Evo da i ja napišem koju o treninzima,i prikažem svoj način,te potkrjepim prijašnji post kojim Ss-om.
Dakle,napisao sam da prilagođavam treninge igraču kako bi iz njega izvukao maksimum,a to mogu tako da mu trening prilagodim njegovoj ulozi,zadaći,te ppm-ovima.Pokazat ću to na primjeru igrača Paula Couttsa,igrača dovedenog za 250 000 eura iz Prestona,a kada dovodim igrače gledam da to bude ciljano i s namjenom.Obzirom da igram sa Sheffield Wednesdayom,a cilj je ući u Championship,onda tražim igrače koji će moći igrati i na toj razini,a tu nam puno pomaže scout report i sam skaut će nam reći gdje je ovaj igrač u odnosu na ovu ligu,te kakav je za razinu više u ovom slučaju Paula dovodimo jer je među najboljima u svom rangu,s potencijalom da bude vrlo dobar i u Championshipu.Dakle to je cilj,a namjena mu je da mojoj momčadi donese višu dimenziju u igri,budući da u zatečenom kadru nisam imao takvog igrača,a kupili smo ga od Prestona jednog od direktnih konkurenata za viši rang.Više manje za uvod,ali ovdje smo zbog treninga
Ovdje su prikazane uloge i role koje će Paul obvaljati u mojoj momčadi,a osobno preferiram da igraču dajem maksimalno 2 uloge,te da igra maksimalno na 2 pozicije,loš primjer igrača koji igra na više pozicija možemo pronaći u Dinamu u utakmicama Lige prvaka,a to je igrač: Jerko Leko(prirodna pozicija DM).U prvoj utakmici protiv Reala gdje je igrao na poziciji desnog bočnog vrlo dobro je čuvao Ronalda,ali ruku na srce tu utakmicu trebao je biti isključen.Druga utakmica protiv Lyona u gostima,opet na desnom bočnom i tu je zakazao kao i cijeli Dinamo,i nije pronašao načina zaustaviti Bastosa koji je nadirao po njegovoj strani,i zadnje kolo opet protiv Lyona,ali ovaj puta na stoperu gdje je već u prvom poluvremenu isključen.
To je neki moj princip igranja,ne mora biti pravilo,ali vratimo se na Paula kojemu ćemo namjeniti primarnu ulogu deep lying playmaker i sekundarnu advanced playmakera.Obzirom da je doveden i da igra i na razini Championshipa očigledno je da mora napredovati u pojedinim segmentima igre ako želi igrati na toj razini,ponajprije na fizičkim koji su jedni od presudnih u takvim ligama kao što su Engleske,bilo niže ili Premiership,a zna se da je u nižim ligama još ubitačniji ritam.
Ono što još kod treninga na što ću obratiti pažnju su igračevi ppm-ovi,a to su kod Paula-comes deep to get ball i dictates tempo,dakle poželjno bi bilo razviti passing,creativity,decisions,off the ball.Ovdje je i report mog pomoćnika,koji kaže da je Paul blizu da ispuni svoj potencijal i zato treba usmjerit pažnju da se pravilno razvije,također kaže da mu je marking lošija strana i iz tog razloga će dobit individual focus na marking,ali na light jer to nije primaran atribut za njegove role,ali bome nije nebitan za mc poziciju.Znači koristim ovaj individualni focus za ispravljanje igračevih mana,jer se tu vodim mišlju što manje slabosti igrača,to bolje za momčad.
Vidljiva je slabost Paulovih fizičkih atributa iz tog razloga dobiva strenght kategoriju klik ispod high,aerobic je na medium,duga je sezona u 3 rangu natjecanja i nema smisla pretjerivati s ovim kategorijama,mada je i strenght postavljena visoko,ali igrač se nije bunio i to je najbitnije.
Tactics kategorija je na medium,ovdje mlade igrače ne opterećujem ovom kategorijom,kada uđu u zrele nogometne godine,dakle kod veznjaka je to uglavnom od 27 do 32.god. onda će ova kategorija ići na high,a kada igrači uđu u one "veteranske" godine,33. pa nadalje,ova će kategorija takvim igračima ići na intensive.
