Autor Tema: Pogled na treninge  (Posjeta: 7691 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
Pogled na treninge
« u: 27.11.2011, 14:22:01 »
Treninzi su uvijek bili najzanemarivaniji bio football managera. Prevelika je to gnjavaža često sređivati, popravljati i postavljati sve te silne detalje. Koliko je i to danas istina i praksa dovoljno govori običan pogled na podrubriku treninzi pod ovim djelom foruma. Još uvijek je prazna i nema nekih naznaka da bi se to moglo promjeniti. Ni sam nisam prije barem bio toliko zainteresiran za pravljenje vlastitih treninga. Skinuti gotove je uvijek bilo dosta jednostavnije, ali kako sa svakim novim nastavkom sve više pažnje posvećujem detaljima. Sve sporije mi prolazi i ovo virtualno vrijeme. Ako želite ekipu podrediti razvoju vlastitih igrača, stvaranje vlastite, prepoznatljive škole nogometa koja će obilježavati sve vaše igrače nužno je posvetiti pažnju i treninzima. Nešto što je recimo tipično za Barcelonu. Svaki njihov mladi igrač koji uđe u seniorsku momčad, već sa svojih 17-18 godina posjeduje sve one karakteristike koji krase njihovu igru. Bez problema se može uklopiti u sustav i suigrače. Stvaranje tehničke momčadi ne mora biti jedni put, Mourinho je u Chelseu preferirao fizički dominantnu, ali ipak i tehnički dotjeranu momčad. Tony Pulis sa Stokeom ide u jednu drugu krajnost. Primjera je puno.

Kako bi i sebi ponajprije, a i svima drugima koji su zainteresirani za ovaj segment igre približio treninge istražio sam istu tematiku. Sve dolje navedeno nisu moja filozofiranja. Sve su to potvrđene činjenice koje su stručniji ljudi od mene već prukupili i potvrdili. Ja sam ovdje može se reći obavio jednu običnu funkciju kolektora. Prikupio sam sve potrebne informacije i prezentirao ih na lako razumljivom jeziku (nadam se),na jednom mjestu. Football manager smatram izrazito logičnom, pa i jednostavnom igrom i želim ovdje pokazati da treninzi nimalo ne odudaraju od ostalog.

KATEGORIJE TRENINGA

Treninzi se sastoje iz ukupno devet različitih kategorija - dvije od njih su bazirane na fizičkim atributima, dvije su vezane za golmane i pet je generalnih treninga. Treninzi utječu samo na vidljive atribute, svi oni skriveni se podižu ili tutoringom ili iskustvom igranja koje dolazi s godinama.

Prva važna stvar za spomenuti je da svi atributi u jednoj kategoriji imaju jednake izglede napredovanja. Uzmimo na primjer aerobic kategoriju koja se sastoji od accelerationa, balancea, agility i pace. Niti jedan nema prvenstvo u napredovanju i svi imaju iste šanse za podizanje. Naravno više vremena je potrebno da za povećanje atributa sa 19->20 no što je potrebno za povećanje sa 10->11.

Dakle kategorije koje treba spomenuti su:

STRENGHT
Ova kategorija se sastoji od pet elemenata: Jumping, Natural Fitness, Stamina, Strength i Work Rate. Tu je i jedna promjena u odnosu na FM11, sada je Jumping dio strenght treninga - premješten je sa aerobic-a. Također, važaje segment predsezonskih treninga.

AEROBIC
Aerobic kategorija utječe na četiri atributa: Acceleration, Agility, Balance i Pace. I ovi atributi su važan dio predsezonskih treninga. Utječu na brzinu igrača i njegovu stabilnost na nogama.

GK – SHOT STOPPING
Ova kategorija utječe na četiri atributa, od kojih su dva specifična za golmane: Reflexes (GK), One On Ones (GK), Composure i Concentration.

GK - HANDLING
Ova kategorija utječe na četiri atributa: Aerial Ability (GK), Kicking (GK), Handling (GK) i Throwing (GK).

