sam dosad vidio a da se isključivo odnosi na trening igrača, kako timski tako i individualni. E sad ću napisati kako sam ja shvatio ovaj novi model treniranja. Zato ovo i pišem jer sam vjerovatno u krivu, da raspravimo ovu temu da znamo šta radimo ubuduće, a ne da prosto klikćemo kako mislimo da najbolje izgleda. Prvo ću obratit pažnju na prvi ss i krenuti redom.
I. kvadrat
U prvom kvadratu sam obuhvatio prvi dio na ovom prozoru,
General training. Ako je suditi po prijašnjim verzijama, ovo je jako bitan detalj. Po nekoj logici ovo se odnosi na globalno treniranje, vrsta treninga koju želite da Vaš tim trenira kroz duži period. General training se sastoji od dvije opcije
default focus i
default intensity. U default focusu možete odabrati idućih sedam opcija.
- Balanced - nekakav miks svih ostalih opcija tako da se nijedna ne prakticira toliko mnogo da se ostale zapostave, a s druge strane da se nijedna ne trenira dovoljno malo da ocjene igrača u tom aspektu krenu opadati. Ovo bi bio kao neki default po nekoj mojoj logici
- Fitness - trening koji se bazira isključivo na fizičke vrijednosti igrača (Work Rate, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Natural Fitness, Pace, Stamina, Strength) i najviše vremena se bavi s tim. Ovo mi se čini dosta dobrim izborom u predsezoni kada pripremate igrače kroz sezonu.
- Tactics - trening predviđen za uvježbavanje i dizanje taktičkih ocjena igrača (Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Teamwork)
- Ball Control - trening predviđen za dizanje ocjena igrača koje spadaju u skup Ball Controla (Dribbling, First Touch, Heading, Technique, Flair)
- Defending - trening gdje se igrači bave podizanjem isključivo defanzivnih ocjena (Marking, Tackling, Positioning)
- Attacking - šušta suprotnost od defending treninga, ovdje se igrači bave podizanjem napadačkih ocjena (Crossing, Finishing, Long Shots, Passing, Off The Ball, Creativity)
- Team Cohesion - nekako najbliži prijevod na naš jezik bi bilo stvaranje homgenosti unutar tima.
Default Intensity je ništa drugo nego intezitet tih treninga, ima pet ponuđenih "razina" od najmanje (čitaj najlakše) Very Low do najteže Very High. Što je manji intezitet manja je šansa da će se igrač ozlijediti na treningu, ali isto tako je i veća šansa da neće napredovati na tom istom treningu. Tako da ovdje ne bi trebalo previše eksperimentirati, nekakva sredina (Average) do High mi se čini optimalnim izborom koji omogućuje pristojan napredak igrača bez većih dugoročnijih ozljeda.
Isto tako primjetite (radi daljnje rasprave) kako se boje u kalendaru mijenjaju promjenom focusa generalnog treninga (Balanced je neka svjetlo plava, Fitness je neka tamnija plava, Tactics narančasta, Ball Control za ovo nemam opisa, neka blijedo ljubičasta
, Defending svjetlo narančasta, Attacking zelena, Team Cohesion bijela?!)
III. kvadrat
Sad bi se prebacio na treći kvadrat pa ću se nakon toga vratit na drugi. U trećem kvadratu se nalazi ono što bi se prije zvalo Match Preparation, dakle stvari koje uvježbavate par dana neposredno prije meča upravo za taj meč. U Default Focusu imate izbor s kojim ste se susretali već u prošlom FM-u:
- Tactics Only - ova postavka znači da uvježbavate samo taktiku koju ste pripremili u tactic creatoru, bez posebnog obraćanja pažnje na određeni dio te taktike. Ovo je nekakav default za Match Training.
- Teamwork - Uvježbavate uigranost tima, sposobnost da igrači "legnu" jedni drugima, da se naviknu jedni na druge. Prosto uigravanje ...
