Što to Barcelonu čini Barcelonom?Prije samog rekreiranja taktike ili bolje je napisati pokušaja rekreiranja iste htio bih početi od onih karakteristika Barcelone na koje vrijedi obratiti pažnju i koje treba ostvariti prilikom rekreiranja te taktike. Ono što je već na početku najbitnije za izdovjiti i što je realnost i što na kraju i Luis Enrique dobro zna je da Roma jednostavno nije Barcelona. Malo bizarno zvuči, ali ako idemo gledati s ove strane. Svaki trener prilikom dolaska u novi klub ima dvije mogućnosti: prilagoditi sustav igračima ili prilagoditi igrače sustavu. Guardiolin uspjeh u Barceloni je iz razloga što s jedne strane ima jako dobar sustav igre i s druge to što je on već na samom početku imao i savršene igrače za taj sustav igre. Njegov značaj se previše podcjenjuje u svemu tom. Gledao sam prije par dana utakmicu Rijakaaedove Barcelone, arapi uvijek postanu sentimentalni u ovo vrijeme ili je to možda zbog nepostojanja drugih utakmica, ali svejedno veliki broj sada već starijih utakmica prikazuju ovih dana. Tu je bila utakmica s Sociedadom, Barcelona je pobjedila tada s 4-5 golova razlika. Nisam odgledao do kraja. Ronaldinho je odlično odigrao, zabio par komada, Eto'o je isto bio dobar, ali ono što me je iznenadilo je koliko je današnji Barcelonin sustav organiziraniji i koliko je danas Barcelona bolja momčad. Sociedad je otišao sa pet možda i šest golova u mreži, ali Sociedad je u toj utakmici mogao igrati, oni su stvorili nekoliko prilika, nije im jedini cilj bio sačuvati gol i jedini plan na utakmici obrana i pokušaj kontre. Jer tako to danas izgleda, čak i ovima kvalitetnijim ekipama koje se bore za europu pitanje postaje kako igrati protiv Barcelone. Nije to čak toliko kako se braniti, već je standard tu; puno igrača u veznoj liniji, gusta sredina... ali što učiniti kad napokon dobiju loptu i to je ono zbog čega je Guardiola veliki trener. Savršeno posložena i organizirana igra, naizgled tako jednostavno, a opet tako teško ostvariti. Odlutao sam već pomalo od teme, idem natrag na topic, dakle sve one karakteristike Barcelonine igre koju Luis, a samim time i ja moram ostvariti.
1) Posjed lopteBarcelona od dolaska Guardiole nije imala u jednoj utakmici ispod 50% posjeda lopte, a u više utakmica broji preko 60% no što je manje od toga. Enrique je svjestan koliko je tu zapravo važna kvaliteta igrača. Kupovina Gage i Pjanića je s tim ciljem, a u Pizarru ima svog Xavija. Nije toliko dobar, ali je sasvim zadovoljavajuć za početak. Što se ovog segmenta tiče Roma drži prosjek od 58% po utakmici. Obzirom na još uvijek novi sustav španjolca u tom djelu je Luis dosta uspješan. Što se FM djela tiče ovdje želim kao neki prosjek 60% ostvariti. Što se ostal stitistike vezane za posjed tiče 88% točnih dodavanja bi bilo idealno, ponovno zadovoljan bi bio i sa 84%. To nek bude neki početni cilj.
2) Udarci Stalni problem u ovim taktikama bez igrački dovoljno kvalitetne momčadi je nedostatak prilika. Roma je još uvijek dosta slaba u ovom djelu sa 4.5 udarca u okvir gola po utakmici. Nešto što svakako i mene zabrinjava, ostaje vidjeti kako će ići.
3) Pass & MoveOvdje je u stvarnosti često riječ o karakteristikama igrača. Zbog toga i je Barcelona toliko probirljiva kod biranja pojačanja, jer nemaju svi tu naviku i ne njeguju taj stil igre. Enrique se muči i s ovim. Totti se tu najčešće spušta po loptu, na jednom krilu je Osvaldo koji dosta dobro koristi prostor i ulazi u sredinu dok Lamela s desnog krila ne ide toliko direktno na gol. Tu su i ubacivanja bokova, a u sredini su tu Pjanić te ostali veznjaci koji su se tu izmjenjali pošto je primarni playmaker Pizarro već neko vrijeme ozljeđen. Kako bi to u FM-u trebalo izgledati? Slika govori više od riječi, naravno ovdje su samo ona glavna kretanja, puno neočekivanih ubacivanja tu očekujem i trebam postići.
