Autor Tema: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera  (Posjeta: 7157 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Vjerujem da je Football Manager 2009 bio prekretnica. SI je odlučio maknuti strelice u klasičnom smislu, strelice s kojima su poprilično nelogične kretnje igrača bile lako ostvarive. Taktike u kojima se napadači u obrambenoj fazi vraćaju natrag do braniča bile su uobičajene i lako ostvarive. Rezutate je time bilo puno lakše ostvariti, kao i stvoriti neke supertaktike koje bi manje-više na isti fazon nadmudrivale AI. Dakle FM 2009 je po prvi put ostao bez ovih strelica. One su i dalje bile tu, ali samo kao označavanje kretanja igrača, njegovog forward run-a ili danas malo drugačije prevedeno run from deep-a. Posljedice su bile iznenađujuće velike. To je bila jedna skoro pa revolucija u izradi taktika. Više nije bilo lagano stvoriti inside forwarda jednostavnim skretanjem strelice sa krila u sredinu ili ostvariti neobjašnjivo vraćanje krila u obranu. Sada su jedini alat za ove stvari ostao igračev player instructions. Zajedno sa njegovim osobnim karakteristikama. PPM-ovi su tu došli u prvi plan. Posljedica toga je bilo svakakvo analiziranje slajdera. Igra je postala dosta komplicirana, ali s vremenom su pojmovi poput ROO (rule of one - ili današnji very rigid mentalitet) postali normalni. Slaganje taktike je predstavljalo popriličan izazov. I to slaganje taktike u smislu samo stvaranja jednostavne koncepcije koja će odgovarati. Za svaku malo neuobičajenu novotariju trebalo se puno više potruditi.

Ovaj tekst sam započeo s kratkim prisjećanjem na ovu danas nešto stariju verziju, za koju ipak vjerujem da je većina igrala, da se ponovno sagledam kolike prednosti donosi taj taktički kreator. Sastavljanje taktike s ovim je postalo puno lakše. Za postavljanje lažne devetke dovoljna su tek dva-tri klika. I ponovno razlog za ovo je moj pokušaj da barem nekog zainteresiram da pogleda ove igračke role koje stoje na raspolaganju na malo drugačiji način. Jedna analiza sa strane tih slajdera, u stilu onih koje sam čitao prije taktičkog kreatora. Znači, što zapravo donosi koja rola, recimo na primjer neće biti jednostavno napisano da je deep lying play rola kojom igrač postaje playmaker u ekipi, već što sve donosi ta rola sa sobom da to uzrokuje takvo kretanje igrača na utakmici.

Najprije želim napomenuti da sve ovdje napisano predstavlja isključivo moja shvaćanja ove igre, bazirana na dosadašnjem iskustvu igranja i svimu dosad pročitanom i naučenom kako na našim, tako i stranim internet stranicama. Ne smatram svoj pristuo jednim i ispravnim, tako da kritike smatram dobrodošlim i motivirajućim. Sigurno da želim čuti i razmišljanja ostalih o ovome. Sve je na default - balanced postavkama. Jasno da svaka promjena utječe i na PI igrača, press more svima povećava pressing, short passing svima skraćuje dodavanja...

Zašto je ovo bitno?

Možda sam mogao na kraju o ovom, ipak vjerujem da je praktičnije prije svih analiza, jer ima ovih rola dosta. Smatram da je bitno jer ako znam kakvo ponašanje igrača na terenu uzrokuje koja odabrana player rola lakše ću svoja razmišljanja o taktici i o željenim kretanjama igrača prenijeti na papir i lakše ću dobiti ono što želim od igrača i od taktike. Druga stvar je i u onome što je MagisteR_Lud1 već napomenuo u posljednjih par navrata. Ovaj tekst je i odgovor na upite u taktički tim vam pomaže, jer puno pitanja o obrani, realizaciji i svemu ostalo proizlazi iz grešaka u osnovi. U osnovnom postavljanju taktike i igračkih rola, pa onda tu nastaje domino efekt zbog čega se javljaju i svi ostali problemi.

Duties

Osnovni koncept koji se javlja kroz sve ove role su dužnosti ili duties. O njima će biti ponovno i kasnije govora - ipak dobro je početi od osnovnog. Tri su osnovne koje se konstantno pojavjulju: defend, support i attack. Oni predstavljaju osnovne postavke kako će igrač shvaćati svoju ulogu na terenu. Pravilan raspored rola je osnova uspješne taktike. Defend daje igraču instrukcije da se bazira na čuvanju svoje pozicije, čuvanju defanzivnog oblika ekipe. Preko njega protivnik ne smije stvoriti priliku i to je njegova osnovna zadaća. U PI-u to znači u pravilu niži mentalitet, često niži closing down, run from deep i run with ball je na rarely. Napadački potezi su u igri samo kad je apsolutno sigurno da će to i uspjeti. Attack rola s druge strane daje igraču zadaću da u svakoj prilici traži priliku i pokušava sebi kreirati priliku. Nije čudo da poacher ili advanced forward dolaze samo s tom rolom. Gledano sa PI-a tu je poprilično viši mentalitet, zatim i često often kod run from deep-a i run with ball-a, te izrazito velik creative freedom, čime igrač ima i ovlasti da i sam traži neko drugo potencijalno bolje rješenje. Support je neki miks. Igrači su prvenstveno zaduženi za tranziciju lopte. Oni moraju biti ti koji će se nuditi suigračima, koji će nastavljati posjed lopte. Napadačke akcije nisu imperativ. Samo u slučajevima kad su sigurni ići će na neke pokušaje. PI instrukcije su nešto niži run from deep, niži mentalitet čime su nešto dublje na terenu, bliži dublje postavljenim igračima. Ovo je samo ugrubo o osnovnim dužnostima, kod svake role bit će govora i o zasebnoj.


Moram najprije napomenuti da je ovdje riječ o orginalnim rolama. Svaka promjena ručno napravljena na igračevom PI-u daje mu neke druge zadaće i daje jednu drugu dimenziju toj roli. U jednu ruku ovdje je čak riječ o tom to čini tu određenu rolu djelom iz tog razloga kako bi mogli prepoznati kako ispraviti igračke nedostatke kojima se ne može adekvatno prilagoditi nekoj roli ili možda s druge strane nedostatak određene player role kako bi je što kvalitetnije prilagodili igraču i omogućili mu iskorištavanje punog potencijala. Nisam siguran u kojoj mjeri je tko išao rekreirati role nekih igrača iz stvarnosti, ali kao što je i unique već pokazao na primjeru Messijeve role u Barceloni, većina onih rola kojima treneri u klubovima izvlače maksimum iz svojih igrača su određeni miksovi raznih rola.

