Autor Tema: Utjecaj navika igrača na igru i taktiku  (Posjeta: 3924 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
Utjecaj navika igrača na igru i taktiku
« u: 21.09.2011, 14:19:16 »
Jedan dio football managera na koji zapravo nisam primjetio da itko obraća previše pažnje. Još na FM 2009 to je postala možda i najvažnija igračka, SI je ukinuo strelice, čime više nije bilo moguće kreirati nepredviđena vraćanja u obranu i ulaske s krila pa je davanje igračima zadaću da nauče odgovarajuća kretanja koja bi im omogućila da ostvare željene igre na terenu postalo jako bitno, najviše su se time tražili inside forwardi, pa su krila učila cut inside, run with ball through centre... zapravo sva ona Messijeva kretanja. Dolaskom taktičkog kreatora, već su pomalo padali u zaborav da bi u najnovijem djelu serijala postali na neki način dosta nevažna stvar, barem kako je to većina gledala.

Zapravo nisam ni ja tome obraćao potrebnu pažnju, razlog zbog kojeg sam počeo je Raul Meireles. Ni po čemu poseban box to box midfielder, jednako prosječan kao i u stvarnosti. Njegova najveća prednost je to što je jako stabilan i dobar u igri s obe noge, primarna mu je desna, ali bez poteškoća se gotovo jednako dobro služi i lijevom. To mu donosi izrazitu prednost u igri, protivnik ga teže markira, puno manje vremena mu je potrebno od primanja do ponovne predaje lopte i općenito se puno kraće zadržava na lopti. Ali to mu omogućuje da u potpunosti iskoristi svoj PPM shots from distance. To bi bilo u redu da on traži i iskušava svoj udarac kad je u situaciji za isti, neometan i nepokriven izvan šesnaesterca pokazao je u više navrata da može solidno puknuti zahvaljujući long shot 16. Meni je predstavljao problem što on nije prestajao pucati, koristi se dvije noge, puno teže ga je time markirati i lakše ostvaruje poziciju za udarac. To je dovelo do velikog broja nerezonskih udaraca, u pravilu on je tražio priliku udarcem 7-8 puta na utakmici. Kako većina toga nije završavala ni blizu okvira gola, odlučio sam mu ograničiti udarce (da napomenem, već je odbio razgovor, to je naravno bio prvi pokušaj), smanjio sam mu creative freedom, te long shots, što je donekle mi pomoglo u naumu. Raul je smanjio potrebu da traži udarac, ali unatoč apsolutnoj zabrani udaraca iz daljine s moje strane on je opet svaki put kad bi vidio priliku okušao udarac izvana. Napokon dolazimo do cijele biti ovog uvoda, znači ako je jedan pa može se reći inteligentni vezni igrač sa solidnim anticipationom i decisionom, unatoč mojim zabranama stalno opet iznova tražio udarac iz daljine, za koji ima PPM, dolazimo do toga, pa zar isto ne rade i ostali.

Zapravo cijelim ovim putem dolazimo do neke definicije Prefered Movesa. To bi bio recimo ustaljeni obrazac ponašanja, po kojem igrači djeluju svaki put kad im se ukaže prilika pritom se ne obazirući na dane im zadaće.

Neće ovo biti tekst o značenju svakog zasebno, zapravo toga već ima na forumu. Ono što želim je približiti njihov utjecaj na taktiku i na neki način iskoristiti igračeve navike kako bi dao svojoj taktici novu dimenziju. Jer zapravo ključ svega je poznavati svoje igrače. Bez obzira na na taktiku i instrukcije koje igrači imaju na svakoj poziciji dovoljno je promjeniti jednog igrača i uočit će se promjene, promjenimo li četvoricu to više neće biti ista momčad. Potpuno će drugačije igrati i reagirati na instrukcije bez obzira što je cijal taktika ostala potpuno jednaka. Zapravo to je na neki način i cijela ljepota ove igre, a s fm 11 taktika je dobila dodatnu dimenziju u svemu tome. Na treneru je da postavi logične manje ili više ograničavajuće postavke a igrač je onda tu koji odlučuje kako će reagirati na to i kako će se ponašati u određenoj situaciji.

Da ne duljim previše u jednom drugom smjeru, ono što mi je želja je iskoristiti igračeve navike i pokazati kako prefered movse djeluju u samoj utakmici, ovo je zamišljen više kao uvodni post, bit će osvježavan s novim informacijama, nadam se ne samo od mene, jer ovo je forum i bit je potaknuti raspravu, tako da se nadam i suradnji i ostalih.

Odmah za početak jedan primjer, primjetio sam to na utakmicama, imam lijevo Babela u 4231 formaciji, iako su krila idejno zamišljena kao inside forwardi, znači s tendencijom cut inside, pošto Ryan Babel već ima PPM cut inside, a brzina mu je zapravo možda i jedina prava odlika, odlučio sam se za move into channels. Prema reakcijama na prijateljskim utakmicama, zasad mi se čini sasvim solidno, kako je brz i ima sasvim solidan off the ball jako dobro napada prostor, a zbog velikog creative freedoma dosta se oslanja na svoje ideje, odnosno zanemaruje instrukcije što znači da često ulazi i u sredinu i traži udarac ili neko proigravnje.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline john_doe

• Legenda
  • *
Odg: Utjecaj navika igrača na igru i taktiku
« Odgovori #1 u: 21.10.2011, 18:27:11 »
Nastavak na već poodavno napisani uvodni dio o Player Preffered Movesima. Moram priznati da sam se malo zapetljao kod ovog djela, što i kako nastaviti i naravno treba spomenuti da su za ovaj kao i ostale moje tekstove zaslužni i ostali članovi taktik tima, bez obzira što sam ja pisao tekst, bilo da se radi o kritici, sugestiji, prijedlogu njihova pomoć je od velikog značaja.

