Autor Tema: What if...  (Posjeta: 10409 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline john_doe

• Not all wonders are lost
  • Legenda
  • *
What if...
« u: 19.09.2011, 15:02:59 »
Počeo sam novi save s Liverpoolom, onaj stari mi je zaradio neki bug, corrupted nešto, nebitno uostalom. Slažući taktiku odlučio sam se za 4231, zapravo možda i jedinu za koju ekipa (bez patcheva ikakvih, znači bez Suareza i Carrolla, sa Torresom) ima potrebne igrače, 41212 bi vjerojatno bila nešto pogodnija ali zbog nepostojanja dovoljnog broja kvalitetnih (ikakvih) veznjaka, Shevley bi trebao biti prva zamjena u tom slučaju što mi nikako ne odgovara pa je ostalo na toj 4231. Odigravši nekoliko utakmica skužim da je taktika jako slična onoj koju je i Rafael Benitez igrao svojevremeno... tako mi je pala zanimljiva ideja. Dakle...

Što ako Rafael Benitez nikada nije dobio otkaz?

A i ja sam našao temu, hehe, vjerujem da Rafa nije pretjerano omiljena osoba diljem nogometne populacije, neutralnim pratiteljima nogometa nije ostavio neki odličan trag zbog davanja prednosti uvijek onom obrambenom segmentu igre, nikad nije bio karizmatična osoba poput Mourinha, zapravo i jest ali nije na taj jedan buntovnički način. Navijači Intera mu sigurno zamjeraju jako loš start u prvenstvo, ali bez obzira na to svaki Liverpoolov navijač ima mjesto za Rafaela na tom trenerskom tranu povjesti, tu su Shankly, Paisley, Dalglish i Benitez. Zapravo vjerojatno je djelom drag i milanistima, iz logičnih razloga.
U ovoj temi neću ići u detaljno rekreiranje njegove taktike i igre (inače bi samo nastavio u onoj temi, nebi otvarao novu), uostalom puno je tu stvari kojima nisam sklon, premalo je tu bilo pass and move igre, previše preplaćenih prosječnih igrača i još dosta toga. Zapravo želja mi je rekreirati Rafin Liverpool iz sezone iz sezone 08/09, zapravo prije nego je sve počelo nizbrdo, znači rekreirati tu taktiku ali uz ispravljanje svih nedostataka te igre. U toj sezoni samo Liverpool je sigurno izgubio naslov jer nije imao odgovor na ''parkirani autobus'' :D pred golom, previše remija upravo iz tog razloga na kraju su izgubili previše bodova koji su se na kraju pokazali presudnima. Pretpostavit ćemo da Roy Hodgson nikada nije preuzeo Liverpool i da je Rafa postao malo manje tvrdoglav, samo malo fleksibilniji, ali ipak ne odustajući od svoje koncepcije.

Nastavak slijedi uskoro...
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Tulio

• it's not a lie if you believe it
  • Legenda
  • *
Odg: What if...
« Odgovori #1 u: 19.09.2011, 15:42:15 »
To je ona sezona kada su ostali kratki za 4 boda ako se ne varam. Imali su samo 2 poraza, ali i milijun nerješenih, to ih je koštalo naslova. U toj sezoni briljirali su i Gerrard, Mascherano, Xabi, Torres. Svi su mislili kako je sezona poslije te sigurno Liverpoolova, ali se Rafa totalno pogubio to ljeto s pojačanjima (mada se je po meni počeo gubit i sezonu ranije, dovođenjem Voronina npr.)

Hajde baš me zanima što spremaš, budući da i ja nešto kemijam s Liverpoolom, pogotovo ako si na tragu 4 2 3 1 taktike :)

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #2 u: 19.09.2011, 19:10:33 »
Prije nego što krenem na taktiku i cijeli fm dio, par riječi (dobro malo više od par) o Rafi, kako su ove stvari inače podosadne, skratit ću to stavljajući u prvi plan one zanimljivost, bez pukog nabrajanja informacija.

Punim imenom Rafael Benitez Muades, rođen je u lipnju 1960. u Madridu. S 13 se pridružio omladinskoj akademiji Real Madrida, iako je otac bio navijač Atletica, dok je majka bila za Real. Napredovao je kroz omladinske kategorije, i sa plaćom od 2000 peseta (12 eura) je svojevremeno plaćao fakultetske obveze, jer nije htio zapustiti školovanje.

Dvije slike iz mlađih kategorija Reala, teško je reći koji je od ovih Rafa

Ipak zbog ozljede na Univerzijadi (neki moj slobodni prijevod), natjecanje studenata u Mexicu 1979 gdje je nastupao kao član Realovog C teama, zaradio je ozljedu koljena. Isprva je izostao 6 mjeseci s terena, kako se ozljeda nastavljala ponavljati sa 26 je prekinuo karijeru. Nešto kasnije tražeći posao zaposlio se kao trener u akademiji Reala i tu je sve počelo.

Zahvaljujući dobrim rezultatima, brzo je napredovao. Najprije C tim, kasnije Castillu, a uskoro i kao asistent Vicente Del Bosqeu. U Realu ipak nije htio ostati, potražio je posao najprije u Valladolidu, zatim i Osasuni, Extramaduri, Tenerifeu da bi na kraju dobio priliku za rad u Valenciji. Rezultati su brzo došli, osvojena je liga u jakoj konkurenciji Reala, Barcelone i Deportiva, uz to i kup uefa. Uskoro Liverpool je tražio trenera, a Rafael novi izazov. U pet sezona provedenih, osvojena je liga prvaka, uz to i finale lp te 86 bodova 2008/09 što je najbolji rezultat za Liverpool od osnutka Premier lige. Kasnije i polusezonu u Interu, ali tu jednostavno nije išlo.

Pitanje koje se često javlja je gdje je puklo, rezultatska razlika između najuspješnije i najgore sezona je prevelika. Zapravo s moga gledišta (neću sad glumit odvjetnika) to je već ranije došlo. Rafa se ne može pohvaliti najboljim nosom za biranje igrača, puno je tu bilo pogrešaka u odabiru, Robbie Keane ili Aquilani. Za Xabija se znalo da odlazi, i sigurno je na tržištu postojao još neki igrač koji je mogao odmah pomoći momčadi mjesto Talijana koji se zapravo cijelu sezonu nije uspio rješiti ozljeda. Cijela momčad je imala premalo kreativaca, dok je vrhunski deep play poput Xabija gradio napade i distribuirao loptu to se čak nije toliko osjetilo, ali trebao je još neki igrač jer Bennayoun je često bio jedini koji je tu radio razliku nekim potezom. Uglavnom su se utakmice dobijale na snagu, takoreći, trenucima inspiracije Gerrarda ili Torresa, kad bi to izostalo, stvarali su se problemi. Pred sezonu klub ostaje bez Xabija, a uloga playmaker se traži u Lucasu, nečemu što on nikako ne može odigrati, jednostavno nema to znanje ali samopouzdanje za takvu distribuciju lopte, zapravo kad je zaigrao mjesto Mascha što zapravo i je, jedan destruktivac s ipak nešto boljim movementom i stabilnosti na lopti postao je ponajbolji igrač ekipe. Gerrard i Torres su cijelu sezonu mučili s ozljedama, kako je i prije toga bio klub koji ovisi o njima dvojici, to je bio pretežak udarac. Kako je sezona prolazila na vidjelo su izlazile i svi problemi vlasničke strukture, pojavio se taj neobjašnjivi dug, koji je stvarno predstavljao problem jer je bilo očigledno da klub ne može doći do LP.

Kasnije po dolasku Hodgsona, stvari su krenule još nizbrdo... zapravo unatoč slabim rezultatima Rafa je imao podršku navijača, dolje ispod slika s utakmice s pred kraj sezone, odlazak je bio sporazuman raskid, pošto vlasnici nisu mogli (ili htjeli) osigurati određena novčana sredstva za pojačanje momčadi.

To bi bilo to o detaljima o Rafi, što bi bilo da je ostao, pa vjerojatno nebi puno razlike bilo, iako vjerujem da rezultati nebi bili ako loši da bi novi vlasnici tražili alternativu. Aquilani bi sigurno dobio priliku, za novce od Mascha, naravno pitanje je možda bi li i ostao Javier, stigao bi najvjerojatnije Taiwo, on se dugo spominjao kao rješenje, od napadačkih rješenja možda Arda Turan ili Javier Hernandez (onaj AMR iz Valencije, mislim da sam dobro napisao ime)

Što se tiče koliko ću ići daleko s cijelom Rafael Benitez pričom, pa recimo... nisam baš sad planirao tražiti pojačanja u drugorazrednim španjolcim, drugorazredni jer su zapravo svi Španjolci koje je doveo, prethodno nisu bili dovoljno dobri ili jednostavno nisu htjeli u Real i Barcu. Torres i Reina su vrhunski igrači, ali potvrđuju tezu, Reina nije imao mjesta, a Torres nije želio u Real, a Barci je bio nepotreban i preskup, ostali su tu Josemi, Nunez, Riera, Luis Garcia (kao nepotreban u Barci)... ali tražit ću stvarati jak kolektiv. Naravno kad dođe vrijeme za to, ionako je prva sezona bez transfera.

Dalje želim uvoditi i mlade igrače, igrali su i prije mladi igrači i to dosta. Insua je sam na beku iznio cijelu sezonu, N'Gog je isto imao dosta prilika, u većini slučajeva s domaćim igračima je da nisu dovoljno bili dobri. Dolaskom Dalglisha 2008, u akademiju počeo je rad na tom polju, danas tu ima dosta talenata, U18 igra i na juniorskoj ligi prvaka trenutno.

U nastavku taktički aspekt ovom, najprije polazeći od one Liverpoolove taktike iz 2009, kasnije i cijeli football manager dio.

« Zadnja izmjena: 19.09.2011, 19:13:10 od john_doe »
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline koooMar

• The World Is Mine
  • Trener
  • *
« Odgovori #3 u: 19.09.2011, 19:25:31 »
pratim ovo , čini se jako zanimljivo ;)

inače sam gorljivi LFC fan( koliko je to moguće biti iz HRvatske :D) , i Benitez je po meni vrsni taktičar, i samo to..
previše rotacija, premalo dovođenih (dobrih) igrača - tako ga se može opisati po meni najbolje.

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #4 u: 20.09.2011, 19:23:38 »
U prethodnom postu je opisana biografija Rafaela Beniteza koja bi trebala poslužiti kao svojevrsni uvod u ovu temu. Nadam se da je opravdala cilj, a sada idemo dalje. Dakle, ponajprije cilj mi je odrediti kako bi izgledala savršeno preslikana taktika koju je on koristio u Liverpoolu, tako uspješno kad su se sve kockice posložile u sezoni 2008/09 i ipak s nešto manje uspjeha u sezoni kasnije koju su osim svega ostalog obilježili i brojni pehovi.

Uvod

Najprije par statističkih podataka, jedan pokazatelj kvalitete koju je posjedovala tadašnja momčad. Reina je bio treći golman prvenstva s 20 cleen sheetsa, Liverpool je imao najbolji napad sa 77 golova i treću obranu sa 27, ispred su ostali United i Chelsea s 24.

Kao neku početnu poziciju sam odlučio iskoristiti analizu britanskih taktičara, odnosno kako bi ona po njihovom izgledala, inače su je već objavili na posljednjem tactical theorems and frameworksu, koji je zamišljen kao neki vodič kroz novotarije football manager 10, ali zbog cijelog obujma informacija, vjerojatno će ostati u istoj funkciji još nekoliko serijala. Uopće ne sumnjam da su detaljni taktičari sa FM Britaina (u nastavku kraticom FMB) vjerno preslikali Rafinu igru, po njima bi cijela taktika izgledala ovako, pošto slika govori dovoljno.

Možda zbog moje nepovjerljivosti ali ipak želim i sam provjeriti isto, kako su došli do ovoga. Osim sjećanja na utakmice, koje su ipak bile prije nekog vremena, lako se zaborave oni sitniji detalji pa će mi poslužiti i grafovi dailymaila te neke statistike espna-a. Pa krenimo redom, po pozicijama.

DR Alvaro Arbeloa (wing back - auto), Glen Johnson (wing back - attack)

FMB je Arbelou, odnosno Johnsona na ovoj poziciji označio kao wing backove. Za Glena i sam jesam siguran jer je po prirodi ofenzivno orjentiran bek, ali Arbelou sam ipak bio zapamtio po primarno defanzivnijim ulogama iz važnih utakmica. Ipak pregledavajući grafove o njegovim kretanjima dobio sam nešto drugačiji odgovor.

Njegova uloga je bila stvarati višak na protivničkoj polovici, nije dovoljno dobar na lopti, brz ili dribler ali je trebao tu stvarati višak i pružati pas opciju za suigrače, omogućiti im da rašire igru. Stavio sam slike s dvije utakmice, pregledao dosta više njih, u svakom to manje više isto izgleda. Namjerno sam odabrao teže utakmice za sve SS ove igrača, tako da se da dojam kako su izgledali u onim jačim utakmicama. Uzevši ovo u obzir jasno postaje zašto je Rafa toliko kasnije inzistirao na Glenu, zapravo još ranije je tražio i Liverpool je zaista imao ozbiljan interes za Dani Alvesa, ali ovaj je odabrao Barcelonu umjesto Mersysidea. Dolaskom Glena koji je puno kvalitetnija ofanzivno orjentirana opcija od Arbeloe, Liverpool je dobio jednu novu dimenziju. Igrač dovoljno dobrog driblinga, stabilan na loptu je stvarao višak na tom desnom boku. On ima tendenciju ulaska u sredinu, uostalom to jasno otkriva taj PPM kod njega, pa dosta akcija ne završava centaršutom već traženje preciznog pasa za igrača u sredini, čak i udarca. Zapravo mu je jedina mana stalna podložnost ozljedama, kojih se nikako ne uspjeva otarasiti. Ovako to izgleda i na grafovima. I heat mape se jasno vidi ono što sam napominjao.

DL Fabio Aurelio (full back - auto/ wing back - support)

Fabio Aurelio nije tipičan bek, njegova tehnička sposobnost uvelike nadmašuje čak i puno ofenzivno orjentiranije igrače. On igra tu rolu wing backa u većini utakmica, ali ne u tradicionalnom smislu te riječi. Njegova zadaća nije da pokušava probiti bok i centaršutom tražiti igrače u šesnaestercu. On sudjeluje u kreiranju igre, ostavljajući se otvorenim za moguća dodavanja.Potvrda dolazi i sa grafikona, u ovoj utakmici je dosta duboko igrao, ali protiv slabih protivnika to je izgledalo i nešto ofanzivnije, ali svejedno on ima jako puno dodavanja i jako malo probijanja. Ja bi mu stavio full back automatic ili wing back support, ovisno od protivnika.

