Autor Tema: Od amatera do prvaka Europe  (Posjeta: 11792 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
Od amatera do prvaka Europe
« u: 29.05.2012, 10:31:19 »
Kao prvo, moram naglasiti da cilj ovog tutoriala nije tobože pokazati svima kako sam ja "Mike iz Colchestera", već da vam pokažem da pišanje po ovoj igri nije nikakva znanost. Potrebno vam je samo nekoliko principa kojih se valja držati i puno volje i strpljenja. Svatko od nas može ostvariti ovakav uspjeh i nadam se da će ovaj tutorial pomoći barem nekima da to učine i da dožive čar dizanja kluba od amatera do prvaka svemira.

Kao drugo, ovaj save je trenutno na kraju sezone 2023/2024 pa će na svim SS-ovima biti ta godina, tj. SS-ove sam uzimao unatrag. Slijedom toga, sve ovo pišem po sjećanju pa će mi neki detalji vjerojatno pobjeći, no ono najbitnije bit će crno na bijelo.

Pa krenimo...

Za početak, brzi prikaz transformacije kluba u ovih 13 sezona.
Sada i onda:

Kako do toga?

Idemo redom.

Izgradnja ekipe

Temelj na kojem gradite ekipu počiva na ovih 5 atributa: Determination, Decisions, Anticipation, Pace i Work Rate. U daljnjem tekstu nazvat ću ih "ključni atributi", tj. KA.

U 6.,5. i 4. ligi sve ostalo možete doslovno ignorirati.
U 3. ligi počinjete pratiti i ostale atribute potrebne za pojedine pozicije (igra vam ih sama nudi na player instructions), ali uz uvjet da sve više i više dižete kriterij za KA. Drugim riječima, na početku prve sezone, pokušate naći igrače koji imaju što više od KA barem 9-10.
Kako napredujete kroz lige, KA moraju biti sve veći, a u prvoj ligi  konačni i apsolutni cilj je da svih 5 KA kod svih igrača bude barem 15. Naravno, za najveće domete poput Lige prvaka, vaši igrači morat će imati i ostale atribute na vrhunskoj razini, no u nižim ligama njih možete u potpunosti ignorirati.

S obzirom da ste svake godine u podređenom položaju što se tiče financija, vaš rudnik zlata su igrači na free transferu. Osim toga, imate i sićušan budžet za plaće, pa i tu morate pokazati vještinu. Svakom igraču treba staviti što je nižu moguću osnovnu plaću, a podići razne bonuse. Na taj način, wage budget neće se preopteretiti, a opet imate način kako privoljeti igrače na potpisivanje ugovora.  Taj princip funkcionira sve do prve lige. Nadalje, u 6. i 5. ligi postoje tzv. non-contracts, tj. ugovor po kojemu igrač ne dobiva redovnu plaću, već samo honorarno po nastupu i golu. Na taj način se također rasterećuje budžet. Treća stvar koju valja imati na umu je da u nižim ligama potpisujete većinu igrača isključivo na godinu dana, osim onih talenata za koje ste uvjereni da će izrasti u dobre igrače. Na ovaj način na kraju sezone elegantno se riješite smeća u svlačionici i oslobodite budžet za nove igrače.

Takva politika čini vaš klub kolodvorom jer morate razumjeti da jedan igrač od zvijezde naglo postaje rupa kad prijeđete u viši rang. Čast iznimkama.

Slijedi ilustracija kolodvor politike...

Dakle, gust promet u oba smjera. U prve dvije sezone ostvarili smo ovakav uspjeh:

Druga sezona bila je posebno impresivna jer smo krenuli sa zaostatkom od 10 bodova, nakon što je uprava otjerala klub u stečaj izgradnjom novog stadiona s 4 tisuće mjesta. Srećom, nakon 2 mjeseca predsjednik je isposlovao kredit s bankom i vratili smo se na nulu i nastavili normalno funkcioniranje.

Ovdje sam potrošio prve novce, a do njih sam došao zahvaljujući tome što sam stigao do 3.kola FA Cupa i izvukao Chelsea gostima. Jest da su me nabili 8-0, ali od te jedne utakmice zaradio sam oko pola milijuna funti od ulaznica.
Inače, u prvim sezonama molite se da dobijete u kupovima klubove s velikim stadionima, i to da igrate u gostima. Engleska funkcionira tako da se dobit od ulaznica podijeli, a 100 tisuća funti za petoligaša znači sjekira u med.

