Autor Tema: 4-2-3-1 Osnove  (Posjeta: 17008 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
4-2-3-1 Osnove
« u: 06.06.2012, 00:02:44 »
Primjetio sam da mnogi dolaze u temu Taktički tim Vam pomaže radi problema sa 4-2-3-1 sistemom te sam odlučio iznijeti svoje teoretsko viđenje ovog sistema. Uglavnom ovo što ću u narednim redovima reći je posljedica iskustva igranja sa ovim sistemom, ali i usvajanja nekih informacija na koje sam naletio tokom rada na nekim drugim projektima taktičkog tima.

4-2-3-1 sistem sa svojim varijantama zauzima veliki dio prostora u svjetskom nogometu tako da svakako zaslužuje ako ništa drugo onda temu gdje bi se u buduće moglo raspravljati o njemu. Naravno da je nemoguće obuhvatiti sve varijante koje ovaj sistem pruža tako da ću se ja zadržati na meni najdražoj koja nudi sve što jedan kvalitetan sistem treba da posjeduje.

Standardna četvorka u odbrani sa dva beka koja niti srljaju naprijed niti su samo defanzivno angažovani. Full back (support) rola za obojicu iako se neće identično ponašati. Razlog je to što imaju različit tip igrača ispred sebe. U narednim redovima će funkcionalne kombinacije uz linije biti detaljnije objašnjene.
Štoperski par bi po logici trebao biti sastavljen od stopper-cover kombinacije. Prvi će pokrivati ogroman prostor između zadnje i vezne linije vašeg tima, dok će drugi biti zadužen za raščišćavanje situacije kada lopta bude duboko u vašoj polovici. Role bi trebale ovisiti o kvaliteti vašeg tima. Reći ću samo da izbjegavate ball-playing defendere za obje štoperske pozicije (ja generalno izbjegavam tu rolu jer je po meni nepotrebna baš kao i sweeper keeper. Bilo koji štoper sa dobrom igrom na lopti će praktično raditi posao koji radi BPD, ali bez nepotrebnog komplikovanja kada tome nije ni mjesto ni vrijeme). Ukoliko ne raspolažete sa kvalitetnim igračima možete upariti štoperski par sa central defender-limited defender kombinacijom (dva LD-a također izbjegavam).

Tandem centralnih veznih igrača je u stvari ključan za ovaj sistem jer od njega ovisi kompletna igra tima. Jednu od standarnih postavki koje sam već pisao u temi Taktički tim Vam pomaže primjenjujem i ovdje. MCr igrač na slici je deep lye playmaker (support), mozak ekipe i za pravog menadžera najbitniji dio prvih jedanaest. Imati igrača poput Pirla u ovakvom sistemu je od neprocjenljivog značaja.
Uz takvog igrača je najbolje upariti ball-winnera (defend), jer je to u suštini što trebate od bilo kojeg terceta u veznom redu, kreiranje napada (deep lye playmaker), destrukciju protivničkih (ball-winning midfielder) i kreatora golova čija će uloga u daljnjem tekstu biti detaljnije objašnjena.

Ofanzivni trojac je najveća opasnost po protivnika i iako će napadač odnijeti laskavu titulu za najboljeg strijelca od ove trojke ovisi da li ćete i koliko ćete golova postići.
S desna na lijevo imamo klasično krilo, winger (attack) koji ima zadatak da zajedno sa bekovima koji bi trebali pružati napadačku podršku tokom svih 90 minuta  širi igru i natjera protivnika da se brani od jedne do druge aut linije što uveliko olakšava protok lopte u protivničkoj trećini terena i pruža jako puno mogućnosti kreatorima golova da odigraju kvalitetne i česte ključne pasove, attacking midfieldera (attack) koji je vrh strijele veznog terceta i na kojem je veliki zadatak da što češće servira kvalitetne lopte za napadača. Najbolji asistent ekipe? Vrlo vjerovatno. Osim asistiranja ovaj igrač ima velike zadaće i u samoj organizaciji igre kao i doprinosu tečnosti napada. Uključena opcija move into channels mu to definitivno dopušta. Uz lijevu aut liniju imamo inside forwarda koji koji je glavna podrška usamljenom napadaču. Radi sve ono što se očekuje od igrača takvog tipa, trči, razigrava, zabija, a specific markingom na protivničkog beka ispred njega ga tjerate da radi žestoki defanzivni posao čime dobijate Waynea Rooneya iz vremena dok je svlačionicu dijelio sa Cristianom Ronaldom, ako me razumete.

