Autor Tema: Nestanak klasičnih desetki u modernom nogometu  (Posjeta: 6015 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
Nestanak klasičnih desetki u modernom nogometu
« u: 01.11.2011, 22:49:41 »
Nestanak klasičnih desetki u modernom nogometu

21. stoljeće je počelo sa Eurom 2000, koji se pokazao kao turnir na kojem se igrao izrazito otvoren, napadački nogomet. Sva četiri polufinalista su imali 'klasičnu 10-ku'' u svom sastavu koja bi okupirala protivnički prostor između obrane i vezne linije. Francuska, Italija, Portugal i Nizozemska su imali Zinedinea Zidana, Francesca Tottija, Manuela Rui Costu i Dennisa Bergkampa. Njihov značaj za igru ovih momčadi je bio toliki da se činilo da je glavni razlog neuspjeha Engleske i Njemačke koji nisu uspjeli proći prvi krug bio nedostatak igrača tih karakteristika, nedostatak tog trequartiste.

Danas, dva posljednja igrača godine, Cristiano Ronaldo i Leo Messi se teško mogu označiti nazivom ''klasične desetke'' iako Messi i igra jednu možda malo modificiraniju ulogu toga, tu rolu danas popularnu kao ''lažna devetka''. Ipak mora se priznati da bi i Messi, pa i Rooney koji je jedan od favorita za tu nagradu posljednjih godina, sigurno bili obilježeni kao trequartiste da su igrali prije deset godina. Zapravo skoro svaki igrač tih karakteristika bi prije deset godina karijeru proveo igrajući iza dva napadača, dok danas najčešće svoju poziciju ima na krilu. Igra na krilu zahtjeva i jednu dozu brzine s čime Ronaldo, Rooney, Arshavin i Ribery nemaju problema. Rooney, Messi, Totti i Arshavin su također igrali i tu ulogu ''lažne devetke''.

Ali što je s igračima koji nemaju kvalitetu da igraju u napadu, ali ni brzinu da bi igrali krilo? Istražujuće sve argentinske ''nove Maradone'' koji se isto tako lako mogu svrstati u grupu ''igrača koji nikad nisu ispunili svoj potencijal''; Juan Riquelme, Pablo Aimar, Andres D’Alessandro i Javier Saviola. Pogrešno je reći da ovi igrači nisu bili uspješni u određenim periodima svojih karijera, ali isto tako niti jedan od njih nikada nije ispunio cijeli svoj potencijal.

Problem ovdje je djelom u taktičkim razlikama između nogometa koji se igra u Južnoj Americi i u Europi. NO 10 je još uvijek raširena u argentinskom nogometu, za razliku od Europe, tako da sigurno nije slučajnost što toliki broj ''novih Maradona'' nije ostvario dugotrajan trag u Europi. S druge strane onaj koji je iz te grupe već sada ostvario najviše - Lionel Messi se preselio u Europi sa 13 godina i na taj način se u potpunosti prilagodio europskom nogometu.

Jonathan Wilson tako Riquelmea označava kao posljednjeg old-style playmakera, suprostavljajući ga s Lukom Modrićem, predvodnikom ''novog vala'' kao odgovornijeg i prilagodljivijeg igrača. On to označava tvrdnjom da postojanje klasičnog playmakera postavlja ostatak momčadi previše ovisnim o njemu. Igrači u ovim ulogama su u svojim ekipama bili najkonstantniji pojedinci dajući svoj dašak čarolije. Ova uloga je bila moguća i u 4-4-2 sustavu kombinacijom ‘destroyer v creator’ vezne linije, ali sve većom popularnošću 4-3-3 sustava postalo je nemoguće postaviti rolu Zidana, Tottija ili Rui Coste u veznoj liniji.

Koliko klasičnih NO 10 je ostalo u 21. stoljeću u svojim momčadima diljem Europe? Kaka je sigurno jedan, iako je on gotovo cijelu karijeru proveo u Milanu koji je igrao nešto drugačiji nogometni stil od ostalih europskih velikana. Tendencija četvorice srednjih veznih igrača, od kojih Kaka nije jedini kreativac je dovela do toga da se Milan nije oslanjao samo na Kaku i igrao je dobro čak i kad je Brazilac imao slabiju utakmicu. Zaista, Kaka je igrao sve nekonzistentnije posljednje godine u Milanu, zbog čega je nestao s popisa užeg kruga favorita za osvajanje zlatne lopte. Taj luksuz si ne može priuštiti u Realu zbog čega se još uvijek muči s izborom prve postave. Naravno jednim djelom krivac je i izvanredni Ozil.

