Autor Tema: Ludere Causa Ludendi  (Posjeta: 5711 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline senna

• Legenda
  • *
Ludere Causa Ludendi
« u: 09.04.2011, 04:36:07 »

Iskoristit ću priliku sada da vam ispričam svoju, dosad jako lijepo pričicu. Naime, gledajući emisiju Futbol Mundial na Sportklubu, vidio sam i kratku reportažu o škotskom klubu Queen's Park. Moto kluba je igranje radi igranja, Ludere Causa Ludendi. Jako cool, činilo mi se u početku. No vidjet ćete kasnije zašto sam skoro zašalio baš zbog te krilatice.

Smješten je u jugoistočnom dijelu Glasgowa, osnovan jako davne 1867. i najstariji je nogometni klub izvan Engleske. Čak 10 puta osvojili su škotski kup i po tome su treći na vječnoj listi odmah iza Rangersa i Celtica. Nažalost, taj posljednji naslov osvojen je prije 2 stoljeća - 1893. Također i jedini je škotski klub koji je igra 2 puta u finalu FA Cupa (1884. i 1885.). U njemu je profesionalnu igračku karijeru započeo - veliki Sir Alex Ferguson... a tu je još i irski reprezentativac Aiden McGeady koji je sada u velikom transferu za 10 milijuna funti prešao u moskovski Spartak.

Ovo mi je prvi put da igram s nekim niželigašem uopće na svim FM serijalima. Ljudi si vjerojatno postavljaju različite ciljeve tijekom početka ovakvih karijera, pretpostavljam da je to osvajanje prve lige, Lige prvaka... a ja imam samo jedan san - napuniti stadion do posljednjeg mjesta. Možda vam se to i ne čini kao veliki cilj, ali moj puleni igraju na Hampden Parku, domu škotske reprezentacije koji može primiti čak 52 tisuće duša.

Prva sezona je bila malo teža, trebalo mi je vremena da se prilagodim jer nikad nisam igrao s ovakvim klubovima. Mislim da sam doveo odlična pojačanja, na početku je bilo teško, ali onda smo proigrali i kroz playoff izborili promociju u viši rang.

Zato smo trećom ligom protutnjali. Napokon je sve sjelo na svoje mjesto, uz odlična pojačanja nitko mi nije mogao parirati. Imali smo stalno tijekom cijele sezone po 15ak bodova više od drugoplasiranog, tek smo se na kraju opustili malo. Ali moram spomenuti i 2 velika igrača, obrambenjaka Diega Crosu i napadača Tiaga Cavalcantija. Argentinac je u karijeri igrao za Betis i Bocu, prošle godine navijači su ga proglasili našim najboljim igračem, a ove godine titulu je preuzeo Brazilac Tiago koji je igrao i Kolnu, brazilskom Juventudeu, a proveo je i sezonu u marokanskoj Wydad Casablanci. Nažalost Crosa po završetku sezone vješa kopačke o klin, a Tiago je s 33 gola u prvenstvu oborio rekord iz 1937. (30 golova).

I dolazimo tako do treće sezone, prve u drugoj ligi. Nakon 10ak kola opstanak nije bio upitan, ali kao amaterima bilo nam je jako teško nositi se s velikim klubovima. Lako gubimo najbolje igrače, a teško je dovesti onoga tko nešto zna. Ima jako dobrih Brazilaca koji su zainteresirani za dolazak u klub, ali nikako da dovučem kojeg, ne mogu dobiti radnu dozvolu. Na kraju završavamo 7. Strašan je opet bio Tiago, a pridružio mu se i Davidson čiju smo posudbu osigurali i za dogodine.

Bit će jako teško i u idućoj sezoni, kao što sam rekao situacija je frustrirajuća jer se teško može napredovati. Još jedna mala zanimljivost, uspjeli smo skinuti skalp Motherwellu (4:3), a tu je i remi u nevjerovatnoj partiji (3:3). Jednu su i oni dobili (2:4), a u zadnji međusobni susret završio je opet remijem (2:2). Istaknuo bih još jednu strašnu partiju u kojoj smo bili totalno deklasirani, gubili smo 4:1 u gostima i na kraju preokrenuli na 4:6.