Golman (GK)

Role: Goalkeeper [defend], Sweeper Keeper [defend, support, attack]

o golmanu i nema toga puno nepoznatog za reći. Goalkeeper rola daje golamnu osnovne zadaće. Uostalom bez obzira što on mogao odraditi ako nije dobar u osnovnom, a to je branjenje gola, neće se dugo ni zadržati na golu. Stoga ova goalkeeper rola, predstavlja osnovne zadaće za golmana. On mora sačuvati mrežu i distribuirati loptu obrani ili eventualno ispucavanjem na napadače ako mu je tako određeno. Sweeper Keeper zahtjeva od vratara jednu dodatnu dimenziju u igri. Na defend roli ona samo lagano povećava mentalitet i creative freedom, uz postavljanje cross i through lopti na mixed. Vratar ima zadatak da pored branjenja traži situaciju za eventualni kontranapad. Ali ipak, i ovdje je oprez na prvom mjestu. Iako je na papiru to sweeper keeper rola, ona stvarno nema puno razlika na osnovnu koncepciju. Znam da većina nema običaj davati sweeper role vratarima bez dostatne brzine, ali ako je riječ o inteligentnom vrataru, što je uostalom i puno bitnije, te ako golman ima solidne ocjene u distribuciji lopte sweeper keeper defend je odlična opcija zbog ponekog kontranapada za kojeg će se sigurno pojaviti prilika svako toliko. Sweeper keeper support dodaje još veći mentalitet i creative freedom player instrukcijama. Uz to through balls idu na often, te run from deep i run with ball na mixed. Golman će stalno, zbog svih navedenih instrukcija težiti prekidati protivničke duge lopte. On postaje libero u ovoj momčadi. Attack ide još korak dalje; run from deep i run with ball su na often, cross ball isto tako, uz dodatno povećavanje mentaliteta i kreativne slobode. Jedna izrazito rizična opcija. Samo ukoliko u ekipi imate izrazito kvalitetnog golmana koji je dovoljno inteligentan najprije, zatim ima potrebnu brzinu i uz to nije preveliki ekscentrik čime mu ludosti i stavljanje sebe u prvi plan nisu važne, ova rola može doći kao neka opcija. Inače support daje sasvim dovoljno, dok defend ne predstavlja prevelik rizik. Većina golmana je može odraditi bez problema, a daje još jednu opciju momčadi.


Pepe Reina je jedan od rijetkih golmana koji support i attack rolu mogu jako dobro odraditi


Libero (SW)

Role: Sweeper [defend], Libero [support, attack]

Libero nije rola koja je česta pojava u modernom nogometu, a samim time i u football manageru. O mogućnosti vraćanja - u kojem ubliku i kako bi se libero mogao ponovno pojaviti u igri su se već pozabavili kolege iz taktik tima. Kako se ova rola i ne javlja, zapravo ne sjećam se da sam i u koga primjetio libera u taktikama. Sweeper keeper sasvim pristojno mjenja sweepera i tog igrača iz osigranja obrane je uvijek puno efikasnije i bolje premjestiti na dm poziciju. Kvalitetno osiguranje vezne linije će biti puno korisnije obrani od još jednog braniča. Za razliku od sweepera koji ima jedinu zadaću davanja potpore svojim partnerima iz obrane, libero se javlja s dvije mogućnosti. Jedina razlika je u tome što kod attack igrač ima više ovlasti u napuštanju pozicije, većim mentalitetom, kreativnom slobodom i run from deep-om na often. Danas, pa i u prošlosti osim genijalnog Beckenbauera tu nije bilo previše igrača koji su mogli  kvalitetno odraditi tu ulogu. 90-ih su često te libero role igrali ostarjeli veznjaci koji više nisu imali dovoljno fizičke moći za pokrivanje pozicije u veznoj liniji, pa su dobivali ovu manje zahtjevnu ulogu. Vjerujem da je Lothar Matthaus posljednji koji je na velikoj sceni (EP 2002.) igrao ovakvu rolu, iako nešto modificiranu ipak u Njemačkoj reprezentaciji sa gotovo 40 na leđima.


Centralni braniči (DC)

Role: Central Defender [defend, stopper, cover], Ball Playing Defender [defend, stopper, cover], Limited Defender [defend, stopper, cover]

Već je vjerujem poznato svima koja je razlika između defend, stopper i cover kombinacija, a i kolege taktičari su tome obratili pažnju u više navrata. Koje su kombinacije najbolje i kad je koju dobro koristiti, te sve ostale detalje. Obrana sa stopper - cover kombinacijom centralnih braniča se nekad zvana nike defence. Postavljanje je bilo jednostavno - cover dobije neto niži mentalitet i closing down od partnera mu i to je bilo dovoljno. Taktički kreator je baziran na istom principu. Razlike između ove tri kombinacije su jedino u mentalitetu i presingu (closing downu). Cover u oba slučaja daje jako malo u obje rubrike dok stopper na tom ide nešto dalje gotovo 4-5 klikova naprijed. Defend je negdje u sredini. Inteligencija stopera je jedini atribut koji je bitan za ove kombinacije rola. Ipak ovakve kombinacije rola su poželjne jer uvijek je jedan od braniča snažniji, agresivniji i bolji u skoku. Obrana će sigurno efikasnije rješavati duge lopte protivnika ako onaj realno bolji u skoku i ide na te lopte. Pogotovo u nedostatku fizički jakog zadnjeg veznog.

Druga podjela je na tri central defender, ball playing i limited role. Jedina razlika između central defendera i limiteda je dužina dodavanja. Obojica imaju jako nizak creative freedom i sve igračke instrukcije na minimumu. Central defender passing opcije ima na 8-9 (low mixed), dok limited ima na 17-18 (direct). Limited je malo i nepopularna rola, ali tu sa svih defanzivnih aspekata nema razlike. Dužina dodavanja je jedina, ona ima utjecaja u izgradnji napada. Limited defender sigurno neće puno komplicirati, dok bi se kod central defendera mogli javiti i neki problemi. Koju odabrati ovisi od kvaliteta igrača. Njegove tehnike, kvalitete dodavanja, smirenosti na lopti, ali i od tipa protivnika s kojim se susrećete u utakmici. Ako je riječ o protivniku , koji se povlači u svoj 16-erac, koji neće vršiti velik pritisak na obranu, čak i za braniče sa slabom tehnikom i dodavanjima, ukoliko ima pristojen ocjene kod composurea (smirenosti) central defender je bolja opcija. Kraćim dodavanjima je lakše prenijeti loptu u veznu liniju, a potom i u napad. S druge strane vrijedi i obrnuto, ako očekujete visoki presing na zadnju liniju, čak i onima koji mogu kvalitetno uputiti dodavanje limited opcija dobro dođe. Stoperi trebaju zaštiti gol i nikakvo veliko kompliciranje u zadnjoj liniji nije poželjno. Treća rola u ovom spletu je ball playing defender. Namjenjena za tehnički profinjenije braniče. Razlika je u 3-4 klika većem creative freedomu i uključenim through ball-om na often, ali i nešto direktinijim dodavanjima nego kod central defendera. S pogleda slajdera, jedina razlika je u tome da će ovaj branič svako toliko potražiti dugom loptom nekog suigrača u napadu. Možda mali problem je davanje tipičnih primjera ove role Vermaelena ili Piquea. Svakom na um padnu svi oni odlasci naprijed iz obrane, stvaranje viška u napadu, pa i oni golovi. Thomas je zaista nadaren što se tog tiče. Zapravo sve te dodatne stvari koje igrači rade su dio njihovih preffered movesa. Neće Carragher odjednom lutati u veznoj liniji samo zbog ball playing role. Jedino će češće pokuavati neke duge lopte. Tako da, iako će nešto viši creative freedom potaknuti Aggera ili Vermaelena da idu na svoju ruku i iskoriste taj PPM ponekad, osobno nebih preporučavao ovu rolu. Jedino ako u obrani imate jako inteligentnog braniča koji će znati prepoznati priliku i odabrati trenutak za tu dugu lopte, naravno koji će i uz to posjedovati adekvatan passing da uopće i može uputiti preciznu loptu, ovo bih uzeo kao neku opciju. Inače veliki broj dugih lopti u bunar će se sigurno tu naći i central defender rola je svakako prikladnija. Čak će i niži CF (creative freedom) zauzdati njegov run forward whenever is possible PPM, ako ga taj stoper već posjeduje.


