Autor Tema: Porto 2002-2004  (Posjeta: 2592 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Porto 2002-2004
« u: 26.02.2012, 12:23:54 »
Sedam godina poslije teško je objasniti nevjerovatan posao Josea Mourinha u Portu. Gledajući igrače koji su tada igrali i vidjevši imena poput Deca, Ricarda Carvalha, Manichea i Costinhe, prva reakcija koja nam se javlja u glavi jeste: ''Da, bio je to tim pun izvrsnih igrača.''

Ali, prije Mourinha u timu nije bilo skoro nikoga, ili je bilo nešto solidnih igrača u isto tako solidnom Portu, ili su dovođeni nepopularni igrači iz slabijih klubova Portugala, Nuno Valente je doveden iz Leirie, Paolo Ferreira iz Vitorije.

Sva zasluga pripada Mourinhu na tome što su u dvije sezone ova dva igrača ušla u krug najboljih europskih bekova. Od dolaska u Englesku, obojica su tretirani kao prosječni odbrambeni igrači, ali u Portu su bili zaista spektakularni, marširajući niz aut liniju kao Roberto Carlos i Cafu, ostavljajući prostor iza sebe bez bojazni da će biti iskorišten, jer su tri centralna vezna igrača pokrivala ga.

Na stranu, bila je to prilično jednostavna taktika. Generalno predstavljena kao 4-3-1-2, u njoj nije bilo nikakve taktičke inovacije. Kakogod, bio je to najuvježbaniji tim na ovoj listi.

Defanzivna linija je bila nevjerovatno dobra, hvatajući protivnike u ofsajd zamke, često igrajući vrlo visoko na terenu, i time varajući protivnike.

Sredina je radila timski i niti jedan igrač se nije isticao kao individua, dok je Mourinho koristio drugačiji napadački tandem ovisno o protivniku.

Tim je bio često predstavljen kao defanzivan, ali u stvarnosti Mourinho je imao fleksibilan pristup, i igrali su svaki put na način koji je odgovarao okolnostima.

U ¼ finala Lige šampiona Porto je izbacio Lyon ukupnim rezultatom 4-2 u dvjema nevjerovatno otvorenim utakmicama. Nakon toga, u polufinalu su prikazali nevjerovatan defanzivni fudbal, izbacivši Deportivo sa 1-0 u ukupnom skoru, gdje je pobjednik odlučen penalom na Riazoru gdje je Deportivo imao nevjerovatan rekord.

Finale protiv Monaca je bila sjajna fudbalska predstava. Dva neimaginarna tima, predvođena mladim i talentovanim trenerima na jednom od najljepših stadiona u Europi. Monaco je nesretno izgubio vođu Ludovica Giullyja, promijenio formaciju iz 4-3-3 u 4-4-2 i prepustio utakmicu u Portove ruke, jer su dominirali u sredini terena (3 v 2). Gol Carlosa Alberta je došao ni iz čega, ali golovi iz drugog poluvremena su bili nevjerovatni, držeći sedam igrača u rigidnom sistemu ispred vlastitog gola i napadajući sa trojicom. Dva kontra napada su bila dovoljna za dva gola, Deco i Aleynichev su bili strijelci.

Ko zna kada će još neka 'mala' ekipa postati šampion Europe? Nije pretjerano ako kažem da je Porto možda zadnja ekipa kojoj je ovo uspilo. Dominantnost Engleza i titana iz Španije napravili su ovo takmičenje manje zabavnim, i za nadati se je da ce Michel Plattini uraditi nešto kako bi se izdiferencirali timovi u narednim godinama.

Portov trofej Lige šampiona nije bio jedini. Mourinho je predhodne sezone osvojio Kup UEFA, ligaški trofej dvaput, Kup Portugala jednom (jednom je bio drugi) i Super Kup Portugala jednom.

Najvažnije, ovo je bio ulazak na scenu jednog od najboljih svjetskih trenera ikada. Čovjeka koji nikada nije igrao profesionalni fudbal, čovjeka kojem je primarni posao bio biti prevodilac Bobbyju Robsonu u Sportingu iz Lisabona, čovjeku koji je odigrao 139 domaćih utakmica bez poraza u Portu, Chelseau, Interu i Real Madridu.

Još dugo će se pričati o Mourinhu, još dugo će on biti tu, osvajati trofeje, ali jedno je ipak sigurno, nikada neće ostvariti nešto tako nevjerovatno kao što je bio trofej Lige šampiona sa Portom.

Iz FM ugla

Team Instruction

Philosophy - Rigid
Strategy - *
Passing -  Default
Creative Freedom - Default
Closing Down - Press more
Tackling - More aggressive
Marking - Default
Crossing - Default
Roaming - Default

Player Instructions

GK - Goalkeeper (defend)
DR - Wing back (attack)
DCr - Central defender (defend)
DCl - Central defender (defend)
DL - Wing back (attack)
MCr - Box to box midfielder (support)
MC - Ball winning midfielder (defend)
MCl - Central midfielder (support)
AMC- Attacking midfielder (attack)
SCl - Target man/Deep lye forward (support)
SCr - Poacher

* Counter/Standard + counter attack (yes)

Magister ludi

Offline ivanmatov

• Legenda
  • *
Odg: Porto 2002-2004
« Odgovori #1 u: 26.02.2012, 12:35:43 »
Super tekst, mislim da je puno ljudi tad počelo navijat za Porto. Ja sam tad izuzetno cjenio Mourinha(cjenim ga još uvijek, al mislim da nije za ofenzivni Real), baš zato što je ostvario nevjerojatne uspjehe s ekipom punom, tada nepoznatih igrača, kao što ste napisali. Tek se čulo za njih, al nije se znalo što mogu. U toj generaciji je bio i Bosingwa.
Nakon toga ni jedan trener nije uspio izvući iz njih ono najbolje, pa su (p)ostali prosječni igrači.
Još jednom sve pohvale  :)

Offline HŽV

• Sveti Petar
  • Trener
  • *
Odg: Porto 2002-2004
« Odgovori #2 u: 26.02.2012, 12:58:58 »
drago mi je da ste mi "uslisili molbu"......Gledajući onaj Porto tada na TV-u malo je reći da sam ih mrzio.Iritirala me ta Mourinhova igra(nisam shvaćao njegov nogomet  :shame:) i bilo mi je žao kada su onako razbili Monaco,no nakon par godina počeo sam shvacati kakav je Mou znalac....Ovo šta je uradio bilo je fenomenalno   :baklja:

e i da,sve pohvale za tekst  ;)