Idemo dalje, ne odustajem dok ne napunim Hampden Park :D
« Zadnja izmjena: 28.07.2011, 13:59:33 od senna »

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #1 u: 09.04.2011, 11:21:39 »
Savršen report,svaka čast,sviđami se pisanje i način na koji vodiš klub.I meni je najdraže kad vidim pun stadion,mislim da je to nešto fantastično,pogotovo kad vidiš kako svi luduju kad zabiš gol :D

Rezultati su ti odlični,imaš odlične napadače.Šteta za stopera ,mogao je još koju sezonicu odgirati ali nema veze,napadač ti je dobar probaj ga zadržati,nadam se da ćeš uspjet dobit status profesonalca i samo nemoj izgubit volju,možeš ti to :)

Sretno dalje i pratim te  ;)

Offline buzer

• Sakupljač lopti
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #2 u: 09.04.2011, 14:14:59 »
Ja mislim da ti svi igraci moraju imati fulltime uguvore pa tek onda  mozes  dobit pro. mislim da je tako bilo prije probaj sad takosvima ft pa trazi od uprave ;) inace dobar llm :) samo tako nastavi

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #3 u: 09.04.2011, 19:27:47 »
A kako da im kao amater ponudim fulltime ugovore :/

Odlično smo startali u novu sezonu, ali ovaj Dundee je nemoguć. Znači, novopečeni drugoligaš koji je jedva došao iz treće lige starta s 10-0-0. Evo sad smo ih namazali doma i približili se... 8 bodova minusa, makar ima još jako puno do kraja...

Offline Data

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #4 u: 09.04.2011, 19:34:38 »
A kako da im kao amater ponudim fulltime ugovore :/

Provjeri u Boardroom request pod Finance, možeš li tamo tražiti od uprave da promijene status kluba... Ako ne, morat ćeš čekati.
najveći vojni uspjeh nam je što smo oslobodili knin koji je takva vukojebina da bi ga bilo bolje ostavit srbima

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #5 u: 09.04.2011, 19:38:47 »
Odgovorio sam već gore rosqueu... ne mogu, zasivljena mi ta opcija... al kako je krenilo prije ću uć u prvu ligu lolcina :D

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #6 u: 09.04.2011, 21:32:07 »
8 kola do kraja i imamo velike šanse za povijesni uspjeh :&

Od gaženja Dundeea ulazimo u veliku seriju, a oni počinju padati... u jednom trenutku imali smo i 6 bodovo više od njih, ali uspjeli smo ih prosuti... U idućem derbiju protiv njih u gostima bilo je veoma zanimljivo, poveli su 2:0 s dva prekrasna pogotka, ali vraćamo se do kraja. AJMOOO!

Evo usporedbe naše i njihove serije, mi smo zapali u malu krizu popraćenu ozljedom Tiaga i još par bitnih igrača, nadam se da se brzo vraćamo na pobjedničke staze.

Offline Frankic

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #7 u: 09.04.2011, 21:49:25 »
Ajde igraj to..Zanima me kako će završit. :D
Inače, nemam iskustva sa amaterima..Ali kada sam vodio poluprofesionalne klubove, svakom igraču sam nudio full time ugovore..I nakon nekog vremena postaneš profesionalni klub..Čudi me da si još amaterski klub jer obično klub mijenja reputaciju ulaskom u ligu više..
Ako upadneš u prvu ligu, mora ti se promjenit barem na poluprofesionalni klub.. :)

Offline Silvaa

• ma nema me.
  • Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #8 u: 10.04.2011, 12:14:58 »
OOOOOOOO to je to ,jesi bio sretan ? :D hahah

I mislim da ti je srce stalo kad je Lee Currie zabio za 2-2 u 90+3 :D

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #9 u: 10.04.2011, 14:22:01 »

Senzacija u Å kotskoj, amateri pokidali! Queen's Park ulazi u Premier Ligu  :& Nastavili smo s dobrom igrom, 3 kola prije kraja kad smo se susreli s Dundeeom, imali smo samo bod prednosti u odnosu na njih. Ali razbili smo ih (2:0) i lagano očuvali prvo mjesto do kraja. Ispada na kraju da smo s lakoćom osvojili ovo, ali bilo je jako teÅ¡ko i rasplelo se sve tek na kraju sezone. Amaterski status?! Koga briga za to dok budemo razbijali Celtic i Rangerse.