DC Jamie Carragher (limited defender - cover) Daniel Agger (ball playing - stoper)

Obrambeni dvojac Carragher - Agger je činio veliku većinu utakmica.

Jamie je vođa obrane, on je i stvarni vođa ekipe. Onaj koji ima ulogu trenerove produžene ruke na terenu. Igrački je dosta limitiran tehničkim osobinama. Sve situacije rješava maksimalno jednostavno uz minimalnu prijetnju golu. Kako je riječ o inteligentnom igraču s jako dobrim anticipationom i decisionom, on je u ovoj formaciji tu da pokriva svoje suigrače u slučaju njihovih pogrešaka. Konkretno u ovom slučaju desnog bočno, to se vidi i sa heat mape jer dosta vremena provodi jako rašireno u obrani. Za mene limited defender - cover.
Daniel Agger ima jako velike ovlasti u ovom dvojcu. On često uzima loptu iz obrane ulazi u protivničku polovicu te na taj način sudjeluje u igri, stoga ball playing defender, sa run with ball postavljenim na mixed, osim toga on je prvi koji stvara pritisak na protivničke igrače po oduzimanju lopte. Zbog toga sa stopper opcijom.

DMRC Javier Mascherano (dm - defend/support)

Javier Mascherano je čisti destruktivac, on je tu da obavlja sav prljavi posao, prvi kod protivnika s loptom. Često prvi i kod sudca s kartonom. Slažem se dobrim djelom sa analizom FMB-a da vezni dvojac postavi na DM pozicije, oni su tu da u obrani pružaju čvrst oslonac ekipi, čuvaju se od kontranapada u slučaju gubitka lopte, jer ipak je Benitez uvijek primarni naglasak stavljao na obranu. Ipak on nije jedan anchor man koji bi stajao ispred obrane i samo zatvarao protivničke napade, iz grafova gore se vidi da sudjeluje u igri. Nema tu jasno nekih duačkih i rizičnih dodavanja. Zato bi mu stavio defensive midfielder - defend, uz opciju promjene na support kad je riječ o slabim protivnicima, da ipak pokuša donijeti kakvu-takvu prednost u protivničkoj polovici.

DMLC Xabi Alonso (deep play - support)

Xabi Alonso je možda i najveći razlog zašto se uspjesi iz jedne sezone nisu prenijeli u drugu, ovaj playmaker iz Baskije je svoj posao obavljao savršeno. Najprije je sudjelovao u izgradnji napada, prenoseći loptu iz obrane i distribuirajući je više postavljenim suigračima, bez obzira bilo da je riječ o kratkim pasevima i polaganoj izgradnji napada, ili o dugim dodavanjima preko cijelog terena. Uostalom gol protiv Evertona kad je s centra lobao golmana dovoljno govori o njegovim pass sposobnostima. FM rječnikom to bi bila deep-play - support uloga. Ponekad je na ovoj poziciji igrao i Lucas, on je neki križanac Xabija i Mascha, dobar u destrukciji, ali ipak i stabilan na lopti, ali ne s tolikom sposobnosti preciznih dodavanja. Za mene def. mid - support.

Krila Dirk Kuyt (inside forward - attack) Albert Riera (inside forward - support)

Krila su bila uvijek pozicije koje je Rafa najviše rotirao. Pogotov ovu lijevu, jer je Kuyt uvijek pronalazio nekako mjesto za sebe u momčadi, velikim djelom zbog obrambenih navika, jer za razliku od ostalih igrača na inače ovim visokim pozicijama koji lako zaboravljaju svoje igrače, Kuyt često i pruža potporu, ranije Arbeloi, a kasnije i Glenu u još većem omjeru jer je Glen više vremena provodio naprijed. Kad je Johnson u igri njegova zadaća je da ulazi u sredinu, time odvlači svog čuvara otvarajući prostor Johnsonu za ubacivanje i centaršut. U slučaju izgubljene on je prvi koji vrši presing i povlači se jako duboko zatvarajući prostor. Ranije dok je igrao nasuprot Arbeloe, koji nije toliko ofanzivno nastojen često se odvlačio u prazan prostor (channelse) i tu je tražio loptu. I ja bih mu postavio inside forward u attack roli, ali malo modificiranu, s smanjenim run with ballom, maksimalnim closing downom te uključenim tight markingom, čime ću ga imati u obrani. Ako igra nasuprot ofanzivno orjentiranog boka, wide play na cut inside, inače move into channels.

Albert Riera je bio najčešće lijevo. On je čisto krilo, ali zbog svoje sporosti, rijetko bi driblingom probijao bok i upućivao centaršut uz liniju. Zbog toga je puno više koristio svoje tehničke sposobnosti, zbog preciznog pasa i dobrog udarca ulazio bi u sredinu i često tražio rješenje dodavanjem. Djelomično bi se složio s FMB-om inside forward da, ali sa support rolom.

Yossi Benayoun je prva zamjena u svakoj situaciji i zapravo bez obzira igrao lijevo, desno ili u sredini on bi se ponašao isto, ulazio bi u prostor i stvarao prilike za sebe i suigrače driblingom. Advanced playmaker - attack.

Napadački dvojac Steven Gerrard (att. midf - attack) Fernando Torres (Complete forward - attack)

Cijeli napadački učinak u velikom slučaju ipak ovisi o ovom dovojcu. Steven Gerrad se u ovoj roli ne ponaša niti kao čisti napadač ali niti kao vezni igrač. On ima sve ovlasti u ekipi, kruži naprijed tražeći slobodan prostor i priliku za udarac ili proigravanje suigrača. Također ulazi i u šesnaesterac u potrazi za golom. Sljedeći ovo att. midf s attack rolom se čini kao dobar izbor.

Fernando Torres je tada bio vjerojatno najkompletniji napadač svijeta, dobar u skoku, s loptom u nogama ali i u otkrivanju bez lopte, jedan od rijetkih kompletnih napadača koji se mogu pronaći. Rafa ga je i koristio na taj isti način. Complete forward, ali ja bi mu dodao attack rolu, iz slika se vidi da nema puno dodira s loptom, uglavnom traži priliku za sebe, više nego što razigrava suigrače. Istina gore je tek jedna, ali uzeo sam samo jednu za primjer, situacija je slična od utakmice do utakmice.

Formacija

Uzevši sve ovo u obzir formacijski bi to izgledalo ovako, neka 4231 formacija, ono što karakterizira je kompaktnost, Kuyt pokriva Glenove odlaske naprijed, ako je on previsoko tu je Masch, a kao posljednji osigurač je i Carragher.

Team instrukcije

Gledano FM Britain, tu bi bila fluina koncepcija, kratka dodavanja i niski centaršutevi, a sve ostalo na default. Nisu promašili puno u svakom slučaju, najprije strategy bi ostavio za početak na standard, pokazao je iz utakmice u utakmicu da su u stanju igrati i na kontre i napadački ali i braniti se tako da je standard kao početna opcija dobro rješenje.

Slažem se za fluidnu koncepciju, nelogično je na neki način jer fluidna koncepcija bazira se na ofanzivnom, gracioznom (rekao bi Štimac :D) nogometu, ali ne samo to fluidna koncepcija omogućava igračima da se orjentiraju na više faza igre. Ajmo redom tu su tri osnovne rigid, balanced i fluid. Najprije rigid ili taj rule of two, popularno zvani na prošlim serijalima, kad se pogleda mentalitet igrača jasno je primjetiti veliku razliku između najvišeg napadača i najnižih braniča. Kako kombinacija mentaliteta i defanzivne linije određuje na neki način i igračku poziciju na terenu, obzirom na toliku razliku Kuyt nikako nebi mogao čuvati leđa Glenu jer bi ovaj kao jako visoko postavljen bio na recimo 16, a Glen tek na 10... U rigidnoj koncepciji nema toliko pomaganja, igrač ima svoj zadatak i treba ga obaviti. Naravno ona ima i prednosti u odnosu na ostale, tako je obrane puno stabilnija, a nedostatak kreativnosti naprijed se može nadomjestiti extra igračkom klasom. Fluid s druge strane baziran 5+5 mentalitet, gdje je 5 igrača s višim i 5 s nižim, ali razlika među njima je puno manja, to omogućuje da Kuyt i Glen stoje puno bliže jedan drugom na terenu, i isto tu ima više pomaganja i zatvaranja propusta suigrača. Balanced je neki mix u kojem igrači su na tri razine mentaliteta koje su određena prema njihovim rolama, zapravo u simetričnim taktikama i ovdje se može postići jako velika kompaktnost ekipe, na kraju dovodi i do veće kreativnosti u napadu. Uglavnom ostaje fluid.

*zanimljivo kako se do pojave tactical kreatora najviše koristio u svim klubovima i kao najbolji preporučavao rule of one (ROO) koji je danas identičan very rigid strategiji.

Passing je postavljen po orginalu na short, s tim se djelom mogu složiti iako to varira od utakmice do utakmice, recimo protiv autsajdera na Anfieldu bez problema cijela momčad je imala i preko 400 dodavanja, s druge strane protiv onih jačih oni predaju loptu, tako da bi ja ostavio na default. U svakoj utakmici jezgra ekipe je ista, to je četvorka Johnson - Masch - Xabi - Aurelio. Od njih počinju sve akcije, imaju najviše dodavanja i čine prvu liniju obrane i s druge strane napada.

Kreativna sloboda je po meni u redu na mixed, presing isto... Istina protiv manjih su često igrali i s visokim presingom, ali tu je bilo puno utakmica u kojima puštaju protivnika s loptom u vlastitu polovici, slijedi strašan presing na loptu u malom prostoru i oduzimanje lopte čime imaju priliku za kontru i polukontru.

Tackling na mixed, isto nije potrebno ništa dodavati, ali marking bi promjenio. Naravno tu ostaje nekoliko igrača sa man markingom, ali ono što mi je bilo i ostalo karakteristično za Rafine momčadi, najviše Liverpool je oduzimanje lopte tim (kako ga nazvati) strukturnim presingom, cijela je ekipa stvarala trokutove i na taj način pokrivala prostor u kombinaciji s dobrim presingom na loptu lako bi se oduzela protivniku i nastavio napad. Zapravo još jedan argument za fluid.

Drill croses nisam baš previše primjetio, ipak zbog nepostojanja visokih igrača u napadu bolja je opcija od float na drugu stativu, iako bih ja radije ostavio na mixed.

Za kraj default roaming, također slažem se s FMB-om, naime u ovakvoj formaciji more roaming donosi automatsko prebacivanje roaming krilima, pošto Kuyt i Riera nisu puno igrali taj pass and move, gdje je i potrebno puno kretanja bez lopte, default je sasvim dovoljno, čime se roaming uključuje za Gerrarda s attack rolom i jedinog napadača.

Zaključak

To bi bilo to što se tiče Rafaela Beniteza iz 2008, ono na što ću se bazirati u nastavku je moja prilagođena trenutnoj situaciji i zapravo verzija istog, ovo je obrađeno s teoretskog aspekta, nisam ni probao u fm-u, tako da ne mogu biti siguran funkcionira li, ali mislim da je verzija zapravo dosta slična ciljanoj. Zapravo osim toga i potvrda da te taktike iz stvarnosti i nije tako teško rekreirati, dovoljno je gledanje nekoliko utakmica i par statističkih podataka. U uvodnom djelu su postavljeni rezultati analize FM Britaina, mislim da sam korak po korak analizom na kraju došao manje više do sličnog.

Link

Offline Fićo

• Legenda
  • *
« Odgovori #5 u: 20.09.2011, 19:30:54 »
Kako dobro! Sviđa mi se sve, pogotovo ovi crteži i taktički prikazi sitnica i detalja... Pratim ovo dalje definitivno! respekt

Offline Dial Square

• Necu naslov, smrdi
  • Trener
  • *
« Odgovori #6 u: 20.09.2011, 20:09:21 »
John doe svaki put nadmašiš sam sebe.  :& :&

Offline Pezer

• Win,Lose or Tie, GUNNER till I die!!!
  • Trener
  • *
« Odgovori #7 u: 20.09.2011, 20:17:24 »
john doe :& :& :&
ovo ce biti nesto sto ne mogu da ne pratim :kee:
Stvarno odlicno pises a usto i odlicno taktike prezentiras champ

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #8 u: 22.09.2011, 13:00:14 »
U prošlom postu smo vidjeli kako bi izgledala taktika Rafaela Beniteza prenešena u football manager, barem kako bi to izgledalo u mojoj izvedbi, ali bez ikakvih dodatnih promjena. Pošto sam već na startu postavio kao cilj ne samo rekreiranje Benitezove taktike, već nešto drugačije postavljanje stvari. Već sam rekao Rafa nije dobio otkaz, prihvatio je da i sljedeću sezonu ništa od novaca i velikih transfera i odlučio raditi s onim što već stoji na raspolaganju, naravno pretpostavka da je malkicu manje tvrdoglav i da je ipak malo odstupio od ustaljene šablone, ali ne previše. Dakle idemo redom, najprije polazim od moje trenutne taktike, naravno ovo nije neka finalna verzija, još uvijek je igra tek u fazi početka sezona i sama taktika će sigurno vremenom trpjeti promjene. Ipak ostati ću privržen početnoj koncepciji, a sad idemo i to predstaviti.

Promjene

Najveća razlika u odnosu na tu 2008/09 sezonu je igrački kadar iako je pomalo čak i iznenađujuće koliko je on čak i ostao u velikoj mjeri sličan. Zapravo najveća razlika je i najteže prebrodiva, odlazak dva world class veznjaka nije lako prevoditi, današnje nisu ni loše uostalom i Lucas i Meireles su sasvim solidni squad igrači, ali za sada nisu ni u kojoj mjeri nositelji ekipe, iako Lucas ima potencijala postati nešto slično u budućnosti.

Slika govori više od riječi. Pa idemo redom. Što se golmana tiče, bio je sweeper keeper, to je i ostao. Zapravo Reina je jedan od rijetkih golmana koji imaju atribute za kvalitetno odigrati ovu rolu u ekipi, pa naravno da to želim i iskoristiti.

