Autor Tema: Povratak otpisanih  (Posjeta: 16760 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
Povratak otpisanih
« u: 01.01.2012, 16:58:44 »

Pa, o čemu se ustvari radi? Vjerujem da vas je puno čulo za klub iz Porta, radi se o jednom od najtežih izazova u zadnjih par FM-ova. Zašto? Jer je ovaj klub pred manje od deset godina slovio kao nogometna sila Portugala, prvi klub nakon mnogo godina koji je trebao ugroziti Veliku trojku (Porto, Benfica, Sporting), i tek drugi klub u povijesti koji je uspio razbiti dominaciju ta tri kluba osvojivši naslov 2001., a danas se nalazi u trećoj ligi sa ogromnim dugovanjima na rubu bankrota. Početkom tisućljeća klub je rastao i nizao vrlo dobre rezultate; visokim plasmanima u prvenstvu, sudjelovanjem u Ligi prvaka, doguravši čak i do polufinala Kupa UEFA 2003. gdje su ispali od Celtica predvođenog velikim Šveđaninom Larssonom koji ih je gotovo doslovce sam i pobijedio. Što se dogodilo da su danas tu gdje jesu? Priča je ustvari vrlo kompleksna i još uvijek se vode sudski postupci oko slučaja koji ih je gurnuo preko ruba: Apito Dourado, iliti po naški slučaj Zlatne zviždaljke. No da se vratimo još malo u vrijeme prije tog slučaja. Svima nam je poznato da je EURO 2004. održan u Portugalu i da su se masovno radili novi stadioni. Za mjesto održavanja EURA se saznalo 1999., a kako je ovaj klub imao plan razvoja, koji im je dobro i išao jedno vrijeme, u planu su imali i izgradnju novog stadiona koji bi bio u njihovom vlasništvu, za razliku od većine ostalih stadiona za EURO koji su u vlasništvu države i iznajmljuju se klubovima. Slijedili su primjer Velike trojke, no izgleda da su tada zagrizli prevelik zalogaj. Izgradnja je klub koštala €37M, plus investicija države od €8M. 2008. završen je sudski proces ranije navedene afere namještanja utakmica u kojoj su glavni optuženici bili predsjednici Porta i Boaviste. Službeno nije bilo dovoljno dokaza protiv Porta, iako je postojala snimka telefonskog razgovora njihova predsjednika, tako da su kažnjeni sa oduzimanjem 6 bodova, dok je protiv Boaviste bilo prihvatljivih dokaza te je klub izbačen u drugu ligu. Neslužbeno, Porto je zadnjih 20 godina najjači i najutjecajniji klub protiv kojeg se nitko nije usudio svjedočiti, a u tako velikoj aferi nekoga se moralo kazniti. Ovakav rasplet tog slučaja u kombinaciji sa lošim financijskim stanjem rezultirao je rasprodajom momčadi i velikom krizom te kasnijim ispadanjem kluba 2009. i iz druge lige u treću u kojoj se danas nalaze.

Samo da se usput izjasnim, ne opravdavam Boavistu koja je gotovo uništen klub sa preko €5M minusa, nego sam htio istaknuti nepravednost donešenih odluka i njihove posljedice. Portu tih minus 6 bodova na kraju nije nimalo odmoglo u osvajanju naslova, a danas imamo primjer Švicarske koja je Sionu oduzela 36 bodova, primjer Juventusa koji je izbačen u drugu ligu, itd.

KLJUČNI STADION "Estádio do Bessa Século XXI" - KAPACITET 28.263

DUGOROÄŒNI CILJEVI
1. Povratak u prvu ligu
2. Imat pozitivan skor u što više utakmica protiv Porta
3. Konsolidiranje financija bi trebalo ići sa napretkom kluba
4. Razvoj juniorskog pogona koji nije na nivou reputacije kluba
5. Izboriti plasman u UEFA natjecanja
6. Osvojiti naslov prvaka
7. Imat što manje igrača iz ne portugalskog govornog područja

CILJEVI ZA PRVU SEZONU
1. Osvajanje naslova u trećoj ligi
2. Pokušat smanjit troškove isplate plaća rješavanjem prekobrojnih igrača

Loadane lige su portugalske i brazilske, plus svi igrači iz portugalskih kolonija... Jedina promjena u databasi je NextGen expanded na 32 kluba, pošto se nadam da će jednog dana moji juniori nastupit.
« Zadnja izmjena: 02.01.2012, 23:20:40 od LouJo »