Thomas Vermaelen je danas sinonim za ball playing rolu, iako njegove igre rezultiraju i nekim zabludama vezanim uz istu


Bekovi (DRL/WBRL)

Role: DRL - Full Back [defend, support, attack], Wing Back [defend, support, attack] / WBRL - Wing Back [defend, support, attack]

Odlučio sam spojiti ove dvije pozicije u jednu. U rolama nema previše (oupće) razlike da bi bilo potrebno neke veće odvajanje. Gore je već spomenuto koja je razlika između defend, support i attack rola. Full back defend je zapravo central defender na poziciji uz liniju. Nema nikakve razlike. Tight marking protivnika je uključen i apsolutno ograničavanje kreativne slobode, uz ograničavanje bilo kakvih napadačkih kretanja. Igrač mora sačuvati svoju poziciju - samo u situacijama kad nema nikakve opasnosti od protivnika ima ovlasti kretanja naprijed, a i tada je riječ o običnom dodavanju najbližem suigraču. Wing back defend je zapravo sasvim slična ovoj. Jedine razlike su u run from deepu i cross ballu koji su na mixed. Ipak to ne predstavlja ogromnu promjenu, mentalitet je isti, što znači i dalje nizak, creative freedom je isključen i closing down je i dalje na dosta nizak. Igrač je na nešto ipak ofanzivnijoj roli. On ima zadaću izaći iz obrane kako bi pomogao u nastavljanju posjeda lopte od strane veznih igrača. Stajao im bliže i samim tim i pružao veću potporu i još jednog igrača u sredini. To ne znači da se mogu očekivati neka velika ubacivanja po boku. I dalje je obrana i samo obrana na prvom mjestu. Crossing ball je na mixed što znači da ipak ispod oka uvijek gleda napadače i neku mogućnost ubacivanja iz dubine. Dok je full back defend opcija prikladna za stopere na beku, odnosno igrače s vrlo malo ili bez tehničkih kvaliteta, wing back defend ipak malo uključuje igrača u igru. Ako nema zadaću čuvanja Robbena ili Messija tu na krilu, wing back je solidna opcija.

Možda i ne izgleda tako na prvi pogled, ipak full back support je dosta ofenzivnija rola od wing back defend-a. Viši mentalitet, 4-5 klikova viši creative freedom, par klikova direktnija dodavanja (iako još uvijek na mixed, oko 10 sada) i sve opcije od run from deepa do crossa balla na support. Full back je usmjeren na tranziciju lopte, kao što je već navedeno kod definiranja support rola. Viši mentalitet ga postavlja bliže suigračima od wing back defend role, iako on je još uvijek ponajprije usmjeren na obranu. Man marking zajedno sa uključenim tight markingom govori tome u prilog. Crossing from je na deep tako da neće tražiti probijanja po boku. Njegovo je da pruži podršku veznoj liniji. Na boku uvijek i ima najviše slobodnog prostora, pa je suigračima iz vezne linije u kreiranju svih napada potreban igrač koji će tu pružati potporu, otud i ta ''neobičnost'' najvećeg broja dodavanja kod bekova. Wing back support nema puno promjena u odnosu na ovu, ali ona predstavlja promjenu iz onih baziranih prema obrani prema onima baziranima prvenstveno prema napadu. Veća kreativna sloboda, par klikova viši closing down, kao i veliko povećanje kod run from deepa i through lopti koje su mu na often. Zajedno za zonal markingom i cross from prebačenim na mixed predstavlja jednu promjenu prema napadački orjentiranim igračima. Zonal marking najprije znači da on neće tu uvijek pratiti igrača, ima svoju zonu koju čuva, a uvijek mu je bitnije pravovremeno pružiti podršku ofenzivnije postavljenim igračima. Igra prema unutrašnjosti čini wing back support igrača idealnim partnerom klasičnom krilu na više postavljenoj poziciji.

Dvije attack role su sljedeće na picku. Full back attack je zapravo nešto ofanzivnija od win back support. Igrač ima par klikova viši mentalitet, run from deep i cross from na often, zajedno sa run with ball na mixed i thourh balls i long shots na rarely ovog igrača postavlja malo više nastrojenog igri uz liniju. Njegova zadaća je pružanje potpore uz liniju, visok mentalitet i run from deep na often znači da će igrač tražiti prostor naprijed. On neće pružati višak ili vući u sredinu terena. Man marking, iako bez tight markinga znači da je u obrani dosta orjentiran prema svojem igraču. Zonal daje više slobode igračima i time postaju lakše dostupni za kontranapade i brže dolaze do lopte, tako da je unatoč attack opciji i dosta izraženim napadačkim kretnjama Full back je još uvijek taj full back, on će pripaziti na svog igrača prije no što ode tražiti neke ofanzivne akcije. Kako je Full Back Attack baziran igri uz liniju i tu pružanje jedne širine, uparivanje s klasičnim krilom na višim pozicijama i nije najpraktičnija opcija. Igrač sa više sklonosti ili malo modificiranije krilo će dati još malo više dimenzije napadu momčadi. Wing Back attack je još ofenzivnije postavljena rola. Nema tu opet puno razlike. Najprije zonal marking što je i ključna rekao bih, zatim run with ball na often, zajedno sa through ball-om na mixed, višim creative freedonom i cross from byline znači da će igrač biti još više orjentiran prema napadu. Run with ball na often znači da će osim što je već dosta visoko pozicioniran mentalitetom i kretanjima, on će tražiti i pokušati stvoriti priliku za sebe. Poprilično visok CF pomaže u tome da igrač zanemariva dane mu instrukcije, čime praktično dolazimo da saznanja da ovdje imamo krilo, odnosno na neki način instrukcije za krilo na poziciji beka. Jako je malo igrača koji uopće mogu kvalitetno odigrati ovu rolu; Dani Alves, Maicon, Lahm su sigurno najkvalitetniji bekovi u modernom nogometu, čak bi se usudio reći da će po završetku karijere i u ''all time'' razmjerima konkurirati dosta visoko, ali nebi im ovi rolu preporučio kao jednoznačnu. Igrač bez obzira na njegovu kvalitetu, sa wing back attack  će prečesto zanemarivati protivničkog igrača, tako da u utakmici protiv iole opasnijeg protivnika se to može lako obiti o glavu. Osim u posebnim utakmicama sezone i protiv onih protivnika koji ne predstavljaju pravu i stalnu opasnost po gol ova rola je poželjna. Inače full back attack je puno prikladnija, ako želite beka koji će pružati širinu i vući uz liniju, davati centaršuteve i ipak pridodavati dovoljno pažnje protivniku. Ako u ekipi imate krilo, tada je wing back support solidno rješenje. Igrač će biti blizu veznih igrača, sudjelovati u igri i pridodavati se u napadu, ali ne zaboravljajući protivnika.

Role za WBRL pozicije namjerno nisu posebno spominjane, jer tu nema nekih razlika u odnosu na DRL wing back role. Osnovna razlika je što viša pozicija na terenu čak i uz jednak mantelitet postavlja igrača još više na terenu. Zato uostalom WBRL igrači se i javljaju najčešće u formacijama s 3 braniča. U slučaju igre sa 2 braniča i WBRL wing backovima, treba pozirnost obratiti protivniku, njegovoj formaciji i osobito pokušati naglasiti neke igračeve defanzivne zadaće, malo modificirati njegov PI.


