Autor Tema: Team talk  (Posjeta: 9696 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Team talk
« u: 30.11.2011, 22:20:09 »
Football manager 2012 donio je potpuno novu dimenziju vođenja utakmice. Novi sistem team talka je omogućio virtualnim managerima nevjerovatan raspon opcija koje predstavljaju razgovor u svlačionici prije, za vrijeme i na kraju utakmice. U narednom tekstu ću nastojati objasniti šta donosi koja od opcija team talka i kada ih upotrebljavati. Pošto postoji beskonačno mnogo situacija u kojima se jedan manager može zadesiti prilikom utakmice ovim vodičem ću nastojati generalno proći kroz team talk i objasniti pojedine opcije.

Najbitnija stvar

Najbitnija stvar ispravnog upravljanja team talkom u ovoj verziji FM-a jeste dobar asistent. Prije svake utakmice se može pročitati njegovo mišljenje i na samom manageru je da li će ga uzeti u obzir. Zaista Vam je potreban sjajan asistent sa izraženim atributom motivation  za ispravnu posljednju pripremu igrača.

Ton

Još jedna novina. Ovaj FM Vam dopušta odabir tona kojim ćete razgovarati sa Vašim igračima. Prilično važna stvar, jer ćete u ovisnosti od odabranog tona Vaš tim motivisati ka pobjedi ili ih uznemiriti i dovesti do poraza.

Analizu tonova koji su na raspolaganju započet ću otpisivanjem cautiuos  i relucant  tonova. Iako sam siguran da oba tona imaju svoju svrhu čine mi se jednostavno prerizičnim. Ukoliko ih koristite u pogrešno vrijeme možete uništiti moral Vaše ekipe i destabilizirati igrače. Odradili ste pola posla ukoliko niste uznemirili svoje igrače.

Aggressive:  Ukoliko Alex Ferguson može razbacivati stvari po svlačionici u naletu bijesa zašto to ne biste mogli i Vi? Ipak, budite veoma oprezni kad to činite. Ovaj ton je najbolje koristiti na poluvremenu utakmica kada Vaša momčad igra loše ili na samom kraju utakmica kada su prikazane performanse Vaše ekipe daleko od očekivanja. Remi ili poraz u kojem ste stvorili mnoštvo prilika, ali pukom (ne)srećom niste uspjeli zabiti nije prava prilika za upotrebu ovog tona, štaviše, može izazvati kontradiktornu reakciju i uništiti moral ekipe, stoga još jednom, budite oprezni.
Ispravna upotreba ovog tona može dovesti do fenomenalnih rezultata i raditi čuda.

Assertive:  Kada želite Vašoj ekipi podignuti samopouzdanje i uvjeriti ih u njihove mogućnosti budite i Vi prožeti onim što želite prenijeti na njih.

Passionate:  Ton koji možete upotrebljavati u većini slučajeva. Najbolje rezultate daje kada Vaš tim vodi na poluvremenu i teži konačnoj pobjedi.

Calm: Ovaj ton koristite kada se sukobljavate sa jačim ekipama i ne želite stvarati dodatni pritisak na Vašu ekipu. Pravi efekat ovog tona je vidljiv jedino na početku utakmice, na poluvremenu teško da možete očekivati puno od ovakvog načina obraćanja Vašoj ekipi.

Overall, positional ili individual team talk?

Svoje tim gledam kao cjelinu, i kao takvoj nastojim se obraćati. Mislim da generalni team talk može izvući maksimum iz Vaše ekipe i izgraditi dodatno zajedništvo i međusobno povjerenje. Ipak, opcija generalnog obraćanja timu nekada ne vodi do željenih rezultata stoga je potrebno nekada nasamo se obratiti igraču ili dati jasne instrukcije posebnom dijelu tima, na primjer odbrani.

Positional team talk:  Ovaj oblik obraćanja je najbolje korisiti na poluvremenu kada Vas određena skupina igrača razočara.
Primjer: Vaša odbrana je odigrala užasno poluvrijeme i želite žustrije razgovarati sa njima nego sa ostatkom tima u želji da ne narušite kompletan moral ekipe. Ovo je prava opcija za takve slučajeve, gdje na pojedini dio tima bacate drvlje i kamenje, dok ste sa ostatkom smireniji.