Što se obrane tiče, kako je sastav ostao isti, kao i iz faze rekreiranja. Arbelou je zamjenio Johnson, ali i on u gornjem dijelu uzet u obzir, tako da tu i nema nekih nepoznanica. Jedina praktički promjena u odnosu na Rafu je promjena stoper - cover kombinacije. Agger nije baš najspretniji izbor za stoper rolu, fali mu, odnosno nema dovoljno izražene potrebne atribute, pa sam ga odlučio prebaciti na defend. Što se Carragher tiče, iskušavao sam ovu cover opciju, zasad je defend još uvijek prva opcija iako će sigurno biti prilike i za cover, posebno protiv ekipa koje i vrebaju svoju priliku na kontre pošto je njegov partner Glen Johnson, koji ima velike ofanzivne ovlasti, a samim tim potreban mi je natko da pazi na taj bok u tim slučajevima.

Vezna linija, odnosno najprije ovaj defanzivni dvojac Lucas - Meireles je u potpunosti gotovo izmjenjen. Najprije više tu nisu DM igrači, već sam ih podignuo na terenu. Razlog je što je Raul praktički jedan box to box vezni igrač. Kako ga želim najbolje iskoristiti želim ga malo približiti više golu, zato i je u support roli, u slučajevima igre protiv malobrojnije vezne linije tu će se sigurno stvarati prostor za ulazak igrača, a Raul s solidnim kretanjem, uz to i udarcem može to solidno odraditi. Lucas je deep play u ovoj ulozi, za tu rolu i ima atribute, a od njega želim da vrši tu distribuciju lopte, preuzima je od obrane i predaje više postavljenim igračima. Tu je defend rola, jer ga isto tako želim kao nekakavo osiguranje u slučaju gubitka lopte. Raul je ball wining midfielder, zapravo mu ova rola dosta dobro odgovara, iako je on nekakav miss match igrač. Niti jedna nije prava za njega. U BWM sa support rolom dobit ću ga u to dijelu napada, ali će igrati odgovorno jer mi je prvenstveno potreban u obrani, u zaustavljanju napada.

Što se tiče ofanzivno orjentirane trojke tu nisu ni bile potrebne neke velike promjene, zasad startna trojka Cole - Gerrard - Babel, ali i isto tako često očekujem i Kuyt - Gerrard - Jovanović na terenu. Gerrard je postavljen ipak nešto dublje na terenu. Mislim da bi puno više mogao koristiti ako bude aktivniji u samoj igri i njenom kreiranju, najviše iz razloga što su dva centralna veznjaka ipak kvalitetnom ispod onih prijed dvije sezone. Dvije krilne pozicije će najvjerojatnije biti najviše podređene rotaciji. Tu su Maxi, Cole, Kuyt, Jovanović i Babel. Zapravo ono zajedničko im je da nijedan nije dovoljno dobar. Kuyt mi je ok igrač, defanzivno postavljanje i radna etika će koristiti u nekim utakmicama, ali protiv slabijih protivnika tu mi treba netko tko bi načinio razliku na terenu, bilo driblingom, bilo kreativnošću. Svi su na inside forward roli, s ipak ponekim preinakama, ali u pravilu je to ostalo isto.

Fernando Torres je postavljen jednako, complete - attack, njegova zamjena N'Gog bi bio poacher u trenucima kad je na terenu.

Napadačka koncepcija

Liverpool je dugi niz godina ima velikih poteškoća s malim klubovima koji se dolaze braniti, u kojima se zbog nedostatka kreativnosti u momčadi javlja veliki problem probijanja defanzivnog bloka. Taj problem je još uvijek prisutan, nažalost trenutna ekipa ima previše prosječnih i preplaćenih igrača. Potrudit ću se iz svih izvući maksimum unatoč nedovoljnoj kvaliteti za borbu za visoke pozicije. U trenucima s loptom u posjedu, ideja je da cijela sustav izgleda kao što je prikazano na slici:

Tu nedostaje kreativaca, to je sasvim jasno, ali pokušat ću to nadomjestiti onim što imam. Kao što je prikazano, pomalo asimetrično to izgleda, Glen je dosta visoko na terenu i dosta ofanzivno postavljen, iz tog razlog tu je defanzivniji Lucas. Dva inside forwarda roamingom imaju zadaću iskreirati prostor za sebe, te ga otvoriti za suigrače. U kojoj ću mjeri uspjeti prenijeti ovaj koncept ostaje da vidimo.

Utakmice

Do sada je odigrano 7 pripremnih utakmica, od čega 5 prijateljskih i dvije kvalifikacijske, ali isto tako protiv slabijih protivnika. Ono čime sam zadovoljan u pripremnim utakmicama, je igra. Dakako tu su protivnici daleko od neke kvalitete, ali kretanje igrača je bilo dobro, stvarali smo dosta izrađenih prilika. Rezultatski jedina utakmica koja je bila u egalu je ona protiv Motherwella, razlog je Skrtel koji je uspio zaraditi crveni karton po samom početku, nešto kasnije protivnički napadač je izvrtio Kyrgiakosa i zabio za vodstvo. Imali smo igrača manje, ali svejedno do kraja stvorili 5-6 CC prilika, na kraju sam jako zadovoljan igrom.

To je dobrim djelom cijela priča vezana direktno uz taktiku, još ću tu napomenuti par detalja koje isto smatram važnima.

Prekidi

Napadački korneri su namješteni na far post, poprilično jednostavna koncepcija, Carragher ide na loptu. Ali opet dosad mi se nije pokazala pretjerano kvalitetnom, to sam prenio iz Dortmunda u kojoj mi je ostvarivala solidne rezultate. Ne toliko što se tiče golova, ali protiv 'malih' sam uspjevao stvoriti i koju priliku iz prekida. Za divno čudo Aurelio i Meireles ne uspjevaju pogoditi centaršutom ciljano područje, još ovdje planiram eksperimentirati. Zadovoljan sam s nekoliko golova po sezoni, imamo tu nekoliko dobrih skakača i želim iskoristiti i ovaj segment.

Defanzivni korneri, srednji vezni pokrivaju stative, dva najbrža su postavljena na forward, a ostali man marking. Dosad se čini dovoljno dobra, nema razloga za promjenu.

Ozljede

Nažalost, ovoga se najviše pribojavam. Tu je jednostavno previše ključnih igrača za koje mogu realno očekivati da će propustiti dio sezone zbog ozljeda. Realno to je već postala praksa u zadnjih nekoliko sezona kod Glena Johnsona - Aggera - Aurelia - Colea - Gerrarda - Torresa. To je 6 igrača iz početne postave. Ono što me brine je i tanka klupa u slučaju ozljeda, kao neku mjeru opreza kreirao sam i posebne, zapravo svi igrači imaju vlastite rasporede treninga, ali kod ovih sam tražio posebne protiv ozljeda, smanjujući im workload, te ne inzistirajući na fitness baziranom treningu. Koliko ću imati uspjeha, pa od toga mi ovisi i cijela sezona. Već pred ovu utakmicu sam izgubio nekoliko, Joe Cole je nezgodno pao na treningu (mislim da to nije moja krivica) propušta 3 tjedna, Torres se ozljedio u reprezentativnom nastupu, isto tako 3 tjedna. Maxi je dobio probleme s artritisom (2 tjedna).

Transfer politika

Za očekivati bi bilo nekoliko Španjolaca iz po mogućnosti Osasune ili Atletica koji bi okarakterizirali Rafaela Beniteza. Ipak za početak nema transfera, a kasnije ću pokušati tražiti one igrače koji će pridonositi jakoj ekipi kao cjelini. Rafa je dvaput stigao do finala LP, kad se pogledaju malo rosteri mislim da je jasno na što se misli. Nije toliko bitni koje je nacionalnosti, iako preferiram imati što više domaćiih igrača u svim svojim ekipama. Ono što je bitno da se brzo mogu uklopiti u ostatak momčadi (visok determination), ne pomaže on konkretno, ali želim za početak malo po malo, ali stvoriti odlučnu momčad. Prva ocjena koju gledam je ta, zatim su isto za mene bitne team work te zalaganje. Zapravo pojačanja su potrebna, tu je lijevi bok. Aurelio ne može sam iznijeti sezonu, Konchesky je limitiran. Oba krila, to su pozicije na kojima bi igrači trebali stvarati razliku, ali ja tu zasad imam tek prosječne igrače. Vidjeti ćemo koliko ću izvući iz kojeg, ali vjerojatno je da će trebati koja prinova, ako stvari ne budu išle po planiranom.

*zaboravih spomenuti, igram na 11.0, ali sam prije početka malo popravio igrače, nije to nešto pretjerano. Zapravo sam uredio CA Kellyju i Spearingu po uzoru na njihove profile na 11.3. Ništa posebno, ali želim spomenuti.

Man Menagement

Rafa u ovom području nije jak, nažalost, to se pokazalo čim su rezultati izostali. U pravilu je praksa dok se pobjeđuje igrači su svi uz trenera, ali kad krene na gore, onda postaje bitno tko će prije izgubiti vjeru u trenera. U RL Bennayoun i Riera su otišli zbog neslaganja s trenerom, ni Babel nije bio u najboljim odnosima. To želim promjeniti, zapravo ono na što ciljam je čak jednim djelom karakteristično za Mourinha. U Interu je za vrlo kratko razdoblje stvorio kompaktnu cjelinu. Način na koji bi to trebao postići je razgovorima, svaki put kad igrač ima 9.0+ ocjenu, dobiva pohvalu za prošlu utakmicu, 8.0+ isto tako, samo onu pleased (nižeg ranga), osim toga tu su i one vezane uz moguća pojačanja, trenere, ako napreduje na treningu... Košarka je jedan sport u kojem se riječ kemija u smislu odnosa unutar momčadi često spominje kao jako bitna, vjerojatno jednim djelom razlog neuspjeha Hrvatske ili s druge strane uspjeha Makedonije ili Francuske na prošlom EP. U nogometu je to isto tako bitno, za bolje rezultate bitno je imati visok moral u cijeloj momčadi. Zadovoljni igrači -> bolje igre.

Mislim da je to sve za ovaj put. Od sljedećeg počinju i utakmice, nisam siguran u kojoj mjeri će one biti opisivane, na taktičkom djelu se pojavila ideja neke vrste taktičke karijere. Kako sam već ovdje počeo save na sličan način, ovo bi mogao biti jedna vrsta iste. Nisam još odlučio u kojoj bi onda to mjeri bilo opisivano, ne želim stvarati dosadu kod onih za koje se mislim da čitaju ovo, vjerujem da ih ima, ako ništa drugo pišem neku vrstu bloga :D hehe (ako netko ima prijedlog u kojem smislu detalja bi to trebalo ići (svaka utakmica, neke, ili zasebno vezano za utakmicu), nek slobodno da?), uglavnom počet ću s otvaranjem sezone pa ostaje vidjeti kako dalje.

Link

Offline njosaa

• Fizioterapeut
  • *
« Odgovori #9 u: 22.09.2011, 13:23:30 »
Svidja mi se ovo, iako nikada nisam bio ljubitelj Rafe. Ali, svidio mi se onaj britanski film, sta je vec, onaj half time talk Rafe u finalu LP kad je Liverpool osvojio. Naravno, sve je to pretendenciozno (priznao i sam Rafa), ali opet nelose uradjeno.
ex ultrastyle

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #10 u: 22.09.2011, 13:58:51 »
Svidja mi se ovo, iako nikada nisam bio ljubitelj Rafe. Ali, svidio mi se onaj britanski film, sta je vec, onaj half time talk Rafe u finalu LP kad je Liverpool osvojio. Naravno, sve je to pretendenciozno (priznao i sam Rafa), ali opet nelose uradjeno.

15 Minutes That Shook The World se zove film, evo jedan isječak. Svaka čast svima koji pohvataju sve od Carraghera ili Gerrarda. Scouserski naglasak je  skroz quee

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T2aXQxM0dPA[/youtube]

Link

Offline Pezer

• Trener
  • *
« Odgovori #11 u: 22.09.2011, 14:40:31 »
Sviđa mi se inace ovo i pratim zbog tog tvog prezentiranja taktike i momcadi vise nego samih rezltata,tako da bi ja volio kad budes opisivao utakmice da vise pozornosti posvetis kako si pripremao ekipu,dakle kakve si instrukcije i zasto davao itd. nadam se da nije problem jer me zanima posto vidim da si odlican takticar FM-a da vidim kako razmisljas kad igras :shame:

Offline Fićo

• Legenda
  • *
« Odgovori #12 u: 22.09.2011, 16:26:08 »
Slažem se s Pezerom, jako mi je zanimljiv ovaj tvoj taktički dio. Jako se trudiš oko toga, lijepo to prezentiraš, fino objasniš zašto je ko kako postavljen. Super je to, samo daj dalje ;)

Offline Magister ludi

• The greatest risk is risking nothing at all
  • Trener
  • *
« Odgovori #13 u: 23.09.2011, 15:08:26 »
Ako bih negdje pravio listu inspirativnih ljudi ti bi sigurno bio na njoj. I to baš kao john_doe.  :)
Fantastičan posao zaista.

Nalazim da sam jedan od rijetkih ljubitelja Beniteza, vjerovatno zato što sve na svijetu pokušavam istaktizirati i prevesti u neke sheme. Za mene je Benitez sigurno u TOP 5 nogometnih taktičara koje sam imao priliku gledati. O tempora, kad su Benitez i Mourinho vodili krvave bitke u četvrtfinalima i polufinalima Lige šampiona.

Mnogi zaboravljaju inovacije koje je Benitez uveo u nogomet sjećajući se i prebacujući mu neuspjehe u Premiershipu, kasnije i sramotnom startu u Serie A.
Dovoljno je reći da je on na velika vrata uveo 5+5 organizaciju igre, nama poznatu kao fluid. Defanzivno krilo, kada je Kuyt izgledao kao još jedna suluda investicija, napadač koji nije postizao golove. Industrijalizovao je igru na jedan nevjerovatan način, ne toliko oku lijep koliko efikasan. More je tih primjera, od moćne Valencije na prelazu dva stoljeća do neuspjelog pokušaja sa Interom sa kojim, usudit ću se da kažem, nije imao vremena iznjedriti svoje taktičke zamisli.

