Autor Tema: Češka 2004  (Posjeta: 2848 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
Češka 2004
« u: 09.02.2012, 16:33:02 »
Možda je bilo veoma kratko, ali je bilo prelijepo. Češka je na Euru '04 bila briljantna, imali su sve potrebno u napadačkom smislu. Imali su zračnu opasnost u vidu 204 centimetara visokog Jana Kollera. Imali su brzinu Milana Baroša. Imali su neke od najboljih igrača Europe u to vrijeme – Nedveda, Poborskog, Rosickog koji su mogli igrati i u sredini i na boku. Imali su duboko postavljenog Tomasa Galaseka koji je bio razigravač. Imali su dva beka koji su mogli trčati cijelu dužinu terena čitav dan.

Kad je momčad jednodimenzionalna, nije nekakav problem pronaći sustav kako zaustaviti takvu momčad. Ali kad netko poput Čeha ima toliko opcija u napadu, to je postalo skoro pa nemoguće, i to je razlog zašto je momčad Karla Brucknera bilo tako predivno gledati. Ako tome dodamo i jednog od najboljih golmana svijeta, i dva snažna centralna stopera , postaje veoma jasno zašto su Česi bili sjajni.

Razlog zašto si je Bruckner mogao priuštiti taktiku sa dva napadača i tri ofanzivna vezna, jest da nijedan od tih veznih igrača nije bio samo prolaznik kada Česi nisu imali loptu u nogama. Rosicky, Nedved i Poborsky su bili vrijedni i zahvalni igrači, zato Češka nije nikada bila brojčano inferiorna u vezi.

Ova momčad ima čast pobjede jedne od najvećih utakmica prošlog desetljeća, 3-2 pobjeda nad Nizozemskom, iako su Nizozemci vodili 2-0 nakon samo 20 minuta igre. Te noći je sjajno demonstriran Brucknerov napadački instinkt. Kod rezultata 2-0 i sa obranom koja se raspada, Bruckner je pripremio zamjenu. Desnog beka, Zdeneka Grygeru, je zamijenio Šmicer, inače krilo. Dok se zamjena pripremala, Česi su zabili gol za 2-1. Još 65 minuta igre, i samo gol manje. Je li Bruckner napravio spomenutu zamjenu? Naravno da je.

Ta zamjena je dala Česima posjed lopte, ali nisu uspjevali zabiti još jedan gol. I tada je Bruckner odveo stvari na još veći nivo, u 62 minuti je izvadio Galaseka, defanzivnije postavljenog veznog, te uveo Mareka Heinza, još jednoga napadača. I tako su Česi u igri imali tri napadača, četiri ofanzivna veznjaka, jednog beka i dva stopera. A znate li što je bilo najnevjerojatnije? Česi su pobijedili u prvoj utakmici skupine, dok su Nizozemci odigrali izjednačeno. Ovo nije bila situacija 'pukovnik ili pokojnik' – i bod bi bio dovoljan za Čehe.

Ali Bruckner je odbio zadovoljiti se samo bodom, i njegova je momčad izjednačila pogotkom Baroša. Utakmica deseljetjeća je osvojena u dvije minute, Poborsky je nesebično asistirao Šmiceru, i Česi su se plasirali u sljedeći krug natjecanja iz takozvane 'Grupe Smrti' sa utakmicom viška.

Bruckner je promijenio cijeli sastav za zadnju utakmicu u skupini protiv Njemačke, kojoj je trebala pobjeda za prolaz dalje. Ali nevjerojatno samopouzdanje u taboru Čeha je bilo preveliko, i Česi su pobijedili Njemce.

Prošetali su se pokraj Danaca u četvrtfinalu sa 3-0 pobjedom, prije nego su došli na noge Grcima. I tada je sve pošlo u krivom smjeru. Nedved (koji je bio proglašen najboljim igračem Europe te godine), je morao napustiti igru u 40 minuti zbog ozljede, taj događaj ostaje kao jedan od najgorih trenutaka modernog nogometa, jer je on bio srce Češke reprezentacije.

I, naravno, bez Nedveda Česima više nije išlo tako dobro. 52% posjeda lopte i 16 udaraca od 23 ukupnih na cijeloj utakmici nije bilo dovoljno – nisu uspjevali zabiti. I jedini značajniji 'srebrni gol' u povijesti, je riješio utakmicu.
Skoro pa ista jedanaestorica je igrala na Svjetskom Prvenstvu 2006, i započeli su uvjerljivom pobjedom na SAD-om, ali crveni kartoni protiv Gane i Italije su bili njihova propast, ispali su već u skupinama. Do Eura 2008 je već bilo prekasno. Nisu su se uspjeli kvalificirati na Svjetsko Prvenstvo 2010 iz najslabije kvalifikacijske skupine, a slavna 2004 je postala samo daleka uspomena.