Individual team talk:  Koristite ga samo u krajnjoj nuždi.
Ukoliko je generalni team talk urodio plodom, ali ipak se pojedini igrači ne osjećaju najbolje onda je pristupanje ovoj opciji logičan izbor. Igrač je nesretan Vašim pristupom, nasamo mu recite da ste zadovoljni njegovom izvedbom i to će u većini slučajeva izgladiti situaciju.

Šta reći, i kada reći?

Teško je generalizirati sve slučajeve, pogotovo jer oni ovise od više uslova. Ono što trebate reći Vašoj ekipi prvenstveno zavisi od njihovog morala, kvaliteta protivnika i mjesta odigravanja utakmice. Nije svejedno igrate li kući ili u gostima. Kako god moj prijedlog je dovođenje sjajnog asistenta koji se razumije psihologiju igrača i pridržavanje njegovih savjeta. Uvijek provjerite šta preporučuje i na osnovu toga odaberite ton za koji mislite da je prikladan kojim ćete razgovarati sa Vašom ekipom. Nakon nekog vremena shvatit ćete način ispravnog vođenja utakmica onako kako to match engine zahtjeva i tada ćete moći bez preporuka asistenta razgovarati na ispravan način sa Vašim igračima.

Situacije

Team talk prije utakmice

Protiv protivnika s kojim očekujete laganu pobjedu:  
Koristio bih: ''Let’s give the fans something to cheer today!'' u passionate  ili assertive  tonu ukoliko je Vaš tim u poprilično dobrom rezultatskom nizu.
''Come on lads show me what you can do!'' u passionate  tonu je pravi izbor ukoliko je Vaš timu u formi i u velikom nizu nepobjedivosti.

Protiv izjednačenog protivnika:
Kući u passionate  tonu ''Lets give the fans something to cheer about!''.
U gostima ipak treba biti malo oprezniji i izreći ovo u calm  tonu.

Protiv boljeg protivnika:
Ukoliko mislite da je pobjeda nemoguća trebali biste biti oprezni i ne stavljati dodatni pritisak na leđa Vaše ekipe. Sjajan izbor je da smireno Vašim igračima kažete kako nema nikakvog pritiska na njima u navedenom meču.

U uzvratnoj utakmici kupa:
Ukoliko ste pobijedili prvu utakmicu recite Vašim igračima da izbjegnu zadovoljstvo u assertive tonu.
U slučaju da ste izgubili utakmicu idealan izbor je da im kažete da odigraju utakmicu za navijače ili da daju sve od sebe u passionate  tonu.

Team talk u poluvremenu

Ukoliko igrate i vodite sa lakoćom:
Kažite igračima: ''I’m pleased with how things are going, keep it up.'' u passionate  ili assertive  tonu.

Ukoliko vodite sa jednim golom razlike, ali i igrate dobro:
Protiv slabijih ili jednakih protivnika koristite: ''You have played well so far but there is still room for improvement.'' u passionate tonu.
Protiv boljih protivnika Vašem timu recite da ste zadovoljni prikazanom igrom ili da zadrže igru iz prvog poluvremena.

Ukoliko igrate neriješeno ili gubite, a očekujete pobjedu:
Kada Vaš tim igra loše jednostavno im recite: ''I am not happy with your performance out there'' u aggressive  ili assertive  tonu, ali samo u slučaju kada su zaista loši. U slučaju da igraju dobro jednostavno im recite: ''Do it for the fans!'' u passionate  tonu.

Team talk na kraju utakmice

Ukoliko ste odigrali dobro i pobijedili:
U assertive  ili passionate  tonu recite Vašoj ekipi da su odigrali dobro ili da je to lijepa pobjeda.

Ukoliko ste odigrali dobro i remizirali:
Provjerite mišljenje asistenta, mada su dvije logične opcije suosjećati s njima ili reći da su odigrali dobru utakmicu. Vašoj ekipi govorite da je učinjeno dobar rezulat samo onda kada ste očekivali da ćete izgubiti utakmicu.