Idemo dalje...

Sada dolazimo do sezone 7, tj. prve sezone u elitnom društvu. Ovdje rezultati dobrog skautinga dolaze na naplatu (o skautingu nešto kasnije). Svi igrači koje sam doveo u 7. i 8. sezoni bili su isključivo mladi igrači koje su skauti pronašli diljem svijeta i koji su obećavali puno u budućnosti.

Naravno nisu svi ovi igrači postali zvijezde, no dio njih, točnije Xaropinho, Levi, Franca, Smits, Orlando, Brzenska, Lapa, Rocha i Michel bili su u ekipi koja je 4 godine kasnije osvojila Ligu prvaka. U prijevodu, u prve dvije sezone u najvišem rangu, doveo sam 27 mladih talenata od kojih su 9 izrasli u svjetske zvijezde.

Sljedeće sezone nastavlja se trend dovođenja mladih talenata, međutim ovdje sam već skupio pristojne novce i bio sam u mogućnosti svake godine kupiti jednog do dva "kapitalca", tj. gotova igrača. Naravno, sve na rate. Da se ne bi zbunili, naglašavam da ne možete dovesti igrače iz Man Utd-a, City-a, Barcelone, Real Madrida i slično jer vaša reputacija je još uvijek niža od najboljih svjetskih klubova. Međutim, dragulji se kriju i u srednjim/manjim europskim klubovima; u mom slučaju Novara, Empoli, Getafe, Nancy itd. Važno je samo da ga vaš skaut pronađe prije nego ga dovede neki veliki klub, a to je samo pitanje vremena Po iznosima ćete vrlo lako prepoznati koji su to igrači...

Namjerno sam dosad izostavio prodaju igrača. Ovdje postoji nekoliko principa kojima sam se vodio. Sezona završi negdje polovicom svibnja, a prijelazni rok otvara se 9.6. (ako se dobro sjećam). Odmah nakon posljednje utakmice radite reviziju ekipe i odlučujete koji igrači idu van. Međutim, da ne bi morali baš uvijek dati igrače u bescijenje, postoji jedna caka: morate maksimalno raspizditi igrača i natjerati ga da želi otići. Znači, odete na private chat i kažete mu da ga stavljate na transfer listu, kad se on pobuni vi budete maksimalno bezobrazni prema njemu uz obavezni agresivan ton. Onda mu serete da ne trenira dobro, pa ga bacite u rezerve, pa ga kaznite ako možete. Uglavnom, za ovo silovanje imate par tjedana i onda kad se otvori prijelazni rok odete na "offer to clubs" i stavite neku normalnu cijenu. Obično bar jedan klub ponudi što tražite i igrač sav sretan ode negjde igrati za manju plaću, samo da pobjegne od vas.
Naravno, FM je prekompleksna igra da bi to uvijek funkcioniralo, no u većini slučajeva prolazi.

Skauting

Na samom početku, možete skautirati samo UK i Irsku. Kasnije, postepeno vam se otvara sve više teritorija sve dok, konačno, u prvoj ligi, možete skautirati gdje želite.
Postoje razne teorije što koji atribut radi kod skauta, no Judging Player Ability i Judging Player Potential su nešto bez čega ne ide. Skaute obavezno stavljate na roaming regije, međutim kasnije kad imate preko 15 skauta, ostavite si dvojice-trojicu koji će ići državu po državu. Oni će proskautirati nekoliko država tijekom jedne sezone (naravno fokus je na plodnim državama tipa Brazil, Argentina, Njemačka, Francuska itd.), a za to vrijeme vojska skauta godinama će, bez prestanka, "roamati" svim regijama.
Osim skauta, važno je znati da se knowledge povećava i osobljem. Drugim riječima, ako možete dovesti dva ista trenera, jedan Englez, a drugi Afrikanac, uvijek dovedite Afrikanca. Isto vrijedi i za fizioterapeute.

Kad vam skauti nađu igrače, pogledajte one koji imaju potencijal od 3 ili više zvjezdice. Ovdje u igru opet dolaze naših pet KA. Ako je jedan od njih prenizak (za gotove, starije igrače ispod 13, za djecu U-17 ispod 7), ne vrijedi se uopće truditi oko njih. Isto tako, pogledajte što skaut kaže o karakteru igrača; ne dovodite lijene, neambiciozne igrače, kao ni one podložne čestim ozlijedama (susceptible to injuries).