TACTICS
Ova kategorija je i najbrojnija, sastoji se od osam atributa: Anticipation, Composure (non-GK), Concentration (non-GK), Decisions, Teamwork (non-GK), Command of Area (GK), Communication (GK) i Rushing Out (GK). Tu je po pet atributa vezanih kako za golmane, tako i za ostale igrače, pošto golmanima trenirajući ovu kategoriju ne napreduju Concentration, Composure i Teamwork. Cijela kategorija je vezana uz čitanje igre, jako važna za sve igrače i kao takva trebala bi imati najveći udio juniorskih treninga.

BALL CONTROL
Ova kategorija utječe na pet atributa: Dribbling, First Touch, Technique, Flair i Heading. Sve su to redom tehnički atributi, osim flaira koji određuje nepredvidivost igrača. Golmani u ovoj kategoriji treniraju jedino first touch.

DEFENDING
Ova kategorija se sastoji od tri atributa: Tackling, Marking i Positioning. Na prošlim serijalima tu je bio Concentration, ali je zamjenjen Positioningom kao ekvivalentom Off the Ball-a.

ATTACKING
Nije toliko jednostavna kao defending kategorija: Crossing, Creativity, Off The Ball i Passing su atributi vezani za istu. Krativnost je važna za gotovo sve igrače na terenu, isto kao i passing.

SHOOTING
Sastoji se od samo dva atributa: Finishing i Long Shots ti imaju riječ. Na prošlim serijalima tu je bio i Composure, ali sada je premješten, tako da su tu ostala samo ova dva.

ŠTO SVE UTJEČE NA KVALITETU TRENINGA

Tu je zaista veliki broj faktora koji imaju utjecaj hoće li se igrač razviti, hoće li stagnirati ili možda čak i nazadovati. Gledano sa stanja primarnih i sekundarnih faktora tu su tri čiji je utjecaj najveći i najbitniji:

WORKLOAD KATEGORIJE - koliko visoko su postavljeni slajderi. Bilo je tu svih i svakakvih ideja, koliki nivo slajdera je potreban za napredak i na koji način je potrebno postaviti slajdere kako bi ocjene igrača najbrže napredovale. Osnovno je to da su sve kategorije linerne, ipak predznaci light, medium i hard su tu samo radi neke ideje postavljanja. Svaki igrač je drugačiji, u drugačijoj je fazi razvoja i nekom je potrebno više u jednoj kategoriji da bi ostavio napredak, dok je drugom potrebno i dovoljno dosta manje. Već je naglašeno da sporije napreduju ocjene sa 18->19 no 11->12. Ipak kao neko mjerilo za barem jednu pristojnu šansu napretka atributa se može uzeti medium workload pojedine kategorije ili nekih 8-9 klikova. Tu utjecaj ima i ukupni workload. Naravno da što je on veći veće će biti i šanse za napredak atributa, ipak tu treba pripaziti jer prevelik workload utječe na povećanje šanse ozljede ili nezadovoljstva igrača čime zapravo u jednu ruku dobijemo i kontra efekt. Jedan klik ispod hard je uvijek bio dovoljan za većinu igrača, ipak valja pogledati i u karakteristike igrača. Veliki radnici i profesionalci koji nisu podložni ozljedama bi vjerojatno mogli podnijeti i viši workload, dok je nekim previše i ova razina mediuma.

WORKLOAD TRENERA - on može biti heavy, average, light ili none. Ovdje je poželjno imati light - jedan aspekt koji većina klubova može ostvariti bez poteškoća.

ZVJEZDICE TRENERA - odnosno kvaliteta trenera prisutnih u klubu. Pravilo je jasno i jednostavno - više zvjezdica, bolji treninzi, a time i veća šansa napretka igrača. Na forumu već postoje tekstovi koje ocjene su bitne i koje treneri moraju imati kako bi imali pet zvjezdica u nekoj kategoriji, tako da uvdje o tome neće biti govora.

To su tri najbitnija faktora. Možemo utjecaj sva tri ova faktora promatrati kao neki zbir, recimo za podizanje pace atributa u aerobic kategoriji, pored dovoljno visoko postavljenog slajdera, utječe i postojanje light workloada trenera, odnosno nedostatak istog dosta smanjuje ovaj zbir, a time i mogućnost napretka ocjene. Tu su i zvjezde trenera u aerobic kategoriji. Pet zvjezdi povećava zbir i šansu povećanja ocjena, dok manje zvjezdica smanjuje istu.

