Autor Tema: I'll do it - my way! [način na koji igrate FM]  (Posjeta: 6467 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Volunteer

• Sakupljač lopti
  • *
I'll do it - my way! [način na koji igrate FM]
« u: 05.07.2011, 08:09:48 »
Dakle, koji je vaš proces kod igranja FM-a, od slaganja kave prije početka nove sezone, do udaranja nogom u kompjuter i odlaska u servis.

Ja sam nakon par mjeseci ponovo instalirao FM. Odlučio sam da ću igrati njemačku ligu, mislio sam sa Dortmundom. Dragi su mi još iz vremena kad su igrali Ligu prvaka. Andreas Möller, mladi Lars Ricken, deda Sammer, legenda švicarskog nogometa Chapuisat...No, kad sam ugledao popis klubova odlučio sam uzeti nekog slabijeg. Izbor je pao na Kaiserslautern.

Prvo što radim je da temeljito pregledam momčad. Imao sam ideju kako posložiti taktiku - htio bih igrati jednostavno, direktno, brzo, bez puno prtljanja. Mislim da će ova ekipa biti odlična za to. Pregledavši profile igrača, odabrao sam formaciju 442. Neke igrače sam maknuo sa transfer liste i stavio ih direktno u prvu postavu, neke stavio na transfer listu. Zatim sam pregledao u23 momčad, te nakon što sam zaključio da nijedan ne odgovara standardima prvoligaškog nogometa, sve ih stavio na transfer listu uz status "not needed". Nadam se nešto sitno zaraditi na njima. One koje ne uspijem prodati ubrzo, vjerojatno ću zatražiti mutual termination ili pustiti na free. Nakon toga pogledao sam u21 momčad, sve neperspektivne odmah otpustio na free. Naime, rješavam se viška igrača iz 3 razloga:
1. remete squad harmony što ih je više i što su nesretniji,
2. treninzi su kvalitetniji kad je manje igrača obuhvaćeno treningom,
3. ako pristanu na mutual termination nešto ću uštedjeti.

Nakon toga postavljam pre-season trening. Trening je to jakog intenziteta strentgh i aerobic, dosta jakog tactic, a sve ostalo na minimumu. Također, postavljam i pre-season za golmane, nešto slabijeg sveukupnog intenziteta od igrača. Pregledavam trenere, odbacujem nepotrebne, tražim nove. Idealno je da za svaki dio treninga imam jednog trenera, no to je u manjim klubovima nemoguće. Nemojte zaboraviti pogledati koliko imate youth trenera, te ako slučajno ne možete zaposliti novog first team trenera, a baš vam treba, otpustite nekog youth coacha ako je viška. Kad mi završi pre-season, onda ću postaviti vlastite treninge za sve pozicije.

Nakon treninga na redu su prijateljske - moram ih odigrati što više, to će biti oko 7-8 utakmica. Ostavljam one prijateljske kojih mi termin odgovara, odgađam one koje mi ne odgovaraju te ugovaram nove. S obzirom da igram sa KSC-om, dovodim 2 jake momčadi na svoj teren da bi nešto i zaradio od prijateljskih.

Zatim, potraga za igračima koji su:
1. prava pojačanja,
2. za popuniti pozicije gdje imam manjka igrača.

U Kaiserslauternu imam dovoljan broj igrača, nedostajao mi je jedan defenzivni vezni, imao sam samo jednog "razbijača". S obzirom da mi je budžer za tranfere oko 600k,
upuštam se u potragu za igračima bez ugovora. Kao kriterij poretka stavljam broj internacionalnih nastupa, a granicu godina stavljam na 30. Tako sam našao jednog vrlo zanimljivog alžirskog reprezentativca, defenzivnog veznjaka, koji bi komotno mogao u prvu postavu, a nije me koštao ništa. On spada u onu kategoriju "za popuniti pozicije". U prvu kategoriju pak spada Ewerthon koji bi se trebao odlično nadopuniti sa skakačem Lakićem. Tijekom prijateljskih utakmica teško mi se ozlijedio prvi izbor za lijevog bočnog, pa sam tako pod drugu kategoriju doveo i Pierrea Womea, koji će se boriti sa još jednim igračem za tu poziciju. Onih 600k iz transfer budžeta čuvat ću za crne dane. Nisam dugo igrao pa ni ne znam da li mogu dovesti pravo pojačanje ili velikog talenta za tu lovu, a na rate ne volim kupovati jer to neizbježno vodi zaduživanju.

