Akademija #001 – Uvod

KategorijaKarijera
Datum06.01.2019
Autormysthios63

  OL Academy ili za naše potrebe samo Akademija jedna je od najboljih nogometnih škola u svijetu. Karim Benzema, Nabil Fekir, Ludovic Giuly, Alexandre Lacazette, Samuel Umtiti, Corentin Tolisso i Anthony Martial samo su neka od imena koja su u svijet vrhunskog nogometa ušli kroz vrata zvana OL Academy. A mnoga nova talentirana imena spremna su da još jednom dokažu da se u Lyonu radi ozbiljan posao.

  Zbog toga se rodila ideja igranja i pisanja karijere gdje će klupska akademija biti središte zbivanja. Naravno, rezultat se ne smije zanemariti, rezultat mora biti mjerilo kvalitete rada akademije, ali nikako ovo neće biti karijera gdje je cilj napasti trofej što prije i što uvjerljivije. Akademija mora pokazati da je spremna izbacivati nove zvijezde svjetskog nogometa.

  Zašto Olympique Lyonnais?

  Već neko vrijeme, a pri tome mislim da nekoliko FM serijala, planiram ovakvu vrstu karijere. Kvalitetna klupska akademija bila je glavni uvjet pri odabiranju kluba. Naravno, iako rezultat nije primarni cilj, važno je bilo da klub trenutno nije među najboljima u domaćem prvenstvu*, ali da ima potencijal kroz budućnost se boriti za kako domaće tako i međunarodne trofeje.

  * Lyon trenutno je među vodećim ekipama Ligue 1, među TOP5 sigurno, ali činjenica da je Paris SG toliko ispred svih svrstava OL u ovu kategoriju.

  Ciljevi karijere

  Glavni cilj karijere je kroz tri sezone u prvom timu imati sve igrače koji su izašli iz vlastitog juniorskog pogona. Pri tome mislim da je bitno da igrači budu Home Grown. Iz toga je može zaključiti da je dovođenje igrača dozvoljeno, ali je bitno da ti igrači imaju najviše 18 godina kako bi do svoje 21. godine proveli dovoljno vremena u klubu kako bi postali Home Grown. Nakon treće sezone nije dozvoljeno korištenje igrača koji nisu Home Grown osim onih koji su mlađi od 21 godinu, a zadovoljavaju kriteriji da postanu HG do potrebne dobi.

  Po pitanju prodaje igrača također su postavljena pravila. Zapravo, jedno, vrlo jasno pravilo. Svaka ponuda koja iznosi više od €100m sigurnog novca mora biti prihvaćena. Kad kažem sigurnog novca onda mislim na novac koji će biti plaćen odmah i/ili na rate. Novac kroz klauzule ne ulazi u ovu granicu od €100m.

  Izgradnja skautske mreže je još jedan bitan dio ove karijere. Kroz godine zadatak je izgraditi veliku skautsku mrežu na svim kontinentima kako bi se talentirani mladi igrači što prije dovodili u Lyon. U skladu s time razmišljam o mogućnosti da na svakom kontinentu, nakon što dogovorim suradnju s nekim klubom preko Affilate programa preuzmem taj klub te od njega stvorim svojevrsni centar za regrutaciju klubova s tog kontinenta. Zahtijeva više posla, ali može biti korisno kod igrača mlađih od 18 godina koje se ne može odmah dovesti u Europu. Nisam još odlučio po pitanju ovoga zato imate anketu pa iznesite svoje mišljenje.

  Sviđa li vam se ideja preuzimanja klubova u drugim državama?

  Loading ... Loading ...

  Postavke karijere

  Osim Francuske kod koje su uključene četiri lige, pri početku karijere igriva je još jedna liga sa svakog kontinenta. Čast da se nađu među odabranima dobili su Meksiko, Brazil, Belgija, Alžir, Iran i Novi Zeland sa svojim prvim ligama. Što se igrača tiče, odlučio sam da budu uključeni svi igrači koji se nalaze u bazi.

  Pri kreiranju profila menadžera, u skladu s ciljevima karijere, izabran je fokus na mentalne atribute te rad s mladim igračima. Pri postavljanju iskustva i licence izabrane su postavke u skladu s klubom kojeg vodim.

  Trenutna ekipa

  U trenutnom rosteru prve ekipe nalaze se 22 igrača. Ekipa je izuzetno talentirana i kvaliteta, posebno u napadu i veznom redu. Zanimljivo je da je samo 7 igrača ekipe staro 27 ili više godina. Svih sedam su vratari ili obrambeni igrači. Najstariji igrači u vezi/napadu su Ferri (26), Depay (24) i Fekir (24).

  Najveći problemi su u obrani gdje, osim dosta starijih, nemam niti jednog igrača koji je produkt Akademije. Zbog toga je za očekivati da će ih nekolicina biti prodana kako bi se oslobodio prostor za neke juniore.

  Akademija

  Kada pričamo o obrani, evo nas kod još jednog problema. Niti akademija nema neke talente koje bih mogao uvesti u prvu ekipu. Najtalentiraniji defenzivac i jedini koji bi mogao biti opcija za prvi tim je Mathis Louiserre. Svi ostali su veznjaci i napadači među kojima se ističu Maxence Caqueret i Amine Gouiri.

  Olympique Lyonnais

  Lyon je bez trofeja već 6 godina. Te 2012. na tadašnji Stade de Gerland stigli su trofeji pobjednika Francuskog kupa te Superkupa. Posljednji naslov prvaka Francuske osvojen je 2008. godine nakon što su osvajali sedam naslova u nizu. Ti naslovi su jedini koje je Lyon osvajao. Sedam naslova prvaka ima i Paris SG, a više od njih imaju Nantes (8), Monaco (8), Marseille (9) i Saint Etienne (10).

  Od 2016. godine Lavovi igraju na Groupama Stadiumu kapaciteta 59 186 mjesta.

  Karijere

  Pogledaj ostale vijesti