Napadač ima obrise zombija. Tip igrača koji je na prelazu stoljeća izumro da bi se u zadnjih par godina vratio na velika vrata. Naravno riječ je o poacheru, po mogućnosti što višem poacheru kako bi osigurali osim hladnokrvne egzekucije i zračnu opasnost u šesnaestercu koja može biti ključna u utakmicama protiv protivnika koji odluče staviti svih 10 igrača u svojih 30 metara.

U fazi napada ovaj sistem bi trebao izgledati kao na slici ispod.

Funkcionalna veza DR-AMR koja predstavlja osnovu bilo kojeg wide sistema. Zbog činjenice da winger teži da igra što bliže aut liniji i sa te pozicije upućuje centaršuteve od DR beka se ne može očekivati broj overlapinga kao od kolege sa druge strane. Upravo iz tog razloga ovaj bek će biti nešto rezerviraniji u napadačkim akcijama.

Uz drugu aut liniju imamo klasičnu kombinaciju igrača koji ulazi u sredinu sa veoma široke pozicije i beka koji iskorištava taj prostor. Možda defanzivno ne najodgovornija kombinacija, ali ofanzivno ovakva funkcionalna veza vrlo često znači stvaranje jako značajnog viška koji razlikuje pobjednike od onih koji remiziraju.

Tercet AML-AMC-ST predstavlja najfluidniji dio ovog tima i na njima je da svojim kretanjama stvore višak u srcu protivnikove odbrane. Ne moraju brinuti o širini jer sistem daje igrače koji nude taj dio tako da ova kombinacija postaje ubojito napadačko oružje.

Kvartet koji ostaje iza služi za smirenu igru na lopti protiv protivnika koji se očajnički pokušavaju dočepati povoljnog rezultata. Jako česte su situacije kada je nemoguće stvoriti višak u određenom dijelu terena i onda na scenu stupa na prvi pogled ne tako bitna grupa igrača koja u krajnjem slučaju će kad-tad uhvatiti protivnika na krivoj nozi, a deep lye playmaker koji je temelj ove kombinacije će inteligentnim dugim pasom znati takvu situaciju iskoristiti. Direktna lopta prema napadačkom tercetu ili lopta na krilo koje će uputiti kvalitetan centaršut, odluka ovisi o njegovom kvalitetu i mentalnim atributima.

Timski ovakav sistem ne traži neki poseban tretman, zapravo je savršen za one koji nisu u sjajnim odnosima sa FM taktiziranjem. Recimo da bi control ili attacking strategija odgovarala, bez puno presinga jer sam raspored po sebi nudi dovoljno. Default ili zonsko pokrivanje uz obavezno uključene kontra napade i to je to. Bez izmišljanja tople vode stvoren je jedan jako dobar sistem.

Offline Frenky

• DŽK
  • Trener
  • *
Odg: 4-2-3-1 Osnove
« Odgovori #1 u: 06.06.2012, 00:13:49 »
lipo objašnjeno  :juznivjetar:
hrk hrk

Offline El Nino

• Foi et l'Amour
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 06.06.2012, 01:15:58 »
kvalitetno objašnjeno...pomoći će puno ovakvim kao ja...:D  hi

Offline Nik Praskaton

• Ω
  • Legenda
  • *
« Odgovori #3 u: 06.06.2012, 01:58:08 »
bravo ludi milojko, odkad sam u drugoj polusezoni preso na ovakav sustav  :&

ja umjesto pirla imam ballacka

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 06.06.2012, 02:00:06 »
Kako ja mrzim ovu taktiku. :&

Ali dobar tekst, nema što.
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline Veki

• #44 Kevin Kampl
  • Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 06.06.2012, 02:03:15 »
Odličan tekst, svaka čast :&

Kad vidiš ovaj prikaz kako taktika izgleda u fazi  napada, onda ti je jasnije zašto su danas kontre tolko važan dio igre :D

Offline ajd

• Kurac, pička, Dinamo.
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 06.06.2012, 11:17:36 »
Odličan tekst, jednostavno objašnjeno, tako da svako može shvatit. hi
Citat:
just dream with me
Blazicko umri govno debelo

Offline CASILLAS

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #7 u: 06.06.2012, 11:36:08 »
odličan tekst, jedno pitanje.

da li je u ovom sistemu i taktici(napadačkoj) generalno bolje staviti more roaming ili stick to position? možda ostavit na default?

