Autor Tema: Chelsea 2004-06  (Posjeta: 2634 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Chelsea 2004-06
« u: 05.01.2012, 19:37:44 »

Svi znaju o priču o nepobjedivom Arsenalu u sezoni 2003./2004. i ligi osvojenoj bez ijednog poraza. Ali isto tako vrijedi spomenuti da je Chelsea odmah iduće sezone pod vodstvom Mourinha imao samo jedan poraz u ligi i to protiv tada relativno slabog Manchester Citya u gostima, 1:0. Iako je Mourinho naslijedio jaku momčad kojoj su tada dodani Cech, Drogba, Carvalho i Ferreira, treba mu odati priznanje jer je odmah prve sezone osvojio ligu s čak 12 (dvanaest) bodova prednosti. Također, te sezone je Chelsea oborio rekord po broju primljenih golova, primili su samo 15 golova u 38 utakmica. Zaista impresivna statistika, zar ne? 25 puta su završili utakmicu bez primljenog gola, što je još jedan rekord Premiershipa. Chelsea je iduće sezone obranio titulu prvaka Engleske, ali s malo lošijom statistikom, imali su još četiri poraza. Ali su zato imali skoro 100%-ni učinak u Premierligi na Stamford Bridgeu. Jednom su ostali nerješeno s tadašnjim davljenikom Charltonom, sve ostale tekme doma u ligi su pobijedili. Chelsea je u toj drugoj sezoni bio manje dominantan nego li u prvoj, premijernoj za Mourinha u Engleskoj. Mourinho je tada igrao 4-3-3 sistem koji je funkcionirao odlično u ligi s obzirom da je većina engleskih timova tada igrala standardnu 4-4-2 formaciju, protiv koje je Mourinhov 4-3-3 sustav savršeno funkcionirao. Jednom je i sam Mourinho izjavio iduće:

"Pogledajte, ako imam trokut igrača u sredini terena - Claude Makelele kao zadnji vezni i dva igrača ispred njega - uvijek ću imati prednost protiv standardne 4-4-2. Razlog tome je što uvijek, u svakom trenutku u sredini imam čovjeka viška. Napad počinje s Makeleleom, koji stoji i operira između dvije linije (obrane i napada). Ako nitko ne izađe na njega ima slobodan prostor u kojem može igrati i može birati kako i kome će poslati loptu. Ako pak netko izađe na njega, to znači da je jedan od moja dva vezna igrača slobodan. A ako su oni zatvoreni, to znači da je protivničko krilo ušlo u sredinu i zatvorilo moja dva veznjaka, što mi opet ostavlja slobodnog igrača na krilu, bilo beka ili krilnog napadača. Dakle, uvijek u svakoj situaciji imam jednog slobodnog igrača u sredini. I nema ništa što 4-4-2 formacija može napraviti da to promijeni.

Osim te taktičke inovacije, Mourinho je imao napadača koji se sam mogao nositi s protivničkim branićima u isto vrijeme, što je od krucijalne važnosti s obzirom da ima igrača manje u napadu. Chelsea je još jedan od mnogih klubova koji se oslanjaju na prodore svojih bekova koji služe kao podrška napadačima. Ti krilni napadači su imali sposobnost da odvuku protivničke bekove u sredinu i tako otvore prostor bekovima u napadu, koji bi tada bez pressinga protivnika neometano slali centaršuteve ka Drogbi. Još jedna inovacija koju je Mourinho uveo za vrijeme svog mandata u Chelseaju je igranje Eidura Gudjohnsena, napadača, kao dodatnog igrača u sredini. Ovo je značilo da 4-3-3 polako prelazi u 4-1-4-1. Interesantno je spomenuti da je Lampard i u ovoj formaciji igrao odlično, unatoč brojnim napadački orijentiranim igračima koji bi ga po nekoj logici trebali ugušiti u igri naprijed. Ali to se nije dogodilo. Mourinhova krila bi se tokom utakmice često mijenjali na krilima, to je još jedna inovacija koju je uveo u igru Chelseaja. Ne treba zaboraviti spomenuti da su to ipak bolje radili Arjen Robben i Joe Cole nego li Damien Duff i Shaun Wright-Phillips- Nizozemac je te sezone bio praktički neuhvatljiv. Do ozljede. Evo jedan video koji prikazuje sve ovo što sam napisao poviše, igru koju je Mourinho prakticirao s Chelseajem:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PtmHj7zL4bM&feature=player_embedded#![/youtube]
A ovaj video ispod je individualni pogodak koji je Joe Cole zabio Manchester Unitedu u sezoni 2005./2006., u utakmici u kojoj je Chelsea osigurao titulu prvaka Engleske protiv tada najopasnijeg pratitelja. Pobijedili su 3-0

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ly1nUJgBffs&feature=player_embedded[/youtube]