Planirao sam krenuti u smjeru kako se odnositi prema protivničkim igračima i protivničkoj momčadi uzimajući u obzir navike i ponašanja tih igrača. I dalje kako iskoristiti puni potencijal igrača u svojoj taktici koristeći njihove preferred movse. Ipak problem koji se javio je da je svaki igrač praktično priča za sebe, njegove vidljive ocjene tek su početni dio onog što on može pružiti. Karakter, konzistentnost te na kraju navike tog igrača uvelike utječu na ponašanje njega na terenu. Nadalje princip kako se suočiti s jednim Iniestom varira najprije od trenutog kadra s kojim raspolažem, ovisno o igraču koji njega čuva, pa igračima koji ga okružuju. Isto tako i kod Inieste velika je razlika u igri cijele momčadi, pa tako i njegove same tko stoji pored njega, jeli to Xavi, Keita ili Mascherano. Samim tim kad se svi ovi faktori uzmu u obzir dolazimo do činjenice da je to previše. Tu ima previše mogućih potencijalnih situacija koje bi trebalo spomenuti. Iako ne želim nikako pisati neku vrstu tutorijala koji bi čitaocu više davao naputke kako se ponašati u određenoj situaciji, tipa ''ako je on dešnjak ti klikni na ovaj gumb, ako ima crvene kopačke onda ga markiraj'' i slične stvari tog tipa, jer to ne smatram ispravnim pristupom. Ono što je potrebno je razumijeti što oni donose tvojoj ekipi, kako to iskoristiti i što donose protivniku, jer isto tako kao što su neke navike pozitivne, druge su štetne i treba ih iskoristiti.

Tragom ovoga smatram da bi za početak ipak trebao ići redom, pa neke od njih tek spomenuti, druge možda s više detalja. Već na forumu postoje tekstovi ovog tipa, ali za početak jedna možda malo drugačija verzija tog istog, pa kasnije u nastavku bi mogao spomenuti par praktičnih primjera na momčadima. Neće to biti u onoj mjeri kako sam planirao pri samom pisanju prvog djela, ali vjerujem da bi ovo bio najispravniji pristup.

Argues with officials što znači da će igrač svaku priliku iskostiti da bi prigovorio sucu na neku njegovu odluku. To je odlika velikog broja nervoznih igrača. Mascherano je svojevremeno u Liverpoolu u derbiju s Unitedom čak uspio zaraditi dva žuta za samo pola sata igre, velikim djelom zbog ovog, zbog konstantnog prigovaranja sucu. Uz to je i sam igrač koji igra tu rolu da radi puno prekršaja, a kako je kod sudca već na samom startu na krivoj nozi jasno da je puno lakše pokupio kartone. U slučaju protivničkih igrača s ovim to je dobro iskoristiti, pogotovo na nižem levelu i nižim ligama gdje je i prosječna profesionalnost igrača znatno niža, ako igrač zaradi žuti karton, to treba iskoristiti. Hard tackling će još više povećati njegovu nervozu, čime će zaigrati slabije, a i veće su šanse da zaradi i drugi žuti karton. Moguće je i otpočetka ići s hard tacklingom, ali treba tu pripaziti na igrača koji će najčešće biti u duelu, evo primjer s Mascheranom. Jer unatoč tome što je kratkih živaca, on je izrazito hrabar, uz to i dosta jak, tako ako je moj latergičan i fizički slab nije za neočekivati i neku ozljedu zbog ovog hard tacklinga. Kako tretirati Mascherana ili bilo kog drugog s ovim, nema tu ničeg posebnog. Dobro je ako ga uspijete odgovoriti, ali inače potrebno je uvijek biti na oprezu, ako zaradi žuti karton, easy tackling, pa čak i izmjene ako nije neophodan na terenu dolaze u obzir.

Arrives late in opposition area znači da igrač voli ulaziti u 16erac iz drugog plana, na taj način pokušati neometan tražiti priliku iz nekog odbijanca ili dodavanja. Većinom krasi vezne igrače, bez obzira na kvalitetu igrača s danim PPM-om ne donosi to preveliku prednost. Eventualno ako igram protiv jačeg protivnika i sigurno da sam u podređenoj ulozi na teren treba pripaziti na još jednog veznog igrača koji ulazi u završnicu, eventualno tight markingom ili closing downom ovisno o formaciji i igraču.

Attempts overhead kicks znači da će igrač pokušavati s dalekometnim udarcima. Ovdje zapravo veliku ulogu igraju njegov decision i long shots. Ako on ima slab decision i prosječan udarac ovo je čak element za iskoristiti, naravno ovisi i od ostalih atributa igrača, ali sa slabim decisionom on će stalno tražiti taj udarac iz krivih situacija, tako da je dobro čak mu ostaviti prostora, jer za svaki neopasan udarac on daruje loptu i na taj način njegova momčad gubi napad, a time i priliku za bolju priliku i gol. Ako kod svoje momčadi imam nekog, naravno ovisi od taktike, što želim, s kim igram i kakav je taj igrač naposlijetku. Ako nije dobar u tom bolje je ograničiti mu najlakše smanjenim creative freedonom, a često i ako je već dobar u tom, ne dati mu previše oslobođavanja kod toga, jer čak i Gerrardu je potrebno 6-7 udaraca da bi zabio, pa ako mi treba posjed ne želim da on puca sa 40 metara.

Avoids using weaker foot što znači da će se igrač koristiti kad je god moguće svojom jačom nogom. Zapravo ovo je poželjno dati golmanima. Naime sve vezano s igračima se zbraja i taj miks ulazi u njegov CA. To što se golman služi isključivo jednom nogom ne znači nužno negativnu stvar, jer ako mu je lijeva noga 5, umjesto 20, ta razlika će mu stvoriti prostor za napredak drugih ocjena. Tako da učenje ovog PPMa mu s te strane smanjuje ocjene kod korištenja slabije noge, ali mu se zato otvara prostor u CA za napredak nekih drugih ocjena. Inače kod ostalih igrača, mogućnost igranja s obje noge je nevjerojatna prednost, ako je uz to brz, dobar dribler i dobrog udarca, protivniku je praktički nemoguće markirati igrača. Čak i da nema ništa drugo osim kvalitetne obje igre s obje noge, igraču to olakšava igranje, smanjuje vrijeme provedeno na lopti i olakšava dalji prijenos lopte. Svakom igraču s ovim PPMom potrebno je otežati sa show onto weaker foot.