Ne želim biti pogrešno shvaćen zbog primjera kojeg ću navesti, ali mislim da Benitez po osnovnim crtama koje čine nogometnog managera sliči Hitleru, obojica su davala prednost, doduše Benitez to još uvijek čini, taktičkoj osposobljenosti u odnosu na motivaciju.
Vjerovatno je zbog toga Benitez omražen među pukom, dok se jedan Mourinho veliča i slavi, mada su tu negdje kada je u pitanju taktičko znanje.
« Zadnja izmjena: 23.09.2011, 15:30:26 od MagisteR_Lud1 »

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #14 u: 24.09.2011, 10:49:01 »
Tu je i prvi izvještaj, nisam još siguran u ovo, kako bi trebalo izgledati, što sve ubaciti unutra... Najprije hvala na pohvalama i komentarima, čak posebno ovaj zadnji, jer ne počinje ''nisam baš fan Beniteza...'' :D hehe, nema veze. Poznato mi je da nema trenutno puno fanova van Liverpoola i Liverpoolovih navijača. Općenito mi se ne sviđa i nisam za neki sveznadarski pristup, tako da volio bi naravno čuti komentare što sam propustio i gdje sam pogriješio. I zahvala Magistru, a i cijelom taktik timu koji je pripomogao da ova prva analiza bude bolja.

Priprema utakmice (vs. Fulham [A])

Glede same pripreme utakmice, riječ je o otvaranju prvenstva. Prvo kolo je donijelo Fulhama u gostima, rekao bih tradicionalno neugodan domaćin za sve protivnike. U Premier ligi odavno nema protivnika koji bi služili za podebljavanje gol-razlike, tako je i ovo gostovanje na početku. Osim toga u obzir treba uzeti da mi nedostaju Torres, Cole, Maxi te je Meireles tek zaliječio kraću povredu i nije 100% spreman za ovu utakmicu, zbog čega će početi s klupe.

Na početku prva stvar koja se dobije vezana uz utakmicu je scout report.

Nije mi puno toga rekao što već otprije nisam znao, Craven Cottage je jedan od kraćih terena u Engleskoj. Uz to, riječ je o dosta širokom terenu s obzirom na odnos dimenzija, tako da bi krila u ovom slučaju trebala doći do izražaja. Ono što me raduje u ovom slučaju je izostanak Hangelanda i Senderosa, tu je naravno i Andy Johnson što će isto tako pomoći.

Match preparation

Kao što se vidi iz slike obzirom da je tek početak sezone, imam zadovoljavajuću uigranost cijele ekipe, cijela koncepcija je na competent. To naravno neće donijeti odmah neku spektakularnu igru, ali svakom utakmicom bi trebao biti sve bliži onoj fluidnoj koncepciji i tako sve bliži i igri na terenu kojoj težim. Za ovu utakmicu sam odabrao kod match preparation attacking movement -> high. Nedostatak kreativnih igrača moj je glavni problem pred ovu utakmicu, tako da želim ovim pokušati još malo doprinijeti boljoj napadačkoj igri. Uostalom realno smo favoriti pred ovu utakmicu i na taj način se i treba postaviti.Ima jedan zanimljiv detalj u vezi cijelog match preparation. Tražio sam po netu koliko dugo je potrebno postaviti ovaj match preparation pred svaku utakmicu kako bi on imao pravi efekt. Sudeći prema SI forumu, koji mi se čini najrelevantniji u ovom slučaju, sve kombinacije match preparationa osim team blend nisu kumulativne. Znači da nema razlike postavio ja to tjedan dana ili jedan dan pred utakmicu. Samo ću čak izgubiti na treningu i team blendu, ako ovo držim dulje no što je potrebno* Djelujući prema ovome, postavio sam je dan pred utakmicu, pošto nije riječ o kumulativnom učinku, to će zapravo biti jedan napadački trening ili tako nešto.

*nisu moje riječi, zapravo sam prenio razmišljanja čini mi se wwfana ili cleona, sa SI foruma. Oni koji zalaze tamo sigurno znaju za njih.

Press konferencija

Manje-više sve su to standardna pitanja, odgovori. Press konferencije zapravo omogućuju da rasteretim momčad ili stvorim pritisak na njih pred određenu utakmicu. Na pitanje najveće prijetnje uvijek dajem neutralan odgovor tipa ne želim se fokusirati na jednog igrača. Zapravo ne uvijek, ako ima slab determination i moral, nije loše staviti još malo pritiska na njega. Ali pošto je u ovim analizama uvijek riječ o jako dobrom igraču, bolje ništa ne komentirati. Ne želim da dobije još veći motiv protiv mene u utakmici. Pressica je samo potvrdila backroom advice, Clint Dempsey je očekivano najveća prijetnja u sljedećoj utakmici.

Ciljevi za ovu utakmicu

Početak sezone protiv Fulhama...Osnovni cilj je naravno pobjeda, iako nebi bio zadovoljan ni nerješenim*, Fulham je respektabilan protivnik, a meni nedostaje nekoliko prvotimaca. Nadalje želja je ostvariti dominaciju na terenu, ali uz stabilnost obrane na prvom mjestu, ipak je riječ o Rafi. Iskušat će se cijela formacija i taktika prvi put u ozbiljnijoj utakmici, nisam siguran što točno očekivati. Sa statističke strane nemam nekih pretjeranih ciljeva, tu je najprije ostvariti nekoliko gol prilika, volio bih uz kvalitetan posjed i protok lopte. Također potrebno je da kao cijela momčad budemo ''unutra'', odnosno da dobijamo one 50-50 duele. To na kraj čini razliku između pobjede i poraza.

*primjetili ste da pišem u sadašnjem vremenu, utakmica je naravno već odigrana, ali ovako mi se to čini nešto prikladnije. ...malo čudno dođe pisati što želim od utakmice koja je već gotova:D

Opposition instruction

Ovo smatram jednim od najbitnijih dijelova taktike, ono što dobre taktike pretvara u odlične je sama priprema ovih taktičkih sitnica i pravodobne reakcije na utakmici. Fulham je startao u flat 442 formaciji, pa krenimo redom...

Golmana ovom prilikom ostavljam bez ikakvih instrukcija, nemam zasad namjeru na nekakvu overload taktiku na samom početku, kasnije ako bude potrebe za jurenjem rezultata, promjenim i njemu CD always, te show onto weaker foot.

Pantsil - nasuprot Babel, zašto nasuprot, pa jer je jednako bitno kakvi su atributi igrača kojeg ciljam instrukcijama, te kakav je igrač koji će ga čuvati u ovoj utakmici. Ne igram man marking, naravno da će tu biti još igrača koji će ga preuzimati u prilici, ali Babel je onaj koji je formacijski prirodno nasuprot Pantsilu, tako da on je prva linija obrane i prvi igrač koji će primjenjivati instrukcije za Ganca. Što se Pantsila konkretno tiče, on je rekao bih prosječan bek. Solidna brzina (14), može zatvoriti bok, priključiti se napadu ukoliko je potrebno. Za njega nemam ništa. Razlog je Babel, vjerojatnije je da će Pantsil njega čuvati, ali ne mogu se dobro osloniti na igrača tipa Babela za neke specijalne defanzivne zadaće. Ima preslab bravery, concentration, work rate i positioning da bi bio odgovoran defanzivni igrač, ne želim neku glupost i prekršaje, tako da za početak ostavljam na defaultu. I da naravno, ako promjeni poziciju tijekom utakmice, prilgođavam tome i instrukcije.

Salcido - Kuyt Kuyt je zapravo Babelova suprotnost, počeo je na drugom krilu, a kako su Salcida označili od strane mojih pomoćnika kao potencijalno opasnog igrača, odlučio sam ga zatvoriti. CD always, tackling hard, iako Salcido ima 17 bravery, imam Kuyt koji je fizički puno snažniji, dobre mentalne atribute. Nema sumnje da će odraditi zadatak.

Stoperski par Baird - Hughes su ostali bez specifičnih instrukcija ovog puta. N'Gog mi nije igrač u kojeg se mogu pretjerano pouzdati u tome, obojica su dešnjaci s lijevom nogom, dosta dobrom tako da weaker foot otpada. Closing down ne želim jer mi je David potrebniji svjež za napadačke akcije, a i Fulham nije ekipa koja će graditi napade posjedom. Ono što mi je kod njih zanimljivo je da su obojica dosta slabi u skoku (heading i jumping ne preko 13) i dosta niski za stopere (oba oko 180) što mislim iskoristiti.

Etuhu je srednji vezni, zapravo destruktivac u ovoj momčadi, ipak ima i solidan off the ball (14) tako da ga je moguće očekivati i u napadima. Ostavio sam ga zasad bez instrukcija, dosta je fizički jak i hrabar i iako ga čuva Poulsen mislim da bi hard tacklingom riskirao potencijalnu ozljedu. O closing downu ću razmisliti ovisno o njegovom učešću u samoj igri, a TM mi zasad nije potreban jer Poulsen, njegov direktni match ima postavljeno u njegovim instrukcijama tight marking yes, što dodano sa zonal markingom, mislim da će pomoći u obrani prijetnje zvane Etuhu.

Danny Murphy bi trebao biti glavni organizator igre Fulhama, onaj koji će kupiti lopte iz obrane i dijagonalama i proigravanjima tražiti više postavljene suigrače. Mislim da ovog moram zatvoriti, njegov za početak barem čuvar je Lucas. Lucas je jako dobar u defanzivnim dužnostima, brži je, jači i općenito bolji igrač od Murtphyja. Nije nešto podložan ozljedama, tako da Danny dobija cijeli set instrukcija TM always, CD always, hard tackling i weaker foot. Čak se ovo weaker foot malo čini i nelogično jer ima dobru lijevu nogu, ali PPM ''avoid using weaker foot'' mi kaže da bi bilo dobro dati mu i ovu instrukciju.

Clint Dempsey počinje na desnom krilu. Zapravo je riječ o jako dobrom igraču, najprije jako dobar je s obje noge, ima solidan udarac iz daljine (14), dobar na lopti. Ja bih ga zapravo koristio kao false nine u sredini, zapravo mi je na neki način olakšano što igra uz liniju. Čuva ga Fabio Aurelio, po brzini su tu negdje, ipak ne želim riskirati i pustiti ga samog po terenu. Tako da CD ide na always, te TM isto tako. Još jedan razlog za tight marking je PPM ''gets into opposition area'' što znači da mogu očekivati ulaske u kazneni prostor, tako da tight marking mi osigurava da neće tamo biti zaboravljen. Show onto foot ne dolazi u obzir, a tu je i tackling hard, ima tek 10 bravery. Iako mi je to rizična opcija jer je na krilu ''stakleni'' Aurelio, za kojeg se čudim da je izdržao predsezonu bez ozljeda, ali morat ću ići na rizik.

Diomasy Kamara počinje lijevo. Riječ je o igraču strašnih fizikalija, jako brz i dosta jak na nogama. Također ima i solidan dribling te kontrolu lopte i to je to. Jako slabe mentalne ocjene mi daju za pravo očekivati njegov slom ako moji igrači Glen u prvom, ali i Carragher jer ovaj igra dosta visoko, pa tu očekujem preuzimanja. Dakle ako ga odmah na početku zaustavim sa nekoliko pametnih startova to bi ga trebalo obeshrabriti. Zato CD never i tackling hard. Show onto foot neću koristiti za njega, jer je dešnjak po prirodi i ima cut inside, weaker foot bi značilo da mu otvaram prostor uz liniju što i nije tako loše, ali ne želim neki gol iz krumpira u 16-erac unatoč slabijem crossingu jer Fulham ima visok napadački dvojac. Ovako će češće ići u sredinu, zbog bolje noge i PPM-a, a tu imam dosta igrača, zbog slabog udarca i passinga ne očekujem neke velike prijetnje.

Zamora će početi polulijevo, na Carraghera u ovom slučaju on ide, iako to ne mogu uzeti ''zdravo za gotovo'' jer očekujem neko mjenjanje pozicija igrača. Bobby je solidan target, s prosječnim ocjenama u svim kategorijama. Kako imam Carragera koji je fizički jači, ima bravery 20 i dobar u markiranju igrača odlučio sam se za TM always, hard tackling i weeker foot, jer je desna noga Zamori tek reasonable.

Moussa Dembele je novopridošlo pojačanje iz nizozemske lige. Još uvijek se sigurno nije priviknuo u potpunosti i to je prednost za mene. Dembele je ljevak, dosta dobar na lopti, brz i jak. Dobar u mentalnim ocjenama, zapravo je njihov najbolji napadač. Nemam nekih instrukcija, prvo zbog Aggera ne želim mu dati hard tackling, jer ima bravery + strenght 15. Ima obje noge solidne, tako da ostaje bez specijalnih instrukcija za početak. Ako bude pravio probleme, promjenit ću već nešto

Taktičke promjene u odnosu na standardne postavke

Nema tu puno promjena u odnosu na taktiku iz prethodnog posta. Odlučio sam se za nešto defanzivnije postavke Aurelia (full back - support) i malo promjenjenu ulogu Kuyta, koji za razliku od Coleovog PI-a ima niži creative freedom, run with ball mixed, te uključen tight marking. N'Gog je uskočio u momčad umjesto Torresa i dobio poacher rolu. Carragher također počinje s cover opcijom.

Početne formacije

Prva pokazuje kako to izgleda u fm-u, a druga kakve su moje ideje bile glede toga što očekujem u utakmici. Redom, na prvoj se može vidjeti ono što se dalo zaključiti iz gornjeg dijela posta, Fulham je počeo s ravnom 442 formacijom, ja to kontriram s 4231. Zapravo ovdje odmah u startu imam određenu prednost, jer imam 5 veznih igrača nasuprot 4 Fulhamova. To bi mi trebalo donijeti prednost u igri. Fulham sigurno neće ići na neko izvrnuto markiranje, u kojem bi Etuhu puštao Poulsena i išao čuvati Gerrarda. Jedini koji će to raditi u ovoj utakmici je jedan od stoperskog para, ali ni on ne može to ići daleko jer otvara prostor mom poacheru u napadu, koji je zapravo postavljen za poacher iz tog razloga, želim da iskorištava rupe u obrani koje će se sigurno stvoriti kad neki od stopera izađe na Gerrarda. Gledano s ove strane Steven u ovoj utakmici nema direktnog čuvara, on to mora iskoristiti, uostalom u ovoj okrnjenoj postavi on mi je najveća nada da nešto napravim u ovoj utakmici.

