Primjetio sam da mnogi dolaze u temu
Taktički tim Vam pomaže radi problema sa 4-2-3-1 sistemom te sam odlučio iznijeti svoje teoretsko viđenje ovog sistema. Uglavnom ovo što ću u narednim redovima reći je posljedica iskustva igranja sa ovim sistemom, ali i usvajanja nekih informacija na koje sam naletio tokom rada na nekim drugim projektima taktičkog tima.
4-2-3-1 sistem sa svojim varijantama zauzima veliki dio prostora u svjetskom nogometu tako da svakako zaslužuje ako ništa drugo onda temu gdje bi se u buduće moglo raspravljati o njemu. Naravno da je nemoguće obuhvatiti sve varijante koje ovaj sistem pruža tako da ću se ja zadržati na meni najdražoj koja nudi sve što jedan kvalitetan sistem treba da posjeduje.
Standardna četvorka u odbrani sa dva beka koja niti srljaju naprijed niti su samo defanzivno angažovani.
Full back (support) rola za obojicu iako se neće identično ponašati. Razlog je to što imaju različit tip igrača ispred sebe. U narednim redovima će funkcionalne kombinacije uz linije biti detaljnije objašnjene.
Štoperski par bi po logici trebao biti sastavljen od
stopper-cover kombinacije. Prvi će pokrivati ogroman prostor između zadnje i vezne linije vašeg tima, dok će drugi biti zadužen za raščišćavanje situacije kada lopta bude duboko u vašoj polovici. Role bi trebale ovisiti o kvaliteti vašeg tima. Reći ću samo da izbjegavate
ball-playing defendere za obje štoperske pozicije (ja generalno izbjegavam tu rolu jer je po meni nepotrebna baš kao i sweeper keeper. Bilo koji štoper sa dobrom igrom na lopti će praktično raditi posao koji radi BPD, ali bez nepotrebnog komplikovanja kada tome nije ni mjesto ni vrijeme). Ukoliko ne raspolažete sa kvalitetnim igračima možete upariti štoperski par sa
central defender-limited defender kombinacijom (dva LD-a također izbjegavam).
Tandem centralnih veznih igrača je u stvari ključan za ovaj sistem jer od njega ovisi kompletna igra tima. Jednu od standarnih postavki koje sam već pisao u temi
Taktički tim Vam pomaže primjenjujem i ovdje. MCr igrač na slici je
deep lye playmaker (support), mozak ekipe i za pravog menadžera najbitniji dio prvih jedanaest. Imati igrača poput
Pirla u ovakvom sistemu je od neprocjenljivog značaja.
Uz takvog igrača je najbolje upariti
ball-winnera (defend), jer je to u suštini što trebate od bilo kojeg terceta u veznom redu, kreiranje napada (deep lye playmaker), destrukciju protivničkih (ball-winning midfielder) i kreatora golova čija će uloga u daljnjem tekstu biti detaljnije objašnjena.
Ofanzivni trojac je najveća opasnost po protivnika i iako će napadač odnijeti laskavu titulu za najboljeg strijelca od ove trojke ovisi da li ćete i koliko ćete golova postići.
S desna na lijevo imamo klasično krilo, winger (attack) koji ima zadatak da zajedno sa bekovima koji bi trebali pružati napadačku podršku tokom svih 90 minuta širi igru i natjera protivnika da se brani od jedne do druge aut linije što uveliko olakšava protok lopte u protivničkoj trećini terena i pruža jako puno mogućnosti kreatorima golova da odigraju kvalitetne i česte ključne pasove,
attacking midfieldera (attack) koji je vrh strijele veznog terceta i na kojem je veliki zadatak da što češće servira kvalitetne lopte za napadača. Najbolji asistent ekipe? Vrlo vjerovatno. Osim asistiranja ovaj igrač ima velike zadaće i u samoj organizaciji igre kao i doprinosu tečnosti napada. Uključena opcija
move into channels mu to definitivno dopušta. Uz lijevu aut liniju imamo inside forwarda koji koji je glavna podrška usamljenom napadaču. Radi sve ono što se očekuje od igrača takvog tipa, trči, razigrava, zabija, a specific markingom na protivničkog beka ispred njega ga tjerate da radi žestoki defanzivni posao čime dobijate Waynea Rooneya iz vremena dok je svlačionicu dijelio sa Cristianom Ronaldom, ako me razumete.
Napadač ima obrise zombija. Tip igrača koji je na prelazu stoljeća izumro da bi se u zadnjih par godina vratio na velika vrata. Naravno riječ je o
poacheru, po mogućnosti što višem poacheru kako bi osigurali osim hladnokrvne egzekucije i zračnu opasnost u šesnaestercu koja može biti ključna u utakmicama protiv protivnika koji odluče staviti svih 10 igrača u svojih 30 metara.
U fazi napada ovaj sistem bi trebao izgledati kao na slici ispod.
Funkcionalna veza DR-AMR koja predstavlja osnovu bilo kojeg wide sistema. Zbog činjenice da winger teži da igra što bliže aut liniji i sa te pozicije upućuje centaršuteve od DR beka se ne može očekivati broj overlapinga kao od kolege sa druge strane. Upravo iz tog razloga ovaj bek će biti nešto rezerviraniji u napadačkim akcijama.
Uz drugu aut liniju imamo klasičnu kombinaciju igrača koji ulazi u sredinu sa veoma široke pozicije i beka koji iskorištava taj prostor. Možda defanzivno ne najodgovornija kombinacija, ali ofanzivno ovakva funkcionalna veza vrlo često znači stvaranje jako značajnog viška koji razlikuje pobjednike od onih koji remiziraju.
Tercet AML-AMC-ST predstavlja najfluidniji dio ovog tima i na njima je da svojim kretanjama stvore višak u srcu protivnikove odbrane. Ne moraju brinuti o širini jer sistem daje igrače koji nude taj dio tako da ova kombinacija postaje ubojito napadačko oružje.
Kvartet koji ostaje iza služi za smirenu igru na lopti protiv protivnika koji se očajnički pokušavaju dočepati povoljnog rezultata. Jako česte su situacije kada je nemoguće stvoriti višak u određenom dijelu terena i onda na scenu stupa na prvi pogled ne tako bitna grupa igrača koja u krajnjem slučaju će kad-tad uhvatiti protivnika na krivoj nozi, a deep lye playmaker koji je temelj ove kombinacije će inteligentnim dugim pasom znati takvu situaciju iskoristiti. Direktna lopta prema napadačkom tercetu ili lopta na krilo koje će uputiti kvalitetan centaršut, odluka ovisi o njegovom kvalitetu i mentalnim atributima.
Timski ovakav sistem ne traži neki poseban tretman, zapravo je savršen za one koji nisu u sjajnim odnosima sa FM taktiziranjem. Recimo da bi control ili attacking strategija odgovarala, bez puno presinga jer sam raspored po sebi nudi dovoljno. Default ili zonsko pokrivanje uz obavezno uključene kontra napade i to je to. Bez izmišljanja tople vode stvoren je jedan jako dobar sistem.