Naravno osim ova tri primarna atributa tu su i brojni drugi kao što je zadovoljstvo igrača, postojanje kvalitetnog tutoringa, njegovi skriveni mantalni atributi odnosno koliko je on prefesionalan, njegov Current ability - ako je manje preostalo onda će i napredak ići teže i sporije. Kasnije ću detaljnije o ovome. Tu su i uvjeti za treninge u klubu koji imaju utjecaja na kvalitetu treninga.

KOLIKO TRENINGA JE DOVOLJNO

Tu su različite mogućnosti opcije za svakog od nas. Netko kreira trening za svakog igrača što sigurno uzima i najviše vremena, ali su time i rezultati najbolji. Ipak zahvaljujući individual focusu zasebni treninzi za svakog igrača nisu nužnost. Trening za svaku poziciju ili možda rolu odnosno ulogu igrača na terenu je sasvim dovoljan. To je na svakom od nas, što tko želi i u čemu mu se najugodnije osjeća. Naravno osim tih treninga tu je potreban i pre-season trening na kojem će momčad biti poslije povratka s odmora. On ima povećan intezitet fizičkih aspekata kako bi se oni što prije vratili u formu.

INDIVIDUAL FOCUS

Kao i FM11 i ovaj nam pruža odabir individualnih treninga za pojedini atribut za koji želimo da igrač posebno trenira, kod kojeg želimo brzi napredak. Na raspolaganju su nam 7 fizičkih atributa (svi osim natural fitnessa), 3 mentalna i 14 tehničkih atributa. Svatko će uočiti najprije na igraču ono što smatra najpotrebnijim. Ipak composure i tehnika su dva posebno bitna atributa za sve igrače bez obzira na njihove pozicije, tako da njima dajem neko prvenstvo, ako kod određenog igrača nisu barem na pristojnoj razini.

MATCH PREPARATION

Kao što je i očigledno prikazano, veći workload smanjuje prostor trening workloada kod igrača. Time smanjuje onaj zbir o kojem smo maloprije govorili, tako da bez obzira na sve savršene uvjete igračima ocjene tu neće napredovati zbog koncentrairanja na trening na uigravanju taktike. Valja napomenuti da je jedino teamwork, odnosno team blend na prošlom serijalu kumulativnog učinka. Sve ostale je dovoljno postaviti na dan utakmice. Igrači će imati jedan trening u kojem će se usredotočiti na pozicioniranje u obrani, branjenje prekida ili nešto treće. Ipak teamwork podiže homogenost ekipe, uigrava taktiku i uigrava nove suigrače s ostalim igračima. Također dobro je tu u početku sezone držati i na high. Iako će treninzi malo patiti ispočetka taktika će se brže uigrati, a kasnije je dovoljan i low workload da samo održava uigranu taktiku. Također bitno je da svaka promjena napravljena na taktici smanjuje uigranost taktike i time će joj duže vremena trebati da se uigra.

LEVEL TRENINGA

Trening level je jednostavan pokazatelj koliko igrač kvalitetno trenira određenu kategoriju. To nije pokazatelj koliko teško igrač trenira neku kategoriju ili možda koliko je nezadovoljan treningom. Jasno i korisno pomagalo, visina pojedinog stupca nam govori koliko igraču nedostaje, odnosno su šanse podizanja atributa te kategorije treninga. Ovdje položaj slajdera u treningu i ne mora imati ključan utjecaj, svi oni ostali faktori igraju naravno utjecaj. Ipak neki igrači imaju više prostora za napradak, isto tako mlađi igrači brže stječu Current ability tako da je moguće imati visoke stupce i kod niže postavljenih slajdera u samom treningu.

Ako je stupac nizak to može biti iz tri potencijalna razloga: slajderi na treningu nisu dovoljno visoko da bi napravili utjecaj, igrač već ima visoke ocjene u atributima iz te kategorije, a poznato je da je duže vremena i teže natjerati 17->18, od 10->11 ili treći razlog da je već ispunio svoj potential ability (PA).