Druga slika pokazuje graf mojih predviđenih kretanja tijekom utakmice. Ono što se da uočiti je nekoliko ključnih dvoboja. Najprije s moje strane defanzivno to je zaustavljanje Murphyja i njegove distribucije lopte. Za to bi se trebao pobrinuti Lucas. Drugi su ovi bokovi, Aurelio-Dempsey i Johnson-Kamara. Kako Fulhamov domaći teren je dosta širok, krila imaju prostora i to će sigurno predstavljati odlučujuće okršaje za ovu utakmicu. Problem bi se mogao javiti zbog prostora koji se otvara Glenovim odlaskom u napad, ne očekujem da će Kamara biti pretjerano defanzivno nastrojen, što mi daje brojčanu prednost u napadu, ali i problem jer je Carragher puno sporiji.
Gledano s Fulhamove strane tu je Pantsil-Babel. Babel je plutajuća bomba, strašan potencijal koji zbog nekonzistentnosti ne pokazuje dovoljno često u sezoni, ali svakako igrač na kojeg treba obratiti pažnju. Dalje moraju pronaći način kako se obraniti od moje kvalitetnije vezne linije, posebno Gerrarda, a tu je i problem niskih stopera koji bi mogli imati problema s N'Gogom, pa i Kuytom kako bude ulazio u šesnaesterac u skok igri.

Utakmica

Team talk

Odlučio sam se zadržati na asistentovu savjetu, on je odabrao for the fans. Kako nisam siguran što da im kažem u ovakvim utakmicama u kojima sam unatoč gostovanju favorit, mislim da je ovo dobra opcija. N'Gog je dobio no pressure, ne želim stvarati pritisak koji bi ga mogao slomiti, ipak je on još mlad i silom prilika u ovoj utakmici prva opcija. Gerrard je s druge strane dobio expect a performanse. Ovo je rizično stavljati ako nisam siguran kakav mentalitet ima igrač i kako se nosi s pritiskom. Pošto je riječ o Gerrardu, a u ovoj utakmici na neki način zaista i ovisim o njegovoj igri, mislim da je ovo prikladno.

Prvo poluvrijeme

Počeo sam s control strategijom želeći zadržati posjed u prvim minutama utakmice i nametnuti svoj ritam. Od touchline instrukcija odmah su čekirani play narrow i exploit the flanks. Play narrow iz razloga terena i što nipošto ne želim dozvoliti prednost u sredini terena Fulhamu. Igram tu 3v2, ovim želim olakšati pritisak na protivničke srednje veznjake, te omogućiti lakše oduzimanje lopte. Exploit the flanks je iz razloga što je već rečeno da tu ima prostora za krila. Na jedno je stavljen brzi Babel, na drugom Kuyt i Johnson koji se pridodaje iz obrane i moram iskoristiti izostanak Hangelanda iz prve postave. Oba stopera su preniska i N'Gog će sigurno dobiti zračni dvoboj, samo je tu potreban kvalitetan centaršut s boka.

Po početku utakmica nije bila previše sadržajna, napadački je Poulsen pogodio stativu udarcem iz daljine, bilo je tu dosta pokušaja, ali Kuyt nikako nije uspjevao rješiti se Salcida, Babel na drugoj strani nije ni sudjelovao. Mislim da mogu to reći, ali i očekivao sam nešto slično. Ono što je bilo dobro je da je N'Gog dobijao veliki broj zračnih dvoboja. Samo nikako nisam uspjevao stvoriti tu priliku. Gerrard je imao prostora, ali nije bilo prave lopte.

Defanzivno je bilo to solidno, Fulham nije imao prilika, ali mučilo me nekoliko stvari. Najprije Aurelio se očekivano mučio s Dempseyem, nekoliko puta ga je izvrtio, Fabio mu nije dopustio da ga prođe, ali je zato vrlo brzo zaradio žuti, prisiljavajući mene da mu promjenim rolu na full back - defend. On tu mora zaustaviti Amerikanca. Druga stvar je prostor iza Glena. Očekivano Glen je radio razliku u napadu, puno je sudjelovao u igri i kreirao prilika naprijed. Ali isto tako očekivano Kamara se nije pretjerano zamarao time gdje je Johnson već je tražio kontru. I imao je nekoliko puta istu, Carragher nikako nije uspjevao to pokriti. Brzi Kamara mu je pobjegao nekoliko puta, na sreću nije bilo nekih posljedica jer je svaki put napravljen faul ili izbačena lopta u kornera, jer Kamara kad bi već probio liniju nije znao što s njom. Centaršut ga nije išao, tako da je cijela utakmica još uvijek bila u egalu. Kao mjeru opreza Glenu sam ubrzo promjenio rolu u full back - attack, nadajući se da će biti bolje. Treća stvar je previše prekršaja, nikako nismo bili odlučni u startovima, što je dovelo do dosta faulova ipak izvan zone udarca, ali nikako time nisam bio zadovoljan. Murphy i Etuhu su vrlo brzo napravili zamjenu u mjestima, kako je Murphy imao defanzivnih poteškoća s Lucasom, a i većina napada je dolazila s moje desne strane.

1-0

Kako je u 35 minuti još uvijek stajalo 0-0 bez izrazitih prilika, ali s dominacijom u igri s naše strane, odlučio sam se za malo veći rizik i promjenio strategiju na attack, te dodao ''pump ball into box''. Malo sam bio nesiguran oko kontri, ali ipak gol sigurno nećemo zabiti ako ne napadnemo. To je ubrzo donijelo efekt, igra se preselila na Fulhamovu polovicu i stvoren je kontinuirani pritisak. Uskoro je pao i gol.

Iz slike se vidi očito, Glen je dodao Gerrardu, ovaj neometan opucao i pogodio neobranjivo za golmana. Idem sad malo analizirati ovaj gol, jer ima tu nekoliko razloga. Najprije pozicija Lucasa (21) koji je na neki način osigurač, ali je sigurno razlog zašto Etuhu (20) nije stigao zatvoriti Gerrarda, jednostavno nije smio tek tako pustiti Lucasa uz kojeg je u prvom djelu akcije stajao jako blizu. Zatim ovaj zaokruženi dvojac Poulsen - Murphy. Poulsen ima run from deep mixed, on traži priliku za ulazak u prostor, kako je ovom prigodom isto išao prema šesnaestercu, Danny ga mora pratiti te pritom ostaviti Gerrarda. Obrambeni igrači nisu izlazili jer u slučaju presinga 6ce ili 18ke otvara se prostor za N'Goga. Dakle dobio je loptu, a ostatak je majstorija.

Team Talk

Encourage svima, kako bi i dalje tako nastavili. Gerrard je dobio pleased.

Drugo poluvrijeme

Odlučio sam zatvoriti bokove. Kamara mi je radio previše problema, sada sam imao gol prednosti i nije bilo potrebe za rizikom. Zbog toga Glen ide na full back defend. Uz to i vratio na control. Urodilo je plodom jer Kamara više nije imao prilika, čak je kasnije i izašao iz igre. Ipak Carragher nije imao dobru utakmicu, po samom početku je došla i jedina CC prilika Fulhama, Zamora je primio loptu, bez poteškoća se okrenuo i gurnuo Dembeleu, koji iz izgledne situacije je promašio cijeli gol. Odahnuo sam, ali i uveo Skrtela. Ako ne ide, čemu siliti.

2-0

Nešto kasnije i ozljeda N'Goga, zbog čega ulazi Jovanović koji ide na lijevo krilo. Babela stavljam na desno, a Kuyta u vršak napada uz rolu target attack. Morao sam iskoristiti visinu u napadu. Ubrzo je upravo tako i pao gol.

Sasvim jednostavna akcija, odnosno kontra koju sam tražio praktično cijelu utakmicu. Jovanović je iskoristio svježinu i brzinu pored umornog Pantsila, probio bok i zavrnuo loptu u 16-erac. Tu imam prednost u skoku, na loptu natrčava Babel i pogađa gol iz neposredne blizine.

Uskoro i Jovanović izlazi ozljeđen, ja uvodim Koncheskog na DL, a Aurelia prebacivam više na terenu. Pobjegao mu je već Demspey, odnosno sada već tu Davies pošto je Fulham napravio sve tri zamjene i krenuo s 424. Ne želim riskirati crveni karton koji bi mogao ugroziti pobjedu. Uz to mjenjam na counter i isključivam sve instrukcije osim ''play narrow''. Ostatak utakmice protekao je miroljubivo, bez nekih prilika na obje strane. Dobio sam ono što sam htjeo, a to su tri boda na startu sezone.

Team Talk

Well done su dobili svi igrači, s tim da sam posebno pohvalio one koji su kod morala imati ''having a good match''. Poslije utakmice ću i na private chat pohvaliti one s ocjenom iznad 8, u ovom slučaju tek Glena Johnsona, koji je u drugom zaigravši defanzivnije imao sjajnu utakmicu bez izgubljenog duela. Posebna pohvala od mene će pomoći u razvijanju dobrih odnosa u klubu.

Analiza

Match Stats

Prvo što se vidi gledajući statistiku je da je ovo bila sasvim podjednaka utakmica, zapravo je tek individualna kvaliteta pojedinaca presudila u moju korist.

Ono što me zabrinjava je rubrika faulove, jer imati 21 prekršaj mi nikako nije bilo u planu prije same utakmice. Igrači nisu bili dobri u oni 50-50 duelima. Ipak nije veliki broj bio u blizini gola i udarca, pa sam s time tek djelomično zadovoljan, ali morat ćemo igrati smirenije u ovom polju. Druga poražavajuća statistika je postotak točnih dodavanja, tek 66% nije dobro. Jedno vrijeme na utakmici sam igrao uz ''play deeper'' u nadi da će to malo popraviti ovo polje, ali nije donijelo puno napretka. Nadam se popravku statističkih podataka s odmakom utakmica. Što budemo uigraniji to će i ovi statistički podaci biti bolji.

Ekipne statistike

Pogled na Liverpoolove igrače, otkriva očito. Najbolji je bio Glen, razlog tomu je ova asistencija i tackling 7-7. Lopta je najviše bila kod mojih bočnih igrača, što je i logično obzirom da je sredina gušće područje i da se Fulham posebno potrudio zatvoriti Lucasa i Gerrarda. Fabio nije igrao dobro, 6.9 nije loša ocjena, ali pošto smo pobjedili zbog čega se svim igračima povećavaju ocjene, jasno da Fabio nije imao utakmicu za pamćenje. Previše je tu bilo nerezonskih odluka, puno dugih dodavanja i čak 17 centaršuteva (8 kornera), uz to je imao i problema u obrani, napravio 4 prekršaja i završio samo sa žutim kartonom. Ono što mi se sviđa je mjera u kojoj sam uključio Gerrarda u utakmicu, 28 ne izgleda puno, ali u ovakvoj utakmici ta je statistika među boljima, svakako dobra utakmica u cjelosti za njega. Pitanje je kako bi završila utakmica da nije bilo onog gola s 25 metara, pred kraj poluvremena. Još jedna statistika, koju nije na odmet pokazati, skok igra mojih napadača, igrača blizu gola je 9-6 N'Gog, 7-7 Gerrard, 4-2 Kuyt, 3-1 Babel. Kako je riječ o napadačkim skokovima u kojima obrana ima prednost i lakše dolazi do lopte, ovo su zapravo odlične statistike. Ukupno 23-16, što čini sasvim solidan postotak, pogotovo jer tu nemam nijednog ''glavonju'' tipa Andy Carroll.

S druge strane Fulhamova statistika otkriva slične pokazatelje. Loptu su najviše imali bokovi, Pantsil je imao sasvim dobru utakmicu, tackling 6-6 naspram Babela. Također iz ovog se otkriva pokazatelj po kojem nisam baš zaustavio Murphyja, ja se nebi složio s time, jer Danny je igrač koji izvodi slobodnjake, odnosno većinu njih. A u ovoj utakmici moji darežljivi igrači su podarili Fulhamu ukupno 27 slobodnih udaraca, pri kojem se izvođenje svakog računa kao dodavanje. Oduzevši to dolazim do utakmice s 15ak dodavanja, što je za mene sasvim solidno. Prekinuo sam vezu između obrane i vezne linije, bokovi su morali slati duge lopte na Zamoru (15-11 heading većim djelom protiv Carraghera) i Dembelea (7-0 heading) te bokove. Kad je desni bok uspješno zatvoren, jedina nada ostao je Dempsey. Tu Fabio je imao problema, ali srećom ni Amerikanac nije imao utakmicu za pamćenje iako vrijedi izdvojiti 11.2 pretrčanih kilometara. Kad je u igru ušao Skrtel i Zamora je stao, tako da je jedina nada za pogodak ostao neki nasumični centaršut ili udarac iz daljine, a što je vrijeme prolazilo moji su igrači bili sve sigurniji u pobjedu. Zapravo i nisam tako nezadovoljan igrom obrane, faulove će trebati smanjiti, Jamie će morati ''doći sebi'' inače će ispasti iz prve postave, ali cjelokupan dojam je sasvim solidan.

Zaključak

Došao sam i do ovog, priznajte mislili ste da ću ovo vječno pisati :D Palo mi je na pamet, ali to ću probati za neku drugu temu ili utakmicu. Što se tiče utakmice, sve u svemu sam zadovoljan. Dva gola, jedan na mišiće i inspiraciju, drugi na ciljani način, sačuvali smo gol tako da je dojam dobar. Ovo je bila prva analiza, pa sam išao obratiti pažnju na sve detalje, zato i je ovoliko količinski ispalo, nemam tu želju za preseravanjem, jednostavno pođem svaki put napisati i zašto, pa ima tih puno zašto. Jesam spomenuo da sam Alan Shore fan, odlična serija, odlični završni govori. Kako će ići dalje nisam siguran, otvoren sam za prijedloge, naravno neće tu biti svaka utakmica, ali potrudit ću se da ih što više bude opisano. Naravno volio bih čuti što mislite, pogotovo kritičke komentare, što nije dobro, što sam propustio, gdje pretjerao, gdje nije dovoljno napisano (nekako sumnjam da će se naći ovih :D) itd. Isto tako i sa taktičke osnove, ne smatram se nekim velikim znalcem tog područja, zapravo ova utakmica je samo potvrda toga. Čak jednim djelom ono što želim je da svatko vidi, pa ovo i ja mogu, jer stvarno sve su ovo logične stvari.

Toliko od ovog puta...

Link

Offline Pezer

• Trener
  • *
« Odgovori #15 u: 24.09.2011, 12:47:29 »
odlicno,sviđa mi se nacin pisanja,uzivam citati ove tvoje postove :&

Offline Data

• Legenda
  • *
« Odgovori #16 u: 24.09.2011, 15:25:37 »
Perfekcija. 5 strana teksta, a tako jednostavno za čitati. Alan Shore je bog, a i ti si s ovim projektom. Samo naprijed, nemam ti što pametnije reći.
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline barca89

• Maskota
  • *
« Odgovori #17 u: 24.09.2011, 18:11:24 »
Ovaki tekstovi me dodatno motiviraju,svaka čast majstore !