Taktika, trening i infrastruktura

Ja sam koristio 4-1-2-1-2  s uskim rombom u sredini, kao i vlastite treninge. Međutim, na ovom forumu ima vrlo sposobnih taktičara koji su naširoko secirali taktički aspekt igre pa vam ja neću popovati oko toga. Uostalom, ja osobno nikad nisam bio neki taktički mag, ali gradnja ekipe je uvijek bilo moje područje u kojem sam radio razliku.

Za kraj, evo kako su Vauxhall Motorsi izgledali u dosadašnje tri Lige prvaka. Nije lako doći na vrh, ali još je teže zadržati se tamo.

Kad se sjetim da sam ovaj save pokrenuo u siječnju...

Nadam se da je bar netko pročitao sve i da će mu pomoći makar malo u budućem igranju FM-a.  hi

« Zadnja izmjena: 29.05.2012, 17:24:36 od lasko911 »

Offline Hego™

• NK OSTRNA 4EVER
  • Trener
  • *
Odg: Od amatera do prvaka Europe
« Odgovori #1 u: 29.05.2012, 11:02:58 »
Pročitao sam, svakako impresivan i zanimljiv tekst i čestitam ti na takvome uspjehu.  :)
Tom Selleck je Thomas Magnum.

Offline kova189

• - Ivona -
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #2 u: 29.05.2012, 11:08:06 »
lijepo i zanimljivo napisano , drzim se i ja tih par stvari i uspijeva . pohvale za trud . +
'Il club più titolato d'Europa'. AC Milan

Offline Savvas

• Hvala Ti!
  • Site Admin
  • *
« Odgovori #3 u: 29.05.2012, 11:09:00 »
Svaka čast! :& I na rezultatima i na ovom radu. :) Ja sam isto bio probao neku avanturu iz zadnje engleske lige, međutim, ubilo me ta dugotrajnost, još ako zapnem, kao što i jesam, dvaput i najnižoj ligi fejspalm e onda je tek veliki problem. Uglavnom, vrlo lijep tekst, sve stoji, pogotovo ono za izgradnju ekipe, tako sam i ja počeo, došao sam iz zadnje u treću ligu, ali mi je onda sve otišlo sa računalom. :/

+  respekt
#grčkaprevara

Offline Veki

• #44 Kevin Kampl
  • Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 29.05.2012, 11:42:13 »
Svaka čast za tekst, stvarno si se potrudio hi

Fino si sve objasnio, pogotovo skauting i razvoj infrastrukture kluba, nemam riječi.

Btw, džabe sakrivaš ime kad ti piše na ss-u sa overviewom kluba :D

Još jednom, svaka čast  hi

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #5 u: 29.05.2012, 11:53:45 »
Hvala na pohvali, ali kažem, cilj mi je da pomognem barem nekom od vas i da netko uspije to slično ponoviti. Čisto da vidite da to nije baš takav science fiction i da ne moraš igrati 30 sezona...   :)

Btw, džabe sakrivaš ime kad ti piše na ss-u sa overviewom kluba :D

Ma to sam brisao gdje mi je bilo pravo ime, kasnije sam promijenio, stavio internetski nadimak. Ne misliš valjda da se zovem Shirajzl Meister?  :D

Offline CASILLAS

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #6 u: 29.05.2012, 12:50:28 »
kolodvor politika  :haha: :haha: :haha:  lolcina lolcina :&

inače sjajan tekst, bez dosadnih djelova sa mnoštvom korisnih podataka i informacija  :& :& :& svaka čast  respekt

Offline Šufigani

• pokazujem kakav sam frajer
  • Trener
  • *
« Odgovori #7 u: 29.05.2012, 13:08:53 »
Zaboravia si stavit SS u kojem si prvak Europe :P
Šalim se, super tekst, bravo.
i pitanje, jesi pokušava u drugim ligama, recimo Italija, kolika je razlika u težini, nekako iman osjećaj da je lakše u Engleskoj

Offline villa7

• Postala sam tedka jedmog malog amdjela
  • Trener
  • *
« Odgovori #8 u: 29.05.2012, 13:28:35 »
Odličan tekst, lijepo si to napisao, trebalo je uložit puno truda i živaca da se ovo ostvari, dosta toga si lijepo objasnio, imaš + za sve ovo...
Ubio si Dinamov ponos, ukaljao mu sveto ime, sad imaš pune džepove, a prazne tribine.

