Autor Tema: Tutoring preko posudbe  (Posjeta: 5173 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Data

• Legenda
  • *
Tutoring preko posudbe
« u: 24.06.2011, 16:56:56 »
Tutoring preko posudbe

Većina tutoring u FM-u shvaća doslovno prema onoj opciji koju FM nudi - rad sa starijim igračem iz vaše ekipe pomoću kojeg bi mladi igrač trebao napredovati, pokupiti neki PPM i sl. Međutim, meni se često događalo da su igrači koje želim spojiti međusobno nespojivi, tj. ne odgovaraju si karakterom. Stoga sam prestao raditi na taj način, osim kada bi mi netko iz osoblja kluba to predložio, a pomoćni trener se složio. U tom slučaju kombinacija sigurno funkcionira.

Prije nego krenem na detaljno objašnjenje drugog sistema, naglašavam sljedeće:
Za razvitak mladog igrača najbitnije ocjene su determination i work rate. Što su te dvije ocjene veće, povećava se mogućnost da mladi igrač napreduje. Što je i logično; što je igrač odlučniji i spremniji raditi na sebi, više će napredovati. U slučaju tutoringa s drugim igračem, poželjno je da učitelj na tom polju bude jači. Ako on neće biti odlučniji od klinca, kako će ga onda učiti? Kod ovog sistema to je nevažno, jer pravog učitelja nema. Učitelj postaje sam učenik. Što je on odlučniji, što on više želi raditi, više će napredovati. Ambiciozna osobnost može dodatno pomoći, ali nije presudna. Ona nema tolike veze s ambicijom oko napretka, više odlučuje o tome koliko će klubova igrač promijeniti tijekom karijere.

Da bih vam pokazao kako ispravno poslati igrača na posudbu bez da vas na kraju sezone dočekaju neugodne vijesti, odabrao sam jedan primjer:

Pape Souaré (DL), 20
LOSC Lille Métropole

Mladi Senegalac idealni je izbor za ovo. Izuzetno odlučan i prilično spreman raditi na sebi. Uz to, klub može bez njega ovu jednu sezonu jer, osim brzine, nema baš nekih prednosti i može napredovati ako bi konstantno igrao u prvom timu. Da sam zaista preuzeo Lille i krenuo igrati na duge staze, sigurno bih ga poslao na posudbu prve sezone. Jednostavno mislim da mu ja, u svom sistemu igre, ne bih dao dovoljno prilika.

Prije nego što ga pošaljemo na posudbu, otići ćemo u team settings. Na slici iznad, sve što je u crvenom okviru važno je za ono što slijedi. Prva opcija su novci koje tražimo odmah od kluba koji će nam školovati igrača kroz sezonu. Dakle, bezobrazni smo. Ne samo da ćemo koristiti njih da nam se igrač razvije, nego još tražimo da oni nama za to plate. Druga opcija je plaća našeg igrača. Ako će već igrati za nekog drugog, nećemo ga valjda mi plaćati... Neka to isto preuzme klub koji će ga školovati. Treća kućica nam je tu da bi igrač postao dostupan za posudbu, bez toga dolazi manje ponuda. Četvrta i peta su tu zato da bismo povećali broj utakmica koje igrač igra u sezoni, a zadnju ne možemo označiti kada tražimo od drugih da nam plate za njegove usluge.

Kada smo to sredili, vrijeme je da ponudimo igrača drugim klubovima. Dovoljno je samo da odaberete opciju 'Loan', sve ostalo ste već podesili u 'Team Settings'. Ostaje još samo kliknuti na 'Make Proposal' i to je to.

Nakon par dana stižu ponude zainteresiranih klubova. Ja sam ih ovaj put dobio osam, ali postoji mogućnost da ih dobijete i preko 20, ovisno o kvaliteti i reputaciji igrača. Zato bi bilo dobro da ne nudite puno igrača istovremeno kako vam se ne bi desilo da dobijete preko 100 ponuda u jednom danu. Vjerujte mi, iskusio sam to.

Detaljne ponude ne morate gledati. Važno je samo ono što piše u crvenom kvadratu. Prva rečenica je koliko ćemo zaraditi na školovanju našeg mladića. Realno, ovo je nebitna stavka i rijetko kad se može dobiti 25% njegove vrijednosti, ali lijepo je bar nešto zaraditi. Ta rečenica bitna je još zbog nečeg, ali to ćemo riješiti na sljedećim slikama.
Druga rečenica je ono najbitnije. Ako ne piše '... would become a valuable member of the first-team', ponudu automatski odbijate. Nema svrhe da bilo što pokušavate, AI se neće predomisliti. A mi ne želimo da naš igrač bude backup, nego da zauzme mjesto u prvom timu. Ako nam to obećaju, ponudu prihvaćamo. Recreativo je to obećao.