Da spomenem još i ikonu kluba, svoju treću sezonu boravka u Škotskoj zaokružio je 100. pogotkom za Queen's Park :&

Od igrača ću izdvojiti još i strašnog stopera Byrona Webstera, koliko nas je puta izvukao svojim pogotcima glavom nakon prekida, strašan skakač. I ove sezone Scott Davidson sa posudbe iz naše filijale, bio je odličan. Probat ću isposlovati posudbu i treću godinu zaredom, ali Falkirk ispada iz prve lige pa se bojim da bi to mogao biti problem. Dani Sanchez je bio označen kao najveće pojačanje i puno se očekivalo od njega, ali odigrao je dosta dobro s obzirom na ozljede koje su ga mučile. Dok je bio tri mjeseca izvan igre odlično je uskočio Franck Lagana koji je u 9 susreta sakupio 7 golova i 7 asistencija.

OOOOOOOO to je to ,jesi bio sretan ? :D hahah

I mislim da ti je srce stalo kad je Lee Currie zabio za 2-2 u 90+3 :D
A nec, bilo bi čupavo da su dobili... al kakve su golčine zabili, to je strašno. Prvi s nekih 30ak metara iskosa... u golmanov dalji kut od vratnice... drugi isto bomba sa 20ak metara. Mislim da ne trebam spominjati koliko Long Shots imaju ti igrači :D
« Zadnja izmjena: 25.07.2011, 03:26:51 od senna »

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #10 u: 10.04.2011, 15:19:22 »
Senna u tebe ako Brazilac nije glavni igrac, nesto nije u redu. Popravio si i pisanje u ovim izvjestajima, sad je jos lijepse za citati. Ne treba govorit za rezultate, pratim te. :)

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #11 u: 10.04.2011, 15:26:55 »
Ma lako za pisanje, u Kako vam ide složim bzvz report... al kad sam ja pisa na FM 2009 karijeru sa Cruzeirom od 14. sezona, mislin da ti tad još i nisi bija na forumu... to je bilo objašnjenje kako triba izgledat jedna karijera :D

Offline Blade93

• Ronaldinho je nogomet
  • Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #12 u: 10.04.2011, 15:29:45 »
Bio sam registriran, ali nisam bio aktivan ovako, ni priblizno. Steta sto je doslo do pada foruma, ne sumnjam da je bilo uzivanje za pratiti i citati. :D

Offline John Abruzzi

• Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #13 u: 10.04.2011, 19:43:04 »
Ja mislim da ti svi igraci moraju imati fulltime uguvore pa tek onda  mozes  dobit pro. mislim da je tako bilo prije probaj sad takosvima ft pa trazi od uprave ;) inace dobar llm :) samo tako nastavi

Ne mora, ja sam s Union SG trazio da od amaterskog postanemo profesionalan kad smo usli u drugu ligu i odmah su prihvatili ;)

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #14 u: 12.04.2011, 14:49:47 »

Kraj 5. sezone, samo ukratko da kažem, nemam što dužiti. Glavni cilj je ostvaren, nakon velike borbe uspjeli smo o(p)stati u najelitnijem društvu. Ništa osim toga nije zadovoljavajuće, da ne spominjem obranu i primljene pogotke. Srećom pobijedili smo St. Johnstone u sva 4 međusobna susreta i to nas je ispasilo izgleda. Što je tu je, amateri su uspjeli preživjeti, financije su se udvostručile, ali klupski status je isti. Ispred nas je još jedna teška sezona, evo SS tablice i Game Statusa kojeg imam običaj uvijek staviti, ali nisam se sjetio nikako dosad.