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #9 u: 29.05.2012, 13:37:33 »
Zaboravia si stavit SS u kojem si prvak Europe :P
Šalim se, super tekst, bravo.
i pitanje, jesi pokušava u drugim ligama, recimo Italija, kolika je razlika u težini, nekako iman osjećaj da je lakše u Engleskoj

Imaš SS Lige prvaka na kraju.  ;)

Plan je ovo napraviti u Španjolskoj i Italiji, ali mislim da će biti lakše jer u FM-u Španjolska ide do 3.lige, a Italija do 4. Tu su sve mali klubovi, ali nisu baš seoski klubovi s kakvima krećeš u engleskoj 6.ligi. Samim time u Španjolskoj i Italiji imaš bolju startnu poziciju i više vremena fore za izgradnju top momčadi.
Isto tako, prva španjolska i talijanska liga imaju veću tolerantnost prema dovođenju igrača izvan EU, pogotovo Španjolska koja prima Brazilce i Argentince kao na traci. Engleska ima stroga pravila s radnom dozvolom i samo najveći talenti je mogu dobiti.  ;)

Offline Buggy_5

• Maskota
  • *
« Odgovori #10 u: 29.05.2012, 15:41:08 »
Pohvale za trud, sviđa mi se ideja, u svakom slučaju koristan tekst.

Ono što bih te zamolio, naravno ako ti to vrijeme dozvoljava, je da napraviš malo dužu analizu vezanu za taktiku i ostale stvari koje su vezanu za istu. Recimo nekakav presijek evoluiranja tvoje taktike. Mislim na vrstu pasova, promjenu mentalitya i ostalog kako si prelazio u viši rang jer čisto sumnjam da je prva bila ujedno i konačna (najvjerojatnije si u početku koristio brz tempo, direktne pasove, kasnije to smanjivao, bar ja tako radim). Većinu toga znam, ali volio bih to vidjeti iz tvoga kuta, još dublje doživiti tu tvoju, recimo, priču (ipak si na to potrošio ako sam dobro zapamtio 13 dana života).

Još jednom sve pohvale, dao bih ti karmu +, ali ne mogu, mislim da je to zbog malog broja postova.

Pozdrav !  :)

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 29.05.2012, 16:33:57 »
Jako dobar tekst. Previše dominiraju nizovi slika, ali dobro.

I mislim da novac od ulaznica za utakmice FA cupa u cjelosti ide manjim ekipama. Ne znam kako je to u FM-u riješeno, ali znam da je prije par godina izbio spor oko Liverpoola koji nekom niželigašu nije htio dati svoju polovicu pa je čitav skandal izbio. Na kraju su ih ovi izgrizli i morali su i replay utakmicu odigrati.

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #12 u: 29.05.2012, 16:40:40 »
Pohvale za trud, sviđa mi se ideja, u svakom slučaju koristan tekst.

Ono što bih te zamolio, naravno ako ti to vrijeme dozvoljava, je da napraviš malo dužu analizu vezanu za taktiku i ostale stvari koje su vezanu za istu. Recimo nekakav presijek evoluiranja tvoje taktike. Mislim na vrstu pasova, promjenu mentalitya i ostalog kako si prelazio u viši rang jer čisto sumnjam da je prva bila ujedno i konačna (najvjerojatnije si u početku koristio brz tempo, direktne pasove, kasnije to smanjivao, bar ja tako radim). Većinu toga znam, ali volio bih to vidjeti iz tvoga kuta, još dublje doživiti tu tvoju, recimo, priču (ipak si na to potrošio ako sam dobro zapamtio 13 dana života).

Još jednom sve pohvale, dao bih ti karmu +, ali ne mogu, mislim da je to zbog malog broja postova.

Pozdrav !  :)

Što se tiče taktike, ona je zapravo bila ista od početka do prve lige, a onda je bila podložna nekim promjenama u defanzivnom dijelu.

Koristio sam dvije taktike, obje uskih 4-1-2-1-2. Jedna je bila ofenzivna, s visokom presingom svih igrača, uključujući i obranu. Druga je bila malo defenzivnija, s manje presinga i više opreza, tj. nižeg mentaliteta.
Međutim, temelj obje taktike bila su kratka dodavanja između četvorice veznih igrača i zatim lopta u prostor napadačima koji se u međuvremenu otvaraju na stranu i traže rupe...