Njegov reprezentativni kolega, Diego iako izrazito talentirani nogometaš, dugo se mučio po odlasku iz Werdera, te danas traži minute u nešto drugačijoj ulozi u Atleticu. Totti danas igra više kao napadač, Wesley Sneijder je znao igrati klasičnu No 10 rolu, ali baš kao i nekad Nedved, Wesley je polivalentan i po potrebi on ide i na bokove. Neki drugi klubovi igraju s povučenijim playmakerima, tako da danas je možda Yoann Gourcuff najbliži od vrhunskih igrača toj klasičnoj 10-ci, ali nešto drugačija stvar je s francuskom ligom i on se još mora potvrditi i na svjetskoj razini. Danas više ne srećemo novog Rui Costu ili novog Bergkampa - za razliku od sve većeg broja novih Ronalda ili novih Sneijdera.

Iz FM kuta

Tekst mi se činio zanimljivim, iako je vremenski već pomalo zastario što se tiče nekih podataka, tako da ako netko bude čitao orginal na zonalmarkingu prepoznat će veliki broj mojih prilagodbi kako bi ga učinio što vjerodostojnijim. Ipak tvrdnja stoji, danas je teško pronaći ekipu koja igra s tim trequartistom u veznoj liniji, kazano FM rječnikom ili tim klasičnim No 10. Jednostavno postojanje igrača koji ne pridonosi defanzivnom aspektu igre, igrača za kojeg drugi moraju trčati je teško dopustivo u modernom nogometu. Tu ima još uvijek primjera, Zvjezdan Misimović iz Wolfsburgovih dana, vjerojatno bi napravio puno veću karijeru da je defanzivno angažiraniji. Yoann Gourcuff je isti tip igrača, iako stagnira posljednjih godina.

Čak se rijetko i u FMu koristi trequartista u veznoj liniji bez nužnih preinaka. Jer klasična desetka je predstavljala baš to, igrača koji će kružiti naprijed i tražiti prostor i loptu bez ikakvih defanzivnih dužnosti. Zbog toga i ide closing down 0. Pitanje za vas, zapravo dva:

Znate li nekog kog smo propustili nabrojati, klasičnu 10ku u modernom nogometu koja je uspjela opstati?

I drugo, u kojoj mjeri koristite istu u svojim taktikama?
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Savvas

• Hvala Ti!
  • Site Admin
  • *
Odg: Nestanak klasičnih desetki u modernom nogometu
« Odgovori #1 u: 01.11.2011, 22:54:10 »
Vidim da nije ni spomenut KAVA - znate o kome se radi :D O pravoj desetki :) Senijad Ibričić :D
Mislim da je on u Hajduku to igrao jedno vrijeme, dok je poslije prešao na "lažnu devetku". To je samo moje mišljenje... :)

Inače, jako mi se sviđa ovaj tekst, + ide autoru! Jedini - tekstu je to što mislim da Bergkamp nije nikada bio desetka. :bo: Killer i ništa drugo...
#grčkaprevara

Offline zdravko mamic

• Vodonoša
  • *
« Odgovori #2 u: 01.11.2011, 22:54:20 »
Sammir NO10   :harmonika :haha: fejspalm

Bez glupih komentara, autor se izrazito potrudio napisati ovo.
« Zadnja izmjena: 01.11.2011, 22:58:12 od freddy adu »

Offline Ryan Daniels

• Maskota
  • *
« Odgovori #3 u: 01.11.2011, 23:05:21 »
...autor se izrazito potrudio napisati ovo.
Istina, svaka čast. I da se mene pita, Kaka je bio "Bog i batina" u Milanu i prava desetka, šteta što je otišao u Real i izgubio se...
Lijepo napisano... hi

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 01.11.2011, 23:06:18 »
Sammir NO10   :harmonika :haha: fejspalm

hmm Možda sam neuk, ali morat ćeš mi nacrtat što si htio reći s ovim ???

(...)

Imaš pravo Ibričić je igrao nešto slično, iako i tu ima varijacije jer recimo Riquelme koji je bio ta klasična 10ka ili trequartista nije imao nikakvih defanzivnih zadaća, razlog zbog kojeg su i nestale. Tako da je tu pitanje, iako ja ne mogu odvoriti na isto zbog malog broja pogledanih utakmica Hajduka, jeli Ibro bio taj trequartista ili možda fm rječnikom taj advanced playmaker koji ipak ima i obrambenih zadaća za odraditi.

