Autor Tema: Grčka 2004  (Posjeta: 2916 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Grčka 2004
« u: 19.05.2012, 14:51:48 »
Grci su ostvarili vjerojatno najveće iznenađenje u nogometnoj povjesti. U nogometu se naravno stalno ponavljaju iznenađujuće utakmice i porazi favorita u nekim utakmicama zbog takvog spleta okolnosti. SAD 1-0 Engleska 1950. Senegal 1-0 Francuska 2002. Te stvari se događaju; iznenađenja su stalno pristuna u nogometu jer je to igra s malim brojem pogodaka, a dominacija ne rezultira uvijek i golovima.

Ali nikad ranije takav jedan autsajder nije osvojio neko važno međunarodno natjecanje. Zajedno sa koeficijentom na kladionicama od 250/1* i činjenicom da nikada nisu osvojili neko natjecanje, grčko osvajanje Eura 2004 se bez sumnje mora smatrati najvećim taktičkim podvigom u prošlom desetljeću.

* 250/1 predstavlja britansko promatranje koeficijenata na kladionicama, preračunato u decimalne kvota je 250/1+1 =251

Danas prečesto ostaju u sjećanju kao negativna, defanzivna, pomalo cinična i ekipa bez kreativnosti, ali zanimljivo kako se takav pogled počeo javljati tek kad se vidjelo da bi mogli i osvojiti to natjecanje. Poslije pobjede protiv Portugala u prvoj utakmici dobili su brojne pohvale zbog svoje igre. Generalno pozitivan dojam i podsjećanje na Senegal protiv Francuske. Odličan ulazak u natjecanje.

Mora se priznati, Grčka nije igrala graciozan nogomet u knock-out fazi natjecanja, ali mora se priznati da su bili učinkoviti:
Četvrt-finale protiv Francuske (branitelji naslova) - pobjeda 1-0, gol glavom poslije nabačaja s desne strane.
Polu-finale protiv Češke (najbolja momčad prvenstva) - pobjeda 1-0, gol glavom poslije ubačaja iz kornera s desne strane.
Finale protiv Portugala (domaćin) - pobjeda 1-0, gol glavom poslije ubačaja iz kornera s desne strane.
Pobjedili su branitelja naslova, najbolju momčad na prvenstvu i domaćina, istim rezultatom i golovima na isti način, nije to nikakva slučajnost. To je došlo kroz puno taktičke mudrosti i pažljivo pripremanje taktike za svaku utakmicu.

Idemo na 6. rujna 2001. U 93. minuti na Old Traffordu David Beckham je fantastično izvedenim slobodnim udarcem osigurao Engleskoj mjesto na svjetskom prvenstvu zajedno s Njemačkom. Ovisno o vašem sjećanju možda ste zapamtili da su igrali u utakmici protiv Grčke i da je zapravo Engleska izgledala očajno, mučila se kako bi stvorila prilika i bila nadigrana tokom cijele utakmice.
Također se vjerojatno ne sjećate ni ovoga, ali to je bila prva utakamica Otta Rehhagela. Cijela momčad je bila u krizi, ali ta utakmica je pokazala da Otto ima ideju kako ova momčad može igrati i kako može pobjediti u utakmici protiv jačih protivnika, igrajući striktni man-marking sustav. Možda su u ovoj utakmici izašli samo s remijem, ali za momčad u takvoj situaciji to je bilo ravno pobjedi.

Za momčad koja je opisivana kao dosadna i rigidna, Grčka se fantastično prilagođavala protivničkim formacijama - jedina konstanta je bila pobrinuti se da imaju višak igrača otraga. Protiv Francuske to je bio neki prijelaz između obrana  sa tri i četiri čovjeka. Francuska je igrala sa dva napadača tako da su Grci iskoristili dva markerera u obrani koji su igrali čovjek na čovjeka. Trezegueta koji je stajao centralnije pazio je Kapsis, dok je Henry-a koji se izvlačio na lijevu stranu pazio grčki desni bek Seitaridis. Lijevi bek Fysass je imao slobodu kretanja prema naprijed, dok je širina s desne strane dolazila preko Zagorakisa. Sutradašnje interpretacije njihove igre u novinama varirale su između igre s tri braniča i igre s četiri čovjeka otraga - ali u biti istina je negdje između. Grčki sustav je koristio markiranje čovjek na čovjeka tako da je ovisio dosta o kretanju francuskih igrača. U trenucima kad je francuska mjenjala mjesta i Henry bi prelazio desno, Grčka je radila isto. Međutim igra s četiri centralno postavljena srednja vezna igrača otežala je Francuskoj održavanje posjeda. Ipak bez obzira na defanzivni oblik i sedam defanzivno orjentiranih igrača Fysass i Zagorakis nudili su dovoljno napadačkih kretanja. Kreirali su najbolje prilike na utakmici, što znači da su i napadali s petoricom - nije iznenađujuće što je gol poslije centaršuta Zagorakisa bio jedini u utakmici.