Offline Doktor

• I'm emotionally vested in me
  • Legenda
  • *
Odg: Povratak otpisanih
« Odgovori #1 u: 01.01.2012, 17:01:46 »
meni je ovo viÅ¡e za LLM, ali dobro sigurno se prati.  ;) Do čitanja  KAVA

Offline mysthios63

• Ex Zvone Bobanâ„¢
  • Admin
  • *
« Odgovori #2 u: 01.01.2012, 17:15:36 »
biti će ovo sjajan izazov, koliko se sjećam na FM 2011 je Boavista bila vrlo popularna

pratim  :harmonika

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 01.01.2012, 18:59:30 »
Tvoji postovi su mi uvijek bili sjajni, ma o kojoj temi se radilo. Vjerujem da će ova karijera biti jako uspjeÅ¡na.  :)

Offline Sesto culo

• Kultni redatelj
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #4 u: 02.01.2012, 23:55:47 »
Izazov ogroman,lijep stadion,trebat će i puno živaca za igrat ovo,sretno  ;)

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 03.01.2012, 00:10:58 »

Nakon odrađenih priprema i upoznavanja sa momčadi, spremni smo za početak povratka ovog kluba na pobjedničke puteve kojima je nekad kročio. Financijska situacija je trenutno katastrofalna sa €5M minusa, tako da je upravni odbor već morao izvršiti financijsku injekciju kako bi se pokrili neki tekući troškovi. Pripreme su odrađene solidno, sa jednim jedinim kiksom u zadnjoj utakmici u kojoj sam dao asistentu da je vodi, što je bila moja greška. Pokazali smo da se možemo nosit i sa jačim klubovima, u nijednoj utakmici nismo bili nadigrani. S obzirom na kadar momčadi, primorani smo igrati 4-2-2-2 box formaciju, koju je proslavio Brazil. Zbog ovakvog sistema, neki igrači će dobivati manje prilika. Što se tiče igračkog kadra, nakon sastanka sa stručnim timom koji mi je predložio nekoliko igrača, doveli smo pojačanje na desnom beku Alexa Kakubu, nakon čijeg smo dolaska prekinuli posudbu Williama radi smanjenja troškova isplate plaća, pošto ne bi igrao u prvoj postavi. Nakon nekoliko odigranih utakmica primijetio sam da bi moglo biti problema na poziciji defanzivnog veznog pa je tako na posudbu došao Júlio César koji je sada jedan od boljih igrača u momčadi. Najbolja stvar je što mu matični klub isplaćuje plaću, tako da je ispao odlično rješenje. Kao najbolji igrači koje sam zatekao po dolasku u Boavistu istaknuli su se napadač Renato Quierós i stoper Léo Bonfim.

Čitavši malo o Boavisti u vremenu prije njihova potonuća, kao karakteristike njihove igre navodi se gruba igra sa dosta kartona ali opet u kombinaciji sa lepršavim i efikasnim nogometom, tako su nekoliko puta imali najbolji napad i najbolju obranu lige, i takav sistem igre ću pokušati preslikati na FM-u.

PRIPREME

FORMACIJA

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

hvala svima na čitanju, nadam se da će Vam biti zanimljivo pratiti.

@dr.t - ne mogu u LLM da moram skrivat igrače koje nađem, a i ne igram baš po svim pravilima LLM-a :D

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Moderator
  • *
« Odgovori #6 u: 03.01.2012, 10:27:32 »
Ovo je perfekcija,ja sam igrao s njima i uspio ući u drugu ligu,krenulo je loše ali nažalost spriječio me crash dump tako da sam odustao. Pišeš odlično,sviđa mi se jako :)

Probaj samo stoperima stavit da je jedan Stopper a jedan Cover,to jako dobro funkcionira,treebalo bi i kod tebe ;)

Sretno dalje :)

Offline Rozga

• Uvik kontra!
  • Trener
  • *
« Odgovori #7 u: 06.01.2012, 11:54:16 »
Dobar izbor kluba. Nadam se da ćeš što prije vratit se u prvu ligu i pokazat tko je gazda.
Sretno!  ;)

Offline fm king

• Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 06.01.2012, 11:59:01 »
Jedan od meni najdrazih klubova u Portugalu, jos tamo od kraja  90-tih i 2000-tih. Obozavam njihov grb i boje i ime i sve. Odlican izbor i odlican izazov. Inace ne pratim i ne komentiram karijere ali ovo cu pratiti.

Offline villa7

• Postala sam tedka jedmog malog amdjela
  • Trener
  • *
« Odgovori #9 u: 06.01.2012, 18:30:40 »
naravno da ću ovo pratit,Boavista jedan od najboljih portugalskih klubova,nažalost sada tamo di je,nadam se da češ je uspijet vratit tamo gdje pripada,sretno dalje....
Ubio si Dinamov ponos, ukaljao mu sveto ime, sad imaš pune džepove, a prazne tribine.