Offline Fićo

• Legenda
  • *
« Odgovori #18 u: 24.09.2011, 20:26:55 »
Ovo je savršeno. Hrpa teksta, ali bez nabrajanja nekih gluposti, sve jednostavno objašnjeno i sve ima svoj razlog. Svaka čast!

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #19 u: 13.10.2011, 17:04:47 »
Nije me bilo neko vrijeme zbog već spomenutih problema, ipak ponovno sam online, tako da nema razloga ne nastaviti započeto, iako vidim već se pomalo zahuktava sve s FM12. Ipak koliko vidim nema tu nekih velikih promjena, barem što se samog taktičkog djela tiče, tako da nema razloga da ne nastavim s ovim. Jedna novina u odnosu na protekle izvještaje, naime kako imam običaj (u glavi i mislima najčešće :D) sam postavljati određeni plan kako igrati u velikim utakmicama, odlučio sam to prikazati u jednom odvojenom postu u koji bi izgledao kako svojevrsna analiza tog mojeg plana pred utakmicu. Koliko je sam bio i uspješan vidjeti će se uskoro već u idućem i samoj utakmici. Naravno sve je pisano prije igranja utakmice. Na kraju je završila 2:1, iako sam rezultat ne opisuje stvarni tijek utakmice. Puno bliže je bilo 3:1, nego 2:2.

Utakmice do Arsenala

Prije ove s Arsenalom o kojoj je riječ u ostatku posta, igrao sam dvomeč sa Sturmom iz Graza te domaću utakmicu protiv Sunderlanda. Dok mi je Sturm poslužio više kao neki vid pripremne utakmice, ovu sa Sunderlandom sam također mislio pobliže opisati, ali kako sam već u 5' poveo, par minuta kasnije Cattermolle je zaradio crveni, tako da je cijela utakmica unatoč crvenom kartonu Johnsona u drugom poluvremenu, protekla poprilično lagano za mene i mislim da nema potrebe za nekim većim opisivanjem iste.

Plan

Nemam neki dokaz o tome da sam pisao ovo prije utakmice,  ali i ubuduće mislim postavljati ovakve planove ususret nekoj izrazito važnoj utakmici kao jedan uvodni post, gdje bi u idućem postu bila cijela, sada manje-više uobičajena analiza cijele utakmice. Što se tiče ovog,  na neki način probnog, budem vidio kasnije što je potrebno ubaciti, izbaciti ili što već... naravno i svaka vaša opaska je dobro došla, ne mora nužno biti pozitivna i konstruktivne kritike su poželjne.

Analiza Arsenala

Prva stvar koju gledam je analiza mog scouta. David Moss, iako najbolji moj scout u ovom području, tactical knowladgea, ima tek 12 tako da kad pronađem nekog boljeg za ovaj posao i same analize će biti još kvalitetnije. Ali i ovako mi mr. Moss prikaže sve ono bitno.

Najprije Arsenal je momčad tehnički superiornija, to je neupitno i to je onaj segment moje igre koji ću morati nadoknaditi na neki drugi način. Druga stvar koja je isto tako jako bitna za ovu utakmicu je sam teren. Emirates je jako dugačak, što predstavlja ogroman prostor koji je potrebno pokriti. Jako bitno za ovu utakmicu.

Što se tiče same igre Arsenala, oni nemaju određeni stil igre. To je jedna momčad koja pošto ima dovoljan broj kvalitetnih igrača koji znaju zadržatiloptu, oni su momčad koja voli imati taj posjed. Nije to nekakva opsesija za držanjem lopte, ali je sigurno jedna momčad koja svoje prilike voli stvarati imajući loptu u nogama i stvarajući prilike preko izrazito kvalitetnih veznih igrača u vidu Fabregasa, Arshavina, Nasrija ... Ali teren je dugačak i najlakši način probijanja strana ili stvaranja prilika je često brzim i kvalitetnim loptama upošljavanje isturenih i brzih napadača.

Dalje ono što je važno iz ove scout analize je da loptu brzo prenose ovim visoko postavljenim krilnim igračima. Tu su najčešće igrali Arshavin i van Persie, dva odlična tehničara koji su predstavljali dva rekao bih čak playmakera u utakmicama. Fabregas je kao što navodi i sam izvještaj mozak cijele momčadi, od njega polazi cijela igra i svi napadi, dalje lopta ide na krilne pozicije gdje ovaj dvojac ima potpuno ovlasti u igri. Najčešće većina golova i opasnih situacija dolazi preko ova tri igrača.

Posljednje iz ovog izvještaja je ono što me čak i malo razočaralo. Istina da neigranje Sagne, van Pseriea i Chamakha će predstavljati određenu prednost za mene u ovoj utakmici. Ali ono što dolazi umjesto Chamakha je na neki način i gore po moju obranu, jer će u ovakvoj okrnjenoj momčadi sigurno naći mjesto Wallcot. Marouane Chamakh je jedan iako izrazito kvalitetan napadač, ali tek osrednje brzi najbliže target u ovoj koncepciji. I kao takvog mojih braničima koji se mogu nositi s njegovom fizičkom snagom je puno lakše izaći na kraj s ovim tipom isturenog napadača nego s njegovom alternativom. Kako mi je cijela obrambena četvorka izrazito spora, samo prisustvo Wallcota u ovoj utakmici me tjera na laganu promjenu planiranog. Thea ne mogu zadržati čuvanjem igrač na igrača, teren je velik i on vrlo lako može jednostavno pretrčati moje braniče, ipak pokušat ću mu se oduprijeti na neki drugi način, o čemu će biti govora kasnije.

Prethodne utakmice

Arsenal je imao težak raspored u prva dva kola Premier lige. Najprije su ugostili Tottenham, a već u drugom kolu raspored im je donio gostovanje na Old Traffordu. Ono što se da zapaziti sa ovih slika je redom; ključni dio momčadi, barem što se posjeda tiče i kreiranja igre su ova dva bočna igrača Sagna – Clichy, te dva veznjaka Cesc – Diaby. Pogotovo je ovdje riječ o Sagni i Clichyu jer u prvoj utakmici uvjerljivo najviše dodavanja imaju upravo njih dvojica. Ne upućuju veliki broj centaršuteva, ali imaju veliki raspon kretanja i obojica mogu praktički pokrivati cijelu svoju stranu terena. Čak i u gostujujućoj utakmici protiv Uniteda, kad se Arsenal očekivano postavio ipak nešto defanzivnije, opet veliki broj dodira s loptom imaju ova dvojica. Sagna je tu imao i nešto slabiju utakmicu, ipak je Giggs nešto odgovorniji prema nazad od Nanija koji je pazio na Clichyja.

Druga je vezni dvojac, tu je Song kao neka poveznica, ali njegova uloga je ionako više orjentirana čuvanju vlastitog gola i sprečavanju protivničkih kontri i obavljanju cijelog prljavog posla. S druge strane Fabregas je playmaker ove družine. Veliki broj točnih dodavanja i pretrčanih kilometara, on je igrač kojeg je potrebno zaustaviti. Njegov partner je Diaby bio u prvim utakmicama, nije toliko tehnički potkovan, ali je fizički izrazito moćan, i dobro dođe u oduzimanju lopti visoko na terenu i sve te polukontre.

Najopasniji dvojac čine ova krila, ManUtd je zaustavio i blokirao obojicu. Arshavina je odlično izolirao iz igre, a van Persiea rano izbacio zbog ozljede, tako da bi i ja trebao ići tim putem, u sljedećoj utakmici. Kao istureni napadač tu je najčešće bio Chamakh, on ima tu neku complete rolu. Jako je radišan igrač, tako da može dugo držati visoki presing na obranu, ima dovoljno snage i tehnike da zadrži loptu i proslijedi je suigračima, ali i lako se sam ubacuje kao napadačka opcija i traži taj gol.

Plan A

Osnovni plan za ovu utakmicu je, pošto smo u podređenom položaju gdje ne mislim isključivo na kvalitetu već i samo gostovanje i Arsenal će sigurno tražiti visoki presing od početka, uz to i kontrolu u utakmici i tu je moj plan. Dakle prva stvar, kao što se vidi iz ovih gornjih slika, je da su najvažniji igrači za ovu igru posjeda ova dva bočna igrača, te vezni trojac, može se reći iako Song nema napadačkih ovlasti. Njegova je tek primopredaja lopte. To moram onemogućiti. Kako?

Prva stvar je kombinacija visoke zadnje linije uz jako usko postavljenu cijelu momčad na terenu (narrow). Formacijski imamo identičan izgled, moja 4231 matchira ovu 41221, tako da već imamo prirodno postavljene igrače koji imaju za zadaću blokirati igrača koji mu je najbliže.

Razbijanje kontrole s posjedom potrebno je već od zadnje linije. Prva linija obrane su napadači, tako da na AMRL pozicije za ovu utakmicu idu radišni Kuyt i Maxi. Maxi se tek vratio s ozljede, ali nemam praktički alternative, on je dosta odgovoran igrač i bit ću zadovoljan da istrči svoje jedno poluvrijeme ako je potrebno, a kasnije Babel može pokušati iskoristiti potencijalni umor u obrani. Kuyt i Maxi će u ovoj utakmici biti postavljeni kao Defansive winger, sa cut inside opcijom. Njihova prva zadaća je pratiti Ebouea vjerojatno (Sagna ima suspenziju) i Clichyja. Nije bitno koliko se duboko moraju vraćati u svoju polovicu, da bi to uspjeli. Narrow igra u kojoj imam vezni liniju s velikim brojem igrača će sigurno natjerati Arsenal da šelje lopte uz liniju, a ovaj dvojac im mora onemogućiti da tada opet Arsenal nema gdje s loptom.

Druga je Torres. Napokon se vratio, dobio je i pola sata protiv Sturma, zabio dva gola i napravio na taj način dobar uvod u ovu utakmicu. On će ponovno biti u svojoj Complete forward roli, ali kako ću mu i postaviti preko OI-a, mora vršiti presing na stoperski dvojac. Nisam siguran još koga da očekujem na toj poziciji. Ako se bude umarao previše na ovaj način, možda mu budem promjenio da striktno markira Vermaelena. Nije problem da ovaj drugi vodi igru, ako loptu nema kome dodati.

Steven Gerrard će igrati nešto povučeniju ulogu, naravno defanzivno on ima zadatak da markira Songa, a ofanzivno će ovog puta igrati kao Advanced playmaker – support. Ljepota kod Gerrarda je što on ima ocjene, za baš sve role i pozicije koje mu poželim dati, sve će odigrati na svom nivou. Advanced playmaker iz razloga, što je logično u napadačkoj koncepciji njegov direktni marker Song. Fizički je snažan i sigurno da ga Gerrard koji nema neku brzinu ne može tek tako ostaviti i stvoriti si prostor. Ipak da bi iskoristio Gerrarda idem sa playmaker opcijom, ova support mu zadaje namanji mentalitet i on ima zadaću povlačenja u veznu liniju doboko kako bi primio loptu. Ako ga Song ne bude pratio, dobro za mene jer ću imati viška igrača i veznoj liniji, a ako ga bude pratio, on će ostavljati prostor na svojoj poziciji gdje imam ova dva krila sa cut insideom koji će pratiti Torresa i ulaziti u prazan prostor tako pomažući Torresu i stvarajući nadam se višak u zadnjoj trećini terena.

U veznu liniju mjesto Meirelesa uskočiti će Poulsen. Tu je iz samo jednog razloga, odustat ću djelom od zonal marking filozofije, Poulsen ide na ball-wining midfielder – defend sa samo jednom zadaćom na utakmici, a to ''Fabregas''. Dovoljno je agresivan, prgav za ovu zadaću. Već je cijelu karijeru postigao dobrim djelom zbog ovakvih uloga u momčadi, jednom prilikom je u susretu s Tottijem postao pick cijele Italije, na neki način. Lucas* je do njega, i dalje je na deep-lying playmaker – defend roli, on tu treba zaustaviti protok lopte preko Diabyja, ali i pomoći u kreiranju napada. Od njega počinju svi moji napadi, tako da mi on treba biti taj koji će distribuirati loptu dalje.

* Možda djelom nevezano, ali želim pokazati učinak treninga. Već poslije mjesec dana vide se lagano učinci. Nadam se da neće na ovom i stati, nije puno za početak, ali sam jako zadovoljan za sada. Inače trening je kreiran posebno za njega.

Bokovi su Jamie Carragher i Fabio Aurelio. Nisam ni blizu zadovoljan s igračima koje imam ovdje, ali nemam sad nekog izbora za mjenjati. Desno sam i imao nekakvu alternativu u Martinu Kellyju, ali bojim se da bi mogao dobiti kontra-efekt. Premlad je i preneiskusan da ga guram u vatru protiv ovakvog protivnika. Tako da će Carragher morati silom prilika pokrpati ovu poziciju, nadam se i zaustaviti Arshavina. Zajedno s Aggerom i Skrtelom ova četvorka će sigurno odlučiti utakmicu. Svi su na defend roli, ako oni budu na razini i budu prikazali onakvu utakmicu kakvu na neki način i očekujem mogu se nadati najmanje bodu, ali nisam siguran nikako s ovom zadnjom linijom. Ipak nada ostaje...

Tu je na kraju i Reina. Idem malo možda i preriskantno, ali pošto je u napadu Arsenala Wallcot (skoro sigurno je on, jedina alternativa j e da postave Arshavina ili nekog iz rezervi) i obrana sigurno neće uspjeti pokupiti sve lopte na širokom terenu i neke od njih će sigurno naći svoj put dalje, Reina ide još ofanzivnije i još rizičnije na sweeper keeper – attack. Učinit ću ga svojevrsnim liberom na ovoj utakmici, nadam se da će imati svoj dan.

Kako ovo izgleda grafički prikazano je na slici, pune linije prikazuju očekivane defanzivne kretnje, a isprekidane napadačke, ono kako očekujem i priželjkujem da bi moglo izgledati.

U krupnom planu ili timskim instrukcijama nema tu promjena na taktici, touchline instrukcije obave cijeli posao puno brže, nego što je potrebno da sve to ručno naštimam. Standard strategija, play narrower, hassle opponenet, push up. Naravno cijela zadnja linija će imati posebno štikirane closing down na 7-9 koliko je uobičajeno za standard strategiju tako da hassle opponent neće djelovati na to.

Plan B

Što ako sve krene naopako, naravno da sam razmišljao i o crnom scenariju i mogućnosti da cijeli sustav padne u vodu već na samom početku, bez obzira primio ja neki ''krumpir'' ili pogriješio u samom postavljanju, što učiniti ako Arsenal povede 1-0?