Ukoliko ste remizirali, a očekivali ste pobjedu:
Smireno im recite da niste zadovoljni njihovom izvedbom.

Ukoliko ste izgubili, a očekivali ste više:
Assertive ili aggressive tonom recite im da niste zadovoljni njihovom izvedbom, ali radite ovo samo onda kada zaista odigraju lošu utakmicu.

Ukoliko ste očekivano izgubili, ali ste odigrali zadovoljavajuće:
Recite Vašem timu da sreća nije bila na njihovoj strani u calm  tonu.

Zamjene

Igraču koji ulazi s klupe recite: ''I have faith in you, get out there and make a difference.'' ili nešto slično u assertive  ili passionate  tonu. Ukoliko očajnički trebate gol i pobjedu tražite od Vašeg igrača posebnu izvedu, samo ovdje budite oprezni jer ne podnose svi igrači jednako pritisak.

Zaključak

-Nađite sjajnog asistenta koji se razumije u motivaciju i na osnovu njegovog prijedloga birajte ton kojim ćete pristupiti Vašim igračima.
-Ukoliko je jedan igrač nezadovoljan Vašim team talkom pristupite mu individualno i recite suprotno od onoga što ste rekli ostatku ekipe.
-Koristite tri tona: assertive, agressive i passionate.
-Nikad ne šaljite Vaš tim na teren bez da kažete išta, čak i ako asistent preporučuje to.
-Shvatite da će team talk biti uspješan onoliko koliko se Vi razumijete u psihologiju. Napravljene greške ne pokušavajte ispravljati, forsiranjem ćete stvari učiniti samo gorim.

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
Odg: Team talk
« Odgovori #1 u: 30.11.2011, 23:41:16 »
odličan tutorijal. opet briljiraš magister, skupa sa našim taktičarima. ovo je zaslužilo +  ;)

Offline Joko

• José Mourinho
  • Admin
  • *
« Odgovori #2 u: 30.11.2011, 23:43:46 »
dr.t in awe of MagisteR_Lud1. :D

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 30.11.2011, 23:46:12 »
Nepopraćeni smo, šta god da uradimo.
Čini mi se da kad bi neko od taktičara postavio film za odrasle kao tutorijal da bi bilo: " 'Ta ovi znaju, mlate praznu slamu kao i uvijek." 

Tužno ali tako je, mada ni vama tekstopiscima nije bolje, dok su grafičari na rubu egzistencije k'o penzioneri jebote.  :sad:

Offline Dino151

• Heroj Ulice
  • Trener
  • *
« Odgovori #4 u: 30.11.2011, 23:50:14 »
Problem najveći je,što većina misli da im to ne treba sada,a kada budu popušili dvije zaredom,prime gol iz kornera,ili nešto kreće,odma jurišaju u "taktički tim vam pomaže".

Trenutno je takva situacija,nadajmo se da će biti bolje. Ja osobno sve pročitam i pregledam,ali ne komentiram.

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 30.11.2011, 23:51:57 »
Nije da vas se ne prati, samo ljudi ne znaju što bi napisali. Meni je glupo na svaki tekst lupati ":&", "bravo", "super" i slične stvari, postane retardirano nakon nekog vremena. Zato postoji karma, to je jednostavnije lupiti prema gore. :D

Sjajni su tekstovi koje radite, čovjek mora biti budala da to ne prepozna. A da će biti korisni, bit će sigurno, samo čekajte da netko opet pita zašto mu igrači loše reagiraju na team talk. :D
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline Creep

• Đilkoš
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 30.11.2011, 23:55:57 »
Upravo to, neznam šta bi rekao :D
Stvarno radite odličan posao, ovo će definitivno pomoći svima. Cijenim vaš trud i samo tako nastavite dalje :)

Offline silky

• Oružar
  • *
« Odgovori #7 u: 30.11.2011, 23:58:04 »
A da će biti korisni, bit će sigurno, samo čekajte da netko opet pita zašto mu igrači loše reagiraju na team talk. :D

za takve treba uvest

sve pohvale za ovaj tekst, i za rad cjelokupnog tima. čitam vas dosta, i prije nego šta sam došao na forum mislio sam da sam najveći taktičar ikad, igdje. oo kako ste me samo razuvjerili. _D   :&

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 01.12.2011, 00:23:18 »
Nepopraćeni smo, šta god da uradimo.
Čini mi se da kad bi neko od taktičara postavio film za odrasle kao tutorijal da bi bilo: " 'Ta ovi znaju, mlate praznu slamu kao i uvijek." 