Dani Alves pomiče nove granice wing backa svojim igrama u Barceloni, možda jedini koji i igra tu WB attack


Defanzivni veznjaci (DM)

Role: Anchor Man [defend], Defensive Midfielder [defend, support], Deep Lying Playmaker [Defend, Support]

Anchor Man je postala poznata u modernom nogometu kao ''pozicija Makelelea'', iako bi rekreirajući Real iz tog vremena ipak Claudeu dao malo drugačiju roli, njegova igra - ostajanje u obrani i pokrivanje obrambenih rupa koje su se javljale zbog ne pretjeranog zalaganja Figa, Zidanea i ostalih ofanzivnih igrača. Makelele je bio fantastičan igrač, odličan alteta koji je imao dovoljno snage, inteligencije i sposobnosti da kvalitetno zatvori sve te rupe koje su se tu javljale čak i bez prevelikog broja prekršaja. Kao što se kasnije pokazalo dolaskom Mr. Posha i Claudeovim odlaskom na otok, njegova rola je često bila previše podcjenjivana. Tek kad ga je izgubio Real je shvatio koliko im je zapravo donosio. Cambiasso, Flavio Conceicao, pa Gravesen su bili potencijalne zamjene, ipak nijedan se nije previše dobro snašao u tom ulozi. Što zbog toga, što zbog pomanjkanja kohezije i harmonije u svlačionici, nedostatka vjere u Del Bosquea ili pak napretka konkurenata Real je izgubio mjesto nedodirljivog u nogometu. Malo sam se raspisao, čak i bez neke veze na prvu on samoj roli anchor mana. Stvar je da je po većini taktika, barem kao jedan defanzivni plan B potreban igrač na ovoj poziciji koji će sačuvati leđa suigračima. Anchor man je prema PI postavkama praktički stoper postavljen nešto više na terenu. Closing down dosta nizak za veznog igrača (iako na 10 klikova) zajedno sa nižim mentalitetom i ograničavanjem bilo kakvih napadačkih akcija. Sve od run from deepa, pa do cross ball-a na rarely, čini ovog igrača savršenim osiguračem u momčadi. Nizak creative freedom mu neće dozvoliti da se nađe van svojih dužnosti. Sergio Busquet igra ovu rolu savršeno u Barceloni, možda je i tamo s vremena na vrijeme ona malo i izmjenjena, ali bez obzira na to. Pružanje osigranja svojim visoko pozicioniranim i kreativnijim igračima koji se znaju zaigrati i zaboraviti na obranu zajedno uz dovoljnu inteligenciju i jednostavna rješenja čini Busqueta savršenim primjerom ove role u sadašnjosti.

Defensive midfielder na defend roli se jako malo razlikuje od anchor mana. Par klikova viši closing down, te long shots i through balls na mixed zajedno sa par klikova većom kreativnom slobodom daju još malo napadačkih mogućnosti i za ovog igrača. U utakmici s slabijim protivnikom ovu rolu smatram prikladnijom. DM defend neće odlutati sa svoje pozicije, pozicioniran je jednako duboko kao i anchor man, kako je protivnik ioanko parkirao autobus pred svoj gol, ovakve postavke će mu osigurati da i on pokuša sa pokojim napadačkim dodavanjem. Svaki pokušaj tada dobro dođe, ako se već i DM može iskoristiti u napadu, ali ipak bez zaboravljanja vlastitih zadaća to treba napraviti. Defensive midfielder na support roli je jedan drugi igrač rekao bih to. Viši mentalitet, dosta veći CF koji je ovdje izrazito visok - ide na 14-15 klikova, zajedon sa povišenim closing down-om, hard tacklingom, povećanim run from deep i cross ball-om zajedno sa već postojećim long shot-om i through ball-om na mixed. Kao i svi ostali DM-ovi i on ima uključen hold the ball. Vjerujem da bi u ovome našao Khediru, ako ćemo ići tražiti u modernim primjerima. On je unatoč igri na dm poziciji igrač koji će težiti igri naprijed, ne samo pokrivanju protivničkih igrača. Run with ball na rarely osigurava momčad od petljanja s loptom tog igrača, ipak visok CF daje mu ovlasti da teži i van okvira PI postavki i traži vlastita rješenja - da se oslanja na vlastite PPM-ove. Visok presing znači da će zatvarati veliki prostor, potencijalne rupe i propuste viših veznih igrača, ili čak ofanzivno orjentiranih bekova. Ova rola najčešće iziskuje postojanje partnera u veznoj liniji (igru sa dva dm-a) gdje će defanzivnije orjentirani partner pripaziti na defanzivni blok dok mu partner ide pokrivati otvoreni prostor i loviti protivničke igrače.

Deep lying playmaker defend se zaista u malo toga razlikuje od anchor mana. Prelazeći instrukcije tu nema velike razlike. Jedina očigledna razlika je through ball often, a uz nju tu je i tek par klikova viši creative freedom. Polazeći od tih odlika dolazi se do poglada igrača u ovoj roli kao jednog holding igrača,  istog tipa kao što je i anchor man. Ipak on ima ovlasti i izuzetno važan zadatak u tim glede tranzicije lopte prema naprijed. Xabi Alonso je prije par sezona u Liverpoolu igrao sličnu, ali ipak nešto modificiraniju rolu. Fantastično je distribuirao lopte iz obrane u napad. Koliki je njegov značaj bio vidjelo se tek kad je otišao. Bez pravog playmakera u ekipi momčad se suočila s ozbiljnim problemom tranzicije igre i lopte. Ozljeda Gerrarda samo je ubrzala pad kluba. U defanzivnoj fazi on je tu da napravi blok u liniji obrane ispred defanzivne linije. Nema pretjerano visok closing down tako da se od njega ne treba očekivati veliki presing, u defanzivnoj fazi tu nema razlike između ove role i anchor mana. Isto tako važno je napomenuti, da u igri sa dva zadnja vezna nije dobro iskombinirati te dvije role. I DLP defend i anchor man su dosta statični. Defanzivno to može stajati protiv nekih ekipa, ali ofanzivno nedostatak kretanja može postati ozbiljan problem, tako da je uvijek bolja opcija neka defensive midfielder support rola, kao partnerska jednom od ovih defend rola. Deep lying playmaker support ima sličnu ulogu, ali ipak nešto ofanzivniju. Viši mentalitet i creative freedom - otprilike isti kao kod dm support role, zajedno sa povećanim run with ball-om i cross ballom na mixed mu daje nešto više sudjelovanja u kreiranju napada i igru nešto bliže golu. Unatoč tome DLP support je i dalje okrenuta prema obrani. Run with ball na mixed mu daje ipak nešto više ovlasti s loptom, viši creative freedom mu daje mogućnost oslanjanja na vlastite zamisli tako da je to rola od koje se ipak može očekivati i još koja dodatna napadačka kretnja s loptom, osim pružanja stabilnog defanzivnog bloka.


