Kao prvo, moram naglasiti da cilj ovog tutoriala nije tobože pokazati svima kako sam ja "Mike iz Colchestera", već da vam pokažem da pišanje po ovoj igri nije nikakva znanost. Potrebno vam je samo nekoliko principa kojih se valja držati i puno volje i strpljenja. Svatko od nas može ostvariti ovakav uspjeh i nadam se da će ovaj tutorial pomoći barem nekima da to učine i da dožive čar dizanja kluba od amatera do prvaka svemira.
Kao drugo, ovaj save je trenutno na kraju sezone 2023/2024 pa će na svim SS-ovima biti ta godina, tj. SS-ove sam uzimao unatrag. Slijedom toga, sve ovo pišem po sjećanju pa će mi neki detalji vjerojatno pobjeći, no ono najbitnije bit će crno na bijelo.
Pa krenimo...
Za početak, brzi prikaz transformacije kluba u ovih 13 sezona.
Sada i onda:

Kako do toga?
Idemo redom.
Izgradnja ekipeTemelj na kojem gradite ekipu počiva na ovih 5 atributa: Determination, Decisions, Anticipation, Pace i Work Rate. U daljnjem tekstu nazvat ću ih "ključni atributi", tj. KA.
U 6.,5. i 4. ligi sve ostalo možete doslovno ignorirati.
U 3. ligi počinjete pratiti i ostale atribute potrebne za pojedine pozicije (igra vam ih sama nudi na player instructions), ali uz uvjet da sve više i više dižete kriterij za KA. Drugim riječima, na početku prve sezone, pokušate naći igrače koji imaju što više od KA barem 9-10.
Kako napredujete kroz lige, KA moraju biti sve veći, a u prvoj ligi konačni i apsolutni cilj je da svih 5 KA kod svih igrača bude barem 15. Naravno, za najveće domete poput Lige prvaka, vaši igrači morat će imati i ostale atribute na vrhunskoj razini, no u nižim ligama njih možete u potpunosti ignorirati.
S obzirom da ste svake godine u podređenom položaju što se tiče financija, vaš rudnik zlata su igrači na free transferu. Osim toga, imate i sićušan budžet za plaće, pa i tu morate pokazati vještinu. Svakom igraču treba staviti što je nižu moguću osnovnu plaću, a podići razne bonuse. Na taj način, wage budget neće se preopteretiti, a opet imate način kako privoljeti igrače na potpisivanje ugovora. Taj princip funkcionira sve do prve lige. Nadalje, u 6. i 5. ligi postoje tzv. non-contracts, tj. ugovor po kojemu igrač ne dobiva redovnu plaću, već samo honorarno po nastupu i golu. Na taj način se također rasterećuje budžet. Treća stvar koju valja imati na umu je da u nižim ligama potpisujete većinu igrača isključivo na godinu dana, osim onih talenata za koje ste uvjereni da će izrasti u dobre igrače. Na ovaj način na kraju sezone elegantno se riješite smeća u svlačionici i oslobodite budžet za nove igrače.
Takva politika čini vaš klub kolodvorom jer morate razumjeti da jedan igrač od zvijezde naglo postaje rupa kad prijeđete u viši rang. Čast iznimkama.
Slijedi ilustracija kolodvor politike...

Dakle, gust promet u oba smjera. U prve dvije sezone ostvarili smo ovakav uspjeh:

Druga sezona bila je posebno impresivna jer smo krenuli sa zaostatkom od 10 bodova, nakon što je uprava otjerala klub u stečaj izgradnjom novog stadiona s 4 tisuće mjesta. Srećom, nakon 2 mjeseca predsjednik je isposlovao kredit s bankom i vratili smo se na nulu i nastavili normalno funkcioniranje.

Ovdje sam potrošio prve novce, a do njih sam došao zahvaljujući tome što sam stigao do 3.kola FA Cupa i izvukao Chelsea gostima. Jest da su me nabili 8-0, ali od te jedne utakmice zaradio sam oko pola milijuna funti od ulaznica.
Inače, u prvim sezonama molite se da dobijete u kupovima klubove s velikim stadionima, i to da igrate u gostima. Engleska funkcionira tako da se dobit od ulaznica podijeli, a 100 tisuća funti za petoligaša znači sjekira u med.
Idemo dalje...

Sada dolazimo do sezone 7, tj. prve sezone u elitnom društvu. Ovdje rezultati dobrog skautinga dolaze na naplatu (o skautingu nešto kasnije). Svi igrači koje sam doveo u 7. i 8. sezoni bili su isključivo mladi igrači koje su skauti pronašli diljem svijeta i koji su obećavali puno u budućnosti.