CURRENT ABILITY - KARAKTERISTIKE IGRAČA

Ako bi definirali treninge iz kuta football managera to bi se najprije moglo promatrati kao sredstvo raspoređivanja Current ability-a (CA) unutar igračevog Potential ability-a (PA). Što igrač ima više prostora pod svojim PA to su veće mogućnosti raspoređivanja CA. Naravno postoje igrači koji su već ispunili svoj PA, pa stoga tu nema prostora za dodavanje CA pojedinim ocjenama, treninzi su tada sredstvo preraspodjele igračevog CA. Smanjenje nekih ocjena treba otvoriti prostor za povećanje drugih i u tome je cijela stvar. Naravno igrači se razlikuju od jednog do drugog, ipak tu postoji obrazac koji je manje-više ustaljen i koji se može slijediti.

U17 igrači, odnosno igrači tek pristigli u juniore u tim godinama jako brzo primaju CA. Ipak kao što je moj nedavni eksperiment pokazao to dosta ovisi i od karaktera mladog igrača tako da se tu treba pobrinuti da on što ranije primi sve korisne stvar, sve vrijednosti koje će ga izgraditi kao čovjeka, napredovati njegove odlike, time ga usmjeriti vrijednijim i boljim treninzima i boljem napretku. Youth treninzi su manje-više jednostavni. Tu osobno preferiram neku vrstu karakteristične akademije kod koje inzistiram da igrači uče one vještine koje su im najpotrebnije. Tactics kategorija treninga pokriva sve atribute pregleda igre koji su bitni za igrače. Bitno ih je što ranije naučiti. Uz to ovisno od karakteristika prve momčadi u17 treninzi su idealni kako bi mlade igrače istesali po vlastitim željama. Nešto slično što Barcelona radi, pa im svaki igrač sa navršenih 18 već zna one bitne vještine koje se traže kod svih pojačanja.

Svi igrači imaju razdoblje od potpisivanja profesionalnog ugovora, što znači od 17-18 godine do 24 godine u kojem jako brzo prihvaćaju CA. Posebno se to odnosi na fizičke atribute u ovom razdoblju. To je jasno iz opće fizionomije čovjeka, to su godine manje - više kod svakoga u kojima se razvijamo, jačamo, a FM ne odudara od stavarnosti. Kod ovih igrača valja iskoristiti njihov fizički razvoj tako te treninge s jedne strane podrediti fizikalijama koje im nedostaju. Netko već sa 18 ima sasvim dobru građu pa se dobro okrenuti nečem drugom. Ono što je bitno u ovom djelu je činjenica da fizički atributi zauzimaju veliki dio CA. Svi ste radili sami treninge i vidjeli ste koliko jedan klik aerobica uzima ukupnog trening workloada, a s druge strane koliko je moguće klikova kod attacking kategorije da bi se napunila ista količina workloada. Nije istoznačna, ali je jako dobra usporedba koliko fizičke ocjene uzimaju CA, odnosno koliko je više potrebno CA za jednu ocjenu agility-a no što je potrebno za jednu ocjenu crossinga.

Treća faza u razovju je faza održavanja, igrači su već ispunili svoj PA. To su uglavnom godine poslije 25. Treninzi tada tu trebaju služiti za održavanje atributa. Tu je naravno ona opcija preraspodjele, treba imati na umu da igrač mora izgubiti neke ocjene, mora izgubiti CA u nekim djelovima kako bi mogao steći u nekom drugom.

Posljednja faza je veteranska faza. Karakteristično je ubrzano nazadovanje fizičkih atributa. Svi želimo da naše zvijezde traju duže, tako da treninzi u ovoj fazi trebaju biti usmjereni na održavanje fizičkih atributa, naravno u mjeri koliko je to moguće jer za održavanje tih atributa utječe i redovito igranje, njegova sklonost ozljedama, jer u tim godinama uvijek je sve teže i teže vratiti se. Rane teže zacjeljivaju. Gubitak je neizbježan, na treneru je samo da ga uspori koliko je to moguće. S druge strane sav onaj CA koji se izgubi od fizičkih atributa potrebno je usmjerit u razvoj mentalnih i tehničkih atributa. Igrači su iskusni, tako da mentalni atributi tada rastu nešto brže nego inače, djelom i zbog gubitka fizičkih atributa koji otvara prostor pod PA.