« Zadnja izmjena: 25.07.2011, 03:27:23 od senna »

Offline Pena

• Mali od palube
  • Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #15 u: 12.04.2011, 15:50:18 »
Kad vidim one sta u jednoj sezoni imaju 365 puta spremljeno i ovih tvojih 10 u 5. sezona izgleda mi kao fotošopirano lolcina

Nije mi jasno kako si još uvik amater, a u prvoj ligi, al ajde valjda ce se prominit za koju sezonu...

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #16 u: 12.04.2011, 20:12:15 »
Koliko ti to igras u kontinuitetu kad sacuvas dvaput po sezoni? Izadji, udahni vazduha malo :D

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #17 u: 12.04.2011, 20:28:35 »
:D

Ma baš san skida neke serije preko torrenta, nekih 30 GB pa onda kako mi je komp stalno upaljen, tj. ostane i preko noći, onda ne sejvam :D
A i nemam problema s tim da mi svako malo nestaje struje :D

Offline Fitipaldi

• DŽK
  • Trener
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #18 u: 12.04.2011, 20:33:00 »
Ja ne mogu da odigram vise od mesec dana u igri u kontinuitetu, jedino prelazni rok obicno odigram odjednom dok ne kompletiram tim. Ne mogu d'izdrzim. :D

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #19 u: 13.05.2011, 17:36:46 »

Prvi dio 6. sezone, 2. nam je to godina u Premier ligi. Prošle smo uspjeli izboriti ostanak, a isti cilj postavljen je i ove godine. Stanje ću prikazat preko igračkog kadra, pa tako evo i najzvučnijih pojačanja.

Najveće iznenađenje bilo je dovođenje iskusnog Benjanija, koji je već jako dugo na Otoku. Ovaj transfer bio mi je jako značajan, prvi poznati i priznati igrač koji je došao u naš klub.

Odmah nakon njega pridružio nam se i iskusni Clint Hill koji je većinu karijere proveo u npower Championshipu.

A tu je i jedan, barem po FM-u, Hrvat. Za njega u stvarnosti ratuju BiH, Srbija, Hrvatska i Danska, njegove najbolje poteze možete naći i na YouTubeu. Nakon što se nije snašao u Liverpoolu, s 24 godine dolazi kod nas i očekujemo puno od njega.

Četvrti novi igrač od kojeg očekujemo dosta ove sezone - Iain Davidson.

Stanje u ligi jako je teško i očekuje nas teška borba do posljednjeg kola za ostanak u najelitnijem društvu.

« Zadnja izmjena: 25.07.2011, 03:27:48 od senna »

Offline ᴊᴏᴇʏ

• ♥Ella♥
  • Fizioterapeut
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #20 u: 13.05.2011, 17:47:22 »
svaka ti čast Å¡ta uspijeÅ¡ ikog pobjedit s amaterima :&.. samo nekužin kako ti joÅ¡ uvik nisu stavili da si profesionalni klub  :bo:

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #21 u: 13.05.2011, 18:16:00 »
Ma ne znam ni ja vše, trsim se za svaki bod... 5 milijuna funti Balance, skupi se po 20ak tisuća gledatelja na stadionu kad igram protiv Celtica ili Rangersa, stvarno ne znam zašto ne mogu dobit više taj status, barem semi-professional.

A najviše me strah da se opet vratim u 2. ligu, teško ću izboriti ostanak kako je krenilo.