Igre Xabi Alonsa u Liverpoolu su pokazale koliko kvalitetan dlp može značiti momčadi


Srednji veznjaci (MC)

Role: Central Midfielder [defend, support, attack], Deep Lying Playmaker[defend, support], Ball Winning Midfielder [defend, support], Box To Box Midfielder [support], Advanced Playmaker [support, attack]

Central midfielder na defend roli nema skoro nikakve razlike od defensive midfielder defend role. Nizak mentelitet, creative freedom na low, uz closing down tek na sredini, na nekih 10 klikova, za zbog run from deep-a i run with ball-a na rarely ova rola je najbliže jednom holding midfielderu u veznoj liniji. Tom u prilog ide i uključeni hold up ball. On neće previše izlaziti sa svoje pozicije, idealan za gušću defanzivno orjentiranu veznu liniju. Isto tako pregledavajući slajdere ova rola je najbliža deep lying playmaker roli, tako da ukoliko nemate igrača dovoljno kvalitetnog da se nosi s deep play rolom CM defend će biti najbolje rješenje. Central midfielder support je rola koja je po definiciji namjenjena svim onim veznim igračima koji se ni po čemu ne ističu. Tako ona ima nešto viši mentalitet i creative freedom; oboje otprilike na 10 klikova. Par klikova veći closing down od defend role. Osim through ball-a sve su ostale stavke na sredini. Uključen je također i man + tight marking što znači da je ipak više orjentirana prema obrani, prema čuvanju protivničkog igrača. Jasno je da zonal pošto ne ide striktno uz protivničkog igrača čini i samog igrača koji igra tu rolu manje defanzivno angažiranim, tako da kažem, odnosno u trenutku osvajanja lopte nije odvučen sa svoje pozicije čuvajući protivnika već je odmah slobodan za dodavanje ili utrčavanje. Zaista ova rola se ni po čemu ne ističe. Igrač će zadržati svoju poziciju, ako se pojavi neka prilika za dodavanje prema naprijed on će je iskoristiti, jednostavna rola, prikladna za limitiranije igrače. Central midfielder attack je najofanzivnija rola na MC poziciji. Na prvi pogled se to možda i nebi reklo, analizirajući svaku zasebno primjetno je da su samo CM i adv playmaker attack role. Playmaker je ipak rola na neki način izgradnje napada tako da ukoliko od igrača želite da na najbolji način daje potporu napadaču ova rola je najprikladnija. Par klikova viši mentaliet i creative freedom, uključen roaming, run from deep i through lopte na often uz sve ostale intrukcije na sredini je ono što odlikuje ovu rolu. Igrač će izlaziti sa svoje pozicije, uključen roaming i visok CF mu daje ovlasti slobode kreatanja i djelovanja po vlastitim željama. Neće mu biti primarno težiti izgradnji napada već isključivo napadačke akcije. Zgodna modifikacija u ovom slučaju je wide play sa normal na move into channels. Time će biti još ofenzivniji. Najbliža preslici ove role je vjerojatno igra Mesuta Oezila na SP 2010. Data je napravio odličnu rekraciju ove taktike i njena preslika u fm-u je zaista bliža sa tri igrača u sredini vezne linije. Kako bi se moglo postići ona zgusnutost u sredini i defanzivno postavljena krila. Po sjećanju je svakom Oezil sa utakmica ostao kao dosta više postavljen igrač od neke MC role. Vjerujem da CM attack najbliže približava njegovu igru. Njemačkoj tu ne treba još jedan playmaker, već imaju Schweinsteigera i treba im igrač koji će iskoristiti prostor u protivničkim redovima. Klose svojom fizičkom snagom uvijek može odvući oba stopera i otvoriti prostor u obrani, a move into channels Oezilu daje mu ovlasti da iskorištava te međuprostore. On je prvi igrač za kontranapade, uvijek slobodan. Vjerojatno i najbolji pojedinac u njemačkoj reprezentaciji i tada potvrđena svjetska klasa što danas dokazuje redovito u Real Madridu. Pazite rola se možda čini malo neobičnom za jednog Oezila, on u podsvjesti ''mora'' ići na AMC-a ili na nekog playmakera! Bit je ono što želite od igrača i ono što vam igrač svojim igrama može ponuditi. Sa CM attack dobivate potporu napadaču, jednog igrača koji će kružiti iznad vezne linije i ulaziti u tu rupu u srednini terena, a kad tome dodate fantastične sposobnosti Oezila jer na kraju sve ove role su ipak samo neke obrasce o suhim djelovanjima na terenu. Igrač je taj koji čini razliku, posebno u onim napadački orjentiranim.

Deep lying playmaker defend na ovoj poziciji ponovno daje slične postavke. On je svojim instrukcijama najbliži central midfielder defend roli, nešto niži mentalitet, viši creative freedom, zatim throuh balls na often i long shots i cross ball na rarely su jedine razlike. Definirana ovako rola bi izgledala praktički ponovno jedna holding midfielder u veznoj liniji koji neće previše izlaziti iz obrane, ali ipak zbog through ball-a na often i par klikova višem mentaliteta potrebno je ovdje imati igrača sa boljim rasponom dodavanja  ili druga je opcija gotovo identična postaviti tog igrača na CM defend rolu. Ponovno će biti ta spona između vezne linije i obrane, ovog puta s manjom slobodom i ipak laganim ograničenjem dugih dodavanja. Ali opet sasvim dovoljno. Deep lying playmaker support ne previše razlika. Support rola mu donosi nešto viši mentalitet zbog čega je više postavljen na terenu i run from deep na mixed mu daje ovlasti da potraži ponekim driblingom razliku na terenu ako se za to ukaže prilika.vjerujem da je on većini Pirlo prva asocijacija na poziciji playmakera. Zaista zbog svih igara u Milanu i talijanskoj reprezentaciji postao je čak unatoč tome što još igra klasični primjer deep play role. Jedina razlika u pravilu kod ovih DLP defend rola je visoko postavljen through balls. Trebate imati igrača koji ima dovoljno dobar raspon dodavanja, zatim dovoljno dobar pregled igre i inteligenciju da zna kada i kome uputiti te lopte, te na kraju kreativnost da vidi sve ono što drugi ne vide na terenu, koji gledaju a ne vide. Naravno mali broj je takvih igrača na svijetu, to i je razlog zašto su toliko cjenjeni. Ipak s laganim modifikacijama ove role možete iskoristiti i jednog limitiranijeg igrača na ovoj roli gotovo jednako dobro.


Andrea Pirlo je iako još uvijek aktivan igrač klasični primjer deep playmakera

Ball wining midfielder defend je rola za tehnički najlimitiranije igrače od ovih na izbor u veznoj liniji. Postavkama slična central midfielder defend, niži creative freedom i through ball na rarely. Ponovno je u napadačkom djelu igre ovaj igrač nekakva spona između obrane i napada, ipak sa poprilično limitiranim postavkama. On nema ovlasti da uopće išta i pokušava, tu je da primi loptu i proslijedi ju suigračima. Nikakvo kompliciranje nije poželjno. Ono što je odlika ove role je da traži izdržljive igrače. Ogroman closing down i hard tackling znači da on mora pokriti veliki dio prostora. On je tu da zatvara sve one rupe koje ostanu odlaskom u napad svih onih igrača iz obrane. Recimo tako je prikladno ako već imate izrazito ofenzivnog bočnog igrača u ekipi i želite iskoristiti njegov napadački potencijal jednom ofanzivnom rolom, BWM defend je poželjan tada njemu bliže postavljen u veznoj liniji jer morate imati dovoljno igrača u obrani ili barem dovoljno igrača koji paze na obranu. I Barcelona ima trojicu, a oni igraju najofanzinviji nogomet od nizozemskog totalnog nogometa.
Ball wining na support roli je postavljen nešto više na terenu. Ponovno ta ključna karakteristika je taj visoko postavljeni closing down. Ipak ostale su postavke slične CM support roli. Nema tu ništa posebno da iskače u prvi plan, ponovno će ovaj igrač zatvarati sve one rupe u obrani koje se otvaraju, ipak sada se od njega zbog support role očekuje i sudjelovanje u napadu. Nizak CF i short dodavanja, ta ograničenost u dodavanjima će ipak osigurati da igrač ne pretjeruje u procjeni svojih mogućonsti.

