Dakle, koji je vaš proces kod igranja FM-a, od slaganja kave prije početka nove sezone, do udaranja nogom u kompjuter i odlaska u servis.
Ja sam nakon par mjeseci ponovo instalirao FM. Odlučio sam da ću igrati njemačku ligu, mislio sam sa Dortmundom. Dragi su mi još iz vremena kad su igrali Ligu prvaka. Andreas Möller, mladi Lars Ricken, deda Sammer, legenda švicarskog nogometa Chapuisat...No, kad sam ugledao popis klubova odlučio sam uzeti nekog slabijeg. Izbor je pao na Kaiserslautern.
Prvo što radim je da temeljito pregledam momčad. Imao sam ideju kako posložiti taktiku - htio bih igrati jednostavno, direktno, brzo, bez puno prtljanja. Mislim da će ova ekipa biti odlična za to. Pregledavši profile igrača, odabrao sam formaciju 442. Neke igrače sam maknuo sa transfer liste i stavio ih direktno u prvu postavu, neke stavio na transfer listu. Zatim sam pregledao u23 momčad, te nakon što sam zaključio da nijedan ne odgovara standardima prvoligaškog nogometa, sve ih stavio na transfer listu uz status "not needed". Nadam se nešto sitno zaraditi na njima. One koje ne uspijem prodati ubrzo, vjerojatno ću zatražiti mutual termination ili pustiti na free. Nakon toga pogledao sam u21 momčad, sve neperspektivne odmah otpustio na free. Naime, rješavam se viška igrača iz 3 razloga:
1. remete squad harmony što ih je više i što su nesretniji,
2. treninzi su kvalitetniji kad je manje igrača obuhvaćeno treningom,
3. ako pristanu na mutual termination nešto ću uštedjeti.
Nakon toga postavljam pre-season trening. Trening je to jakog intenziteta strentgh i aerobic, dosta jakog tactic, a sve ostalo na minimumu. Također, postavljam i pre-season za golmane, nešto slabijeg sveukupnog intenziteta od igrača. Pregledavam trenere, odbacujem nepotrebne, tražim nove. Idealno je da za svaki dio treninga imam jednog trenera, no to je u manjim klubovima nemoguće. Nemojte zaboraviti pogledati koliko imate youth trenera, te ako slučajno ne možete zaposliti novog first team trenera, a baš vam treba, otpustite nekog youth coacha ako je viška. Kad mi završi pre-season, onda ću postaviti vlastite treninge za sve pozicije.
Nakon treninga na redu su prijateljske - moram ih odigrati što više, to će biti oko 7-8 utakmica. Ostavljam one prijateljske kojih mi termin odgovara, odgađam one koje mi ne odgovaraju te ugovaram nove. S obzirom da igram sa KSC-om, dovodim 2 jake momčadi na svoj teren da bi nešto i zaradio od prijateljskih.
Zatim, potraga za igračima koji su:
1. prava pojačanja,
2. za popuniti pozicije gdje imam manjka igrača.
U Kaiserslauternu imam dovoljan broj igrača, nedostajao mi je jedan defenzivni vezni, imao sam samo jednog "razbijača". S obzirom da mi je budžer za tranfere oko 600k,
upuštam se u potragu za igračima bez ugovora. Kao kriterij poretka stavljam broj internacionalnih nastupa, a granicu godina stavljam na 30. Tako sam našao jednog vrlo zanimljivog alžirskog reprezentativca, defenzivnog veznjaka, koji bi komotno mogao u prvu postavu, a nije me koštao ništa. On spada u onu kategoriju "za popuniti pozicije". U prvu kategoriju pak spada Ewerthon koji bi se trebao odlično nadopuniti sa skakačem Lakićem. Tijekom prijateljskih utakmica teško mi se ozlijedio prvi izbor za lijevog bočnog, pa sam tako pod drugu kategoriju doveo i Pierrea Womea, koji će se boriti sa još jednim igračem za tu poziciju. Onih 600k iz transfer budžeta čuvat ću za crne dane. Nisam dugo igrao pa ni ne znam da li mogu dovesti pravo pojačanje ili velikog talenta za tu lovu, a na rate ne volim kupovati jer to neizbježno vodi zaduživanju.
Vezano uz gornje, pregledam svoje skaute, otpuštam i zapošljavam te ih odmah šaljem na dužnosti. Isto tako i fizioterapeute, otpuštam nedovoljno dobre, zapošljavam nove. Ne zaboravite da svi članovi osoblja prihvaćaju mutual termination.
I to bi otprilike bilo to - krećem u prijateljske utakmice vidjeti da li je taktika dobro osmišljena, što treba popraviti.