Naravno nisu svi ovi igrači postali zvijezde, no dio njih, točnije Xaropinho, Levi, Franca, Smits, Orlando, Brzenska, Lapa, Rocha i Michel bili su u ekipi koja je 4 godine kasnije osvojila Ligu prvaka. U prijevodu, u prve dvije sezone u najvišem rangu, doveo sam 27 mladih talenata od kojih su 9 izrasli u svjetske zvijezde.
Sljedeće sezone nastavlja se trend dovođenja mladih talenata, međutim ovdje sam već skupio pristojne novce i bio sam u mogućnosti svake godine kupiti jednog do dva "kapitalca", tj. gotova igrača. Naravno, sve na rate. Da se ne bi zbunili, naglašavam da ne možete dovesti igrače iz Man Utd-a, City-a, Barcelone, Real Madrida i slično jer vaša reputacija je još uvijek niža od najboljih svjetskih klubova. Međutim, dragulji se kriju i u srednjim/manjim europskim klubovima; u mom slučaju Novara, Empoli, Getafe, Nancy itd. Važno je samo da ga vaš skaut pronađe prije nego ga dovede neki veliki klub, a to je samo pitanje vremena Po iznosima ćete vrlo lako prepoznati koji su to igrači...

Namjerno sam dosad izostavio prodaju igrača. Ovdje postoji nekoliko principa kojima sam se vodio. Sezona završi negdje polovicom svibnja, a prijelazni rok otvara se 9.6. (ako se dobro sjećam). Odmah nakon posljednje utakmice radite reviziju ekipe i odlučujete koji igrači idu van. Međutim, da ne bi morali baš uvijek dati igrače u bescijenje, postoji jedna caka: morate maksimalno raspizditi igrača i natjerati ga da želi otići. Znači, odete na private chat i kažete mu da ga stavljate na transfer listu, kad se on pobuni vi budete maksimalno bezobrazni prema njemu uz obavezni agresivan ton. Onda mu serete da ne trenira dobro, pa ga bacite u rezerve, pa ga kaznite ako možete. Uglavnom, za ovo silovanje imate par tjedana i onda kad se otvori prijelazni rok odete na "offer to clubs" i stavite neku normalnu cijenu. Obično bar jedan klub ponudi što tražite i igrač sav sretan ode negjde igrati za manju plaću, samo da pobjegne od vas.
Naravno, FM je prekompleksna igra da bi to uvijek funkcioniralo, no u većini slučajeva prolazi.
SkautingNa samom početku, možete skautirati samo UK i Irsku. Kasnije, postepeno vam se otvara sve više teritorija sve dok, konačno, u prvoj ligi, možete skautirati gdje želite.
Postoje razne teorije što koji atribut radi kod skauta, no Judging Player Ability i Judging Player Potential su nešto bez čega ne ide. Skaute obavezno stavljate na roaming regije, međutim kasnije kad imate preko 15 skauta, ostavite si dvojice-trojicu koji će ići državu po državu. Oni će proskautirati nekoliko država tijekom jedne sezone (naravno fokus je na plodnim državama tipa Brazil, Argentina, Njemačka, Francuska itd.), a za to vrijeme vojska skauta godinama će, bez prestanka, "roamati" svim regijama.
Osim skauta, važno je znati da se knowledge povećava i osobljem. Drugim riječima, ako možete dovesti dva ista trenera, jedan Englez, a drugi Afrikanac, uvijek dovedite Afrikanca. Isto vrijedi i za fizioterapeute.
Kad vam skauti nađu igrače, pogledajte one koji imaju potencijal od 3 ili više zvjezdice. Ovdje u igru opet dolaze naših pet KA. Ako je jedan od njih prenizak (za gotove, starije igrače ispod 13, za djecu U-17 ispod 7), ne vrijedi se uopće truditi oko njih. Isto tako, pogledajte što skaut kaže o karakteru igrača; ne dovodite lijene, neambiciozne igrače, kao ni one podložne čestim ozlijedama (susceptible to injuries).
Taktika, trening i infrastrukturaJa sam koristio 4-1-2-1-2 s uskim rombom u sredini, kao i vlastite treninge. Međutim, na ovom forumu ima vrlo sposobnih taktičara koji su naširoko secirali taktički aspekt igre pa vam ja neću popovati oko toga. Uostalom, ja osobno nikad nisam bio neki taktički mag, ali gradnja ekipe je uvijek bilo moje područje u kojem sam radio razliku.
Za kraj, evo kako su Vauxhall Motorsi izgledali u dosadašnje tri Lige prvaka. Nije lako doći na vrh, ali još je teže zadržati se tamo.

Kad se sjetim da sam ovaj save pokrenuo u siječnju...

Nadam se da je bar netko pročitao sve i da će mu pomoći makar malo u budućem igranju FM-a.