U gotovo svakom definiranju Box-to-Box midfieldera sam pročitao kako je riječ o danas izumrloj roli u modernom nogometu. Tipu igrača koji je nekada krasio većinu veznih igrača, potrebni su bili igrači koji su dobri na oba kraja terena, specijalizacija je u svim vještinama i znanostima produkt modernog doba. Tipična odlika za englesku ligu. 4-4-2 sustav igre je duboko ukorjenjen u Engleskoj, a u prošlosti, pa i danas su visoko cjenjeni bili igrači koji su imali kvalietu na oba kraja terena. Takvih ima i danas Gerrard i Lampard su najpoznatiji dvojac u veznoj liniji. U mladosti su oba korištena kao srednji veznjaci, ti box-to-box veznjaci. Ipak modernizacijom nogometa, jer uvijek je efikasnije imati partnerstvo u veznoj liniji, uostalom možda nije prava usporedba, ali recimo idemo na neku proizvodnju. Podjela poslova je višestruko umnožila efikasnost. Proizvodi su bili puno kvalitetniji orjentirajući radnika na samo jedan posao čime su se oni usavršavali u tome čineći taj svoj dio posla sve boljim i na kraju je razlika bila dosta velika. Tako je isto i sa ovim. Partnerstvo dva vezna box-to-box igrača je vremenom postalo neefikasno. I Gerrard i Lampard su, iako su i danas vjerojatno najkompletniji igrači na svijetu vremenom postali specijaliziraniji za specifične uloge u momčadi. Obojici su koliko slučajno, treneri namjenili uloge prednjih veznjaka u različitim formacijama, ali ipak dosta sličnim zadaćama. Nakon ovog koliko toliko prikladnog uvoda, idemo provjeriti po čemu je taj box-to-box support toliko specifičan. Pogled na instrukcije ne daje mnogo. One su gotovo identične central midfielder support-u, čak je jednim djelom CM support možda i ofanzivnije orjentiran zbog through lopti na often, dok box-to-box ima nešto veći creative freedom. Ni u čemu specifična niti istaknuta ova rola će osigurati dovoljnu angažiranost u obrani, man + tight markingom, dosta visok CF (oko 13 klikova) mu daje nešto više ovlasti da iskoristi svoje prirodne sposobnosti, da djeluje van danog mu okvira zadataka. Dakle ako je igrač inteligentan, solidan tehnički i ima kreativnosti box-to-box je dobar odabir. U suprotnom, ako su navedeni atributi manje izraženi prikladnijom bi naveo central midfielder support rolu, koja ipak malo više ograničava igrača i drži ga unutar tih okvira i zadaća.

Advanced playmaker support ima samo dvije razlike u odnosu na box-to-box rolu. Tu je long shots rarely i through balls often i ništa više. Ovaj tekst je, zapravo nadam se da će poslužiti u smislu prestanka doslovnog uzimanja ovih rola. Playmaker je rola koja ima neki podsvjesni učinak na svakom od nas. Kao što se kroz tekst i vidi, te razlike su zaista neznatne. Neće sad prebacivanjem igrača sa jedne na drugu cijela ekipa kompletno promjeniti svoj stil igre. Razumjevajući što konkretno neka rola daje i radi na terenu se može lakše i odabrati koja je nužno potrebna kako bi se izvuklo od igrača ono što je potrebno. Advanced playmaker tako na support roli ne daje toliko ofanzivniju ulogu igraču. On će više težiti killer loptama. Tražiti će te through lopte, a dosta visok  creative freedom mu daje i tu neku slobodu djelovanja pored instrukcija. Zapravo ovim se već dolazi do nekog obrasca koji je karakterističan za sve ''playmaker role'' - through ball na often i par klikova viši creative freedom. Često je tu i niži mentalitet koji ga postavlja malo dublje na terenu da bi mogao graditi igru. I to je to. Advanced playmaker attack ne daje puno promjena u odnosu na support rolu, zapravo tu su očekivane. Nešto viša pozicioniranost na terenu koja i dolazi sa attack rolom, pa još veća sloboda i ovlasti - jako visok creative freedom i run with ball na often.

Ovim završavam ovu MC poziciju. Puno rola i uloga, a mislim da se ovim pokazala ta mala razlika između njih. SI se potrudio napraviti zasebnu za svaku moguću promjenu i ulogu na terenu, tako da tu nema previše dodatnog posla za nas. Moramo samo vidjeti što očekujemo od našeg igrača na terenu i što taj igrač može odigrati. Ima li dovoljno stamine, dovoljno dobar pregled igre ili nešto treće. Malo je tu i teže bilo razgraničiti sve razlike koje postoje zbog velikog broja varijacija, ali to je uglavnom to.


Frank Lampard danas igra nešto ofanzivniju ulogu, iako je karakteristikama klasični box-to-box veznjak


Krila (MRL/AMRL)

Role: Wide Midfielder [defend, support, attack], Winger [support, attack], Defensive Winger [support, attack] / Winger [support, attack], Defensive Winger [support, attack], Inside Forward [support, attack], Advanced Playmaker [support, attack]

Wide midfielder je najmanje ofanzivno orjentirana od svih raspoloživih rola. Rola namjenjena srednjim veznjacima koji igraju uz liniju, tako bi neki direktan prijevod glasio. Nisu čista krila i u većoj mjeri pomažu obrani i ostalim igračima u veznoj liniji. Wide midfielder defend je najdefanzivnije postavljena rola na ovoj poziciji. Nizak mentalitet koji donosi uostalom defend rola, creative freedom na svega par klikova, closing down je na 12 klikova, a uključenost man + tight markinga pridonosi defanzivnom angažiranosti. Igrač neće pretjerano izlaziti iz svoje pozicije i sigurno će u svakom trenutku imati na umu protivničkog igrača. Od ostalih intrukcija passing je negdje na sredini, a RFD, RWB, LS, TB su na rarely dok je jedino cross balls na mixed uz dodatak cross from deep koje više služi kao neko osiguranje ne odlaska previše u napad. Prema svemu viđenom rola za koristiti samo u slučaju igranja protiv izrazito jake momčadi koja ima nekog Alvesa na beku ili u slučaju da se vaš bek ne može nositi s protivničkim krilom pa bi u ovom slučaju krilo služilo kao jedna vrsta pomoći u defanzivnim zadacima. Ova rola ipak ne donosi nikakve ofanzivne zadaće, on će pokušati pokoji centaršut, ali zbog niskog creative freedoma samo u situcijama kada je definitivno prilika za isti. Support rola donosi očekivano veći mentalitet i više napadačkih zadaća. Defanzivno svoje zadaće igrač ipak neće samo tako zaboraviti zbog uključenog tight markinga. Povećanje napadačkih se vidi u RFD i RWB na mix, LS i TB su na often dok je crossing isto tako na mixed uz dodatak cross from mixed. Osobno sam mišljenja da ova rola ovako postavljena nudi najveću pomoć suigračima u veznoj liniji. Ovim dobivate još jednog igrača koji će biti usredotčen na posjed lopte, ako je riječ o igraču koji još i igra suprotnom nogom u odnosu na poziciju time ovdje postaje još opasniji. Također tu je opcija cut insidea, iako to bih postavljao u ovisnosti na ofanzivnost role njegovog suigrača u veznoj liniji. U svakom slučaju dobar odabir za sve utakmice u kojima je potreban igrač u sredini terena - uzmimo stvarne utakmice za primjer. Većina protivnika se jačem i tehnički superiornijem protivniku nastoji suprotstaviti najprije izjednačujući ili čak nadmašujući broj igrača u sredini terena. Dovoljno je pogledati primjere utakmica s Barcelonom, a Support rola će osigurati tog igrača u veznoj liniji bez da izgubite i napadačku opasnost s tog krila. Attack rola se gotovo uopće ne razlikuje od Winger attack role. Identični mentaliteti, i ostale instrukcije - razlika je jedino u run with ball-u koji je u Wide midfielder attack roli na mixed, kao i u wide playu koji je na normal za razliku od hug touchline wingera. Igrač je potpuno oslobođen nekih ozbiljnijih defanzivnih dužnosti - zonsko markiranje i isključen tight marking. Attack rola je tu kad vam ne treba klasično krilo u igri, Wingeri šire igru uz liniju, a Wide midfielder će ipak stajati bliže suigračima, neće toliko forsirati driblinge i više će tražiti neko proigravanje i centaršut.