Sličan formacijski oblik su zadržali i u utakmici protiv Češke, ponovno igrajući sa dva napadača. Iako su bili nadigrani početkom utakmice ponovno su iskoristili svoje oružje - Dellas je zabio glavom za pobjedu.

U sljedećoj utakmici protiv Portugala očekivao ih je drugačiji izazov. Portugal je igrao 4-2-3-1 sa Pauletom kao isturenim napadačem, što je značilo da ako Grčka želi zadržati igru sa tri braniča morat će žrtvovati ili sredinu terena ili bokove u koje su portugalski bekovi utrčavali iskorištavajući prazan prostor. Otto Rehhagel se odlučio za tradicionalniju obranu sa četiri igrača, zadržavajući viška igrača otraga. Bekovi su pratili Figa i Ronalda dosta visoko na terenu. U sredini su imali 3v3 situaciju sa Basinesom i Katsouranisom postavljenim dublje na terenu i Zagorakisom iznad njih dvojice koji je pružao kakvu - takvu napadačku orjentiranost. Ipak nedostak suspendiranog Karagounisa je uzrokovao manjak tehničke kvalitete zbog čega su rijetko prijetili iz otvorene igre.  U napadu Vryzas je igrao jedinog napadača koji je zadržavao loptu, dok su se kao pomoć pridodavao dvojac; Stelios Giannakopoulos tradicionalno desno krilo koje je ovog puta igralo na lijevoj strani prateći portugalskog beka Miguela. S druge strane Nuno Valente je predstavljao manju opasnost pa je Angelos Charisteas djelovao više kao napadač po desnoj strani, odakle mu je širinu pružao odlični Seitaridis. Mogu li to napraviti ponovno? Naravno da mogu. Charisteas je ponovno bio junak utakmice, a Portugal je rijetko izgledao kao momčad koja će razbiti Grčku obranu. Giannakopoulosa je zamjenio Stelios Venetidis, inače lijevi bek čime su Grci efikasno postavili osam defanzivnih igrača ispred svog gola. Felipe Scolari nikad nije doveo u pitanje postojanje grčkog viška igrača otraga. Promjena u sustav sa dva napadača bi tu mogla pomoći. Uvođenje Nune Gomesa za Pauletu teško da je donijelo promjene.

Ne postoji puno momčadi koje tako jednostavno mjenjaju sustave obrane, igraju sa tri ili četiri otraga ovisno o situaciji, a i većina trenera poštuju pravilo ''pobjednička momčad se ne mjenja'' iz utakmica sa Francuskom i Češkom. Ali momčad treba mjenjati ovisno od situacije i Rehhagel je znao da se zbog toga što su autsajderi u utakmici s Portugalom moraju se prilagoditi protivniku. Rehhagel je postavio dvije važne komponente koje su na kraju i dovele do uspjeha: Najprije postavio je igru tako da naglasi snage svoje momčadi; pouzdani braniči, trkači i radnici u veznoj liniji i malo napadačkog talenta. Prema tome igrati otvoreni nogomet bilo bi ravno samoubojstvu. Stabilnost u obrani, kontranapadi i organizacija prekida su izvšeni fantastično. Druga stvar je promjena vlastite momčadi kako bi neutralizirao protivničke snage. Sustavi protiv Francuske i Češke nebi mogli funkcionirati protiv Portugala i obrnuto.

On je maksimizirao grčke snage i neutralizirao protivničke čime je postigao najveće iznenađenje u povjesti nogometa i to je razlog zbog kojeg je Grčka #1 na ovom popisu.