Doslovno ništa nisam mijenjao sve do prve lige kad su me velike ekipe počele bušiti po boku. Onda sam u tim težim utakmicama bekove napravio totalno pasivnima i povučenima pa sam na taj način riješio taj problem. Ostalo je sve isto.

Da ne postam opet brdo SS-ova, evo linkova za obje verzije taktike:

http://www.sendspace.com/file/4gs1to
http://www.sendspace.com/file/j45k4b

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #13 u: 29.05.2012, 16:42:57 »
Jako dobar tekst. Previše dominiraju nizovi slika, ali dobro.

I mislim da novac od ulaznica za utakmice FA cupa u cjelosti ide manjim ekipama. Ne znam kako je to u FM-u riješeno, ali znam da je prije par godina izbio spor oko Liverpoola koji nekom niželigašu nije htio dati svoju polovicu pa je čitav skandal izbio. Na kraju su ih ovi izgrizli i morali su i replay utakmicu odigrati.

Slažem se da ima malo previše slika u odnosu na tekst, ali namjerno sam tako napravio jer mi ljudi nisu vjerovali kad sam rekao da je moguće za desetak godina izdominirati ovako. Slika ipak govore više od tisuću riječi.  ;)

Moguće je da sav novac od kupa ide manjem klubu, nisam provjeravao. Znam samo da mi je to bio najvažniji izvor prihoda u prvih par sezona.  :)

Offline Størm™

• Wily old manager
  • Trener
  • *
« Odgovori #14 u: 29.05.2012, 16:55:19 »
Bravo Shirajzl Meisteru, dobro predstavljeno. :D
Igrao sam dosta LLM-ova u zadnja dva FM-a, što se tiče prošlogodišnjeg, tamo sam s Fleetwoodom igrao, a u 2012 s Bylth Spartansima. Također smo cimeri i ja uzeli ligu iznad, York, Stockport i Lincoln.

Vidim nisi naveo po meni isto jako bitnu (no ne nužno) stavku a to je parent klub. S Yorkom sam imao Southampton, doslovno sve svoje rezerve su mi davali na posudbu svake godine. U L2 su mi njihovi iskusni Jose Fonte, de Ridder i još njih nekoliko talentiranih juniora bili okosnica ekipe narednih nekoliko sezona.

Isto u nižim ligama su najbitniji fizički atributi pogotovo za napadače, samo neka dominira acceleration i pace, a finishing može biti i 2 i bez problema ide preko 40 golova.

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #15 u: 29.05.2012, 17:10:09 »

Vidim nisi naveo po meni isto jako bitnu (no ne nužno) stavku a to je parent klub. S Yorkom sam imao Southampton, doslovno sve svoje rezerve su mi davali na posudbu svake godine. U L2 su mi njihovi iskusni Jose Fonte, de Ridder i još njih nekoliko talentiranih juniora bili okosnica ekipe narednih nekoliko sezona.

Imao sam za parent club Manchester United, ali baš NITKO od njihovih rezervi i juniora mi nije htio doći na posudbu sve tamo do druge lige, mislim. Vjerojatno zato što sam krenuo s klubom s najnižom reputacijom u 6.ligi. Trebao sam za parent club tražiti neki prvoligaški klub s manjom reputacijom...
Zato nisam spomenuo parent club; nije mi koristio.  :)

Offline Frenky

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #16 u: 29.05.2012, 17:26:59 »
Veoma impresivna karijera, ja isto na svakon FM-u krenen iz 6. engleske, ali nikad nisan stiga do premiershipa, tebi svaka čast  respekt

Ovo može služit kao svojevrstan tutorial za LLM-aše, ovako i ja nekako igran, a vidi se da si ti to doktorira ;)

Samo pitanje u vezi ključnih atributa, zašto Anticipation među njima, kojon logikon si se vodia da je on među top 5 najvažnijih  hmm

hrk hrk

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #17 u: 29.05.2012, 17:33:37 »
Samo pitanje u vezi ključnih atributa, zašto Anticipation među njima, kojon logikon si se vodia da je on među top 5 najvažnijih  hmm

Evo ovako...

Determination i Work Rate - igrači moraju biti mentalno spremni, profesionalni i predani svom poslu u svakom trenutku utakmice.