Tužno ali tako je, mada ni vama tekstopiscima nije bolje, dok su grafičari na rubu egzistencije k'o penzioneri jebote.  :sad:
nije tako loše, pogotovo kad se pobuniš što nitko nije komentirao, odmah stižu komentari  :) treba ih (članove) malo motivirati, i odmah pišu

@Joko, morao sam nešto napisati za trud

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 01.12.2011, 00:27:21 »
Ne znam, valjda poredim sa sobom pa se žalim ovako. Eto neću više.

Kad ja mogu komentarisati sigove što neki rade čisto na osnovu dojma, mada jedva znam SS napraviti, onda se može i na ovo neki komentar baciti bez da se isprosi.

Ovaj komentar jako dobro opisuje situaciju:

Problem najveći je,što većina misli da im to ne treba sada,a kada budu popušili dvije zaredom,prime gol iz kornera,ili nešto kreće,odma jurišaju u "taktički tim vam pomaže".

Offline duress

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #10 u: 01.12.2011, 20:34:19 »
osobno ,na ovom 2012 manageru ne gledam sta govori asistent jer da slusam njega branio bi se od slabih a napadao jace.
stvar je vrlo jednostavna ako si ju tako postavis.
igraci trebaju konstantno biti zadovoljni i to je to.

osobno niti jednom moji igraci nisu reagirali na opciju "Lets give the fans something to cheer about!".kao da razgovaram sa idiotima.zato tu opciju niti ne koristim.

slazem se da su u velikoj vecini slucajeva tri opcije koje si naveo sasvim dovoljne.
-It's not winning that matters,but winning in style
-We don't stop playing because we grow old.We grow old because we stop playing

Offline Aksi

• En klub, ena čast!
  • Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 01.12.2011, 20:42:44 »
Ne znam zašto, ali igrači se rijetko motiviraju pred utakmice. Stavim primer Passionate-Lets give the fans something to cheer about, sa time motiviram najviše 2-3 igrača.
Dok na poluvremenu je već bolje i svi reagiraju.

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #12 u: 01.12.2011, 21:40:09 »
Uff, nisam ni vidio ovo.

Koristan tekst, sve vrlo lijepo objašnjeno, opširno odrađeno. Sve pohvale taktičarima. :)

Što se tiče mog korištenja TT-a, većinom se to svodi na assertive ili calm ton i I have faith / Expect a performance. Kažem većinom jer su derbiji i tekme sa vrlo slabim odnosno vrlo jakim protivnicima druga priča.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #13 u: 02.12.2011, 14:58:48 »
Odlično ;)
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline zdravko mamic

• Vodonoša
  • *
« Odgovori #14 u: 02.12.2011, 15:08:47 »
Svaka ti čast na trudu, treba imat volje vremena i snage za ovo...

Ali ja tu nisam saznao nista novo, sve se to zna, ...

Ipak za trud  ;)

Offline Interista

• Tvrdoglava prozirna panjina
  • Trener
  • *
« Odgovori #15 u: 18.12.2011, 00:39:54 »
Cijenim vaš trud i samo tako nastavite dalje :)
+1  :)
Neka umre interista
Mi smo svjetlo
ni slučajno ne postoji stari zatvor di se skuplja torcida s kilama droge i oružja i di policija ne smije uć.Eto ovo rekla-kazala je rekla i kazala jedna od najzaštićenijih osoba torcide.