Za početak, ne mislim pretjerano odustati od cijele koncepcije, pokušat ću controlom ostvariti kontrolu u posjedu lopte, također i možda nešto ofanzivnijom rolom za Aurelia, ali opet to već ovisi o samom kretanju utakmice i budem razmišljao kako vrijeme bude došlo za isto. Nadam se ipak da neću morati koristiti ovaj ''Plan B''.

Plan C

Što ako ja povedem, bez obzira zabio pukim slučajem ili baš pogođenom akcijom, recimo kad već zamišljam, Gerrard odvuče Songa u sredinu, na njegovo mjesto ulazi Maxi koji daje savršenu loptu Torresu u for, on je brži od Squillacija i pogađa kut mreže.... kako to lijepo izgleda ovako :D

Bez obzira, ako se to dogodi, vjerojatno idem još malo zatvorenije, možda na counter i pokušati ih uhvatiti na krivoj nozi još jednom.

U sljedećem ide sama utakmica, koliko sam uspio s ovim i sve ostalo vezano uz utakmicu. Nekako mi se činilo praktičnije da odvojim ovako.

Link

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #20 u: 14.10.2011, 15:40:35 »
U prošlom postu je prikazan moj nekakav plan pred ovu utakmicu, a sada idem možda na neki način već provjerenim putem. Susret s Arsenalom je sigurno jedan od najtežih gostovanja u ovoj sezoni. Svakako mi je bitno zadržati visok moral u ekipi, naravno ako izvučem povoljan rezultat to će sigurno odlično djelovati na igrače, ali ni častan poraz nebi bio tako loš.

Priprema utakmice (vs. Arsenal [A])

Što se tiče pripreme utakmice u ovaj dio mogu ubrojiti i onu taktičku pripremu iz prošlog posta, ali za ovu utakmicu potrebno je više toga. Najprije u tjednu između utakmice je uzvrat protiv Sturma što želim iskorititi.

vs Sturm [H] - važnost dobrog morala

U prvoj utakmici lagana pobjeda u gostima donijela mi je miran uzvrat pred domaćom publikom. Kako je za samo tri dana utakmica s Arsenalom sigurno da nisam želio stavljati igrače iz prve momčadi u ovoj ne tako teškoj utakmici, jer praktično je prolaz već osiguran. Tako da su zaigrali rezervni igrači, sastav je izgledao Bouzanis - Kelly, Kyrgiakos, Wilson, Konchesky - Spearing, Meireles - Pacheco, Shevley, Babel - N'Gog. Od standardnih tu je Meireles kojem treba još prilagodbe u momčadi i treba vremena da se uklopi u sustav, na što me moj asistent redovito upozorava prije svake utakmice. Ne računam na njega od početka u utakmici s Arsenalom, tako da će mu ova dobro doći da još podigne samopouzdanje, skupi minuta i uigra se sa suigračima. Tu je i Babel, koji također neće početi od početka s Arsenalom, te veliki broj mladih igrača. Zašto sad idem sa cijelom pričom o nevažnoj utakmici s Sturmom?

Pred svaku utakmicu, posebno pred ovakve derbije želim igrače koji će zaigrati u najboljem mogućem izdanju. Ako sam u mogućnosti onda dodatan dan odmora će dobro doći ili ovakav predah od utakmice, ali isto tako u velikoj mjeri visok moral povećava šanse da će odigrati dobro. Kako sam na samom startu sezona zaredao s nekoliko pobjeda to mi i ne znači toliko, većina startera već ima very high , ali bez obzira na to. Utakmica sa Sturmom je prilika da to još malo podignem. Private chat sa svakim od njih koji neće nastupiti i kažem i kako ću ih odmoriti od iduće utakmice, jer želim da ostanu svježu za sljedeću važnu utakmicu. Svaki se složi sa mnom kako mu je odmor zaista potreban, moral još malo naraste, barem kod onih koji nisu imali very high, a pod personal im se pojavi da smatraju kako novi menadžer ima razumjevanja za njih i na taj način jednostavno se stvara bolja harmonija u ekipi.

Utakmica sa Sturmom je bila poprilično lagana, iako je Sturm rano poveo zbog greške obrane. Kasnije je izjednačio Raul, da bi na kraju završilo 4-1. Torres je ubilježio povratnu utakmicu i u pola sata zabio dvaput, a Pacheco polagano pokazuje da ću na njega moći računati u budućnosti.

Match Preparation

Logičnim odabirom to ide na defansive positioning dan prije utakmice. Uigranost taktike još uvijek raste, ali ipak sada nešto sporije od početnog. Ipak zadovoljan sam s ovim segmentom.

Startne formacije

Kako su ciljevi i cijeli moj nekakav plan već opisani u prethodnom postu, mogu odmah ići na startne formacije za ovu utakmicu. Pokazalo se da sam dosta loš prognozer, barem što se tiče sastava, tako da me nije očekivao Wallcott kog sam se pribojavao, već malo drugačije postavljena momčad.

Napadačka trojka je bila Rosicky - Nasri - Arshavin. Drago mi je da tu nema Wallcotta, siguran sam da ću se puno lakše nositi s ovima, nego s brzinom Wallcotta. Pune linije prikazuju defanzivne kretnje, dok isprekidane napadačke kretnje. Formacijski svaki igrač ima svog čuvara, tako da sad da ne duljim puno jer sve je opisano u gornjem postu što se tiče moje ofanzive, neće tu biti nekih promjena. Da bi ostvario dobar rezultat najbitniji su dueli u ovoj utakmici Kuyt, Maxi - Clichy, Eboue, Poulsen - Fabregas, Arshavin - moja obrana. Arshavina se pribojavam, takav je igrač da se vrlo dobro služi s obje noge, ima dobar udarac iz daljine i puno je brži od oba moja stopera, tako da ne vjerujem da će ga Agger i Skrtel uspjeti zaustaviti u onoj mjeri kojoj bi mi trebalo da ovdje odem s bodovima.

Opposition Instruction

Iako je Arsenal u 41221 formaciji koja mi olakšava markiranje igrača, obzirom na moju 4231, dosta tu ima i ovih zasebnih instrukcija kojima želim prilagoditi odnose igrača i način na koji će se ophoditi sa svojim zadacima.

Manuel Almunia ostaje bez ikakvih instrukcija. Moj istureni napadač Fernando Torres se ionako nedavno vratio poslije ozljede i nije potpuno spreman za ovu utakmicu, tako da protivnički golman neće dobiti nikakve spedifične instrukcije.

Squillaci - Vermaelen, iako je golman ostao bez intrukcija ne želim pustiti stopere da slobodno vode igru. Možda će mi to uzrokovati da Torres ne odigra cijelu utakmicu, ali bio bih zadovoljan i s jednim poluvremenom, ako u tom djelu svoj zadatak odradi dobro. Dakle njima dvojici CD always + weaker foot. Alternativa je striktno pokrivanje Vermaelena koji je tehnički superiorniji, a i do njega je Clichy, pa bi logički i cijela igra onda više išla preko ove desno, nešto bezopasnije strane.

Emmanuel Eboue je zamjena koja je uskočila zbog crvenog Sagne u prošloj utakmici. Za mene je to prednost, ali ne prevelika jer je i Eboue jako kvalitetan bek. Njega čuva Maxi, koji je također povratnik poslije ozljede, ali najbolji mi je izbor za lijevo krilo. TM always, CD always i hard tackling obzirom na tek 10 bravery u Ebouea.

Gael Clichy je lijevi bočni, standardan u dosadašnjem djelu sezone i u jako dobroj formi. Srećom po mene tu imam Kuyta, tako da ima mogu očekivati dobro pokrivanje Gaela u ovoj utakmici. TM i CD always, iako je dosta brži od Dirka, ne brine me to previše, jer i ako ga pretrči to će biti dosta visoko na terenu. Suigrači će to stići zatvoriti.

Alex Song je na DM. Po prvi put Gerrard ima direktnog čuvara, i to jako dobrog. Ali osim u defanzivnom djelu Song je važan u prijenosu lopte. CD always bi trebalo biti dovoljno da blokiram Songa i na taj način prekinem slobodan protok lopte. Kako Song nema neki veliki radijus kretanja nebi trebao biti problem Gerrarduiu odraditi taj obrambeni zadatak i da uz to ostane svjež za sve one napadačke akcije u kojima mi je njegov doprinos neophodan.

Cesc Fabregas je playmaker Arsenala. Igrač kojem ne smijem dozvoliti da se razmaše, jer ako Poulsen u ovom slučaju ne zatvoriti dobro Španjolca mogu se pozdraviti s bilo kakvim rezultatom u ovoj utakmici. Ipak Poulsen ima kvalitetu u tom području, već je jednom i Tottija na taj način uspio zaustaviti, iživcirati, ali svejedno. Uostalom doveden je da obavlja prljave poslove. Cesc će dobiti TM, CD always, hard tackling i weaker foot. Uz to Poulsen ima i man marking za ovu utakmicu.

Abou Diaby je tipični box-to-box vezni igrač. Mogao bi tu Lucas imati i nešto problema zbog fizičke nadmoći Francuza, ipak unatoč tome što je brži od Brazilca, Diaby će dobiti CD always i weaker foot. Closing down zbog solidnog udarca, te PPM-ova Dwells on ball i Shot with power.

Tomas Rosicky možda pomalo za iznenađenje počinje da desnom krilu, što je za mene dobro jer napokon Aurelio ima igrača s kojim se može nositi i fizički i brzinom. Odlučio sam se za CD always i easy tackling. Fabio se nije pokazao pretjerano uspješnim u ovom području tako da mislim da bi ovako trebalo biti efikasnije.

Samir Nasri je lijevo, nažalost Glen je zaradio izravni crveni u prošloj utakmici i poslao Malbranqua na popis ozljeđenih, zbog čega će izostati sljedeće tri utakmice. Niti jedna zamjena nije dovoljno kvalitetna, ali ipak sam se ovog puta odlučio za iskusnijeg Carraghera. Ne može se mjeriti s Nasrijevom brzinom stoga CD never, ali hard tackling je razumljivo, kao i weaker foot. Pošto je Nasri dešnjak, ne želim da ulazi u sredinu i okušava udarac, već da ide probijati bok. U sredini ima visoke braniče i sumnjam da Arshavin može zaprijetiti u tom polju.

Andrej Arshavin je bez dvojbe najveća opasnost u ovoj utakmici. Dobar u igri s obje noge, dobar udarac i jako brz. Zapravo nemam neki odgovor na ovog igrača. Odlučio sam se na show onto left foot, jer ga želim netjerati da s loptom ide ulijevo gdje imam Skrtela i Carraghera i općenito veću koncentraciju igrača. Kako ima dobar udarac prisiljen sam na CD always, iako je to jako rizična opcija, zbog njegove brzine, ipak ne mogu si priuštiti pustiti takvog igrača da neometan sudjeluje u igri. Da bi možda bolje to funkcioniralo Skrtel ide na stopper rolu kako bi on bio taj koji će izlaziti na njega. Uz to je i hard tackling.

Utakmica

Team talk

Wish luck se čini najpogodnijom za ovakvu utakmicu. You have faith nekolicini igrača od kojih očekujem dobru igru, Kuytu, Maxiu, Poulsenu i to je to.

Prvo poluvrijeme

Utakmicu sam počeo sa standard strategijom, mislim da je dovoljno neutralna i kao takva najprijkladnija cijeloj koncepciji. Uz to tu su i touchline instrukcije play narrower, hassle opponent i push higher up čime je zadnja linija podignuta na 15 klikova. S ove tri želim maksimalno suziti prostor za igru protivniku. Obrambena linija ima štikirano closing down, tako da za njih on ostaje 8, odnosno 10 kod bokova.

Početak je bio odličan. Sasvim po planiranom, Arsenal nije uspjevao ostvariti posjed, uspješno smo usporili tempo i cijelu utakmicu u našu korist. Poulsen je blokirao Fabregasa, a sasvim dovoljno pokazuje statistika. U 7' minuti Squillaci je zaradio žuti karton, tako da njemu hard tackling kod specijalnih intrukcija, nadam se da će to unijeti još malo nervoze kod Francuza.

Već u 11' minuti fantastična prilika. Gerrard je jako dobro primio loptu, uspio se okrenuti i uputiti loptu u for Kuytu. On je snalažljiviji od Clichyja i 1v1 situacija s golmanom. Ipak Almunia brani, a meni ostaje žal za odličnom prilikom kod sam propustio već na samom početku.

Kako je Gerrard još uvijek stajao previsoko na terenu snižavam mu mentality 10>7, nadajući se da će više sudjelovati u igri. Ubrzo Lucasu uključujem roaming, kako bi više sudjelovao, jer ga je Diaby dobro zatvorio prvih 10ak minuta. Obrana je prvi put pala u 16' minuti. Arshavin je izmamio Aggera, laganim driblingom otvara prostor, ali srećom Reina je na mjestu i jako dobro brani udarac Rusa. inače Reina je jako dobro reagirao na sweeper keeper - attack dosta je sudjelovao u igri. Naravno nikad ne želim da mi golman vodi igru, ali obzirom na presing na moju zadnju liniju bilo je dobro imati golmana smirenog na lopti koji bi često izlazio iz 16erca i održavao posjed. U defanzivi je izlazio duboko na sve one duge lopte kojima su Arsenalovci pokušali preskakati igru i sve je to lagano kupio. Jako sam zadovoljan njegovom ulogom u ovoj utakmici. U 30' Wenger zamjenjuje mjesta Fabregasu i Diabyju, naravno odmah uzvraćam istom zamjenom. Poulsen igra fantastično, Cesc je potpuno van igre. I za kraj poluvremena još jedna CCC prilika za Arsenal. Kako je odmicalo poluvrijeme nikako nisu uspjevali zadržati posjed, pa se sve više posezalo preskakanju igre. Jednu takvu loptu prihvaća Arshavin, Reina mu jako dobro skraćiva kut tako da ovaj nije pogodio iz izgledne prilike. Za kraj statistika prvoj poluvremena.

Fabregas 6.2, 76% točnih dodavanja su jako dobri podaci. Ipak 2 CCC prilike me pomalo zabrinjavaju, ali poznato je da je Andrej najveća opasnost.

Team talk

Zadovoljan prvim poluvremenom cijela ekipa je dobila pleased, dok je Gerrard dobio dodatnu you have faith. Znam da mi je on najveća prilika za pogodak.

