Iskoristit ću priliku sada da vam ispriÄam svoju, dosad jako lijepo priÄicu. Naime, gledajući emisiju Futbol Mundial na Sportklubu, vidio sam i kratku reportažu o Å¡kotskom klubu Queen's Park. Moto kluba je igranje radi igranja,
Ludere Causa Ludendi. Jako cool, Äinilo mi se u poÄetku. No vidjet ćete kasnije zaÅ¡to sam skoro zaÅ¡alio baÅ¡ zbog te krilatice.
SmjeÅ¡ten je u jugoistoÄnom dijelu Glasgowa, osnovan jako davne 1867. i najstariji je nogometni klub izvan Engleske. ÄŒak 10 puta osvojili su Å¡kotski kup i po tome su treći na vjeÄnoj listi odmah iza Rangersa i Celtica. Nažalost, taj posljednji naslov osvojen je prije 2 stoljeća - 1893. TakoÄ‘er i jedini je Å¡kotski klub koji je igra 2 puta u finalu FA Cupa (1884. i 1885.). U njemu je profesionalnu igraÄku karijeru zapoÄeo - veliki Sir Alex Ferguson... a tu je joÅ¡ i irski reprezentativac Aiden McGeady koji je sada u velikom transferu za 10 milijuna funti preÅ¡ao u moskovski Spartak.
Ovo mi je prvi put da igram s nekim niželigaÅ¡em uopće na svim FM serijalima. Ljudi si vjerojatno postavljaju razliÄite ciljeve tijekom poÄetka ovakvih karijera, pretpostavljam da je to osvajanje prve lige, Lige prvaka... a ja imam samo jedan san - napuniti stadion do posljednjeg mjesta. Možda vam se to i ne Äini kao veliki cilj, ali moj puleni igraju na Hampden Parku, domu Å¡kotske reprezentacije koji može primiti Äak 52 tisuće duÅ¡a.
Prva sezona je bila malo teža, trebalo mi je vremena da se prilagodim jer nikad nisam igrao s ovakvim klubovima. Mislim da sam doveo odliÄna pojaÄanja, na poÄetku je bilo teÅ¡ko, ali onda smo proigrali i kroz playoff izborili promociju u viÅ¡i rang.
Zato smo trećom ligom protutnjali. Napokon je sve sjelo na svoje mjesto, uz odliÄna pojaÄanja nitko mi nije mogao parirati. Imali smo stalno tijekom cijele sezone po 15ak bodova viÅ¡e od drugoplasiranog, tek smo se na kraju opustili malo. Ali moram spomenuti i 2 velika igraÄa, obrambenjaka Diega Crosu i napadaÄa Tiaga Cavalcantija. Argentinac je u karijeri igrao za Betis i Bocu, proÅ¡le godine navijaÄi su ga proglasili naÅ¡im najboljim igraÄem, a ove godine titulu je preuzeo Brazilac Tiago koji je igrao i Kolnu, brazilskom Juventudeu, a proveo je i sezonu u marokanskoj Wydad Casablanci. Nažalost Crosa po zavrÅ¡etku sezone vjeÅ¡a kopaÄke o klin, a Tiago je s 33 gola u prvenstvu oborio rekord iz 1937. (30 golova).
I dolazimo tako do treće sezone, prve u drugoj ligi. Nakon 10ak kola opstanak nije bio upitan, ali kao amaterima bilo nam je jako teÅ¡ko nositi se s velikim klubovima. Lako gubimo najbolje igraÄe, a teÅ¡ko je dovesti onoga tko neÅ¡to zna. Ima jako dobrih Brazilaca koji su zainteresirani za dolazak u klub, ali nikako da dovuÄem kojeg, ne mogu dobiti radnu dozvolu. Na kraju zavrÅ¡avamo 7. StraÅ¡an je opet bio Tiago, a pridružio mu se i Davidson Äiju smo posudbu osigurali i za dogodine.
Bit će jako teško i u idućoj sezoni, kao što sam rekao situacija je frustrirajuća jer se teško može napredovati. Još jedna mala zanimljivost, uspjeli smo skinuti skalp Motherwellu (
4:3), a tu je i remi u nevjerovatnoj partiji (
3:3). Jednu su i oni dobili (
2:4), a u zadnji međusobni susret završio je opet remijem (
2:2). Istaknuo bih još jednu strašnu partiju u kojoj smo bili totalno deklasirani, gubili smo 4:1 u gostima i na kraju preokrenuli na
4:6.
Idemo dalje, ne odustajem dok ne napunim Hampden Park