Comes deep to get ball je obilježje playmakera, bilo u veznoj liniji, bilo kod napada. Kad igrač ima ovaj PPM, to znači da će on težiti tome da uspostavlja tu povezanost između linija. Tako da to treba zaustaviti, najčešće je riječ o kvalitetnim igračima i ako su protivniku uspješno odsječene veze između obrane, veze i napada, sam protok lopte će biti teži, više će ići na preskakanje igre i traženje drugih, težih rješenja, što je svakako dobro i povećava šanse za pobjedu.

Curls ball što znači da lopta prilikom udarca poprima krivudave putanje', slično prilikom Ronaldovih slobodnjaka. Koristan PPM, iako nema previše utjecaja na samu igru.

Cuts inside je jako bitan. Igrač će s krila pri svakoj prilici ulaziti u sredinu, odakle može tražiti bilo udarac ili loptu u prostor, što se može iskoristiti jer s dobrim igračem, povećanom creative freedonom on će se često oslanjati na svoje PPM-ove, tako i ovaj. Tako se zajedno s move into channelsom, stvara dodatna dimenzija igraču jer što je nepredvidljiviji, obrani ga je teže i pratiti i zaustaviti.

Dictates tempo imaju gotovo svi bolji playmakeri. Ako je riječ o dobrim igračima, dobro mu je ostaviti dodatno kreativne slobode, kako bi još iskoristio svoj talent.

Dives into tackles - Does not dives into tackles dva suprotna, s jedne strane igrač će ići agresivnije u duel, tako riskirati karton, ako ima problema s agresivnošću i slab tackling, ali i lakše i brže osvajati loptu nad inferiornijim protivnikom. S druge strane manje klizećih startova znači i manje prekršaja, ali i teže osvajanje lopte. Osobno preferiram ovu drugu opciju.

Dwells on ball,  Stops play
je to neko ''silovanje'' lopte koje je u prošlosti bilo rašireno, dok danas ima sve manje prostora u modernom nogometu. Igrača s ovom navikom je potrebno zatvoriti closing downom. Diego je recimo jedan od možda i posljednjih igrača vrhunske kvalitete s ovim.

Gets crowd going
nema posebnog efekta što se tiče taktike, iako nije loše imati i nekog takvog igrača koji bi još podigao atmnosferu u domaćim utakmicama.

Gets forward whenever possible
je malo zeznut. Znači da će igrač svaki put kad se pruži prilika ići naprijed. S jedne strane loše kod defanzivnih taktika, jer u pojedinim situacijama obrambeni igrači odlaze predaleko i ostavljaju pukotine u obrani, pa je igračima s ovim potrebno ograničiti creative freedom, dok s druge donosi dodatne igrače naprijed protiv slabijih obrambenih momčadi.

Gets into opposition area
što znači da igrač voli ulaziti u kazneni prostor. Ove je potrebno blokirati i zatvoriti jer se obično radi o krilima ili srednjim veznim, tako da ako se nađu u 16ercu neometani stvara se višak igrača te potencijalna opasnost za gol. Tight marking je efikasno rješenje protiv.

Hits free kicks with power nema puno utjecaja na taktiku. Igrač će iz slobodnih pokušavati direktnim udarcem ugroziti gol. Zna biti dobro ako već ima dobar udarac, pa kombinacija s ovim daje dobrog izvođača slobodnjaka, tipa Ronaldo.

Hugs line je PPM koji je uobičajen za vanjske linijske igrače, u većoj mjeri braniče, ali se da naći i kod krila. Karakteristika ovog je da će igrač s ovim atributom, najčešće DRL u svakoj situaciji nastojati raširiti obranu postavljajući se uz aut liniju. Za napad to je dobro, svi smo vidjeli kako to primjenjuju bokovi Barcelone Alves i Abidal koji u trenucima preuzimanja posjeda šire igru, samim tim i protivnika, čime je i ostatku momčadi lakše očuvati posjed lopte, jer osnovni ključ svih napadačkih akcija je prostor, odnosno stvaranje prostora. Ono što je s jedne strane dobro u defanzivnom segmentu je loše, ovakva postavljenost braniča predstavlja potencijalni problem. Tu se otvara veliki prostor u međulinijama između stopera i bočnih igrača što otvara prostor brzim napadačima, tako da je dobro igračima koji imaju taj PPM u teškim utakmicama protiv jačih protivnika ograničiti kreativnu slobodu, ali isto to otvara prostor gdje postaviti brzanca u napadu, jer pogotovo u igrama na kontre protiv jačih koji će napadati, sigurno je da će bek stajati dosta široko i to predstavlja potencijalnu priliku za kontru.

Knocks ball past opponent je jednstavna finta koja krasi veliki broj driblera, pogotovo onih brzanaca poput Wallcotta ili Lennona. Nema to nikakav veliki efekt za obrambenu momčad, jer kako je najučinkovitije protiv sporih braniča već samim pogledom na brzinu dovoljno je da bi vidjeli odgovarajuću protumjeru, najčešće CD never.

Likes ball played in to feet je odlika napadača, ponajčešće sporih i visokih koji ionako teško mogu doći do lopte pretrčavanjem braniča, tako da se ovim izvlače ispred obrane kako bi primili loptu u noge. Nema tu ništa posebno, valja recimo biti oprezan kod kvalitetnih napadača koji osim ovog imaju i tendenciju nekih drugih atributa i PPM-ova čime se izvlače ispred obrane, a kako je inače riječ o fizički nadmoćnim igračima time oni mogu navući igrača na sebe kako bi otvorili prostor suigračima za ulazak u prazan prostor.

Likes to beat man repeatedly nema nekih taktičkih efekata. Eventualno ako igrač s ovim PPM-om ima i slab team work to daje veću mogućnost da možda malo i pretjera s driblinzima, što je jedan detalj koji se da iskoristiti.

Likes to lob keeper je najefektivniji način zabijanja golova. Vidjelo se u utakmici Lyon-Dinamo kako to lagano čini Gomis. Može biti negativna stvar ako je ima tehnički slab igrač, ali kako inače krasi prvoklasne napadače tako da nema ovdje puno za dodati. Eventualno očekivati poneki prekrasan gol u nekoj situaciji pred golmanom.