David Beckham je igrama u Unitedu pokazao da krilni igrač ne mora nužno imati brzinu i dribling

Winger role sam utrpao u jedno od obje ove krilne pozicije. Razlog je to što među njima nema nikakve razlike. AMRL pozicija sa sobom donosi višu poziciju na terenu koja dolazi kombinirano sa višim mentalitetom i to je sve. Winger support daje ulogu podrške kao što i sam naziv govori, on neće toliko širiti igru kao na attack roli (wide play normal), ipak ima dosta slobode u igri. Ne toliko zbog creative freedoma koji je na sredini, ali tu je slobodan igre s loptom RWB je na often, kao i TB (through balls) i CB (cross balls). Dakle prema postavkama slajdera tu se vidi rola za igrača koji će pokušavati dosta driblingom ili dodavanjima izbaciti suigrače u priliku. Međutim neće pretjerano odlaziti naprijed, nizak mentalitet i RFD na mixed osiguravaju mu dublju poziciju i time i podršku veznoj liniji. Defanzivno ekipa neće patiti zbog uključenog tight markinga. Uz ovo odmah idem i na Defensive winger support rolu koja nema pretjerano puno razlika, maksimalan closing down zahtjeva tu imati igrača koji će moći pokriti cijeli prostor. Tu je i uključen hold up ball te smanjen TB na mixed. Sve u svemu nije pretjerana razlika iako ovaj prefiks defensive poprilično drugačiju sliku role u mislima. Maknemo kvačicu kod zadržavanja lopte i imamo praktično istu stvar. Wingera s većim closing downom. Winger attack je kao što sam već dodao malo modificiranija WM attack rola. Igrač ima visok CF, on će širiti igru zbog wide play hug touchline-a, a kako je riječ o attack roli primarna mu je zadaća napad. Viši mentaliet i RFD often to podržavaju. Rekao bih da je ovo klasično krilo, jer svakom od nas prva asocijacija na ovu riječ je igrač Lennonovih ili Baleovih karakteristika. On neće mariti za obranu, na njemu je da raširi igru, a time i protivničku obranu koliko je moguće, da traži priliku za ubačaj, dribling i uglavnom da stvori igrača viška tu na boku. Defensive winger attack ponovno ne donosi puno promjena, ponovno je tu maksimalan closing down, tight marking uz uključen hold up ball i nešto bliža igra suigračima - wide play noraml. Pošto je riječ o dosta višoj pozioniranosti na terenu, zbog attack role. Već je spomenuto što sve dolazi zajedno s njom ova rola donosi i hard tackling. Dakle ovdje imamo sve što smo imali u Winger attack roli, uz izuzev malo veće igre prema sredini terena, djelom i zbog vrlo visokog closing downa. Krilo će zadržati protivničkog beka bezopasnim, koliko kvalitetno ovisi ipak o karakteristikama igrača. Koliko je on defanzivno angažiran, koliko je sposoban vršiti visoki presing cijelu utakmicu, jer closing down na 20 klikova zahtjeva ipak dosta fizički spremnog igrača. Inače DW role su dobre pred kraj utakmice, ako se protivnik otvara kako bi sustigao vodstvo, DW attack ili support će osigurati da njihov bek ne dođe do izražaja, a ipak će vaš igrač dosta tražiti prilika u napadu, pa i iskoristiti poneki pretjerani odlazak protivnika. Još je tu jedan detalj vezan uz wide play. Sve ove role osim Winger attack nemaju nekih specifičnih promjena wide play-a. To je djelom na vama, normal donosi zgusnutiju igru u veznoj liniji, ali obratite pažnju na karakteristike igrača, njihove PPM-ove. Većina igrača ima određene navike vezane uz igru bez lopte. Sve se te daju iskoristiti, brojna krila koja već imaju hug touchline, tako da ukoliko baš ne želite širenje igre od istog, neka druga opcija bi mogla dati i veću prednost za vas, move into channels za još veću direktnu prijetnju golu. Ako su protivnički stoperi spori ovo zna biti korisno, cut inside je malo i pretjerano davati, iako je definitivno opcija ako igrač igra s obje noge. Pazite malo veći CF će omogućiti igraču da zanemaruje po potrebi što ćešće dane mu instrukcija, naravno bitno je da je kvalitetan igrač tu najprije, a kako će tako ponekad zanemarivati i djelovati po svojim karakteristikama, odnosno svojim PPM-ovima, a ponekad po obrascu i njegovoj roli to daje poprilično novu dimenziju vašoj momčadi. Naravno ključ je i ovdje što želite i što vam treba od koje pozicije i kojeg igrača. U svakom slučaju jedna sitnica s kojom se valja poigrati.

Inside forward je jedna realtivno ''nova'' rola čak i u ovom svijetu ovog modernog nogometa. Naravno George Best, pa i Sir Stanley Matthews je igrači koji su  u svoje vrijeme imali neke slične uloge na terenu koje su zapravo više bile produkt njihove za to vrijeme stvarno ekstra klase no što je bila riječ o genijalnim i vizionarskim trenerima. Prvi koji je direktno ovu rolu primjenio u modernom nogomet bio je Alex Ferguson. Ronaldo je odigrao najbolju sezonu na otoku upravo igrajući na krilu s tendencijom ulaska u sredinu. Naravno ni Alex nije tek tako došao na tudu inovativnu ideju, Arsene Wenger je prije par sezona koristio Thierrya Hernrya iako u napadu, ali opet na jedan sličan način. Ali to je već predaleko odlaženje van teme. Možda malo začuđujuće na prvi pogled, ali na prvu tu nema skoro nikakve razlike između inside support i winger support role. Tu je smanjenje crossinga, te povećanje long shota. Osim toga praktično jedina značajna razlika je wide play. Dok kod winger supporta stoji normal, kod IF support role tu je očekivano cut inside. Zapravo ovo je dokaz kako te male promjene čine zapravo velike promjene. Ove dvije imenima tako različite role, a opet instrukcijama podjednake, da ne kažem iste. Valja napomenuti i uključen tight marking, iako je pozicioniran vrlo visoko na terenu, pomoći će u nešto većem defanzivnom angažiranju igrača. Inside forward attack sljedeći logiku ponovno neće imati puno razlika u odnosu na Winger attack. I nema, smanjenje crossinga na mixed u cut inside umjesto hug touchline su jedine prisutne. Dobra kombinacija, zapravo jedna koju velika većina trenera i koriste je postojanje ofanzivnog beka koji će iskoristiti prostor koji se javlja ulaskom IF-a u sredinu terena. Ponovno idem u praktični primer. Alex Ferguson, ne moram ići daleko do Ronalda. I danas je tu još uvijek jedan ''wannabe Ronaldo'' - Nani, zaista po karakteristikama dosta sličan igrač. Fizikalije su vjerojatno ključan razlog zašto nikad neće dostići svog sunarodnjaka. Ipak njegovu mogućnost igranja kao krilo, te kao inside forward Sir Alex obilato koristi. Protivnički bek mora pratiti svog igrača, a Evra je vrhunski lijevi bočni koji tu ulazi u taj prazan prostor. Naravno ova opcija donosi i veliki propuh po toj strani, tako da je potrebno i dodatno osiguranje, najčešće u vidu defanzivnijeg veznog do tog inside forwarda. Ipak više o tim kombinacijama bit će kasnije riječi.