Ball control i shooting kategorija,trenutno mi za ovog igrača nisu primarne,međutim ne želim pad ovih atributa i zato će biti na medium,klik iznad light,light kategorija bi mi vjerojatno kad tad donijela pad ovih ocjena.
Prema gornjim ss-ovima vidljivo je da Paul mora nadogradit neke segmente igre,najprije neke defanzivne najprije tu mislim na positioning koji je bitan za njegovu ulogu deep playa iz tog razloga,defending kategorija na high,klik ispod intensive,jer moram pazit na ukupan workload i intenzivne defending treninge sačuvat za svoje stopere.
Attacking kategorija važna za playmakere,i to ćemo staviti na high klik iznad medium i time smo ispunili njegov trening.
Ono što nije idealno ovdje su infrastruktura Shefielda,ali Mandarić je za sljedeću sezonu obećao bolje uvjete za trening i tu bi trebao polučiti bolje rezultate treninga za igrače.
Dolazimo do rezultata ovih treninga,što je i najbitnije da trening pravilno razvija igrača i tako izvlačimo maksimum iz igrača.Dobra vijest je da se javlja asistent koji ovdje kaže za Paula da je znatno napredovao,i da su konstantne igre za prvu momčad faktor zbog kojeg se Paul dobro razvija,međutim smatram da i trening tu ima svoje prste.
3 ss pokazuje atribute u kojima je igrač napredovao,vidi se da je napredovao u izvođenju kornera,ne nebitno za mene jer je on moj izvođač,vidi se da je napredovao u passingu,odlukama,kretanju bez lopte (dobro je za njegove ppm-ove),positioning je napredovao (bitno za njegovu ulogu deep playa),te je napredovao s fizičke strane obzirom da su mu skočili stamina i strenght te ih doveo u solidno stanje,u ondosu na ligu u kojoj igra.
Potencijalni problemi ovakvih treninga i oni na koje sam nailazio u trenutnoj karijeriji s Sheefieldom su:
1.Igrač može biti nezadovoljan ovakvim treningom,obično se to događa u samom startu jer možda nije naviknut na takav trening,ali pri kraju sam sezone i nema nesretnih na ovakav način treninga,ukoliko i je sam igrač nesretan onda ću sagledat da mu preformuliram trening i pokušat ga maksimalno uskladit uz ovaj način
2.Igrač može tražiti da mu povećate intenzitet određene kategorije,međutim to je na vama da odlučite da li to paše sa vašim zamislima ili je to samo igračev hir,Vaha je rekao dok je bilo dosta pobunjenika na treninzima da on nije Jukebox da ispunjava igračima želje,dakle ukoliko se ovo dogodi,odvagnite situaciju vidite što je najbolje za igrače i tim,pa odlučite.
Cilj ovog mog posta nije nikakav tutorial niti ništa,nego eto prikazujem svoj način,i igram FM na način da posvećujem pažnju i svakom najsitnijem detalju,osobno imam kući brata koji me smatra luđakom,ali kad vidim njega kako igra i bjesomučno lupa space,i uz to ponekad i ima uspjeha,ali samo s većim ekipama smatram to apsolutno krivim pristupom.Nadam se da će SI,ubuduće takvim igračima otežavat igru.
To se primjetio i kod pojedinih forumaša,međutim ne osuđujem nikoga,svako igra na svoj način,ali čitam dosta i stranih foruma i kad otvoriš one kutke s taktikama i vidiš mnoštvo taktika,te taktike se rijetko kome daju čitati,u redu je predstaviti taktiku kojom si polučio uspjeh međutim to ne privalači čitatelje foruma,tekstovi baš ovakvi kakve piše John su interesanti i čitljivi,a i edukativni.Moje mišljenje da je skidanje taktika i treninga prošlost,odnosno da će ih skidati upravo oni igrači koji su samo prolaznici u ovoj igri,a ne kao ja koji ću vjerojatno i ko djed od 70.god. igrat fm,ako bude postojao,nadam se da je i većina forumaša mišljenja kao ja