Likes to round keeper predstavlja još jedan efikasan način završavanja 1v1 situacija s golmanom. Ovo je manje zahtjevno od lobanja golmana tako da svim onim napadačima dovoljno tehnički potkovanim s loptom u nogama ovo je jedan koristan PPM. Pogotovo na nižim ligama, u kojima čak i nije toliko neophodna tehnička superiornost napadača jer golmani puno slabije čitaju igru te se brane u ovim 1v1 situacijama.

Likes to switch ball to other flank nema nekog utjecaja na taktiku. Jedno obilježje inteligentnih igrača koji razmišljaju dok igraju.

Likes to try to beat offside trap je PPM na koji valja pripaziti. Ako je u napadu neki brzi napadač s odličnim off the ballom i svim onim mentalnim atributima koji obilježavaju igračku inteligenciju, decisionom, determinationom, anticipationom... valja pripaziti prije označavanja play offside kućice. S druge strane u obrani s inteligentnim braničima, s izraženim positioningom postojanje ovog PPMa kod ne toliko kvalitetnog protivničkog napadača je prednost u namještanju visoke zadnje linije i igre na offside.

Looks for pass rather than attempting to score nema taktičkih utjecaja. Odlika nsebičnih igrača, zapravo jedan poprilično rijedak PPM.

Marks opponent tightly je odlika najčešće braniča ili defanzivnih veznjaka. Jedan PPM koji olakšava markiranje protivnika, ali isto tako jedan koji se da okrenuti u svoju korist. Jer spori stoper s ovim PPM-om će često stajati jako blizu napadaču, a ako je napadač brži i općenito kvalitetniji ovo se da iskoristiti. Dobro kod biranja na koju stranu staviti svog najboljeg napadača pred tešku utakmicu.

Moves ball to left foot before dribble attempt/Moves ball to right foot before dribble attempt ima sličan učinak kao i avoid using weaker foot. Jedna karakteristika koja označava izbjegavanje korištenja druge/slabije noge što se da iskoristiti u taktičkom postavljanju kako zaustaviti protivničkog igrača.

Moves in to channels znači da će igrač u svakoj prilici težiti traženju prostora u međuprostoru (stvarno je teško naći prikladan prijevod za te ''kanale''). Odlika napadača, ponekad i ofanzivnih veznjaka. Jedan od čestih PPM-ova i jedan od onih na koje treba obratiti pažnju. Naime pogledom na promjene koje donose role, move into channels daju poacher, adv. forward pa i complete forward u situaciji s jednim napadačem. Ovim u zadaću dolazi ta igra na rubu, jer uvijek u tim međuprostorima ima najviše prostora za napadača, tako da tu najlakše može primiti loptu i stvoriti opasnost protivniku. Ono na što valja obratiti pažnju u svojoj momčadi kod takvog igrača je kako ga iskoristiti. Najprije tu je recimo jedna mogućnost davanja dodatne prijetnje ovom igraču ako je iole tehnički kvalitetniji, postavljajući mu wide play normal i davajući mu dodatnu kreativnu slobodu. Time će se dobiti dodatna dimenzija ovom igraču i postat će nepredvidljiviji za čuvanje. S druge strane igrač s ovim PPM-om nikad neće biti fantastičan deep lying forward ili trequartista. Jer kako je uloga ovima da lutaju prostorom između obrane i vezne linije te time stvaraju prostor za druge igrače, ali i stvaraju prilike sebi, igrač s move into channelsom će prečesto odlaziti visoko naprijed i time ostavljati tu sredinu i taj prostor praznim, tako da ovim nije preporučivo davati ove role, osim dakako ako ne želite takvog igrača koji će pružati opciju prilazeći veznoj liniji, ali i tražeći loptu u for u tim međuprostorima. Isto tako bitno je pratiti koji protivnički igrači imaju ovaj PPM i na taj način prilagođavati zadnju liniju smanjujući te međuprostore između stopera i beka gdje je postavljen taj napadač.

Places shots nema nekih taktičkih učinaka. Odlika napadača najčešće koji akcije završavaju plasiranjem udaraca.

Plays no through balls je dobra karakteristika za one igrače koji i nemaju mogućnost upućivanja tih lopti, ali s druge strane ona daje naznaku kojim igračima u protivničkoj momčadi se može ostaviti nešto više prostora i koji neće stvarati naprijed probleme.

Plays one twos je prerijetka osobina. Obožavam imati igrače koji gaje taj pass & move nogomet, a ovaj PPM je zapravo odlika istog. Jedan od poželjnih PPM-ova u ekipi.

Plays short simple passes je obilježje veznih igrača, u velikoj mjeri playmakera. To je u jednu ruku dobro, jer igrač neće pretjerano komplicirati u svojim dodavanjima, pogotovo ako i nema neku dodavačku kvalitetu, ali je djelom ograničavajuće ako je želja igra tim okomitim, brzim loptama. Inače jedna dobra odlika za sve ekipe/trenere koji teže posjedu.

Plays with back to goal je dobro obilježje svih visokih napadača, svih target mana, pa i deep lying forwarda. Njihova glavna zadaća je predstavljanje te poveznice između vezne linije i napada. Ulazeći u taj prostor između protivničke vezne linije i obrane čime otežava protivniku markiranje, te pokrivanje eventualnih rupa koji bi se pojavili izlaskom nekog iz obrane kako bi ga pokrio. Obično je najbolje rješenje za zaustavljanje ovakvog igrača postojanje anchor mana koji bi ga pravovremeno preuzimao i na taj način neutralizirao prijetnju. U igri bez tog tipa igrača, potrebno je pripaziti tko će ga ispraćati, i kako zatvoriti taj prostor koji će se otvoriti.