Offline jasmin93

• El valor de tenir valors
  • Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 06.06.2012, 11:37:46 »
Odlično napisano. Sve je jasno i vjerujem da niko neće imati problema sa razumjevanjem. Probat ću nekad ovako nešto. :D

a i ovo je bilo u smislu "sorry camugar sto sam ti jebo majku u tvojoj drzavi pred tvojim navijacima, evo ti lopta pa se igraj"

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 06.06.2012, 15:40:47 »
Bacicu veceras jedan konstruktivan post na temu. Fino objasnjena osnova, ali imam par stvari da dodam :D

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #10 u: 06.06.2012, 15:45:11 »
da li je u ovom sistemu i taktici(napadačkoj) generalno bolje staviti more roaming ili stick to position? možda ostavit na default?

Najviše ovisi o odabranoj filozofiji i kvaliteti igrača. Nema nekih ograničenja po tom pitanju. Uglavnom sve je stvar izbora menadžera.

Bacicu veceras jedan konstruktivan post na temu. Fino objasnjena osnova, ali imam par stvari da dodam :D

Jasno je da u naslovu stoji Osnove i tek jedna objašnjena varijanta radi par stvari koje treba dodati. :D

Kad ubodem vremena bacit ću i jednu defanzivnu varijantu, te su mi draže. :D

Offline mysthios63

• Ex Zvone Boban™
  • Admin
  • *
« Odgovori #11 u: 06.06.2012, 16:56:09 »
to magi, odlično napisano :juznivjetar:

probat ću ovo sa Milanom iako će neki igrači patiti, ali nema veze  :harmonika

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #12 u: 06.06.2012, 18:25:29 »
E, ovako. Strategija je logicna, narocito dok su trojica na AM(RLC) pozicijama. Presing moze i ne mora, zavisno od izdrzljivosti ekipe. U prevodu, ako su sposobni da izdrze takvu igru, ponekad to i nije tako losa ideja. Ostatak instrukcija, sem zonske odbrane u sustini nema potrebe menjati, osim eventualno sirine, koja direktno zavisi od sirine terena.

Sto se odbrane tice, u principu nemam zamerki, manje-vise se slazemo oko igre bekova u svim sistemima, pa tako i u ovom. Kombinacija centralnih veznih i te kako moze biti bez dlp-a, ukoliko igrac za takvu ulogu ne postoji. Konkretno, BWM sa pristojnim dodavanjima to moze da nadoknadi, ako je uparen sa trkacem u vidu box-to-box igraca. Logicno, ovakva postavka zahteva fizicki jacu ekipu, ali se nadoknadjuje tehnicka limitiranost. Da ne bude da pricam napamet, BWM i BBM. :)

Ofanzivnog vezistu si u principu doktorirao, to je najbolja moguca uloga koja se amc-u moze dodeliti, apsolutno nemam nikakvih zamerki. Sto se krila tice, posto sam skoro pokusao da se igram ovim sistemom, primetio sam da mnogo veci uticaj imaju pref. potezi. Dakle, umesto insajd forvarda, iliti krilnog napadaca (kod kojeg je pozeljno da sutira kontra nogom od strane), sasvim dobro moze da posluzi i klasicno krilo sa ppm-om Cuts inside. Dobija se igrac koji moze da centrira, jer mu je prirodnije iz te pozicije, a i da zavrsi ukoliko mu se ukaze prilika. Primer.

Oko centarfora se apsolutno slazem, iako sam citao neki tekst o tome da je bas u 4-2-3-1 sistemu DLF ili cak TM support kvalitetna opcija. Iskreno, i ja sam vise za poachera, mozda zato sto sam navikao, mozda zato sto dovoljno dobro funkcionise.

Eto, tako. :)

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #13 u: 06.06.2012, 18:54:06 »
Kombinacija centralnih veznih i te kako moze biti bez dlp-a, ukoliko igrac za takvu ulogu ne postoji. Konkretno, BWM sa pristojnim dodavanjima to moze da nadoknadi, ako je uparen sa trkacem u vidu box-to-box igraca. Logicno, ovakva postavka zahteva fizicki jacu ekipu, ali se nadoknadjuje tehnicka limitiranost. Da ne bude da pricam napamet, BWM i BBM. :)

Varijanta ove taktike koju sam jedno vrijeme igrao sadržavala je dva BWM (support) igrača. U biti se može napraviti more kombinacija za ovaj dvojac od raspoloživih rola koje će valjano raditi, ali pored funkcionalnosti cilj mi je bio pokazati kako bi se trebao stvarati bilo koji trojac u veznom redu, bez obzira da li se radilo o 2-1 vezi ili 1-2 (DMC i dva MC).
BTB je izuzetno koristan jer nudi trkačke sposobnosti koje uglavnom niti jedan od ova tri predstavljena igrača nema, ali pravog BTB-a je vrlo teško naći, pogotovo kako sezone odmiču jer se javljaju regeni sa poprilično neizbalansiranim atributima i jednim dijelom sam i zbog toga pobjegao od te role.