DUGOROČNI PLAN TRENINGA

Malo pregledavši trenere koji su dulje vrijeme boravili u klubu, u svakom klubu dolazi do stvaranja karakteristika tog kluba. Wengerov Arsenal već duže vrijeme inzistira na napadačkom nogometu i tehnici, Mourinhov Chelsea ili Pulisov Stoke je poznat po fizičkim karakteristikama igrača. Barcelona, pa i svi ostali španjolski klubovi njeguju tehničke osobine igrača. To je dugoročni plan treninga, ako želite u budućnosti imati tehnički superiorniju ekipu, inszistirajte na laganoj, ne mora to biti pretjerana dominacija tehničke kategorije u treninzima kod svih vaših trening rasporeda. Rezultati tu neće doći odmah, ali vremenom uz birana pojačanja na tržištu će se stvarati obris i rezultati tog rada. Stvarat će se momčad kreirana po vašim željama.

Već sam napomenuo, treninzi su pomalo nepravedno konstantno zanemarivani na forumu. Ovo je jedan uvod, nadam se da sam približio što sve ima utjecaj na treninge, na igrače i na razvoj igrača. Nije to kraj tekstova ovog tipa, uskoro će vjerojatno ići možda neki primjeri kreiranja individualnih treninga za zasebne igrače. U praksi primjenjeni savjeti dani gore, na što treba paziti i kako iskoristiti dane mogućnosti kojim bi usmjerili razvoj igrača u poželjnom smjeru.
« Zadnja izmjena: 27.11.2011, 16:52:32 od john_doe »
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Odg: Pogled na treninge
« Odgovori #1 u: 27.11.2011, 16:11:30 »
Očito su komentari suvišni.  :)

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
« Odgovori #2 u: 27.11.2011, 16:17:10 »
 :& Bravo john_doe, ali i našim vrijednim taktičarima koji rade odličan posao  ;)

Sviđa mi se text, sigurno će mi pomoći oko sastavljanja treninga, koje sam tek poćeo sastavljati  respekt

Offline ivanmatov

• Legenda
  • *
« Odgovori #3 u: 27.11.2011, 16:21:14 »
Ma ljudi bi samo link za download i rokaj  :sad:...
Odličan tekst, nemam zamjerke, nema grešaka, jednostavno odlično. Neke korisne stvari sam saznao. Veliki problem kod treninga je nezadovoljstvo igrača. Pogotovo ako se žale, a trening je na medium.
I 1 pitanje - Radi li netko od vas posebne treninge za opravljenike? Ja ih radim i stavljam fokus na strenght i fitness, naravno ne do kraja, ali postoji mogućnost od nove ozljede, pa jeste li imali takav slučaj i je li pametno dati igraču takav trening.

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #4 u: 27.11.2011, 16:29:55 »
Većinu ovih stvari sam znao, ali tekst je vrhunski.

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 27.11.2011, 16:30:34 »
Očito. :)

Mali osvrt. Treninge uvijek radim sam jer imam naviku sve radit sam. Upravo na taj način najbolje razvijem igrače koje smatram nadama jer treninge, individual focus pa i trenere radim prema njihovim potrebama. Zato mi je neopisivo drago što mi je veznjak upravo debitirao za repku sa 19 godina.

Samo jedna zamolba - povećaj font na 10. Bit će puno preglednije i ljepše, ovako dosta toga izgleda kao zid teksta pa se nekad i izgubim čitajući. :D

Upravo tako. Snalazim se u treninzima, ali pročitati sve to u jednom je savršeno.

Osim toga, jedan veliki naklon za ovaj iznimno koristan tekst. Najviše što mogu učiniti je +. :)

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #6 u: 27.11.2011, 16:34:32 »
I 1 pitanje - Radi li netko od vas posebne treninge za opravljenike? Ja ih radim i stavljam fokus na strenght i fitness, naravno ne do kraja, ali postoji mogućnost od nove ozljede, pa jeste li imali takav slučaj i je li pametno dati igraču takav trening.

Dok je igrač ozljeđen workload je nula, tako da je svejedno na kojem je treningu.
Naravno ako kod tebe funkcionira ovaj sustav odlično, najbitnije je da se ne ozljedi ponovno kad se tek vratio.
Nisam kod sebe radio te nove sa fokusom na fizikalije igrača, ostavljam ga na njegovom standardnom - ionako svi ovi krhki i stakleni nemaju pretjerano zahtjevne treninge. Mislim da je puno bitnije ne žuriti sa povratkom na teren, poneko poluvrijeme za rezerve pa i igranje u dijelovima utakmica ispočetka smatram bitnijim.