Runs with ball down left/right/centre prikazuje navike napadača i ofenzivno orjentiranih veznjaka. U jednu ruku kao protivniku to olakšava branjenje od ovakvog igrača. Kad su poznate njegove navike ulaska u sredinu recimo, puno lakše ga je ili okrenuti prema liniji, ili čak pustiti u sredinu, ako smatrate da iz te pozicije on ne može stvoriti opasnost. Recimo u igri protiv protivnika s niskim i brzim napadačem u vrhu napada, uvijek je bolje protivnička krila puštati prema liniji, ako već u obrani ne postoji igrač koji može u potpunosti neutralizirati tu prijetnju, bolje ju je smanjiti na taj način. Što vrijedi proboj preko krila ako u sredini nitko ne može dočekati centaršut. Kod postojanja ovakvih igrača u vlastitoj ekipi, manje više svaka ekipa ima veznjake sa navikama driblinga, to je jedan aspekt koji se može iskoristiti. Recimo ako igrač ima down right, a solidan je s obje noge, wide play cut inside, će mu više davati instrukcije da vuče u sredinu, a visok creative freedom će mu istovremeno omogućavati da zanemaruje instrukcije po potrebi, tako da ćete imati igrača koji će u jednom napadu vući u sredinu, drugi put probijati bok. Uvijek je teže čuvati nepredvidivog igrača. Naravno treba uzeti u obzir kakvi su čuvari i kakvim igračima je okružen.

Shoots from distance je za mene izrazito negativan atribut. Razlog je nemogućnost isključivanja istog, ma kako igraču smanjili CF. Osim toga u svim velikim utakmicama čuvari tih igrača, većinom je riječ o veznjacima, su jako dobri i jako su blizu u svim prilikama, tako da svi ti udarci su najčešće iz dosta teških i nezgodnih pozicija. Ipak u onim manjim utakmicama, oni nađu slobode, tako da Meireles za primjer je dosta ubojit protiv ovih malih protivnika, kad ne obraćaju toliko pažnje čuvanju. Valja pripaziti na ovaj atribut, jer bez obzira kakav ima long shot, taj igrač će pucati iz svake potencijalne prilike i nikako nije dobro riskirati puštajući ga neometana.

Shoots with power nema taktičkih učinaka. Označava način ponašanja igrača kad se nađe u prilici za udarac.

Stays back at all times imaju ponekad braniči ili defanzivni veznjaci. Daje naznaku da od tog igrača neće dolaziti previše napadačkih kretanja. Ipak dm-a je uvijek dobro zatvoriti. On je ta veza između protivničke obrane i vezne linije i onemogućavanje lagane distribucije lopte je uvijek poželjno, jer se u tim situacijama protivnik mora okretati alternativnim rješenjima koja su uvijek kompliciranija.

Stops playili Dwells on ball, riječ je o vrlo sličnim stvarima. U pravilu i jedna i druga nisu baš poželjne jer uvijek ja lakše po potrebi igraču dati nalog da uspori igru, nego imati jednog koji će u svakoj prilici usporavati igru.

Tries first time shoots u kombinaciji sa dobrim finishingom, čak i solidnim udarcem iz daljine i možda placed shoots-om daje prednost napadaču u pretvaranju izglednih prilika u golove.

Tries killer balls often je obilježje svakog playmakera, gotovo svakog kreativnijeg veznog igrača. Poželjno je mladog playmakera naučiti ovaj, uz dictate tempo čime će sigurno unaprijediti svoju igru. Protivničke igrače koji imaju ovo istaknuto uvijek treba zaustaviti, bez obzira na ostale ocjene, jer on će pokušavati, a i ćorava kokoš pogodi, ponekad :D

Tries long range free kicks nevažan za taktiku. Ako taj igrač ima dobar free kick atribut, poželjno mu je staviti da i izvodi ove prekide.

Tries long range passes nema puno igrača. Padaju mi na pamet Pirlo, Alonso. Ali velika je prednost ovoga, naravno ako već on ima sposobnost uputiti precizno loptu preko cijelog terena. Olakšava prijenos lopte, polukontre i kontre. Svakako poželjna odlika kod playmakera.

Tries tricks nema nekakvih izraženih učinaka na taktiku. Igrač teži atraktivnosti u svakoj mogućoj prigodi.

Tries to play out of trouble je dobro imati kod braniča. Uvijek je poželjno imati igrača koji može iznijeti loptu ili kratkim dodavanjima prenijeti posjed naprijed, ali van opasnosti. Rezultat je ono bitno i to treba biti na umu svakom igraču. Ponekad je puno korisnije izbiti loptu u aut od pokušaja stvaranja kontre i nepotrebnog kompliciranja.

Uses outside of foot imaju najčešće oni vrhunski igrači. Quaresma je možda najistaknutiji po korištenju istog u posljednje vrijeme, prije nego je nestao s europske scene. Svakako daje igraču novu dimenziju i otežava njegovo čuvanje protivniku.

Winds up opponents ovog igrača neće učiniti omiljenim i zapamćenim po fair playu kod protivničkih igrača, ali i ovo u nekim situacijama može pomoći, jer neki igrači su uvijek podložni na provokacije i pogotovo u nižim ligama ovo zna imati učinka.

« Zadnja izmjena: 02.11.2011, 12:30:04 od john_doe »
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Žiky

• Keep calm and trust
  • Legenda
  • *
« Odgovori #2 u: 22.10.2011, 17:43:42 »
Jako interesantan tekst, stvarno svaka čast na napisanome. FM 2011, a potom i ovaj Fm su donijeli novi aspekt u samom taktiziranju (barem po onome što sam vidio u demu), što si dobro objasnio u ovome tekstu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 22.10.2011, 17:46:59 »
Moram se složiti sa ovime, pogotovo u vrijeme kada na forumu kruže priče da su novije verzije FM-a sve lakše i lakše.
Možda griješim, ali kako koja verzija odmiče sve je teže taktički poraziti AI.