Što kada to nije tako? Dvije su opcije. Na slici gore vidite ponudu Espanyola. Ona uopće ne odgovara našim zahtjevima. Za početak, njihova ponuda ostavlja im mogućnost da otkupe ugovor na kraju sezone za 1.3 milijuna eura. To ne želimo. Uz to, nude igraču samo status zamjene, a to također ne želimo. Zaključak: ponuda odbijena.

Ako klub nudi status prvotimca, ali želi mogućnost otkupa ugovora na kraju sezone, uđite u detaljan opis ponude i namjestite 'Future Fee' na 'Not Set' (klik). Nakon par dana dobit ćete novu ponudu tog kluba za vašeg mladića i otkup ugovora na kraju sezone više neće biti u planu. To sam napravio s Almeríom, ali ponuda nije zadovoljavala status prvotimca pa je na kraju odbijena.

Nakon par dana igrač će odlučiti gdje želi otići. Kada to napravi, na vama je samo da potvrdite transfer, dobijete pokoju pohvalu od ostatka momčadi ili, u ovom slučaju, izuzetno ushićenu izjavu vašeg mladog igrača te sačekate kraj sezone da vam se igrač vrati. Napretka će sigurno biti, a igrač neće moći biti nezadovoljan statusom u svom matičnom klubu. Sretno!
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline Žiky

• Keep calm and trust
  • Legenda
  • *
Odg: Tutoring preko posudbe
« Odgovori #1 u: 24.06.2011, 17:20:49 »
Odličan tekst, inače ne koristim puno posudbe u Fm-u na ovaj naćin, ali ovo ću definitivno probati kada uhvatim vremena za Fm. Svaka čast na tekstu, sigurno će pomoći  :cheers:.

Offline baKe

• Cro-Manager
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 24.06.2011, 17:45:16 »
Super napisano, pročitao sam sve, saznao par novih stvari.

respekt
Nema više Genie Scouta, Nema Više Save/Load. Od sad samo po zakonu!

Offline Ivan992

• Oružar
  • *
« Odgovori #3 u: 24.06.2011, 17:55:32 »
Svaka cast na tekstu :) ima velik broj ljudi koji misle da se igrac bolje razvije uz tutora, ali kad isprobaju ovo sto si ti pisao shvatit ce koliko je bolje kad ih se salje na posudbu i da igraju tamo :)

Offline Alko

• 23.10.2011
  • Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 24.06.2011, 18:03:44 »
Nisi mogao ovo napisati bolje. Znaci identicno ja radim, samo sto ne postavljam nista u team Settings-ima nego za svakog igraca posebno stimam ponudu. Jos jedan savjet, za razvoj igraca najbitnija ocjena je ona hidden a to je Professionalism. Sto je ona veca brze ce se igrac razvijat. Vjerujte mi ovo je testirano.

Jos jednom svaka cast na tekstu. Karma UP.
« Zadnja izmjena: 24.06.2011, 19:00:55 od Alko »

23.10.2011
19.09.2012
21.03.2014

Offline Eric Cartman

• Tu sei tutta la mia vita
  • Trener
  • *
« Odgovori #5 u: 24.06.2011, 18:09:38 »
To je to, odličan tekst.
Ja kombiniram to sa tutorom.
Npr. uzmem mladog igrača, od 16, 17 godina sa potencijalom, i držim ga u klubu i dam mu tutora. I onda dok tutor napravi svoje, i dok on ipak malo više sazrije, šaljem ga sa 18, 19 godina na posudbu u neki klub di bude igral. I onda ako uspije, forsiram ga kod sebe u momčadi, a ako ne uspije, prodam ga i zaradim neke pare...
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds!

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 24.06.2011, 23:37:16 »
Odlican tekst. Svaka cast! Vjerujem da ce mnogima biti od pomoci.  :)

Offline Fićo

• Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 25.06.2011, 00:28:07 »
Potpuno se slažem s ovime što si napisao, ali šaljem ih na posudbu tek kad više nemaju pravo igrati za juniore ili ako kvalitetom jako odudaraju od tih juniora. Onda sezonu-dvije na kaljenje, dok ne navrše 21-22 godine. Kad se vrate, vidim mogu li mi poslužiti u ekipi i prema tome ih uvrstim u prvu ekipu ili prodam.