Krila nema potrebe komentarisati. Ključno je da jedno nudi širinu, drugo podršku napadaču. Koje će to role biti ovisi o ekipi.

Oko centarfora se apsolutno slazem, iako sam citao neki tekst o tome da je bas u 4-2-3-1 sistemu DLF ili cak TM support kvalitetna opcija. Iskreno, i ja sam vise za poachera, mozda zato sto sam navikao, mozda zato sto dovoljno dobro funkcionise.

Znaš da sam igrao sa oba. Čak i sa trequartistom. :D

TM (s) krade previše inicijalnog mjesta ofanzivnom veznom. TM (a) je kvalitetno rješenje, ali stekao sam utisak da viši poacher može odraditi kvalitetan posao zadržavanja lopte, a uz to za razliku od targeta nudi više nepredvidljivosti. Jedinu sezonu bez poraza sa varijantom 4-2-3-1 na ovom FM-u sam odradio sa targetom u napadu.

DLF nije za početnike. Ustvari teško da je i za koga osim u slučaju brutalno talentovane ekipe i nekog oca u napadu.

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #14 u: 06.06.2012, 18:57:27 »
Krila nema potrebe komentarisati. Ključno je da jedno nudi širinu, drugo podršku napadaču. Koje će to role biti ovisi o ekipi.

Upravo to. Cak vise zavisi od karakteristika igraca kako ce se "krila" postaviti.

DLF nije za početnike. Ustvari teško da je i za koga osim u slučaju brutalno talentovane ekipe i nekog oca u napadu.

Konkretno, govnarski narod bas tu ulogu predlaze uz AMC (Att.), ali meni gde god da sam je probao nije dala rezultate :/

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #15 u: 06.06.2012, 18:58:29 »
DLF (s) konkretno. To je samo Majkiju uspjelo. Trequrtista je bogotac za takvu igru.

Offline Rozga

• Uvik kontra!
  • Trener
  • *
« Odgovori #16 u: 06.06.2012, 19:23:27 »
Isprobavam ovo u posljednje vrijeme, ali krila i amc se nikad ne povlače iza polovice. Kako riješiti to?

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #17 u: 06.06.2012, 19:30:12 »
Pomenuti specific marking će riješiti da se IF povlači ovisno o kretanju bekova, winger je prirodno defanzivniji igrač i negdje oko polovice i jeste njegov zadatak dok AMC ostaje naprijed kako bi tranzicija bila što uspješnija (Mata). To se ne rješava, to je tako.

Offline Eric Cartman

• Tu sei tutta la mia vita
  • Trener
  • *
« Odgovori #18 u: 07.06.2012, 13:23:39 »
Ovu taktiku je najteže implementirati u FM, barem po meni.
Imal sam masu pokušaja, i sve složim kak bi trebalo biti realno, tj. kak je i napisano u tekstu, i karina.
A i čital sam negdje da je ta taktika za ovaj FM uzaludna.
Inače, tekst je odličan.
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds!

Offline Nik Praskaton

• Ω
  • Legenda
  • *
« Odgovori #19 u: 07.06.2012, 13:27:28 »
uzalud je fm opcenito kad ga radi majk iz kolcestera

taktika je dobra, igram na counter i ok je, meni je aml nesto izmedu IF i AP

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #20 u: 07.06.2012, 13:30:55 »
Meni ova taktika uvijek daje odlične rezultate.  :bo:

Offline kova189

• - Ivona -
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #22 u: 16.06.2012, 16:55:06 »
 KAVA

'Il club più titolato d'Europa'. AC Milan

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #23 u: 16.06.2012, 16:56:31 »
Nema na čemu.  hi

Offline Capy1995

• Oružar
  • *
« Odgovori #24 u: 19.06.2012, 20:40:21 »
Sad se ja mislim na poluspicu stavit AP-a tako da jos vise djeli lopte  i mozda jos Roam from position ukljucit al sta da stavim RvP-u mislim da stavit poacher njemu bi bilo glupo i da on moze puno vise da

EDIT:Mislim se ja i dodem do zakljucka,sta da ga stavim na STR i DLF ili Trequarista i cut inside? LS i Trough balls somethimes???
« Zadnja izmjena: 19.06.2012, 22:38:08 od Capy1995 »
Kad xavi dodaje i branici zabivaju golove!