Offline Pezer

• Win,Lose or Tie, GUNNER till I die!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #4 u: 22.10.2011, 18:07:26 »
John Doe i svi ostali takticari :& :& :&
Jbte ni sam nisam bio svjestan sto je to ustvari FM dok nisam poceo nedavno citati vase tekstove(najvise John Doea) jer se on dosta tim stvarima pozabavi kao sto su ovi gore preferred movsi,evo vec ovim citanjem shvatio sam jos nesto sto se tice ovog cut inside, ja sam uvijek igracu kojem je to preferred move stavljao i u taktici al sad vidim da je bolje staviti move into channels i on postaje puno tezi za cuvanje :& stvarno nisam znao da se FM toliko razvio po tim pitanjima,dosad sam to igrao jer ono gradis ekipu itd. a nije ''jalovo'' ko PES al nakon ovoga jedva cekam da zaigram 12 :kee: kod FM 11 sam ovo malo kasnije shvatio pa i nije islo al sad u FM 12 cu pokusati neku svoju taktiku razraditi i puno vise raditi na taktiziranju nego lupanju proceeda i kupovine igraca...
Sad sam se malo raspisao al stvarno ovi tekstovi su nesto sto mi je najbolje na ovom forumu i jos jednom :& :& :& ...

EDIT: e da John ma mogao si ti napisati jos 5 stranica teksta mislim da nema onog koji bi preskocio i jedno slovo ;)
« Zadnja izmjena: 22.10.2011, 18:08:50 od Pezer »

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #5 u: 22.10.2011, 18:18:06 »
Odgovorit ću ti umjesto johna, tekstova o ovoj temi će biti barem još pet puta ovoliko.

Tako da nema zime za sve one koji se raduju projektima taktičkog tima. :D

Offline Pezer

• Win,Lose or Tie, GUNNER till I die!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 22.10.2011, 21:03:37 »
ma nije to bilo pitanje,znam da hoce nego on je napisao:
Citat:
Jedan dio za sada, kako ovakve stvari znaju postati zamorne za čitati, bolje da odradim po dio u više navrata.

pa sam ja rekao da je napisao jos 5 stranica da ne bi bilo zamorno jer je stvarno gust ove vase tekstove citati,vi takticari ste mi glavna inspiracija novog FM-a kad krenem s Hajdukom vise nece biti cilj samo kupovina i to je to,nego taktiziranje i tako raditi najbolje rezultate ;) ...

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #7 u: 22.10.2011, 23:18:33 »
Naš john je skromna individua. :D

U ime cijelog taktičkog tima želim reći da nam je drago što smo kod makar jednog člana promijenili pogled na FM. U biti FM uglavnom i jeste o taktici i taktiziranju, i uvijek je lijepo vidjeti mlađe članove kako obraćaju posebnu pažnju na taj segment igre.  :)

Offline Dino151

• Heroj Ulice
  • Trener
  • *
« Odgovori #8 u: 22.10.2011, 23:29:37 »
FM 2011 nam nije imao potpuni taktički smisao,ali koliko sam primjetio u 12-tki,to se dosta promjenilo na bolje.Kada igraču smanjite CF,igrač više poslušava vaše naredbe nego prije,kao i ostale oznake u PI.

Kada jednostavno ispucate sve klubove,ideje,igrače,repke,selekcije.. Ostaje vam da se malo igrate sa taktikom.Uz malo samostalnog znanja i nekih tutorijala,te tekstove na forumu ili u nekom slučaju obrnuto,dođete do nove inspiracije u igranju.

Nama nije cilj hvaliti se svojim znanjem ili nečim drugim,nego privući članove(igrače fm) da sami sastavljaju taktiku,i tako više uživaju u igranju,što im čini realniju sliku igre.Meni makar nije fora skinuti nešto pa derati s tim par sezona i osvojiti sve.Treba biti original,ne kopija.

I Pezer,dao si mi jednu zanimljivu ideju,vezanu za taktički tim,ali o tome poslije.  hi

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #9 u: 01.11.2011, 12:30:41 »
Pt. 2

Hugs line je PPM koji je uobičajen za vanjske linijske igrače, u većoj mjeri braniče, ali se da naći i kod krila. Karakteristika ovog je da će igrač s ovim atributom, najčešće DRL u svakoj situaciji nastojati raširiti obranu postavljajući se uz aut liniju. Za napad to je dobro, svi smo vidjeli kako to primjenjuju bokovi Barcelone Alves i Abidal koji u trenucima preuzimanja posjeda šire igru, samim tim i protivnika, čime je i ostatku momčadi lakše očuvati posjed lopte, jer osnovni ključ svih napadačkih akcija je prostor, odnosno stvaranje prostora. Ono što je s jedne strane dobro u defanzivnom segmentu je loše, ovakva postavljenost braniča predstavlja potencijalni problem. Tu se otvara veliki prostor u međulinijama između stopera i bočnih igrača što otvara prostor brzim napadačima, tako da je dobro igračima koji imaju taj PPM u teškim utakmicama protiv jačih protivnika ograničiti kreativnu slobodu, ali isto to otvara prostor gdje postaviti brzanca u napadu, jer pogotovo u igrama na kontre protiv jačih koji će napadati, sigurno je da će bek stajati dosta široko i to predstavlja potencijalnu priliku za kontru.

Knocks ball past opponent je jednstavna finta koja krasi veliki broj driblera, pogotovo onih brzanaca poput Wallcotta ili Lennona. Nema to nikakav veliki efekt za obrambenu momčad, jer kako je najučinkovitije protiv sporih braniča već samim pogledom na brzinu dovoljno je da bi vidjeli odgovarajuću protumjeru, najčešće CD never.

Likes ball played in to feet je odlika napadača, ponajčešće sporih i visokih koji ionako teško mogu doći do lopte pretrčavanjem braniča, tako da se ovim izvlače ispred obrane kako bi primili loptu u noge. Nema tu ništa posebno, valja recimo biti oprezan kod kvalitetnih napadača koji osim ovog imaju i tendenciju nekih drugih atributa i PPM-ova čime se izvlače ispred obrane, a kako je inače riječ o fizički nadmoćnim igračima time oni mogu navući igrača na sebe kako bi otvorili prostor suigračima za ulazak u prazan prostor.

Likes to beat man repeatedly nema nekih taktičkih efekata. Eventualno ako igrač s ovim PPM-om ima i slab team work to daje veću mogućnost da možda malo i pretjera s driblinzima, što je jedan detalj koji se da iskoristiti.

Likes to lob keeper je najefektivniji način zabijanja golova. Vidjelo se u utakmici Lyon-Dinamo kako to lagano čini Gomis. Može biti negativna stvar ako je ima tehnički slab igrač, ali kako inače krasi prvoklasne napadače tako da nema ovdje puno za dodati. Eventualno očekivati poneki prekrasan gol u nekoj situaciji pred golmanom.