Anticipation i Decisions - inteligencija igrača na terenu. Pravi igrač odlično čita igra i predviđa poteze protivnika (Anticipation) i u skladu s tim donosi pravo odluku što učiniti u datoj situaciji.
Najbolji primjer kako funkcioniraju ova dva atributa su kontre 3 na 2 ili 4 na 3. Igrači s dobrim Anticipation i Decisions u tren oku izigraju obranu i pospreme loptu u mrežu na malonogometni način, a igrači s ta dva loša atributa ili odigraju prebrzo ili presporo ili dovuku loptu do gol auta pa stanu, okrenu se, pa se protivnik vrati i gotova kontra. Bačeno u bunar.
Možeš ti imati svu snagu i tehniku ovog svijeta ako ne znaš to iskoristiti u pravom trenutku na pravi način.  ;)

Pace - ovaj atribut je jednostavno precijenjen u match engineu i zato je krucijalan.

Offline Frenky

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #18 u: 29.05.2012, 17:38:06 »
Determination, Work Rate i Pace i ja sam uvik gledan, ima to tvoje logike, al u takvin ligama kad je malo atributa iznad 10, Anticipation mi baš i nije pada na pamet ko jedan od najvažnijih ;) Možda mu sad buden pridodava više pažnje :)
hrk hrk

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #19 u: 29.05.2012, 17:45:13 »
Determination, Work Rate i Pace i ja sam uvik gledan, ima to tvoje logike, al u takvin ligama kad je malo atributa iznad 10, Anticipation mi baš i nije pada na pamet ko jedan od najvažnijih ;) Možda mu sad buden pridodava više pažnje :)

Ako bi gledali nogomet u stvarnom životu, dalo bi se raspravljati o važnosti ovog ili onog, ali FM funkcionira prema match engineu u kojem atributi imaju različitu težinu.
Igrajući FM zapazio sam što se više ističe, a što manje, pa odatle moja logika.  :)

Ovaj moj način je vrlo uspješan, ali sigurno nije jedini put prema trofejima.  ;)

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #20 u: 30.05.2012, 19:57:04 »
Jako dobar tekst..  ;)

Par pitanja, čitao sam prije na SI forumu onaj heathxx vodič za LLM, on to piše kao neku karijeru, ima dosta korisnih savjeta... spominjao si često u postovima da čitaš SI često, jesi isprobao ovo dolje...

Citat:
stvoriti pritisak na protivničke igrače, što hoću reći. Prije utakmice pogledaš protivničku momčad, obrati pozornost na composure, bravery, determinaton, moral kod igrača iz obrane ili dm-ova. Označeni su na slici...

Dakako Lucas ne bi bio najbolji izbor za ovo, (nisam u fm-u, kako imam spor komp treba mi vječnost da uzmem SS) nema veze princip je isti, dakle obrati pozornost na ta četiri detalja, ako ima slabe ocjene (po mogućnosti <10) odeš na private chat s tim igrače-> next match nešto i označiš ga kao weak link za sljedeću utakmicu. Kako je već u negativnom moralu, uz to ima slab determination, ovo će stvoriti još veći pritisak na njega. On mora imati loše ocjene pod ovim inače ti se može vratiti nazad pa da ovaj ima storming utakmicu. Inače jako koristan detalj.

Citirano sam pisao par navrata, heath je to stalno forsirao u nižim ligama jer svako malo tu su igrači gdje se to može iskoristiti. Na fm12 nisam nikad zaigrao protiv takvog protivnika, pa jesi isprobao i to, na 11 je odlično funkcioniralo, a mislim da se može i na 12ci.

Isto tu su igrači iz francuske kolonije u Africi Reuniona, ne postoji liga, ali se mogu loadati igrači iz te kolonije - kako je riječ o amaterskoj ligi pa dolaze i u 5-6 englesku ligu, a imaju ocjene za 3 ligu. Kako je francuska kolonija, ne trebaju im radne dozvole.