- Defensive Positioning - Ovom opcijom bazirate se na uigravanje ekipe u zoni obrane, znači obraćate pažnju na defanzivni aspekt Vaše taktike. E sad odakle ta defanzivna zona počinje primarno ovisi o taktici koju ste spremili. Dobra opcija za utakmice u kojima očekujete da ćete biti u podređenom položaju, svjesno ili nesvjesno. Pogotovo dobar izbor ukoliko preferirate reaktivni pristup za tu utakmicu. Također ovu opciju je poželjno koristiti i onda kada Vam obrana pliva i potrebno je dodatno obraćanje pažnje na taj aspekt igre.
- Attacking Movement - Suprotnost opciji prije, ovom opcijom uigravate napadačke akcije i kretanje ofanzivnih igrača. Ukoliko preferirate napački nogomet od početka i očekujete dominirat utakmicom, ovo je idealna postavka za Vas.
- Def. Set Pieces - Ovim izborom se dodatno pripremate na protivničke prekide. Dobar izbor ukoliko Vam je ekipa neuigrana, ili igrate protiv ekipe koja je izrazito opasna upravo iz prekida te odtud dolazi najveća opasnost.
- Att. Set Pieces - Ovom "komandom" vršite pripremu napadačkih prekida. Dobar izbor ukoliko imate ekipu s dobrim izvođačima i jakim skakačima.
U ovom trećem kvadratu imate dvije opcije koje stiklirate,
Allow rest before match i
Allow rest after match, dakle ako su ove opcije stiklirane Vaša momčad će odmarati dan prije i dan poslije utakmice. Za te dane nema nikakvih treninga. Nekako mi se to čini previše slobodnog vremena bez treninga za igrače, osobno sam maknuo te dvije opcije te "manualno" dajem odmor kada vidim da je neki igrač pao u kondiciji. Vjerovatno ni to nije dobro te će doći na naplatu na kraju sezone, ali zasad funkcionira, iako je tek početak.
II. kvadrat
E sad se vraćamo na drugi kvadrat, Scheduling. Kao što vidite ima neki slajder sa dva ekstrema,
more match training i
less match training. Ako težite prvome više ćete vremena na treninzima provesti trenirajući stavke iz trećeg kvadrata što će smanjiti intezitet generalnih treninga iz prvog kvadrata, a samim time i napredak igrača. Suprotno tome, ako se pak odlučite za opciju less match training onda dobivate više treninga gdje igrači napreduju, ali se onda manje pripremate za nadolazeći meč. Tako da je ovdje izazov naći pravi opciju gdje dobivate i jedno i drugo, da igrači napreduju i da se kvalitetno pripreme za idući meč. U kalendaru su general training te evenutalni match training i rest day(s) označeni različitim bojama, da Vam se to sve grafički dočara.
IV. kvadrat
U četvrtom kvadratu birate što želite da Vaša momčad trenira taj tjedan, opcije su iste kao i u General training samo se odnose na manji vremenski period, na taj tjedan. Nakon tog tjedna momčad se vraća na generalni trening iz prvog kvadrata. Ovo su kao tjedni treninzi.
V. kvadrat
U petom kvadratu odabirete Match training samo za taj meč, dakle što odaberete ostaje Vam samo za taj meč, nakon tog meča Match training se vraća na uigravanje stvari koje ste definirali u trećem kvadratu.
U individualnim treninzima imate opciju da igračima dižete samo jednu ocjenu, opcija
Specific Attribute ili skup ocjena bitnih za pojedinu poziciju,
Specific Role. To je ugrubo to.
Ono što bi moglo potaknuti raspravu su iduća pitanja:
- kako ovo sve ukomponirati?
- koliko često koristiti tjedne treninge te kako promjena istih utječe na razvoj igrača?
- koja je najbolja kombinacija timskih i individualnih treninga da se igrač ne ozljedi a da postigne zadovoljavajuć workload, samim time i napredak?
- je li moguće u isto vrijeme definirat da igrač trenira s ekipom, individualno te da uz to uči određeni PPM? I sve to da prođe "po špagi"?
Ovim serijalom treninzi dobivaju na težini, na važnosti igranja same igre. Čak i oni koji se dosad nisu bavili ovim aspektom igre će odsad morati uložiti truda.