Likes to round keeper predstavlja još jedan efikasan način završavanja 1v1 situacija s golmanom. Ovo je manje zahtjevno od lobanja golmana tako da svim onim napadačima dovoljno tehnički potkovanim s loptom u nogama ovo je jedan koristan PPM. Pogotovo na nižim ligama, u kojima čak i nije toliko neophodna tehnička superiornost napadača jer golmani puno slabije čitaju igru te se brane u ovim 1v1 situacijama.

Likes to switch ball to other flank nema nekog utjecaja na taktiku. Jedno obilježje inteligentnih igrača koji razmišljaju dok igraju.

Likes to try to beat offside trap je PPM na koji valja pripaziti. Ako je u napadu neki brzi napadač s odličnim off the ballom i svim onim mentalnim atributima koji obilježavaju igračku inteligenciju, decisionom, determinationom, anticipationom... valja pripaziti prije označavanja play offside kućice. S druge strane u obrani s inteligentnim braničima, s izraženim positioningom postojanje ovog PPMa kod ne toliko kvalitetnog protivničkog napadača je prednost u namještanju visoke zadnje linije i igre na offside.

Looks for pass rather than attempting to score nema taktičkih utjecaja. Odlika nsebičnih igrača, zapravo jedan poprilično rijedak PPM.

Marks opponent tightly je odlika najčešće braniča ili defanzivnih veznjaka. Jedan PPM koji olakšava markiranje protivnika, ali isto tako jedan koji se da okrenuti u svoju korist. Jer spori stoper s ovim PPM-om će često stajati jako blizu napadaču, a ako je napadač brži i općenito kvalitetniji ovo se da iskoristiti. Dobro kod biranja na koju stranu staviti svog najboljeg napadača pred tešku utakmicu.

Moves ball to left foot before dribble attempt/Moves ball to right foot before dribble attempt ima sličan učinak kao i avoid using weaker foot. Jedna karakteristika koja označava izbjegavanje korištenja druge/slabije noge što se da iskoristiti u taktičkom postavljanju kako zaustaviti protivničkog igrača.

Moves in to channels znači da će igrač u svakoj prilici težiti traženju prostora u međuprostoru (stvarno je teško naći prikladan prijevod za te ''kanale''). Odlika napadača, ponekad i ofanzivnih veznjaka. Jedan od čestih PPM-ova i jedan od onih na koje treba obratiti pažnju. Naime pogledom na promjene koje donose role, move into channels daju poacher, adv. forward pa i complete forward u situaciji s jednim napadačem. Ovim u zadaću dolazi ta igra na rubu, jer uvijek u tim međuprostorima ima najviše prostora za napadača, tako da tu najlakše može primiti loptu i stvoriti opasnost protivniku. Ono na što valja obratiti pažnju u svojoj momčadi kod takvog igrača je kako ga iskoristiti. Najprije tu je recimo jedna mogućnost davanja dodatne prijetnje ovom igraču ako je iole tehnički kvalitetniji, postavljajući mu wide play normal i davajući mu dodatnu kreativnu slobodu. Time će se dobiti dodatna dimenzija ovom igraču i postat će nepredvidljiviji za čuvanje. S druge strane igrač s ovim PPM-om nikad neće biti fantastičan deep lying forward ili trequartista. Jer kako je uloga ovima da lutaju prostorom između obrane i vezne linije te time stvaraju prostor za druge igrače, ali i stvaraju prilike sebi, igrač s move into channelsom će prečesto odlaziti visoko naprijed i time ostavljati tu sredinu i taj prostor praznim, tako da ovim nije preporučivo davati ove role, osim dakako ako ne želite takvog igrača koji će pružati opciju prilazeći veznoj liniji, ali i tražeći loptu u for u tim međuprostorima. Isto tako bitno je pratiti koji protivnički igrači imaju ovaj PPM i na taj način prilagođavati zadnju liniju smanjujući te međuprostore između stopera i beka gdje je postavljen taj napadač.

Places shots nema nekih taktičkih učinaka. Odlika napadača najčešće koji akcije završavaju plasiranjem udaraca.

Plays no through balls je dobra karakteristika za one igrače koji i nemaju mogućnost upućivanja tih lopti, ali s druge strane ona daje naznaku kojim igračima u protivničkoj momčadi se može ostaviti nešto više prostora i koji neće stvarati naprijed probleme.

Plays one twos je prerijetka osobina. Obožavam imati igrače koji gaje taj pass & move nogomet, a ovaj PPM je zapravo odlika istog. Jedan od poželjnih PPM-ova u ekipi.

Plays short simple passes je obilježje veznih igrača, u velikoj mjeri playmakera. To je u jednu ruku dobro, jer igrač neće pretjerano komplicirati u svojim dodavanjima, pogotovo ako i nema neku dodavačku kvalitetu, ali je djelom ograničavajuće ako je želja igra tim okomitim, brzim loptama. Inače jedna dobra odlika za sve ekipe/trenere koji teže posjedu.

Link

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 02.11.2011, 12:28:57 »
Pt. 3

Plays with back to goal je dobro obilježje svih visokih napadača, svih target mana, pa i deep lying forwarda. Njihova glavna zadaća je predstavljanje te poveznice između vezne linije i napada. Ulazeći u taj prostor između protivničke vezne linije i obrane čime otežava protivniku markiranje, te pokrivanje eventualnih rupa koji bi se pojavili izlaskom nekog iz obrane kako bi ga pokrio. Obično je najbolje rješenje za zaustavljanje ovakvog igrača postojanje anchor mana koji bi ga pravovremeno preuzimao i na taj način neutralizirao prijetnju. U igri bez tog tipa igrača, potrebno je pripaziti tko će ga ispraćati, i kako zatvoriti taj prostor koji će se otvoriti.