Vjerujem da svi manje-više znaju većinu ovih stvari, ovo je više približeno onima koji zanemaruju treninge. Nema tu ništa strano.

Mali osvrt. Treninge uvijek radim sam jer imam naviku sve radit sam. Upravo na taj način najbolje razvijem igrače koje smatram nadama jer treninge, individual focus pa i trenere radim prema njihovim potrebama. Zato mi je neopisivo drago što mi je veznjak upravo debitirao za repku sa 19 godina.

Samo jedna zamolba - povećaj font na 10. Bit će puno preglednije i ljepše, ovako dosta toga izgleda kao zid teksta pa se nekad i izgubim čitajući. :D

Font je 10-ka, mislim ovaj defaultni je 10 valjda, nisam dirao font... malo sam povećao naslove da se primjete i to je to. Znam da je moglo to biti i preglednije, ok je ovako valjda.  :)
« Zadnja izmjena: 27.11.2011, 16:45:25 od john_doe »
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline ivanmatov

• Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 27.11.2011, 16:37:19 »
Nisam mislio dok je ozlijeđen, krivo sam se izrazio. Kad se polako vraća. Odnosno light injury(zadnjih 2-3 tjedna nakon višemjesečne ozljede). Stavim takav trening i nakon određenog vremena stavim da igra za rezerve, ali pitanje je ima li to smisla ako se netko tek "oporavio" nakon takve ozljede.

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 27.11.2011, 16:42:37 »
Nisam mislio dok je ozlijeđen, krivo sam se izrazio. Kad se polako vraća. Odnosno light injury(zadnjih 2-3 tjedna nakon višemjesečne ozljede). Stavim takav trening i nakon određenog vremena stavim da igra za rezerve, ali pitanje je ima li to smisla ako se netko tek "oporavio" nakon takve ozljede.

Shvatio sam te, dodao sam bez nekog razloga to kad je ozljeđen da nema veze na kojem je treningu.

Nisam to radio, kao što je i logično uostalom najbitnije je kad se vrati na trening da ne dođe ponovno do neke ozljede. Ako to funkcionira kod tebe sigurno ću i kod sebe isprobati.

:)

Link

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #9 u: 27.11.2011, 16:48:29 »
Ovo je default.

A ovo je font 10.

Kad ima toliko teksta, onda je veći font ujedno i pregledniji. No, nije bitno uopće.  :)

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 27.11.2011, 16:53:59 »
Nisam to znao :D

Evo ga tu je promjena, istina preglednije je sada.  :)

Link

Offline Capy1995

• Oružar
  • *
« Odgovori #11 u: 16.12.2011, 10:29:30 »
Sve mi je jasno osim koliko klikova mora bit na nekom određenom slajdu da bi ocjene se samo zadrzale ili mozda malo povisile,zelim red ako stavim 3-4 sigurno ce padat,koliko treba da bi stagnirale ili se blago povecavale,koliko otrpilike da bi se brze povecavale i tako  :/
« Zadnja izmjena: 28.06.2012, 19:46:01 od Capy1995 »
Kad xavi dodaje i branici zabivaju golove!

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #12 u: 29.06.2012, 23:12:05 »
Mislim da sam se dotaknuo i toga gore u temi. Stvar je da to nije striktno definirano, one opisne kategorije - light, medium i hard workload su tu samo kao orjentir, i zapravo dosta toga ovisi o tome koliko prostora za napredak ima igrač, godinama, koliko igra, njegovom zadovoljstvu (bez obzira na PA ako je igrač nezadovoljan uvjetima u klubu ili nečim trećim teško da će napraviti ikakav napredak) itd itd

U pravilu je 8-9 klikova dovoljno za stagniranje atributa, nekad i manje ako je igrač mlad, ima dosta prostora za napredak ili je standardan u ekipi, a nije još ušao u veteranske godine..

Link

Offline Capy1995

• Oružar
  • *
« Odgovori #13 u: 30.06.2012, 13:07:31 »
Hval na odgovoru :)
Kad xavi dodaje i branici zabivaju golove!