Offline branac88

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #16 u: 19.12.2011, 13:03:00 »
Ako smijem, postavio bih jedno pitanje:
Ima li osobnost igraća nekakav utjecaj na njegova očekivanja/reakcije tijekom TT-a (i po pitanju tona i po pitanju onoga što se govori)?

npr. je li najbolje za igraća koji ima visok atribut determination reći da se očekuje više od njega u predstojećoj utakmici ako je prošlu odigrao loše?

Offline juvefann

• #1 Gianluigi Buffon
  • Legenda
  • *
« Odgovori #17 u: 19.12.2011, 14:28:24 »
Naravno.

Offline Eric Cartman

• Tu sei tutta la mia vita
  • Trener
  • *
« Odgovori #18 u: 19.12.2011, 14:33:23 »
Ja imam uglavnom neki šablonski team talk, ali funkcionira tek nakon kaj steknem autoritet nad igračima.
Dok igram protiv puno slabijeg protivnika ide agressive i I expect a win, dok igram protiv malo slabijeg ide passionate I expect a win, dok igram protiv podjednakog ili jačeg ide passionate For the fans, a obavezno im svima stavim Assertive - I have faith. A onda na poluvremenu i kraju sve ovisi o rezultatu, al ovo je u principu za početak ta šablona...
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds!

Offline snješko10

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #19 u: 16.03.2012, 18:38:55 »
Uvijek aggresive i onda:Im expecting you to win tonight boys..i uvjek pobjeda... a ako ne pobjedimo nema tekme u kojoj Llorente ili Muniain ili nova zvijezda Toquero ne zabe gol :)

Offline Y-bem™

• LLM fan
  • Trener
  • *
« Odgovori #20 u: 03.05.2012, 21:08:48 »
Jako me nervira to što igrači nikad nemaju nikakvu reakciju kad im kažem prije finala kupa : "Navijači su cijelu sezonu bili uz nas, idemo osvojiti ovaj trofej za njih".  Trebali bi biti maksimalno nabrijani

:gaah

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #21 u: 03.05.2012, 21:15:49 »
Ja sam shvatio u zadnjem save-u sa Benficom da reakacija igrača nije jedini mjerodavan faktor (ona crvena i zelena boja) uspješnosti ili neuspješnosti team talka. Recimo da kada svi igrači postanu zeleni da su dobro odregovali, ali također u situacijama kada izostane reakcija u vidu boje može se primjetiti efekat team talka.

Nisam zapamtio konkretne fraze da bih ih ovdje mogao nabrojati, ali većinu utakmica koje sam remizirao, remizirao sam zbog team talka.

Znam da djeluje malo čudno, ali odavno mi se činilo da igrači reaguju na team talk, možda ne u onolikoj mjeri da bi bili zeleni ili crveni, sada sam dobio i empirijsku potvrdu.

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #22 u: 03.05.2012, 21:23:01 »
Jako me nervira to što igrači nikad nemaju nikakvu reakciju kad im kažem prije finala kupa : "Navijači su cijelu sezonu bili uz nas, idemo osvojiti ovaj trofej za njih".  Trebali bi biti maksimalno nabrijani

:gaah
Nemoj to uopće govoriti. Taj "for the fans" fazon pali samo kad imaš ekipu sastavljenu od igrača kojima je tvoj klub omiljen. Primijetio sam to u Legiji gdje mi samo domaći igrači i legende kluba reagiraju na tu opciju, za ostale izmišljam druga rješenja.
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline juvefann

• #1 Gianluigi Buffon
  • Legenda
  • *
« Odgovori #23 u: 03.05.2012, 21:24:06 »
Ja sam shvatio u zadnjem save-u sa Benficom da reakacija igrača nije jedini mjerodavan faktor (ona crvena i zelena boja) uspješnosti ili neuspješnosti team talka. Recimo da kada svi igrači postanu zeleni da su dobro odregovali, ali također u situacijama kada izostane reakcija u vidu boje može se primjetiti efekat team talka.

Normalno da nije. To je poput zenskog orgazma, previse varljivo. Nikad ne znas kad te laze, koliko god majstor bio.

Offline Frenky

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #24 u: 04.05.2012, 02:51:24 »
lipo napisano, skoro sve  i ja tako koristin   :cheers:
hrk hrk