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 26.06.2011, 14:40:59 »

Takve su otprilike reakcije igrača kad se vrate u klub. Ako su igrali, naravno. :)
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline mysthios63

• Ex Zvone Boban™
  • Admin
  • *
« Odgovori #9 u: 28.06.2011, 10:49:01 »
koristan tut, inače šaljem mlade igrače na posudbu ali nisam do sada uzimao u obzir sve te stvari

korisno  ;)

Offline mastersut

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #10 u: 05.07.2011, 15:57:20 »
ovo je super.hvala  :&
Emmanuel Adebayor: Football is a man's game but whenever you play against Barca, whenever you touch them, they are on the floor crying like a baby.

Offline De facto

• Što? Oćeš mi ti to nešto brko? Jel
  • Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 14.07.2011, 20:44:00 »
Odlican tekst  :&
« Zadnja izmjena: 17.02.2012, 01:47:27 od De facto »
Ima i Sloboda pare, a Zrinjski ima politicku moc

Offline Volunteer

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #12 u: 15.07.2011, 07:33:39 »
Super za početnike, a ja bih još nadodao da, ako imate izbor između više podjednako jakih klubova, odaberete onaj sa boljim training facilitiesima.

Offline Alko

• 23.10.2011
  • Legenda
  • *
« Odgovori #13 u: 15.07.2011, 09:36:47 »
Hm, po meni je veoma bitno da igrac ode tako gdje ce se brzo priviknuti (adaptability). Tako da je najbolje recimo slati igraca tamo ciji jezik poznaje. Mnogo brze napreduje. ;)

23.10.2011
19.09.2012
21.03.2014

Offline Volunteer

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #14 u: 15.07.2011, 10:35:19 »
Dobra ideja, o tom nisam razmišljao.  ;)

Offline Alko

• 23.10.2011
  • Legenda
  • *
« Odgovori #15 u: 15.07.2011, 14:12:47 »
Ja sam to testirao. Znaci pratio sam rast CA kad sam slao igrace na posudbu. Cak se znalo desavati da igraci koji su rjedje igrali brze su napredovali samo zbog toga sto su se brze naviknuli na novu sredinu. Recimo imao sam feedera u spaniji i tamo sam uvijek slao mlade spanske igrace napredovali su dosta brzo.

23.10.2011
19.09.2012
21.03.2014

Offline Pavel Vrba

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #16 u: 23.07.2011, 11:16:56 »
To je to, odličan tekst.
Ja kombiniram to sa tutorom.
Npr. uzmem mladog igrača, od 16, 17 godina sa potencijalom, i držim ga u klubu i dam mu tutora. I onda dok tutor napravi svoje, i dok on ipak malo više sazrije, šaljem ga sa 18, 19 godina na posudbu u neki klub di bude igral. I onda ako uspije, forsiram ga kod sebe u momčadi, a ako ne uspije, prodam ga i zaradim neke pare...

najaci recept  ;)
srce mi kaze tebi lagao nebi

Offline Interista

• Tvrdoglava prozirna panjina
  • Trener
  • *
« Odgovori #17 u: 26.11.2011, 18:15:34 »
Tek sad vidim ovaj tekst...odličan...ovo će mi puno pomoći,nisam prije baš obraćao pažnju na to što klubovi koji traže mog igrača kažu o njegovoj minutaži tak da mi se često dešavalo da se vraćaju nezadovoljni s posudbe.
Neka umre interista
Mi smo svjetlo
ni slučajno ne postoji stari zatvor di se skuplja torcida s kilama droge i oružja i di policija ne smije uć.Eto ovo rekla-kazala je rekla i kazala jedna od najzaštićenijih osoba torcide.

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #18 u: 06.05.2012, 22:06:55 »
pitanje u vezi posudbe. nadam se da nije problem što otvaram "neaktivnu" temu (dobio sam upozorenje od foruma)

dakle, ako dovedem mladog igrača u klub (konkretno brazilac koji mi nema pravo igrat jer nema 18 godina, situacija s FM-om kad je Delač bio na posudbi u Vitesseu i nije mogao igrat jer je izvan EU i U-18 na prošlom FM-u), i ako ga pošaljem nekud van na posudbu, da li se vrijeme na posudbi broji kao da je ponikao u klub (3 godine u klubu do 21. godine), važno mi je za europska natjecanja... logično bi mi bilo da se ne broji :)

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #19 u: 06.05.2012, 22:08:16 »
Ja mislim da se broji, jer tehnički on je tvoj igrač.  :bo:

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #20 u: 06.05.2012, 22:16:20 »
ionako ga moram posudit nekud, bolje da skupi neku tekmu, sad ima samo 6 prijateljskih  :sad: (17 god tek navršio)