Iz FM ugla

Team Instruction

Philosophy - Rigid
Strategy - Counter
Passing - Default
Creative Freedom - More Disciplined
Closing Down - Default
Tackling - Default
Marking - Man
Crossing - Default
Roaming - Stick to Position

Player Instructions (formacija 1)

GK - Goalkeeper (Defend)
DR - Full Back (Defend)
DCr - Central Defender (Defend)
DCl - Central Defender (Defend)
DL - Full Back (Attack)
DMC - Defensive Midfelder (Defend)
MR - Wide Midfielder (Support) [Wide Play = Hug Touchline]
MCl - Ball Winning Midfielder (Support)
AMC - Attacking Midfielder (Support)
FCr - Defensive Forward (Attack)
FCl - Target Man (Support)

Player Instructions (formacija 2)

GK - Goalkeeper (Defend)
DR - Full Back (Attack)
DCr - Central Defender (Defend)
DCl - Central Defender (Defend)
DL - Full Back (Defend)
DMC - Defensive Midfelder (Defend)
MCr - Box to Box Midfielder (Support)
MCl - Ball Winning Midfielder (Defend)
ML - Defensive Winger (Support)
FCr - Target Man (Support)
FC - Defensive Forward (Attack)

john_doe

Offline Veki

• #44 Kevin Kampl
  • Legenda
  • *
Odg: Grčka 2004
« Odgovori #1 u: 19.05.2012, 14:57:56 »
Svaka čast, strašan tekst kao i uvijek  hi

Kolko god ljudi srali po Grčkoj, igrali su odlično bez obzira na neatraktivnost.

Iako mislim da bi ispali u polofinalu da se Nedved nije ozljedio.

Offline admir-22

• S namjerom dođoh u veliki grad
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #2 u: 19.05.2012, 23:00:43 »
Dok sam čitao tekst,doživo sam deja vu. :D
Imao sam osjećaj da sam ga već čitao.Proživio sam ga sigurno(Europsko).

Sjajan tekst. Svaka čast na izdvojenom vremenu da se napiše neki tekst za forum :)
Sveti Ipče Ahmedovski

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 14.08.2012, 12:27:50 »
Citao sam skoro nesto na ovu temu, pa cu prokomentarisati sad (posle par meseci :D). Zapravo, Grci nisu igrali s tri stopera, manje-vise je to uvek bila neka varijacija na temu 4-5-1, koja je na terenu zbog odsustva zonskog pokrivanja izgledala drugacije. Tj. formacija se nije primecivala preterano iz tog razloga, a delovalo je da Grci nabijaju sve u kazneni, a prakticno je odbrana funkcionisala kao kod Barselone sada - ako Fisas ode napred, Seitaridis ostaje pozadi (Alves - Abidal), prakticno cineci trio u odbrani sa stoperima. Konkretno, da bi se sve ovo prevelo u FM kako treba, nedostaju strelice iz starih verzija. Okacicu popodne neku verziju ovoga koja mi je na pameti :D

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #4 u: 14.08.2012, 23:22:03 »

Za sad je ovako nekako. Jos uvek je dilema oko presinga i bekova, al' posto sam imao 14 igraca za utakmicu, prilagodjavao sam malo tome sto imam.  Recimo da bi jedan od bekova mogao da bude i defanzivniji.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #5 u: 14.08.2012, 23:51:46 »
Već vidim promahu na desnoj strani. :D

Offline Chuck™

• Ben10
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 06.09.2012, 09:13:18 »
Zbog potrebe za defanzivnijom taktikom sastavio sam jednu gledajuci ovaj tekst. Stavio sam isti Team instructions dok sam samo promjenio Pi i player role,na kraju sam primio i dosta golova,al su uvijek nekako na kontre uspjeli zabit moji. Evo par ss-ova

Utakmice:

Tu sam jos mjenjao izmedju ove i jos jedne taktike i tek poslje ingolstadta pocinjem igrat samo s ovom.

U drugom dijelu seone je taktika vec bila uigrana i dosli su rezultati.

Predvidjali su mi 15. mjesto, a sad 2 kola prije kraja sam na 5. i jos imam sanse za promociju, al to nebi bilo najpametnije jer bi u Bundesligi sasvim sigurno bio tim za skupljat gol razliku.

najbolji igrac

Evo i par utakmica:

Treba uzeti u obzir i kvalitetu protivnicikih timova, neki ozbiljniji tim sa kvaliotetnim napadacima sigurno nebi zapucao prilika koliko ovi mogu, tako da je pitanje dal bi funkcioniralo protiv puno jacih,al za ovi ligu sasvim dobri rezultati. :)