“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #21 u: 30.05.2012, 21:56:40 »
Čitao sam heathov pristup, ali to zahtjeva previše vremena. I ovako sam potrošio masu sati i dana na taj save, a kamoli još da mrdam po svakoj sitnici kao heathxxx.
Uostalom, moja je filozofija uvijek bila da se protivnik prilagođava meni, a ne ja njemu. ;) Dobrim squad buildingom možeš nadoknaditi manjak vještine u taktici, team talku i svemu ostalom. :)

Nisam znao za ovu francusku koloniju.  hmm

Offline Patriot

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #22 u: 13.06.2012, 13:26:57 »
svala čast,jako lijepo prezentirano,ja sam isto krenuo iz najniže lige i probio se do championshipa ali mi je taj save već duže vrijeme na čekanju,koristio sam se sličnim pravilima kao i ti,pogotovo kod transfer politike i atributa igrača  KAVA
još jednom pohvale i jedan +
 respect

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #23 u: 25.06.2012, 18:20:17 »
svala čast,jako lijepo prezentirano,ja sam isto krenuo iz najniže lige i probio se do championshipa ali mi je taj save već duže vrijeme na čekanju,koristio sam se sličnim pravilima kao i ti,pogotovo kod transfer politike i atributa igrača  KAVA
još jednom pohvale i jedan +
 respect

Sad tek vidim ovo lol.
 Da, ako se držiš tih osnovnih stvari, tj. fokus na šačicu atributa, onda ti je zagarantiran put prema trofejima.  U Engleskoj postoje stroga pravila o dovođenju igrača pa ona malo prorijede tržište i opcije koje imaš na raspolaganju. S druge strane spektra su zemlje tipa Njemačka koje su jednostavno prelagane zbog izostanka bilo kakvih restrikcija.

Offline mister11

• Oružar
  • *
« Odgovori #24 u: 23.08.2012, 03:34:15 »
vidim da se ne piše previše u ovoj temi, ali moram pitati neke stvari u vezi skautinga....naime, imam genijalnce za skaute (igram s Barcom)...sve JPP i JPA 15+, a kod većine 17+....e sad, ima ih po cijelome svijetu (osim azije)....dakle, balkan, istok europe, zapad europe, i južna i srednja amerika, srednja europa...ma ugalvnom, sve...i oni nađu gomilu igrača i sve je to super, a kad ono za real potpiše klinac 20 godina iz argentine ja ga nikad vidio...šaljem skauta, kaže 4 zvjezdice... !mad! !mad!...i drugi problem, gledam malo igrače koje nađu koji recimo imaju 2, 1 i pol zvjezdicu....nađem jako često igrače koji imaju 22-23 godine i 1 i pol zvjezdicu a bolji su od nekih iz moje ekipe koji imaju 3 ili još gore, klinci koji imaju 16,17 godina, imaju det i work rate manji od 10, ocjene užasne imaju po 3-3 i pol zvjezdice....uglavnom, jako čudne stvari mi se dešavaju i uopće ne nalaze neke super igrače....a ponavljam, skauti su među 20 najboljih u cijeloj igri

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #25 u: 23.08.2012, 09:48:52 »
vidim da se ne piše previše u ovoj temi, ali moram pitati neke stvari u vezi skautinga....naime, imam genijalnce za skaute (igram s Barcom)...sve JPP i JPA 15+, a kod većine 17+....e sad, ima ih po cijelome svijetu (osim azije)....dakle, balkan, istok europe, zapad europe, i južna i srednja amerika, srednja europa...ma ugalvnom, sve...i oni nađu gomilu igrača i sve je to super, a kad ono za real potpiše klinac 20 godina iz argentine ja ga nikad vidio...šaljem skauta, kaže 4 zvjezdice... !mad! !mad!...i drugi problem, gledam malo igrače koje nađu koji recimo imaju 2, 1 i pol zvjezdicu....nađem jako često igrače koji imaju 22-23 godine i 1 i pol zvjezdicu a bolji su od nekih iz moje ekipe koji imaju 3 ili još gore, klinci koji imaju 16,17 godina, imaju det i work rate manji od 10, ocjene užasne imaju po 3-3 i pol zvjezdice....uglavnom, jako čudne stvari mi se dešavaju i uopće ne nalaze neke super igrače....a ponavljam, skauti su među 20 najboljih u cijeloj igri

Najbolji skauti ne garantiraju ti da će naći svakog mladog talenta, kao i u stvarnom svijetu. Najbolje ti je da svakih mjesec-dva staneš i odeš na player search, ukucaš neke paramatre atributa ispod kojih ne ide, i poredaš po godinama. Svi igrači koji ti skauti otkriju u svom traženju, tu će ti biti prikazani. Kad ideš na scout report, tu često imaš nekih levata koje ti on preporučuje, a nema talenata koje pronašao. Ti talenti se zato nađu u player search.