4) PresingNajvažnije obilježje današnje Barcelone. Bez obzira na sve ostalo, brzo oduzimanje lopte i sustavni presing na loptu kroz cijelu utakmicu je nevjerojatan. Vjerujem nešto čemu se protivnički treneri najteže prilagođavaju. Enrique je to polovično primjenio, u jednu ruku to je i logično zbog igrača koji nikad nisu igrali na taj način i teško je to preko noći postići.
5) Braniči smireni na loptiVjerojatno razlog zbog kojeg danas Mascherano često počinje na stoperu. Teško je pronaći kvalitetne stopere koji su uz to i smireni na lopti. Roma barem u teroriji to ima. Tu je obrambena četvorka Juan, Kjaer, Heinze, Burdisso. Od njih jedino je Burdisso paničar s loptom u nogama, a Kjaer je zato dobar i kao ball playing defender zbog jako dobre kontrole lopte i raspona dodavanja.
6) Ofanzivni bekoviJose Angel je impresionirao svojim igrama ove sezone, dok je desno Enrique isprabao Cicinha, Casettia, Rosia, ali i veznjake Perrottu i Taddeia. Niti jedan nije u potpunosti zadovoljio, ali Roma ima tu potporu preko bokova što je najvažnije. FM nije pretjrano nagradio dobre igre Angela iako ima pristojne ocjene. Na desnom beku i za mene ostaje dilema. Ipak Cassetti se na prvu čini najkompletnijim.
7) Bosquetsova rolaDrugo specifično obilježje Barcelonine igre je vezni igrač koji se povlači u obrani i tako pruža mogućnost bočnim igračima da ne moraju toliko mariti za obranu. Roma tu ima De Rossia, jedinu poziciju na terenu gdje su čak bolji kvalitetom od Barcelone. Enrique je to odlično uklopio. FM dosad nije davao neku mogućnost ovog. Koliko ću uspjeti ostaje vidjeti.
8) Lažna devetkaNa svijetu ne postoji igrač koji ovu rolu može odraditi bolje od samog Lea Messia. Roma nema ni sličnog igrača tu, tako da se najviše tu izmjenjuju Totti koji je početkom stoljeća* bio preteča lažne devetke u modernom nogometu. Danas on više nije toliko mlad, pa Enrique često iako u malo modificiranoj ulozi koristi Pjanića. Meni tu ostaje Totti. Imam i visokog Borriela koji je dobar za neki plan B, a od ostalih Bojan ili možda istrenirati tu poziciju Lameli ili Pjaniću. Ostaje vidjeti što će najbolje djelovati.
*da još više dočaram njegove godine9) Krilni napadačiUlaskom Tottia u sredinu naprijed ostaje dovoljno prostora za utrčavanje napadača, doveden je Bojan jer poznaje tu igru u Barceloni i kako bi pomogao suigračima brže se prilagoditi. Zasad se tu najbolje snašao Osvaldo, tu je i Lamela te mladi Borini.
10) Mladi igračiKljučni dio Barcelonina uspjeha što Roma želi prenijeti je kvaliteta domaćih igrača. To naravno zahtjeva i duge godine rada i ne može se od Enriquea očekivati uspjeh u kratkom roku. Roma zasad redovito koristi De Rossia, Tottia, Viviania i Greca. Za početak sasvim dovoljno.
ZaključakRim nije izgrađen u jednom danu je uobičajena uzrečica za svaki dugotrajan posao. Luis možda nije otvorio sezonu instantnim uspjehom kojem su se navijači potajno sigurno nadali, ali sigurno je da stvara dobre temelje za budućnost.
Što se FM djela tiče, tu je 10 točaka po kojima ću mjeriti svoju uspješnost. Čak mogu dodati rezultate kao onaj jedanaesti. Ako ste i sami radili na Barca taktici ovo je prilika za provjeru koliko ste kategorija uspješno odradili. U nastavku ću se uvijek vraćati i izdvajati ove karakteristike, nadam se da ćete mi kritikom ili bilo čim drugim pomoći i usmjeriti me kod onih problematičnih područja.