Offline LouJo

• Go with the flow
  • Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #22 u: 13.05.2011, 18:47:57 »
@senna
stari, kapa do poda zbog amaterskog statusa. nije mi bilo jasno kak nemaju ni plaću ni vrijednost i zaš dovodiš tak stare i spore igrače (mislim na onog stopera od 37 godina) ali tek nakon šta sam pročitao...
svaka ti čast Å¡ta uspijeÅ¡ ikog pobjedit s amaterima :&.. samo nekužin kako ti joÅ¡ uvik nisu stavili da si profesionalni klub  :bo:
...shvatio sam u čemu je problem. malo sporo kopčam  :bo:

ako izboriš ostanak za mene si najbolji manager kojeg sam sreo, bez sprdancije. želim ti sreću!
« Zadnja izmjena: 13.05.2011, 18:54:46 od lujo_1987 »

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #23 u: 13.05.2011, 19:45:20 »
A šta je najžalosnije, upravo takvi veterani su mi i nositelji igre lolcina :D
Imaš moje reporte na prethodne dvije stranice ovog topica. Prošle je godine bilo lakše jer je St. Johnstone bio kriminalan, a ako se dobro sjećam slavili smo i u sva 4 međusobna dvoboja i nije bilo problema s preživljavanjem na predzadnjem mjestu. Ove je godine konkurencija jača, nakon 29 kola sam zadnji, a predzadnji Dunfermline bježi 2 boda... od 33. kola liga se dijeli na 2 dijela, borba za prvaka i ostanak. Dobre vijesti su da nam se nakon ozljede za završnicu vraća i Nikola Sarić, koji je dosad bio maestralan, naš najbolji igrač :& :& :&

Offline senna

• Legenda
  • *
Kako vam ide (LLM)?
« Odgovori #24 u: 20.05.2011, 20:47:55 »

6. godina u Škotskoj, 2. godina grčevite borbe u Premier Ligi. Ove je godine bilo puno teže nego prošle. Jaka konkurencija, al amateri s Hampden Parka pokazuju zube i na kraju odolijevaju svim iskušenjima. Predzadnju poziciju preuzeli smo od Dunfermlinea 2 kola prije kraja i uspjeli je sačuvati. Bilo je neizvjesno do zadnjeg kola u kojem smo poraženi, da je Dunfermline slavio bili bi u sada u 2. ligi.

Kad usporedimo rezultat s prošlom sezonom, ipak minimalni napredak :D Osvojili smo 2 boda više, zabili 8 golova više te primili 5 manje. Na kraju moram izdvojiti Nikolu Sarića koji je bio maestralan, naš najbolji igrač koji nas je izvukao te standarno dugugodišnjeg najboljeg strijelca Tiaga Cavalcantija.

Pripreme za 7. sezonu krenule su standarno po poznatom receptu. Najprije par prijateljskih s nekoliko većih klubova iz Engleske kako bi privukli gledatelje na stadion i zaradili nešto, a zatim par partija protiv slabijih ekipa za nabijanje samopouzdanja. Što se pojačanja tiče - koliko para, toliko muzike. Jedna velika nula, potpisivali smo sve i svašta, skauti mi redovito istražuju koji je glavni grad koje države i koliko ima stanovnika, katastrofa jednom rječju. Jako slabo smo ušli u sezonu, porazi su se redom nizali... Te su serije znale potrajati i po desetak kola dok ne bi iščupali po koji bod. Sreća u nesreći bila je činjenica da je i Dundee jednako loš, ali na kraju ipak nismo uspjeli. Kolo prije kraja ostvarili smo senzacionalnu pobjedu protiv Hiberniana (kvota 11.00 na nas), u zadnjem nam je trebala pobjeda protiv Mortona na domaćem terenu, ali uzeli smo samo bod što nije bilo dovoljno.

Što uopće reći na kraju, frustriran sam i razočaran. Kad samo pomislim što me čeka u drugoj ligi; St. Johnstone, Hamilton, Kilmarnock, Dunfermilne... Jasno mi je već sad da povratak u najelitnije društvo neće biti brz. Ne mogu pojmit zašto klub s Hampden Parka (50k kapacitet) s dobrom financijskom strukturom (Balance 8 mil. £, Estimated Value 25 mil. £) ne dobija profesionalni status, to me ubija. Ali što je tu je, idemo dalje, rekao sam sebi da ne odustajem od zacrtanog cilja pa makar igrao FM 2011 do kraja života.
« Zadnja izmjena: 25.07.2011, 03:28:18 od senna »