Nemoj se toliko vezati za zvjezdice, atributi su najvažniji. Kao što si rekao, igrač s 2 zvijezdice može igrati bolje od igrača s 4 zvjezdice zato jer ima bolje raspoređene atribute.
Ovaj igrač ima samo dvije zvjezdice jer se one vrednuju u odnosu na ostatak ekipe, a rastura godinama i jedan od je od najučinkotivijih igrača lige.

Za mladog igrača, prvo gledaj da ima minimum KA o kojim sam govorio, a onda gledaj na zvjezdice.
 Igrač s 5 zvjezdica, a recimo Determination ispod 10 obično je smeće. Dakle, uvijek su na prvom mjestu atributi.

Offline mister11

• Oružar
  • *
« Odgovori #26 u: 23.08.2012, 14:06:38 »
ok....hvala

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #27 u: 28.09.2012, 01:56:40 »
Svidio mi se tekst i sve vezano uz njega. Lijepo napisano, bez prevelikih komplikacija. Ali sve ovo moze pasti u vodu ako nisi psihicki stabilan, isto kao i igraci na igrici. Znaci psihicko stanje je najvaznije, nema pobjeda bez volje i upornosti. Jer uspjeh nije konacan, neuspjeh nije fatalan. Neuspjeh na kraju vodi do uspjeha. Upornost je sve, zakljucak.

Offline lasko911

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #28 u: 28.09.2012, 11:50:19 »
Ha da, strpljenje je bitno. Ne treba se forsirati da u što kraćem vremenu proletiš kroz sezonu. Igraš laganica koliko ti se da/koliko imaš u vremenu u jednom sjedenju...
Stvar je u tome da ovakvim pristupom ne trebaš 30 sezona da osvojiš sve, dovoljno je petnaestak. Međutim, velikom broju ljudi puno je i tih petnaest sezona tako da se i to može smatrati plodom upornosti, definitivno.

Offline Gambler

• Made in Croatia
  • Trener
  • *
« Odgovori #29 u: 11.10.2012, 02:51:33 »
Jako koristan tekst za sve ljubitelje LLM,svaki serijal probam doći iz seoske engleske lige u najjaču ligu svijeta ali nikada do sada nisam imao toliko volje i živaca da to ostvarim.
Svakako ću na 13-ici probati po tvom šablonu,iako ni sam ne igram puno drukčije  ;)

Offline diCanio89

• Maskota
  • *
« Odgovori #30 u: 03.11.2012, 01:49:51 »
svaka cast na ovakvom pothvatu,ja obicno brzo izgubim zivce kad zapocnem igrati s klubom iz nize lige fejspalm

Offline José Mourinho

• The Special One
  • Trener
  • *
    • Prvi BH sajt posvečen FM-u
« Odgovori #31 u: 28.11.2013, 01:04:30 »
slucajno naleti na ovaj tekst covjeku u sigu, pa procita, svaka cast ovo i jest car igranja llma, tu je skauting najvazniji :& :&, slazem se za atribute samo sam ja malo drugaciji sistem imo, al to se na to svodi naci igrace pune zelje, volje da igraju po seoskim ligama ;-) ja sam cak volio postavit taktiku tek kad preuzmem pa napravim filtere atributa za svaku poziciji, pa samo svake godine samo povecavam broj i biram sto bolje igrace ;)
isto sa staffom, uvijek sam im davo jednogodisnje il dvogodisnje ugovore i samo nabavljo bolje, uglavnom sve se svede na to da budes ko prolazna stanica vecini igraca i osoblja :)

sve u svemu sjajan tekst i svaka cast za uspjeh sa Vauxhallom :& :&

Offline kneledu

• Oružar
  • *
    • GOŠK
« Odgovori #32 u: 01.01.2014, 17:49:12 »
Sve sam pročitao, sigurno će mi ubrzo koristiti savjeti, hvala  hi
« Zadnja izmjena: 01.01.2014, 17:57:43 od Zvone Boban™ »

Offline Mex

• "I am the master of my fate. I am the captain of my soul"
  • Legenda
  • *
« Odgovori #33 u: 01.01.2014, 17:57:56 »
Nema potrebe da citiraš cijeli post. Dovoljno je staviti tri točkice "..." a zatim napisati svoj komentar...

EDIT: Jbg. preduhitrio me Zvone