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 06.01.2012, 20:25:26 »

Prvi dio sezone sve je išlo više manje vrlo dobro. Unatoč teškoj ozljedi najboljeg napadača Renata Queriosa u prvom kolu nekako smo gurali u nastavku i uspijevali nizati dobre rezultate. U kupu smo već u drugom kolu izvukli drugoligaša Navala kojega smo u najboljoj utakmici pod mojom palicom i pobijedili 3:1. Na kraju smo ispali u petom kolu ispali od prvoligaša Rio Avea kojemu jedan igrač vrijedi više od cijele moje momčadi tako da to nije bilo veliko razočaranje, pogotovo što smo tako dalekim plasmanom ispunili očekivanje uprave. Za Božić smo odigrali prijateljsku utakmicu sa Benficom, uglavnom iz razloga da bismo uprihodili dodatni prihod od ulaznica.

U nastavku sezone (gledajte samo tekme nakon ikone "TV"), nismo krenuli najbolje i čak tri utakmice nismo zabili gol, ali u tom periodu započinjemo niz u kojem postavljamo rekord kluba od šest utakmica bez primljenog gola, no nakon tog pozitivnog niza dolazi razdoblje prevelike krize u kojoj smo prokockali sve dobro što smo ostvarivali u prethodnom razdoblju i do kraja sezone nismo uspijeli pobijediti, nanizavši negativni niz od sedam utakmica bez pobjede. Takav pad forme i loši rezultati uzrokovali su pad na tablici tako da smo na kraju završili tek treći na tablici (prvo nas je prestigao budući prvak i drugoligaš). Ukratko, ogromno razočaranje završnicom sezone. Najgori dio momčadi je ispao napad koji je zabio premalo golova, tako da ćemo morati tražiti pojačanja za iduću sezonu koja bi to trebala promijeniti.

Unatoč promašenoj sezoni, nakon nekoliko godina prekinut je niz od konstantnog pada plasmana na tablici, u kojemu su i dva ispadanja iz lige (jedno je doduše izbacivanje iz prve lige). Iako je neko vrijeme povjerenje uprave prema mom angažmanu bilo nesigurno, ipak su odlučili ponuditi mi novi ugovor, doduše pod smanjenjim financijskim uvjetima. Usput je najavljeno i kresanje budžeta plaća za čak 1000€. Kad smo već kod financija one su i dalje u velikom minusu. U međuvremenu je uprava još tri puta odobrila financijsku injekciju od €500k, u čitavoj sezoni je to oko €2M. Poboljšanju financija malo će pomoći i što smo postali filijala St. Étienne-a.

Kao igrač godine u klubu je proglašen Zamorano, koji je igrao na desnom beku.

Na kraju Vam ostavljam još ss-ove najboljih 11 i učinka cijele momčadi

« Zadnja izmjena: 06.01.2012, 20:27:14 od LouJo »

Offline freddy adu

• Popular Manager
  • Legenda
  • *
« Odgovori #11 u: 06.01.2012, 20:29:18 »
Lujo, odlicno kao i uvijek. Uredno i zanimljivo pises, a Boavista je vrlo interesantan klub, zbog gore navedenih razloga. Vidim da se drzis brazilske taktike i uopce ne sumnjam u tvoj uspjeh. Sretno. :)

Offline Sesto culo

• Kultni redatelj
  • Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #12 u: 06.01.2012, 23:07:14 »
Bravo za pobjedu nad Navalom,sretno dalje (stara otrcana niÅ¡ta ne ide preko noći),ne daj da te fm pobjedi,Å¡tedi svaki euro i doći će na svoje  respekt

Offline mamlaz11

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #13 u: 08.01.2012, 21:30:17 »
Zemljače, oće bit šta od te boaviste... :)))

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Moderator
  • *
« Odgovori #14 u: 08.01.2012, 23:17:14 »
Šteta što se nisi odmah plasirao u viši rang,ja kad sam igrao sa njima sam to uspio ali izbacilo mi je crash dump ali nije mi baš išlo dobro u 2. ligi. Jako je teško,novaca nema a igrači su loši dosta tako da je težak izazov. Željno iščekujem sljedeći nastavak!