Bergkamp bi po ocjenama bio danas možda najsličniji van Persieu. Ovako moj optrilike odabir, obojicu ih krasi vrhunski prvi dodir (svi se sjećaju onog gola protiv Argentine 98' i primanja lopte), Bergkamp je naravno klasa iznad, ali taj tip igrača, samo kako su drugačija vremena bila, tako nije samo igrao u napadu već i po potrebi tog igrača iza napadača, ipak je Nizozemska tada imala ogroman broj vanserijskih napadača. Imaju i danas, ali Kluivert koji je bio prvi strijelac tog Eura, pa Hasselbaink, Nistelrooy iako je propustio to EP, van Hooijdonk.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Mr. Football

• nisam se pripremio za ovu zajebanciju
  • Trener
  • *
« Odgovori #5 u: 01.11.2011, 23:09:42 »
sta je sa Ronaldinha :D inace dobar tekst ;)
If a man builds a 1000 bridges and sucks 1 dick, they don't call him a bridge-builder, they call him a cocksucker.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 01.11.2011, 23:37:25 »
Jedini - tekstu je to što mislim da Bergkamp nije nikada bio desetka. :bo: Killer i ništa drugo...

Bergkamp je stvarao, Henry je zabijao. Otprilike je igrao lijevo orijentiranog AMC igrača sa strelicom ka napadu rečeno klasik stajlom FM-a.

Inače, vrlo malo je preostalo pravih 'desetki' danas. Svi imaju defanzivne odgovornosti, i to jako sputava organizacijske vještine. Ne znam, stručnjaci kažu da Messi sa false ninea sve više naginje false tenu, kako Guradiola razvija specifični 4-6-0 wide sistem.

john pohvale za jako dobru prilagodbu i osvrt na tekst.

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 02.11.2011, 09:25:51 »
Čulina mi je u Rijeci proveo 2 nepune sezona kao trequartista na AMC. A ono što su Messi i CR meni su bili Križman i Salčinović.

Sve u svemu, imam naviku koristiti adv. playmakera ili ako je agilniji, trequartistu na AMC, u većini klubova sam tako radio. A sad, spletom okolnosti bude klubova koji nemaju takve igrače u svom kadru, a kako su to većinom klubovi bez love, onda prilagođavam pa mi ta pozicija (vrlo često najbitnija u ekipi) izostane.

I naravno, john_doe, svaka čast. :&

Offline Savvas

• Hvala Ti!
  • Site Admin
  • *
« Odgovori #8 u: 02.11.2011, 15:13:06 »
@John:
Ibro je u početku igrao desetku dok je kasnije samo nosio taj broj :D i igrao nekog SS-a (PES: Second Striker) iliti ovo što si ti opisao, stvara igru, ovo-ono, ali ga nema u obrani...
:)
(drugi dio odgovaram i Ludom)

@Ludi :D :
Istina, Bergkamp je znao proigravat, to nisam osporavao, ali mislim da je možda više bio usmjeren ka napadu (iako i danas Arsenal igra postavu: 0-10-0 (svi obrana, svi napad)) :D
Uglavnom, neću ništa prigovoriti za to autoru...

Još jednom svaka čast :)
#grčkaprevara

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 02.11.2011, 15:16:08 »
Danas Arsenal igra postavu ''Daj Bože da ne izgubimo i od ovih levata.'', nažalost, Bog nema milosti.  fck

Bergkamp ti je bio taj PES: Second Striker.

Offline Savvas

• Hvala Ti!
  • Site Admin
  • *
« Odgovori #10 u: 02.11.2011, 15:19:29 »
Danas Arsenal igra postavu ''Daj Bože da ne izgubimo i od ovih levata.'', nažalost, Bog nema milosti.  fck
Chelsea su levati? fck

ManU ne spominjite KAVA :D
#grčkaprevara

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 02.11.2011, 15:26:25 »
Arsene Eightnger.  fck

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #12 u: 02.11.2011, 15:36:42 »
Sve neke Kake, Romani, ali gdje je Ronaldinho u svemu ovome?
Za tekst nema zamjerki, lijepo rečeno.

Offline blazcelik

• Oružar
  • *
« Odgovori #13 u: 24.11.2011, 17:09:31 »
u ovu priču o desetkama ulazi i Robert Prosinečki...  ;-)

Offline Joki

• Derrick Rose
  • Trener
  • *
« Odgovori #14 u: 24.11.2011, 18:38:10 »
Strašan tekst, inspirirao me za daljnje igranje. Desetku koristim u svakoj taktici. :)