Vezano uz gornje, pregledam svoje skaute, otpuštam i zapošljavam te ih odmah šaljem na dužnosti. Isto tako i fizioterapeute, otpuštam nedovoljno dobre, zapošljavam nove. Ne zaboravite da svi članovi osoblja prihvaćaju mutual termination.

I to bi otprilike bilo to - krećem u prijateljske utakmice vidjeti da li je taktika dobro osmišljena, što treba popraviti.
« Zadnja izmjena: 05.07.2011, 08:12:18 od Volunteer »

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Trener
  • *
Odg: I'll do it - my way! [način na koji igrate FM]
« Odgovori #1 u: 05.07.2011, 09:30:26 »
Super si to sve napisao,i svaka čast za to..mogu ti reč da nemamo previše različit pristup igranju :)

Offline Dino151

• Heroj Ulice
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 05.07.2011, 13:56:32 »
Dosta dobar tekst,takodjer i ja slicno igram,volim klub sa malo igraca,samo ja malo manje paznje obratim treningu,i jos u par stvari se razlikujemo,ali svaka cast za tekst.

Offline Hego™

• NK OSTRNA 4EVER
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 05.07.2011, 14:19:33 »
Svida mi se tvoj stil igre. Moj je moze se rec - slican.  :)

Pokrenem igru, odaberem momcad, uvijek izaberem najmanja ocekivanja zato sta mislim da ce uprava biti sretnija ako npr budem u top half, a odabrao sam attempt to save from relgation nego da sam odabrao top half jer sam ovako nadmasio ocekivanja. Pregledam ekipu, pogledam po cemu sam dobar, a  po cemu los. Pogledam staff i dovedem potrebne ljude. Vidim za koju formaciju imam ekipu pa slozim taktiku. Zatim stavljam na TL igrace koji mi ne trebaju i dovodim igrace za koje mislim da ce mi biti potrebni. Prijateljske i presice mi vodi asistent. I jos jedna stvar volim imati ne ni previse nit premalo igraca. Recimo 20 mi je taman. Ne volim puno trosit, vecinom dovodim igrace besplatno ili eventualno sa TL. Takoder se trudim da imam mnogo domacih igraca, savrseno bi bilo imati samo 2-3 stranca, ali to mi je moguce tek u kasnijim sezonama. I to je uglavnom to.  ;-)
Tom Selleck je Thomas Magnum.

Offline ivanmatov

• Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 05.07.2011, 14:30:38 »
Jako lijepo je opisano i sigurno može samo koristiti  ;)

Nekad igram na način kao i ti, nekad ne. Ovisno o klubu. Pošto najčešće uzimam slabe klubove, nisam u mogućnosti promijenit trenere i skaute, pa se snalazim sezonu/dvije s postojećim kadrom. Također, rijetko stavljam puno igrača na TL jer želim pružit priliku svima, prva sezona mi i tako služi za upoznavanje s ekipom, uigravanje i pokušaj zarade, a u drugoj povećavam ambicije te dovodim samo prava pojačanja, ne popunjavam kadar.
Treninge sam napokon počeo sam radit, pa sad pazim na svaki detalj, te često napravim posebno za igrača.
« Zadnja izmjena: 05.07.2011, 14:40:18 od ivanmatov »

Offline Dial Square

• Necu naslov, smrdi
  • Trener
  • *
« Odgovori #5 u: 05.07.2011, 22:39:59 »
Ja jednostavno neznam igrat s jakim klubovima tipa barcelona ili taj neki. Kad vidim Igrače sa svim ocjenama 15+ sa par 20-ki zgadi mi se igra. Meni je najveći problem započet igru. Ako uspijem proć 1. polusezonu to je super i znači da ću igrat s tim klubom par sezona, ali npr. ovaj tjedan sam promjenio 3 kluba.  :pras:

Offline Patriot

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #6 u: 06.07.2011, 02:15:41 »
svaka čast za ovo,imamo skoro isti stil igre
jedino što ja kao i hego izaberem najmanja očekivanja i također forsiram mlade domaće igrače a ako imam malo veći TB onda kupim par talenata za koje vjerujem da bi kroz par sezona mogli nositi ekipu jer volim ih razvijati u igračine i onda prodavati za masne pare,nešto poput ajaxa  ;)

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #7 u: 06.07.2011, 02:17:14 »
Nadam se da ti nisi veteran. Nemam sta drugo da ocekujem.

Offline Volunteer

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #8 u: 06.07.2011, 07:26:35 »
Nadam se da ti nisi veteran. Nemam sta drugo da ocekujem.
Ako je ovo upućeno meni, ne razumijem.  :)

svaka čast za ovo,imamo skoro isti stil igre
jedino što ja kao i hego izaberem najmanja očekivanja i također forsiram mlade domaće igrače a ako imam malo veći TB onda kupim par talenata za koje vjerujem da bi kroz par sezona mogli nositi ekipu jer volim ih razvijati u igračine i onda prodavati za masne pare,nešto poput ajaxa  ;)

I ja odaberem najmanje očekivanje ili ono malo iznad njega.

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #9 u: 06.07.2011, 08:15:36 »
sviđa mi se ovo :)

ja sam od onih koji nemaju mjere sa dovođenjem igrača  :shame:
kad mi skaut preporuči igrača koji ima 3+ zvjezdica a ne košta me puno para jednostavno ga moram potpisat. i moram naglasit da mi je 80% posto transfera pod kategorijom bargain, velike pare trošim kad stvarno treba nadogradit ekipu. obožavam transfer rokove, jednostavno sam počimao neke karijere, završio transfer rok i nakon par kola odustao :D

što se tiče prvih dana u klubu, svakako da treba pregledati osoblje. rješavam se samo onih koji su totalna katastrofa, prosječne ostavljam, jer je istina da je za osrednji klub teško odmah naći kvalitetno pojačanje, pitanje je da li ima i mjesta u timu. uglavnom broj izlaznih transfera je zanemariv, tek ukoliko imam nekog igrača koji troši nerealnu plaću. pokušavam igrat tu prvu sezonu s tim šta imam. kad ustabilim klub nakon nekoliko sezona kupujem samo domaće igrače (u trenutnoj karijeri samo iz regije Skandinavija), dosta se više novaca potroši ali volim vidjet domaću ekipu i kad pobijedim u ligi bez ijednog stranca u postavi. volim dovodit iskusne igrače pred kraj karijere, pokazali su se izvrsnim tutorima mladim igračima kojima sam već rekao - prekrcavam klub.

prijateljske kako mi se kad da. skužio sam da je bolje kad ih ja vodim ali pošto mi u tom razdoblju traje prijelazni rok nestrpljiv sam pa dajem asistentu da vodi. kad on sve vodi stavlja mi igrače koji mi neće igrat pa malo sporije ulazim u natjecateljsku formu. presice i razgovore vodim ja, motivaciju igrača obavljam uz savjet asistenta ali moja je zadnja, protivničke postavke skroz na kontrolu asistenta.

i zaboravio sam, dobar dio novaca radije prepustim u ulaganje u infrastrukturu. u pet godina trenutne karijere imao sam 5 nadogradnja training/youth facilities, otišli su tu prilični novci koje sam mogao trošit na transfere. nek se priča poslije da sam ja pomogo klubu a ne klub meni :)