Preuzeto i prevedeno sa: zonalmarking.net

Iz FM ugla

Team Instruction

Philosophy - Fluid
Strategy - Attacking
Passing - Direct
Creative Freedom - Default
Closing Down – Press more
Tackling - Default
Marking - Zonal
Crossing - Float
Roaming - Default

Player Instructions

GK - Goalkeeper  (Defend)
DR- Full back (Attack)
DCR - Central Defender (Defend)
DCL - Central Defender (Defend)
DL- Full back (Attack)
DMC – Deep Lying Playmaker (Defend)
MCR - Central Midfielder (Support)
MCL  - Central Midfielder (Support)
AMC – Attacking Midfielder (Attack)
STCR - Poacher (Attack)
STCL – Target Man (Support)

zaki

Offline admir-22

• S namjerom dođoh u veliki grad
  • Fizioterapeut
  • *
Odg: Češka 2004
« Odgovori #1 u: 09.02.2012, 16:40:07 »
Sjećam se meča između Holanđana i Čeha.
Jedna prava fudbalska rapsodija.
Užitak gledati.
Odličan odabir teksta ;)
Sveti Ipče Ahmedovski

Offline villa7

• Postala sam tedka jedmog malog amdjela
  • Trener
  • *
« Odgovori #2 u: 09.02.2012, 16:52:15 »
Odlično napisano,svaka čast,bilo je to jako moćna Češka,kakve su samo igrače imali,šteta što su ispali u polufinalu onda,jer bi vjerovatno i osvojili Euro...
Ubio si Dinamov ponos, ukaljao mu sveto ime, sad imaš pune džepove, a prazne tribine.

Offline Tulio

• it's not a lie if you believe it
  • Legenda
  • *
« Odgovori #3 u: 09.02.2012, 17:26:52 »
Zaslužili su osvojit taj Euro, realno bili su najbolji.

Offline senna

• Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 09.02.2012, 17:28:24 »
Bravo Magistre i hvala na još jednom lijepom tekstu ;)

Mislim da bi bilo puno atraktivnije finale Češka - Portugal... atraktivna ekipa, bili su mi tada izrazito simpatični i moji favoriti nakon Hrvatske i Portugala... I Baroš je tada zablistao, a kasnije ništa... Osvojio zlatnu kopačku i potonuo u prosjek :(

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #5 u: 09.02.2012, 17:29:54 »
Zaslužili su osvojit taj Euro, realno bili su najbolji.

Mozda. Iskreno, navijao sam za njih kad su vec Italijani ispali. Ipak, Grci su takticki odigrali besprekorno sve utakmice, Rehagel je znao kakvom ekipom raspolaze i prilagodio se protivnicima, tako da se ne moze reci da su prvenstvo uzeli nezasluzeno.

Offline admir-22

• S namjerom dođoh u veliki grad
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #6 u: 09.02.2012, 17:32:30 »
Zato Grčka iz 2004. nosi epitet najvećeg podviga u ovom desetljeću.
Sveti Ipče Ahmedovski

Offline Tulio

• it's not a lie if you believe it
  • Legenda
  • *
« Odgovori #7 u: 09.02.2012, 17:33:06 »
Jebi ga Fiti, tebi je cilj utakmica 1:0 sa maksimalno 5 udaraca na gol i drkanje po centru cijelu vrijeme.

Česi su stvarno igrali super, imali su izvrsno izbalansiranu ekipu između mladih lavova i iskusnih igrača. Baš mi ih je žao što nisu to osvojili

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
« Odgovori #8 u: 09.02.2012, 17:35:45 »
A pazi, meni su ti Grci najodvratnija ekipa koju sam gledao na evropskom prvenstvu ikad, ali su takticki perfektno odigrali. Igrali bi i oni lep fudbal, ali cinjenica je da nemaju tehnicara kao Nedveda, nemaju golgetera kao sto je npr. Anri ili Ibrahimovic, ali su iskoristili ono sto imaju. Na stranu sto ja volim defanzivan fudbal, ne moze se reci da su nezasluzeno osvojili.

Offline ajd

• Kurac, pička, Dinamo.
  • Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 10.02.2012, 16:09:34 »
Kad sam vidio naslov Čeksa 2004 nisam se mogo sjetit kaj tu to oni posebno odigrali na tom Euru,a l čim si spomenuo ovu tekmu odma sam se sjetio.. Jbenea tekma i jebeni Česi, da su imali još zamjena još bi jednog napadača ubacili. _D

Lijepo si ti ovo sročio, kao i ove ostale analize, gušt je to čitat.
Citat:
just dream with me
Blazicko umri govno debelo

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 10.02.2012, 23:23:20 »
Evo da se prisjetite utakmice s nizozemcima.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0XFVwZLPLWA&feature=related[/youtube]

Te godine Češka je bila sjajna. Grupu su prošli sa maximalnih 9 bodova ispred Njemačke i Nizozemske i slabe Latvije. Četiri obranbena igrača (Grygera, Rozehnal, Ujfalusi i Jankulovski) i defenzivni vezni (Galasek) bili su zadnja crta obrane ispred Cecha i izvrsno su igrali. Zatim četiri (ili tri) ofenzivnih veznih (Poborsky, Rosicky, Nedved i Šmicer) i Koller i Baroš bila su ubojita kombinacija.

U kvalifikacijma za taj euro bili su prvi u grupi (Nizozemska, Moldavija, Austrija i Bjelorusija) sa samo jednim nerješenim (1-1) protiv Nizozemske u gostima.

Šteta što su ta vremena prošla i postala povijest.  :gaah

Offline Hego™

• NK OSTRNA 4EVER
  • Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 11.02.2012, 00:14:40 »
Svakako odlicna analiza.  :)
Nekada su bili jako dobri, sada vise nema tih igraca koji bi dali neku kvalitetu.  :sad:
Tom Selleck je Thomas Magnum.

Offline HŽV

• Sveti Petar
  • Trener
  • *
« Odgovori #12 u: 15.02.2012, 19:51:06 »
prvo da vas sve pohvalim za odličan posao,ovi Česi su bili strašni,bila je to odlična momčad,šteta šta nisu otišli do kraja.Dovoljno je reći Pavel Nedved  :harmonika....za kraj imam jedan prijedlog,volia bi da analizirate Mourinhov Porto iz 2003/2004 odnosno 2004/05 kada su osvojili Kup Uefe i Ligu Prvaka  ;)