Sretno :)

Offline villa7

• Postala sam tedka jedmog malog amdjela
  • Trener
  • *
« Odgovori #15 u: 10.01.2012, 11:47:55 »
stvarno šteta što se nisi plasiro u drugu ligu,jbt financije i dalje katastrofa,nadam se da češ ih uspjet popravit i ove sezone se plasirat u viši rang,samo nemoj odustat jer znam kak ti je bilo nakon ove razoćaravajuće sezone,sretno dalje i pratim...
Ubio si Dinamov ponos, ukaljao mu sveto ime, sad imaš pune džepove, a prazne tribine.

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
Povratak otpisanih
« Odgovori #16 u: 13.01.2012, 21:56:50 »

Kraj prošle sezone je bio razočaravajući i nismo ispunili niti jedan samozadani cilj sa početka (naslov i kresanje plaća). Iako je obrana većim dijelom sezone igrala vrlo dobro, čak u jednoj seriji i besprijekorno, napad je bio slabiji dio momčadi i to je bio dio momčadi koji smo obavezno morali rješavati u prijelaznom roku. Tako je bilo i puno odlazaka i dolazaka, uglavnom smo se rješavali starih igrača i onih koji su bili na previsokim plaćama za klub u ovako teškoj financijskoj situaciji (to su uglavnom oni koji su pronašli novi klub voljan plaćati njihove usluge, ukupno samo tri). U prvoj sezoni nismo imali puno opcija za posudbe igrača pošto je većina igrača koji bi došli u naš klub a koji bi oplemenili igru već bila posuđena. Ove sezone je situacija bila drugačija i tako smo doveli čak pet igrača na posudbu, svih pet na teret matičnog kluba u pogledu isplate plaća.

TRANSFERI

U nastavku ću predstaviti većinu novopridošlih igrača. Kažem većinu jer ih ima par koji su dovedeni kao juniori i neće konkurirati za prvu postavu, nadam se njihovom razvoju u budućnosti.
Prvi igrač je Hugo na lijevom beku čiji je transfer dogovoren još u teku prošle sezone. Drugi je Sato, također dogovoren u prošloj sezoni, napadač koji ima jako dobru završnicu ali velika mana mu je nedostatak brzine. Nakon isteka ugovora Tó Ferreire koji je imao 40 godina, nedostajao nam je kvalitetni golman pa smo doveli Focka koji je reprezentativac Zelenortske Republike. Skauti su pronašli igrača koji bi podigao razinu igre na lijevom beku u vidu Mame N'Diayea iz Senegala čijim dolaskom je Hugo pao u drugi plan ali moramo gledati interese kluba. Nakon njega počeli smo tražiti igrača u napadu kojega bi doveli na posudbu i izbor je pao na Nijemca s američkim porijeklom Dominica Reynolda iz Beire-Mar koji je sad naš najbolji napadač. Pošto je jedan od iskusnih igrača kojemu nismo produžili ugovor zbog poodmaklih godina bio stoper, na posudbu smo doveli Jéfersona iz Rio Avea. Vezni red smo osnažili posudbom iz Feirensea Thiaga. Otvaranjem prostora u plaći, dio sam prebacio u transfere i tako jedine potrošene novce uložio u Brunu Baptistu iz kluba koji je prošle sezone ispao iz naše lige. Zadnja dva igrača koje smo doveli su tu tek da popune momčad u slučaju krize uzrokovane ozljedama, oba na posudbu. Radi se o João Amorimu na desnom beku zbog teške ozljede Kakube te o defanzivcu Hugu Lopesu.

Što se tiče pripremnih utakmica stvarno smo ih odradili u odličnoj formi koju bi valjalo prenijeti na prvenstvo. Od deset odigranih utakmica samo smo u jednoj primili golove, i to tri od za nas prejakog Sportinga iz Gijóna, a odigrali smo neke prilično jake utakmice. Svakako vrijedi istaknuti i remi bez golova protiv Boltona i pobjedu protiv Borussie Mönchengladbach.

PRIPREME

Sa financijske strane, stvari se laganim ali sigurnim tempom pomiču na bolje, i to ponajprije zahvaljujući sposobnoj upravi koja je još dva puta odobrila financijsku injekciju (1, 2). Da sve ne bi ostalo na teretu uprave pobrinuo sam se i ja teškim kresanjem plaća, koje smo u odnosu na prošlu sezonu smanjili za 50%, uglavnom odlukom o neproduživanju ugovora starim igračima, rješavanju igrača koji su imali prevelike ugovore za kvalitetu koju su pružali i dovođenjem kvalitetnih igrača na posudbu o teret matičnog kluba.