Offline Dino151

• Heroj Ulice
  • Trener
  • *
« Odgovori #10 u: 06.07.2011, 08:22:04 »
Da se i ja nadovežem,ja naprimjer ne mogu igrati godinu,dvje sa istom ekipom,to u meni ubije svaku motivaju,te ja nešto moram mjenjati.
Mladi igrači su moja specijalnost,kod mene je star igrač već sa 23 godine,jer sam navikao igrati sa slabijim ekipama,gdje igrači dođu od 16-19,pa prođu juniorski staž,pa određenja kaljenja,pa 2,3 godine u ekipi,i onda prodaja.
Svakako da je popularna kupnja dobrom igrača početkog ljetnog prijelaznog roka,jer i ako ti je igrač beskoristan,možes ga poslije uvalit za dobre pare.
 respekt

Offline mysthios63

• Ex Zvone Boban™
  • Admin
  • *
« Odgovori #11 u: 06.07.2011, 11:12:52 »
jako mi se sviđa kako si to napisao, ono što ovdje nije spomenuto a ja puno koristim su skauti, svaki igrač prije transfera mora zaigrati ispred skauta te onda odlučujem o transferu  ;)

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
« Odgovori #12 u: 06.07.2011, 16:17:33 »
Ma bilo je upuceno tebi, u namjeri da igras posteno. Sada vjerujem da jesi. Jer "veteranima" ove igre valjda shvacas koga se naziva.

Offline Volunteer

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #13 u: 06.07.2011, 19:28:56 »
Eh, igram CM/FM 13 godina, mislim da neću sad početi s varanjem. :D Uostalom, nije mi jedna karijera na ovom forumu propala jer mi nije išlo...

Offline TIR

• Indeficienter
  • Legenda
  • *
« Odgovori #14 u: 06.07.2011, 19:34:53 »
Ja radim suprotno kod transfera - kupujem minimalno, ponekada krenem u sezonu bez transfera. I također ne koristim player search, već skauting, rumours, ručni skauting i agente. Taktiku radim prema igračima, ne obrnuto; nađem najbolju taktiku pa ako ima loših igrača u ekipi, dovodim eventualno pojačanja.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
« Odgovori #15 u: 30.07.2011, 18:02:25 »
Jel ima tko od vas da igra detaljno, da pažnju obraća sitnicama... individualni trenzi, sve sitnice oko slaganja taktike pred utakmicu, protivnika pa neke njegove detalje, sve one konferencije za novinare, onda utakmice na extended... shvaćate na što mislim.

Onako meni treba možda dan igre za polusezonu, ali obraćam pažnju na sve one sitne detalje, slaganje taktike, praćenje protivnika. Kasnije stavim SS.

Anyone? :D
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Poma

• Maskota
  • *
« Odgovori #16 u: 20.09.2011, 21:46:37 »
moj nacin je ne dovodenje niti jednog igraca starijeg od 23 godine
samo mlade dovodim
i stalno addan nove managere
i ojacavan druge klubove i u njih dovodin sve najbolje igrace

Offline El Nino

• Foi et l'Amour
  • Trener
  • *
« Odgovori #17 u: 20.09.2011, 21:48:33 »
koja car ako stalno addas nepoznate managere...to je jedna vrsta varanja...

Offline freddy adu

• Popular Manager
  • Legenda
  • *
« Odgovori #18 u: 21.09.2011, 09:50:20 »
 lolcina :&

Offline Pezer

• Win,Lose or Tie, GUNNER till I die!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #19 u: 21.09.2011, 21:38:49 »
lol addas nove managere i dodajes najbolje igrace fejspalm kao prvo sumnjam ja da si ti njima dao igraca kojeg bi ti htio imati,a i to je glupost tako igrati,ako zelis veci izazaov(citaj=ako si predobar za neke bolje ekipe) uzmi si 5. englesku pa pokori europu ;)
« Zadnja izmjena: 21.09.2011, 21:39:52 od Pezer »

Offline mutor1950

• Oružar
  • *
« Odgovori #20 u: 30.09.2011, 18:16:51 »
moj nacin je ne dovodenje niti jednog igraca starijeg od 23 godine
samo mlade dovodim
i stalno addan nove managere
i ojacavan druge klubove i u njih dovodin sve najbolje igrace
ma ti si bog  :& :& :&
čuj ga stalno adda nove managere  lolcina lolcina lolcina lolcina