Kažu da je George Best bio jedan od najtalentiranijih, ako ne i najtalentiraniji nogometaÅ¡ svih vremena. Njegove stvarne dosege nikada nismo saznali jer su mu žene, neuredan život i, naroÄito, alkohol znaÄili viÅ¡e od lopte.
George Best je roÄ‘en 22. svibnja 1946. u Belfastu. Svoje najbolje igraÄke dane proveo je u Manchester Unitedu za koji je igrao 11 godina. U vrijeme kada je klub, izmeÄ‘u ostalih, trenirao i veliki Matt Busby. Za United je odigrao 465 utakmica i postigao 180 golova, a za Sjevernu Irsku je nastupio u 37 susreta, pogodivÅ¡i 9 puta suparniÄke mreže. Ali, statistika opisuje samo mali dio njegove nogometne liÄnosti. Sigurno je bilo igraÄa s viÅ¡e utakmica, ali i efikasnijih, ali nitko od njih nije bio - George Best!
Uništavajuća brzina
Svojom je igrom koju su karakterizirali ekstravagantni driblinzi, uniÅ¡tavajuća brzina i nevjerojatna koordincija pokreta, koja je izbacivala protivniÄke braniÄe iz ravnoteže, potpuno izluÄ‘ivao suparniÄke momÄadi. ÄŒak bi ponekad zastajao, nakon Å¡to bi prediblao svog Äuvara, da bi to uÄinio - joÅ¡ jednom! Istovremeno, uniÅ¡tavao je i živce svojih trenera. S frizurom pop pjevaÄa nije nalikovao uobiÄajenoj slici nogometaÅ¡a, pa su ga zvali "petim Beatlesom". U prvoj momÄadi Manchester Uniteda krhki Sjeverni Irac (173 cm i 67 kg) poÄeo je igrati sa 17 godina. Kupom prvaka okitio se 1968. tako Å¡to je u produžetku protiv Benfice zabio gol za 2:1. Naravno, ne sasvim obiÄan. Svoga se Äuvara rijeÅ¡io kao od Å¡ale, zatim prediblao i vratara, pa gotovo uÅ¡etao s loptom u gol. Kasnije je priznao: "Palo mi je na pamet loptu voditi do gol-crte, a onda se sagnuti i glavom je ugurati u mrežu!". Ipak je, na sreću, od takve zamisli odustao jer bi sudac lako mogao poniÅ¡titi pogodak zbog omalovažavanja suparnika. Zadovoljio se "obiÄnim" ubacivanjem lopte u vrata, Manchester je poveo 2:1 i na kraju pobijedio Äak sa 4:1. Iste je godine osvojio i nagradu europskog nogometaÅ¡a godine. Usprkos neobuzdanom životu, Bestu je dobro iÅ¡lo do ljeta 1972. godine. U sezonama bi redovito odigrao Äetrdesetak ligaÅ¡kih utakmica za Manchester United. Tog je ljeta, medutim, jednostavno "zaboravio" na okupljanje reprezentacije i umjesto na pripremama, sa suigraÄima iz Sjeverne Irske, naÅ¡ao se u Å¡panjolskom ljetovaliÅ¡tu Marbella. Medijima, koji su pratill svaki njegov korak, izjavljivao je "da mu se viÅ¡e ne da igrati nogomet". Imao je 26 godina.
„Puno sam novca potrošio na piće, žene i brze automobile. Ostatak sam spiskao.“
KonaÄan pad
Usprkos takvim razmiÅ¡ljanjima, vratio se u United, odigrao joÅ¡ dvije sezone, ali one nisu ni nalikovale prethodnima. U sijeÄnju 1974. godine pojavio se na jednoj kup-utakmici u alkoholiziranom stanju i trener Docherty viÅ¡e ga nije želio trpjeti. FIFA ga je suspendirala budući da je u oÄima svjetskih nogometnih Äelnika Best bio taj koji je prekrÅ¡io ugovor. Nije igrao godinu dana i to je bio kraj "velikog" Besta. Kasnija karijera u malim engleskim klubovima i SAD-u, u nogometnom je smislu sasvim nebitna. Alkohol ga je sve viÅ¡e pobjeÄ‘ivao, bio je to jedini suparnik s kojim nije znao izaći na kraj, kako je sam priznao u jednoj svojoj autobiografiji. Prije nego Å¡to ga je stajao života, alkohol mu je, osim nogometne karijere, uniÅ¡tio i dva braka. Prva supruga Angie rodila mu je sina Caluma, a od druge, Alex, razveo se 2004. nakon devet godina druženja. 2003. George Best je već bio na samrti. Tada ga je spasila transplantacija jetre, ali ni taj Å¡ok nije mu bio dovoljan da se ostavi alkohola. Drugi puta spasa viÅ¡e nije bilo. PoÄetkom listopada 2005. godine poÄeli su novi, veliki problemi. Organi su mu otkazivali jedan za drugim i Best je izgubio životnu utakmicu 25. studenog 2005. u 59. godini.
„Neko vrijeme uspio sam odvojiti se od alkohola i žena. Bilo je to mojih najdužih dvadeset minuta u životu.“
 Rekonstrukcija Besta u FM-u | 

| Ime i prezime: | George Best | | Datum rođenja: | 22. svibnja 1946. | | Mjesto rođenja: | Belfast, Sjeverna Irska | | Pozicija: | Krilo, ofenzivni veznjak |
| 1963–1974 | Manchester United | 361 | 137 | | 1975 | Stockport County | 3 | 2 | | 1975–1976 | Cork Celtic | 3 | 0 | | 1976 | Los Angeles Aztecs | 24 | 15 | | 1976–1978 | Fulham | 42 | 8 | | 1977–1978 | Los Angeles Aztecs | 37 | 14 | | 1978–1979 | Fort Lauderdale Strikers | 33 | 7 | | 1979–1981 | Hibernian | 17 | 3 | | 1980–1981 | San Jose Earthquakes | 56 | 21 | | 1980–1982 | San Jose Earthquakes (indoor) | 21 | 33 | | 1982 | Sea Bee, Hong Kong Rangers | 3 | 0 | | 1983 | Bournemouth, Brisbane Lions, Osborne Park Galeb, Nuneaton Borough | 10 | 1 | | 1983 | Tobermore United | 0 | 0 | | 1964–1977 | Sjeverna Irska | 37 | 9 |

Mislim da sam otkrio genija Skaut Uniteda Bob Bishop u telegramu Sir Mattu Busbyu
|