Iz FM ugla

Team Instruction

Philosophy - Rigid
Strategy - Counter
Passing - More Direct
Creative Freedom - More Disciplined
Closing Down - Stand Off More
Tackling - Default
Marking - Zonal Marking
Crossing - Default
Roaming - Default

Player Instructions

GK - Goalkeeper (Defend)
DL - Wing Back (Attack) [Wide Play: Hug Touchline]
DCL - Central Defender (Stopper)
DCR - Limited Defender (Defend)
DR - Full Back (Automatic) [Wide Play: Hug Touchline]
DM - Anchor Man (Defend)
CML -Advanced Playmaker (Support)
CMR - Ball Winning Midfielder (Support)
AML - Inside Forward (Attack) [Swap players: AMR]
AMR - Inside Forward (Attack) [Swap players: AML]
FC - Complete Forward (Support)

Žiky i zaki

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
Odg: Chelsea 2004-06
« Odgovori #1 u: 05.01.2012, 22:00:16 »
Dakle.

Predobar tekst. Obzirom da sam tad imao 11, 12 godina, nisam toliko pratio Premiership, znam da su bili dominantni, ali da su imali samo jedan poraz i skoro sve pobjede na domaćem terenu, da su primili samo 25 golova... To nisam znao. Lampard je zabio 19 golova te sezone (opis u prvom videu). quee A Robbena je ozlijeda sprječila da postane igrač svjetske klase.

Žiky i zaki, svaka čast za tekst (+ obojici), video kojeg upravo idem gledati, taktičku analizu za FM... :&

Samo font stavi na 10, to uvijek zaboraviš. :D

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 05.01.2012, 22:04:13 »
Da, Lampard je u tom periodu uvijek bio između 15 i 20 golova, to je inače neki prosjek veznih igrača koje Englezi smatraju top klasom.

Nismo mi tekstopisci da se vadimo na ljepotu i urednost, mi se dičimo znanjem (upućeno vođama istih).  :cool:
« Zadnja izmjena: 05.01.2012, 22:09:29 od MagisteR_Lud1 »

Offline Y-bem™

• LLM fan
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 05.01.2012, 22:12:20 »
i bolje da si stavio ovo u zagradi jer bi inače i mene naljutio :D

Odličan tekst, baš mi je bio gušt pročitati, odličan početak projekta  :)

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #4 u: 05.01.2012, 22:13:30 »
Hvala, i poštovanje moderatorima LLM dijela.  hi

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 05.01.2012, 22:28:00 »
Nismo mi tekstopisci da se vadimo na ljepotu i urednost, mi se dičimo znanjem (upućeno vođama istih).  :cool:

Mi se ne vadimo na ljepotu, mi jednostavno jesmo lijepi. A ljepota se više vrednuje u sadašnjem svijetu od znanja  :cool:

Ali, neću spamati kao "gospodin u odelu". Žiky i zaki, odlično napravljeno, to su gospodini u odijelima  ;)

Offline Tulio

• it's not a lie if you believe it
  • Legenda
  • *
« Odgovori #6 u: 05.01.2012, 23:16:29 »
Odličan tekst

Nisam nikada bio ljubitelj Mourinha, pogotov ne sada, ali u to vrijeme je stvarno radio odličan posao, Chelsea je istovremeno igrao i čvrsto i lepršavo. Zaista je stvorio u kratkom vremenu strašnu ekipu. Da je Abramovič imao malo strpljenja, siguran sam da bi i osvojili LP u sljedeće 2 sezone. Ovako se Chelsea vratio uvijek tu negdje, ali nikada na vrh

Offline koooMar

• The World Is Mine
  • Trener
  • *
« Odgovori #7 u: 07.01.2012, 16:42:31 »
Ovo je jako lijepo opisano, svaka čast. ;)
Godine slave za Chelsea, teško će ovo ikada ponoviti.. Niti trenutno ima igrača koji je kao Lampard, niti igrača koji je kao Drogba, naravno u tim najboljim godinama..

Offline ajd

• Kurac, pička, Dinamo.
  • Trener
  • *
« Odgovori #8 u: 08.01.2012, 12:59:23 »
Auu odličan tekst, Chelsea je pod Mou-om možda bio i najbolja ekipa na svijetu, tu negdje pored Barce. Svakako najbolji nogomet koji je Chelsea igro ikada vjerojatno. Jedino nisu imali sreće i strpljenja da osvoje LP, al ko ih jebe kad je pijani Rus potjero Mou-a.

Svaka čast. ;)
Citat:
just dream with me
Blazicko umri govno debelo

Offline admir-22

• S namjerom dođoh u veliki grad
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #9 u: 09.01.2012, 17:09:10 »
Pored Barce?
Ja se sjećam da je Chelsea redovno guzio Barcu tad.Kako onda oni da budu pored njih na vrhu kad je tad u Barceloni igrao samo Ronaldinjo i 10 pomagača?

Inače,najbolje od ovih tekstova su ovi opisi iz FM ugla.Može poslužiti dosta :)
Sveti Ipče Ahmedovski