Neki novi klinci | Part 02 | Povijest

KategorijaKarijera
Datum05.11.2018
Autorfranja

  Prvi post u ovoj temi je počeo pitanjem, a ovaj će početi odgovorom na to pitanje. Tko smo mi? Rekli bi Englezi We are Athletic fuckin’ Bilbao.

  povijest

  Athletic Bilbao je treći najuspješniji španjolski klub. Također, jedan smo od tri kluba koji nikada nisu ispali iz lige. Nažalost po navijače, posljednja titula prvaka, kao i posljedni kup, osvojeni su davne 1984. godine. Većini ljudi koji prate nogomet Bilbao je poznat zbog svoje transfer politike. Naime, Bilbao dovodi isključivo igrače koji imaju Baskijsko državljanstvo. Mnogo polemika se i dan danas vodi oko takve politike, no za španjoslki nogomet je ona itekako korisna. Bilbao je klub koji je proizveo najviše igrača za reprezentaciju, više od Barcelone i Reala. U početku je Bilbao dovodio samo igrače iz baskijskih provincija u Španjolskoj i Francuskoj, a krajem osamdesetih uvode pravilo da uz baskijske igrače, mogu dovoditi i mlade Španjolce. No, o tome ćemo kasnije više govoriti.

  Povijest kluba

  Athletic Bilbao Football Club je osnovan 1989. godine. Osnovali su ga studenti koji su studirali u Engleskoj, zbog čega je u imenu kluba stajalo englesko “football club”. 1902. Athletic se spaja sa klubom Bilbao Football Club, za koji su nastupali bivši rudari i brodari koji su radili u Portsmouthu i Southamptonu. U početku su nastupali u plavo bijelim dresovima, a 1910. mijenjaju boje u crveno bijelu, koju zadržavaju do danas.

  Klub je morao promijeniti ime u Athletico Bilbao, jer je diktatorska vlada željela izbaciti engleske nazive i engleski jezik upotpunosti iz Španjolske. Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, vlada uvodi i stroga pravila oko stranih igrača, što je mnogo pomoglo Bilbau. U tom periodu Bilbao osvaja nekoliko naslova prva i nekoliko kupova, te nastupa u tadašnjem Europskom kupu. Poznati incident se dogodio u prosincu 1975., samo 2 tjedna nakon smrti Franca, španjolskog diktatora. Tada su kapetan Bilbaa Iribar i kapetan Sociedada Kortabarria uoči derbija preko terena prenijeli zastavu Baskije, koja je tada bila zabranjena.

  Posljednje godine

  povijest

  U sezoni 2013./14. Bilbao završava četvrti u prvenstvu, te je tako klub izborio nastup u kvalifikacijama za Ligu Prvaka. U kvalifikacijama izbacuju Napoli, ali u skupini završavaju treći, iza Šahtara i Porta. Te godine Bilbao ulazi u finale Kupa kralja, ali gubi od Barcelone. Dogodine se Barci ipak osvećuju u Superkupu. Barcelonu potapa legendarni Aduriz sa 3 gola.

  Rivalstva

  povijest

  Bilbaov najveći rival je Real Sociedad, s kojim se igra Baskijski derbi. Ostali rivali su drugi baskijski klubovi kao što su Eibar i Osasuna, te rivali iz prvenstva Real Madrid i Barcelona. Osasuna i Sociedad su također odlični proizvođači baskijskih igrača, ali će biti jako teško kupovati njihve igrače, pogotovo iz Real Sociedada. Možda bude lakše tijekom sezone, ali ako uspijemo bit mnogo uspješniji od Sociedada, te preko reputacije privući njihove igrače. Iako mislim da će i tada većina igrača poteklih iz njihove škole odbiti doći kod nas.

  Zašto Athletic Bilbao?

  Ovo je sigurno jedan od mojih najvećih izazova otkako igram FM. Ne mogu dovoditi nikoga osim baskijskih igrača, te Španjolaca koji imaju 15 ili maksimalno 16 godina. Oni nakon toga moraju proći kompletnu našu omladinsku školu te tako steći baskijsko državljanstvo. Sve to će me okreniti ka svojoj omladinsoj školi, razvijanju igrača i treniranju novih pozicija. Morat ću dobro proučiti momčad, vidjeti imaju li neki igrači možda atribute za igrati i neke druge pozicije, te tako slagati momčad za budućnost. Dakle da ponovim još jednom, imam dva bazena iz kojih mogu dovoditi igrače:

  1) Svi igrači baskijske nacionalnosti, bilo da se nalaze u mojoj školi, u Sociedadu, Osasuni, Eibaru ili drugdje po svijetu
  2) Dovoditi Španjolce koji imaju maksimalno 16 godina, i onda ih kroz omladinski pogod usavršavati i dati im državljanstvo

  Bilbao ima jednu od najboljih omladinskih škola u igri, koja će kroz sezone zasigurno proizvesti mnogo igrača za prvu ekipu. Na koncu, u ovom sejvu neće biti kupovanja trofeja preko tajkuna ili sugar dadya. Neki igrači već sada ulaze u posljednje godine karijere, tako da se moram odmah baciti na budućnost.

  U sljedećem reportu ću Vam pobliže predstaviti sniorsku momčad, te taktiku. Stay tuned 😉


  Ukoliko želite ostaviti nekakav komentar na ovu karijeru ili pročitati nastavak prije ostalih, posjetite temu karijere na Cro-Manager forumu.

  Povezano

  Pogledaj ostale povezane vijesti