Drugo poluvrijeme

Odmah po početku drugog poluvremena izmjena kod Arsenala, Jay Emmanuel Thomas ide u vrh napada, dok Arshavin ulazi na poziciju lijevog krila, gdje je prethodno igrao Nasri. Ovo me oduševilo, Thomas je fizički jak, ali ne može se mjeriti s mojim dvojcem, tako da je dobio  hard tackling i weaker foot. S druge strane, Arshavin je na lijevom krilu i Carragher ga ne može tek tako pratiti. Mjenjam na CD never, što uz show onto left foot dovodi do toga da ga je Carragher puštao uz liniju odakle je mogao ubacivati loptu u 16erac, sigurno manja opasnost nego da sam ide u završnicu napada. Uz to Skrtel ide na cover opciju, ako bi Carragher ispao da ga ima tko pokriti.
Od ostalog Diaby je u prvom poluvremenu dobro odigrao, kako bi ga zatvorio TM always, a Gerrardu mentality ide na 4, iako je pregusto bilo tu u sredini i nikako se nije mogao nametnuti.

1-0

47' minuta i ja sam u zaostatku. Šteta zaista, jer je načain na koji sam primio gol budalast. Dodavanje Arshavina Clichyju presjeca Kuyt i umjesto da doda nekom od slobodnih suigrača, kao što se vidi sa slike, on traži Reinu. Loptu presjeca Thomas i ja sam u zaostatku. Šteta jer smo se odlično branili i odlično igrali do tada, tako da se teško pomiriti s ovakvim golom.

Odmah je vrijeme za promjene, Shevley - Maxi, Babel - Torres, uz attacking strategiju. Maxi i Torres su opali kondicijski, tako da ovaj dvojac treba tu uskočiti. Nešto kasnije Squillaci kupi ozljedu, umjesto njega ulazi Djourou. I njemu ide CD always i weaker foot.

Unatoč promjenama nikako nisam uspjevao stvoriti prilike. Razlog je jasan, nedostatak kreativnih igrača. Song je Gerrarda ispraćao svaki put kad bi išao po loptu, ali uvijek mu je ostavljao prostora iza leđa puštajući ga stoperima. Tako da Steven nije uspjevao pronaći prostora. Vrijeme je za dodatne promjene, Meireles - Poulsen, kako bi donio kreativnosti u sredini. Gerrard ide desno jer bi tu trebao pronaći više prostora, Babel na AMC i inside forward - attack rolu, a Kuyt u vrh napada, nadajući se da bi mogao iskoristiti relativno niske Arsenalove stopere i kako nismo stvarali prilike, možda iz nekog centaršuta uspijem doći do gola.

Uspjevali smo ostvariti jedino nekoliko poluprilika i udaraca iz daljine. Ulaskom Wallcotta (TM never, tackling easy, weaker foot) Arsenal ide više prema kontrama preko bokova, jer je Arshavin redovito probijao bok. Ubačaji nisu nalazili nikog, ali Andrey je utakmicu završio s 10 prodora i 10-0 statistikom nabačaja.

Nešto kasnije touchline biram: shot on sight, pass into space, gets ball forward i pump ball into box, ali nažalost ni to nije donijelo željeni efekt tako da smo ostali u zaostatku i na kraju utakmice.

Team talk

Sympathise svim igračima, dok su Agger i Skrtel dobili pleased, dok je Reina koji je čini se označen kao krivac za gol dobio dissapointing.

Analiza

Prvi poraz u sezoni obilježile su dvije stvari. Dobra igra, pa skoro pa odlična igra u obrani i očigledni nedostatak kreativnosti u napadu. Ipak unatoč porazu moram biti zadovoljan prikazanim.

Match statts

Pogled na statistiku utakmice otkriva da je zapravo bilo riječ o poprilično ravnopravnoj utakmici, iako je Arsenal ostvario više izrađenih prilika. Tek je ona Kuytova prilika bila odarac iz 16erca. Ostalo su sve bili dalekometni pokušaji, što je razočaravajuće. Torres, unatoč dobroj igri u obrambenom djelu se u napadu nije iskazao i sigurno će trebati vremena da vrati formu. Od ostalih statistika zadovoljan sam s više pretrčanih kilometara, boljim dodavanjima. Tu je 16 prekršaja, ali nije ih puno bilo u opasnoj zoni tako da je i to zadovoljavajuća statistika. Sve u svemu nije tu nešto neočekivano, problemi su poznati i potrebno je pronaći rješenje za napad, uglavnom na kraju dosta pozitivnog se unatoč porazu da izvući ovdje.

Ekipne statistike

Što se individualnih brojki tiče zapravo one samo potvrđuju navedeno. Reina je imao dosta solidnu utakmicu, ako izostavimo tu pogrešku za koju ionako više krivim Kuyta nego Pepea. 35-29 dodavanja, što znači da se nije olako rješavao lopte i prepuštao kontrolu nad posjedom. Obrambena četvorka isto tako solidna utakmica. Carragher je imao problema sa Arshavinom, ali to se i očekivalo, Aurelio je protiv Rosickog prvi put ove sezone imao dobru defanzivnu igru. Iako se to ne vidi statistički, nije puno problema zadavao Tomas, a čak se i s brzim Wallcottom solidno nosio. Agger je dosta iznosio loptu visoko na terenu, pošto je većina vezne linije ostajala pokrivena taj zadatak je pao na njega i Lucasa koji se dobro kretao bez lopte i završio s dobrim postotkom dodavanja. Zapravo tužno je da bez nekog bljeska pojedinca u ovakvim utakmicama jako teško stvaramo prilike, nadam se da ću to uspjeti promjeniti kako se taktika bude uigravala, ali ne mogu reći da sam pretjerano optimističan.

Kod Arsenala, također statistika slična Liverpoolovoj. Fabregas je završio s pristojnih 6.9, ali treba uzeti u obzir da ocjena cijele ekipe porastu uvijek za barem 0.3-5 zbog same pobjede. Diaby je odigrao jako dobro. Nažalost fizička dominacija nad Lucasom se osjetila u ovom slučaju, 38-31, od čega čak 4 kvalitetne lopte. Od ostalih ništa se posebno ne ističe, tu je zanimljiva statistika Arshavina i to je to.

Zaključak   

Zanimljiv komentar poslije utakmice, po kojem sam mogao očekivati i više, odnosno trebao očekivati više iz ove utakmice. Lijepo je vidjeti da sam u očima ovog novinara bio favorit. hehe

Od ostalog, odigrana su sada ta tri kola. Stanje na tabeli je solidno, a u daljnjem djelu poslije stanke slijedi utakmica s Cityjem doma. Bit će svakako zanimljivo protiv Arapa. Moral cijele momčadi nije previše opao, navijači su isto tako dosta zadovoljni utakmicom, obzirom na poraz tako da sam i sam relativno zadovoljan ovim porazom. Šteta je zbog načina na koji smo izgubili, ali događa se.

Što se tiče ova moje priče/karijere/kako god to nazvali, planiram ovo nastaviti. Nastavci se mogu očekivati ovako vikendom, sad u kojoj mjeri i kojoj detaljnosti još ću vidjeti. Planiram nastavljati obrađivati ove zanimljivije i važnije utakmice, ipak kako je faks već počeo vremena je sve manje tako da ne treba začuditi ako prođe možda i dva tjedna prije idućeg djela. Od onih koji čitaju sve ovo, mislim da se nađe poneko, svaki komentar, pa kritika posebno je dobrodošla. Volio bih čuti recimo neki osvrt s taktičke strane, recimo što nisam dobro napravio možda i samoj utakmici, kako je trebalo reagirati kod gola, ipak je ovo neki vid taktičke karijere, a kao što se vidi daleko je kod mene trenutno igra i stanje u klubu od traženog i planiranog. Do idućeg puta...

Link

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #21 u: 14.10.2011, 17:52:37 »
Pošto sam precijenio vlastite sposobnosti kada je u pitanju pisanje ove karijere/priče/nešto (:D) osjećam se dužnim da makar namaknem dovoljno vremena da komentiram ostale.

Kao prvo, sve pohvale na genijalnim reportima od kojih je svaki u skladu sa tvojim renomeom, posebno sad kada je akademska godina počela.
Mislim da vremenski interval pisanja nije toliko bitan, bitan je kvalitet i trebaš ustrajati u ovome.

Prokomentirat ću ovaj zadnji report, možda uletim u one predhodne, uglavnom taktički aspekt izgubljene utakmice sa Arsenalom.

Prva stvar koja izaziva čuđenje jeste Arshavin u vrhu napada, mislim da je ovo prvi put da vidim ovakvu situaciju u FM-u. Wengerova taktička zamka, nedostatak igrača ili nešto treće je utakmicu trebalo odvesti od samog početka u neočekivanom pravcu, ne znam kako se je odvijala kompletna situacija na terenu, ali na kraju rezultat nas uvjerava da je bio u pravu.

Samim postavljanjem Arshavina na centralnu napadačku poziciju između dva jednako tehnički nadarena igrača Wenger je odgovorio na tvoju 4-2-3-1 formaciju i tvoji igrači su se našli u nezahvalnoj situaciji.
Dijagram koji si nacrtao govori o stvaranju 4v3 situacije sa Arshavinovim spuštanjem u teren, vjerujem da su i Nasri i Rosicky imali tendenciju ulaska u sredinu tako da su uprkos tvojoj narrow igri uspjeli stvoriti višak ondje gdje si ga pokušao spriječiti, i to je mogući uzrok poraza, po meni i glavni.

Drugi razlog bi mogao biti najjednostavniji mogući, da je Arsenal jednostavno igrački kvalitetniji, pogotovo na bekovskim pozicijama. Vidim da su Clichy i Eboue imali znatan uticaj na igru.

I treće, mislim da bi counter strategija upotpunila zamišljene taktičke varijacije.

Naravno, ovo je samo moje viđenje. Moguće je da sam nešto propustio, ali ako se sjetim budem editovao post.  :)

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #22 u: 14.10.2011, 18:20:07 »
Najprije drago mi je što se netko osvrnuo na taktičku stranu, zapravo sam priželjkivao neki ovakav komentar, koji bi mi ukazao na propuste. :)

Što se tiče utakmice, Arsenal je izgubio dva napadača van Persiea i Chamakha u prošloj utakmici s Unitedom, kako već postoji nekoliko ozljeđeni igrača ostali su samo na Wallcottu i Arshavinu koji mogu igrati tu srednju poziciju, zapravo sam očekivao Wallotta tu, ali Arshavin je stvarao problem. Možda sam trebao ići s rezervnom 41221 formacijom pa da imam osigurača u vidu zadnjeg veznog, a napadač bi trebao markirati Songa. Ovako se Arshavin logično dosta duboko vraćao po loptu, a problem je sigurno jer braniči moraju izaći na njega zbog čega se otvara prostor i to ne mogu izbjeći, jednostavno razlog je igračka kvaliteta.

Ovako iako sam krilima [Nasri i Rosicky], stavljao da ih puštaju uz liniju jer nikako ne želim da stvaraju višak igrača u sredini, ali svejedno su sudjelovali dosta u igri, iako gledajući utakmicu zapravo djelom i jesam uspio, moji spori bokovi puštali su ih praktički niz liniju, a nabačaji nisu nailazili na rezultat. Bokovi su sudjelovali u igri dosta, istina Eboue još i više od Clichyja jer ga je čuvao Maxi i djelom Shevley. Teško ih je izbaciti iz igre iako su moji bili ti koji su bili dominantniji većim djelom utakmice, lopta bi lijepo kružila preko Lucasa, bokova, pa i Gerrarda te Aggera koji ima u PPMu da ide naprijed kad se pruži prilika, ali nikako nisu uspjevali ući s posjedom na zadnju trećinu terena. Kad bi potražili Babela kasnije pošto sam lovio taj rezultat u 2pol, ova trojka (Song, Djourou, Vermaelen) je stajala gusto i nije bilo prostora da nešto puno napravi, a ionako je riječ o Babelu kojem je svaki put lotto hoće li odigrati sjajno ili ostati neprimjećen. 

Naravno kvaliteta igrača je glavni razlog za uspjeh/neuspjeh, bez obzira kako postavio sve detalje ipak je taj igrač koji određuje što će napraviti i kako će odigrati, kontra napadi, možda iako sam se praktički bazirao na suprotnoj, jer visoka zadnja linija, presing na sredini terena su više odlika control strategije. Nez, možda zbog nepovjerenja u trojku u napadu ili činilo mi se prerizično povući se i prepustiti kontrolu Arsenalu. Zapravo većinu, akcija/prilika su stvorili nekim dugim i direktnim loptama na krila ili preko moje obrane, tako su stvorili jednu od ovih CC prilika, rizik visoke i spore obrane.

Ovako gledano, da igram ponovno krenuo bih sa 41221, sa anchor manom na zadnjem veznom, Torresom da markira Songa i defanzivnim krilima, vjerujem da bi tako eliminirao Arshavinovu prijetnju, iako opet igrači su ti koji određuju rezultat.

Link

Offline Magister ludi

• Trener
  • *
« Odgovori #23 u: 14.10.2011, 23:37:05 »
Iz statistike koju si ponudio vidljivo je da si imao osjetno bolji posjed lopte, malo čudno u igri protiv Wengera pogotovo kada se uzmu u obzir i ostali statistički podaci. Naime, statistika kaže da si uputio 9 udaraca prema Almuniji, od toga je 8 dalekometnih šuteva.

Gledajući samo ove podatke izgleda da je Arsenal jednom dubokom/normalnom odbranom i viškom igrača u sredini terena dobio utakmicu.

Meni lično, pobjeda na ovakav način je pobjeda vrijedna pomena, prepustili su tvojim igračima kontrolu nad utakmicom (57 % posjeda lopte), sjajno kontrolišući prostor (8/9 udaraca je dalekometnih) i pretvarajući vlastite kvalitete u prevagu (Eboue, Clichy), tako da mora ići kapa dolje za Wengera i njegove igrače, ili AI, svejedno.

Zadnjim dijelom gornje rečenice dolazim do jedne bitne činjenice, pogotovo u vrijeme kada se na forumu priča da je verzija 12 isuviše lagana, dakle, AI očigledno napreduje (čak i da ostane na nivou verzije 11 može se reći da je to popriličan zadatak, taktički poraziti AI).

Offline john_doe

• Legenda
  • *
« Odgovori #24 u: 15.10.2011, 12:05:04 »
Zapravo da, moram se složiti s ovime i s ovom prošlom utakmicom, a i tvrdnjom vezanom za AI.

Bez obzira na poraz, možda se nebi drugi složili sa mnom, ali baš zbog ovakvih utakmica toliko obožavam ovu igru, ovaj put sam izgubio, ali kako to ide iz poraza se nauči puno više nego iz pobjede.

Link