CILJEVI ZA DRUGU SEZONU
1. 1. Uigravanje nove momčadi
2. Osvajanje naslova
3. Pružanje prilika nekolicini novih vrlo dobrih mladih igrača iz omladinskog pogona

Offline kiKky

• I belong to Jesus
  • Trener
  • *
« Odgovori #17 u: 13.01.2012, 23:49:59 »
Dobar pocetak druge sezone, ekipa je kvalitetnija nego prosle sezone, napravio si dobar posao sa kresanjem placa.

Ocekujem da ces ove sezone osvojit 1. mjesto bez vecih problema, sretno :)
Nema potpisa :(

Offline mamlaz11

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #18 u: 14.01.2012, 14:08:32 »
ajmoooo zemljače, ak ne uspiješ u viši rang, ostavi se managera... :PPPP

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #19 u: 14.01.2012, 15:34:33 »
Dobar pocetak druge sezone, ekipa je kvalitetnija nego prosle sezone, napravio si dobar posao sa kresanjem placa.

Ocekujem da ces ove sezone osvojit 1. mjesto bez vecih problema, sretno :)

stvarno sam napravio dobar posao, iako me koštalo jer sam nekima i prekinuo ugovor. ali uglavnom, zadovoljan sam rješavanjem tog problema.

nažalost, već u početku nove sezone pojavili su se problemi, ali o tome više u idućem reportu.

hvala što čitaš!

ajmoooo zemljače, ak ne uspiješ u viši rang, ostavi se managera... :PPPP

a ove sezone bi moralo biti, i prošle sam do kraja super igrao, ali onaj neobjašnjivi niz od nevjerovatnih sedam tekmi bez pobjede me ubio u pojam. htio sam razbit komp, al nekak sam se uspio smirit i odgurat do kraja, jedva sam čekao da završi ta agonija.

Offline mamlaz11

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #20 u: 14.01.2012, 16:38:00 »
probaj odmorit igrače, meni se zna dogodit neki pad, ali onda im dam iza svake tekme 2 dana odmora i vrati se to brzo u normalu... :) čitam i dalje....

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
« Odgovori #21 u: 14.01.2012, 17:02:22 »
probaj odmorit igrače, meni se zna dogodit neki pad, ali onda im dam iza svake tekme 2 dana odmora i vrati se to brzo u normalu... :) čitam i dalje....

zanimljiva teorija. kak bi to trebalo radit? Å¡ta da ih odmaram kad su svi match fit?  :)

Offline Alko

• 23.10.2011
  • Legenda
  • *
« Odgovori #22 u: 14.01.2012, 18:18:02 »
Prvo da cestitam na izboru kluba. Zanimljiv klub koji je zapao u krizu iz koje ih ti zelis izvaditi. Međutim, nekako ti to i ne ide bas od ruke.

Kao prvo želis da klub izvuces iz minusa. Postoji samo dva brza nacina da se to uradi. Osvajanjem sto vise trofeja i proajom igraca. Ipak u situaciji u kojoj se sada nalazis ovo ti izgleda kao nemoguca misija. Pokusaj malo poraditi na mladjim igracima zrtvuj jednu sezonu za razvoj igraca, naravno ne po cijnu gubitka posla. Pokusaj da dva-tri igraca prodas za neke solidne pare i pojacas se sa pravim igracima. Meni se ni jedan igrac kojeg si doveo ne svidja. Mislim da se moze naci i boljih igraca. Tebi trebaju igraci koji imaju kljucne ocjene 13+, a ne neki levati sa ocjenama tip 10 ili 11. Pokusaj dovesti nekoga iz parent kluba.

23.10.2011
19.09.2012
21.03.2014

Offline mamlaz11

• Sakupljač lopti
  • *
« Odgovori #23 u: 15.01.2012, 12:22:38 »

zanimljiva teorija. kak bi to trebalo radit? Å¡ta da ih odmaram kad su svi match fit?  :)

ak imaš tekmu već nakon 3 dana, onda im dam 2 dana odmora, a ak imaš normalan raspored svakih 7 dana onda im svaka 2 tjedna dam po jedan dan odmora od treninga...

P.S. ma znaš moja ti je teorija, nek odu dečki na pivu da smire živce, bolje će igrat... :)

Offline mutor1950

• Oružar
  • *
« Odgovori #24 u: 17.01.2012, 13:53:29 »
tvoje su mi karijere uvijek bile odlične, sijećam se joÅ¡ "Hladnog Sjevera" s Fredrikstadom Å¡to mi je najbolja karijera na ovom forumu, nadam se da će i ova biti jednako uspjeÅ¡na, naravno da ovo nije lagano Å¡toviÅ¡e ovo je jedna od najzahtjevnijih karijera na ovom FM serijalu. Sretno u novoj sezoni  hi

Ipsek Giko