Runs with ball down left/right/centre prikazuje navike napadača i ofenzivno orjentiranih veznjaka. U jednu ruku kao protivniku to olakšava branjenje od ovakvog igrača. Kad su poznate njegove navike ulaska u sredinu recimo, puno lakše ga je ili okrenuti prema liniji, ili čak pustiti u sredinu, ako smatrate da iz te pozicije on ne može stvoriti opasnost. Recimo u igri protiv protivnika s niskim i brzim napadačem u vrhu napada, uvijek je bolje protivnička krila puštati prema liniji, ako već u obrani ne postoji igrač koji može u potpunosti neutralizirati tu prijetnju, bolje ju je smanjiti na taj način. Što vrijedi proboj preko krila ako u sredini nitko ne može dočekati centaršut. Kod postojanja ovakvih igrača u vlastitoj ekipi, manje više svaka ekipa ima veznjake sa navikama driblinga, to je jedan aspekt koji se može iskoristiti. Recimo ako igrač ima down right, a solidan je s obje noge, wide play cut inside, će mu više davati instrukcije da vuče u sredinu, a visok creative freedom će mu istovremeno omogućavati da zanemaruje instrukcije po potrebi, tako da ćete imati igrača koji će u jednom napadu vući u sredinu, drugi put probijati bok. Uvijek je teže čuvati nepredvidivog igrača. Naravno treba uzeti u obzir kakvi su čuvari i kakvim igračima je okružen.

Shoots from distance je za mene izrazito negativan atribut. Razlog je nemogućnost isključivanja istog, ma kako igraču smanjili CF. Osim toga u svim velikim utakmicama čuvari tih igrača, većinom je riječ o veznjacima, su jako dobri i jako su blizu u svim prilikama, tako da svi ti udarci su najčešće iz dosta teških i nezgodnih pozicija. Ipak u onim manjim utakmicama, oni nađu slobode, tako da Meireles za primjer je dosta ubojit protiv ovih malih protivnika, kad ne obraćaju toliko pažnje čuvanju. Valja pripaziti na ovaj atribut, jer bez obzira kakav ima long shot, taj igrač će pucati iz svake potencijalne prilike i nikako nije dobro riskirati puštajući ga neometana.

Shoots with power nema taktičkih učinaka. Označava način ponašanja igrača kad se nađe u prilici za udarac.

Stays back at all times imaju ponekad braniči ili defanzivni veznjaci. Daje naznaku da od tog igrača neće dolaziti previše napadačkih kretanja. Ipak dm-a je uvijek dobro zatvoriti. On je ta veza između protivničke obrane i vezne linije i onemogućavanje lagane distribucije lopte je uvijek poželjno, jer se u tim situacijama protivnik mora okretati alternativnim rješenjima koja su uvijek kompliciranija.

Stops playili Dwells on ball, riječ je o vrlo sličnim stvarima. U pravilu i jedna i druga nisu baš poželjne jer uvijek ja lakše po potrebi igraču dati nalog da uspori igru, nego imati jednog koji će u svakoj prilici usporavati igru.

Tries first time shoots u kombinaciji sa dobrim finishingom, čak i solidnim udarcem iz daljine i možda placed shoots-om daje prednost napadaču u pretvaranju izglednih prilika u golove.

Tries killer balls often je obilježje svakog playmakera, gotovo svakog kreativnijeg veznog igrača. Poželjno je mladog playmakera naučiti ovaj, uz dictate tempo čime će sigurno unaprijediti svoju igru. Protivničke igrače koji imaju ovo istaknuto uvijek treba zaustaviti, bez obzira na ostale ocjene, jer on će pokušavati, a i ćorava kokoš pogodi, ponekad :D

Tries long range free kicks nevažan za taktiku. Ako taj igrač ima dobar free kick atribut, poželjno mu je staviti da i izvodi ove prekide.

Tries long range passes nema puno igrača. Padaju mi na pamet Pirlo, Alonso. Ali velika je prednost ovoga, naravno ako već on ima sposobnost uputiti precizno loptu preko cijelog terena. Olakšava prijenos lopte, polukontre i kontre. Svakako poželjna odlika kod playmakera.

Tries tricks nema nekakvih izraženih učinaka na taktiku. Igrač teži atraktivnosti u svakoj mogućoj prigodi.

Tries to play out of trouble je dobro imati kod braniča. Uvijek je poželjno imati igrača koji može iznijeti loptu ili kratkim dodavanjima prenijeti posjed naprijed, ali van opasnosti. Rezultat je ono bitno i to treba biti na umu svakom igraču. Ponekad je puno korisnije izbiti loptu u aut od pokušaja stvaranja kontre i nepotrebnog kompliciranja.

Uses outside of foot imaju najčešće oni vrhunski igrači. Quaresma je možda najistaknutiji po korištenju istog u posljednje vrijeme, prije nego je nestao s europske scene. Svakako daje igraču novu dimenziju i otežava njegovo čuvanje protivniku.

Winds up opponents ovog igrača neće učiniti omiljenim i zapamćenim po fair playu kod protivničkih igrača, ali i ovo u nekim situacijama može pomoći, jer neki igrači su uvijek podložni na provokacije i pogotovo u nižim ligama ovo zna imati učinka.

U nastavku mislim da bi bilo previše ići u neku analizu potencijalnih situacija, kako sam već spomenuo ima tu previše potencijalnih situacija. Ipak pokušat ću ići u analize momčadi. Kako iskoristiti, te kako se boriti protiv iste uzimajući u obzir karakteristike i navike igrača.

Link

Offline samoborac

• In map we trust!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 18.11.2011, 00:57:50 »
tek sad vidim ovo.... respekt
pročitao uvod, ali sam preumoran za ostalo, nastavit ću sutra  :)

ugl. dobar primjer s meirelesom
meni je to isto radio netko u karijeri s interom na FM11 (ne sječam se tko)....prvo mi je pasalo, imao je visok long shoot, mislio sam si zabit će kad će bit bitno.....a ustvari je trošio po 10 lopti na tekmi, a sve je išlo okolo....kad sam mu smanjio, da ne puca ako nije potrebno, bilo je 5 šuteva, ali opet previše kad vidim da zabije iz svakog 35. udarca....
ono što želim reći, vjerojatno dobar ppm, ako igrač ima long shoot barem 19, uz to i decision i slično...ali kod ostalih treba pripaziti na to