Advanced playmaker ima iste instrukcije i istu zadaću kao i na ostalim pozicijama. Kao i u igri na poziciji srednjeg veznog ili polušpice on ima par klikova niži mentalitet od uobičajenog, također i par klikova viši creative freedom. Cut inside je ponovno prisutan, ipak sada je igrač puno više orjentiran samoj izgradnji napada. Forsiranje nikom ne donosi dobroga. LS je na rarely, a RWB je smanjen na mixed. Možda i nije najbolji primjer pošto često igra na ML poziciji u 4-4-2 sustavu, ipak Niko je uvijek nekako najbliži primjer ove role. Čak i sa te pozicije, iako ako bi to rekreirali, završili bismo na sličnim instrukcijama, ali malo drugačijom roli. Advanced playmaker na attack roli je opet isti kao i kod MC pozicije. Veći mentalitet će pridonijeti višoj pozicioniranosti na terenu, tu je i veći CF čime će u više slučaja zanemarivati obrazac, a run with ball na often mu daje još više slobode s loptom.


Cristiano Ronaldo je uveo u modu ovu inside forward rolu


Ofanzivni vezni (AMC)

Role: Inside Forward [support, attack], Advanced Playmaker [support, attack], Attacking Midfielder [support, attack], Trequartista [attack]

Inside forwarda i advanced playmakera sam se već dotakao kod krila. Što se tiče rola, one su ostale iste. Jedina promjena je izostanak cut inside-a. On ovdje i nije potreban jer je igrač samom pozicijom smješten u sredini terena. Normal je standardna rola, iako tu su potencijalne mogućnosti, move into channelsa ako želite iskoristiti prostore između protivničkih braniča i bekova što je pogotovo korisno u igri s jednim, tjelesno nadmoćnim napadačem. Kombinacija Kagawa - Barrios su svjetli primjeri ovoga. Hug touchline ponajprije ako igrate bez krila, ili u nekoj asimetričnoj formaciji pa vam treba igrač u obrani da pokrije protivničko krilo ili jednostavno želite dati malo više slobode vašem veznjaku ili možda time odvukli protivničkog DM-a. Razloga ima mnogo.

Attacking midfielder support i attack ne daju neke novosti u odnosu na central midfielder support i attack. Kod obje su to najstandardnije, odnosno najjednostavnije postavke za igrača. Zbog man + tight markinga on neće biti izuzet iz obrane kod support role. Ona daje redom postavke postavljene na sredinu. Through ball je na often čime je identična central midfielder roli. Jedino što zbog više pozicije na terenu i igrač će stajati, samim tim i biti ofanzivniji. Attacking midfielder attack u odnosu na central midfielder attack daje igraču još više ovlasti u vidu RWB often. Nema defanzivnih dužnosti. Uostalom attack rola je i orjentirana na napada. U odnosu na alternative AMC attack pozicije, ova daje nešto viši mentalitet i time i višu pozicioniranost od AP attack, manje je orjentirana samo napadu i kreiranju napada za sebe zbog through ball-a na often i defanzivno angažiranija od trequartiste, koja opet predstavlja jednu drugu krajnost. Time je AM attack često i najbolji odabir ako vam ne treba playmaker na AMC poziciji i tu ste već pokriveni, a želite ipak igrača koji će i razigravati suigrače. Naravno tu je jedan ključan čimbenik koji se proteže kod sve ove attack role. Velik creative freedom potiče igrače da djeluju u mnogim situacijama na svoju ruku kontra datih im instrukcija. Ponekad je najbolji način iskorištavanja puno potencijala zvijezde samo mu davanje slobode djelovanja. Dovoljno dobar igrač i ne treba ništa više. 

Trequartista ili ''klasična desetka'' je danas vjerojatno jedan fenomen u modernom nogometu. Na najvišoj razini klub ne može podnijeti igrače koji neće sudjelovati u obrani što ova ima zbog isključenog closing downa. Malo neobične postavke u odnosu na one na koje smo navikli. Dosta viši mentalitet od ostalih rola, a u kombinaciji sa run from deep rarely daje dosta visoku poziciju igraču, ali ograničavanje od ulaska u 16-erac. Isključenje defanzivne orjentiranosti je pomješano sa move into channels wide play-om pridonosi iskorištavanje neopreznosti protivnika do koje će sigurno doći. Od ostalog tu je through ball na often, te RWB, LS i CB na mixed. Kako je i u virtualnom nogometu potrebna defanzivna angažiranosti svih igrača. Svaki igrač u obrani je i u jednu ruku dvosjekli mač, tako da za utakmice protiv jačeg suparnika mi ona nikako nije dobra opcija. Ipak postoje utakmice u kojima si možete priuštiti taj manjak igrača prema nazad, trequartista može dobro iskoristiti sve rupe u obrani protivnika. A uz to creative freedom je po prvi put na maksimalnih 20 klikova. Dakle što se ove role tiče tu jednako ovisi i o igraču, on ima potpune ovlasti.


Steven Gerrard vremena Beniteza je dobar primjer ove attacking midfielder attack role
« Zadnja izmjena: 06.07.2012, 01:35:36 od john_doe »

“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Magister ludi

 • The greatest risk is risking nothing at all
 • *
 • Postova: 8290
 • Age: 26
 • Lokacija: BiH
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #1 u: 10.12.2011, 01:08:07 »
Dođoh, vidjeh, pročitah.  hi

Offline Chuck™

 • Ben10
 • *
 • Postova: 6209
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #2 u: 10.12.2011, 12:39:16 »
Imali veze ako stavimpotpuno Pi igracu na dvije razlicite role(samo da mu pise poacher ili deep frwd,ali da ima isti PI) oce li se igrac ponasati drugacije s razlicitim rolama  hmm

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #3 u: 10.12.2011, 13:13:51 »
Nisam ovo isprobavao ni testirao, pa ti ne mogu sa sigurnošću odgovoriti.

Moja teorija je da ako poacheru ručno štikiraš sve instrukcije kao kod deep lying forwarda on će se ponašati kao deep lying forward. Ali, kako si mu štikirao sve moguće djelove PI-a sve promjene koje napraviš na taktici u vidu promjena strategije i touchline instrukcija neće imati na njega utjecaja... na kraju bi više izgubio sa svim silnim podešavanjem, vjerojatno bi neka promjena taktike dovela do njegovog gubljenja na terenu, na kraju nebi odradio ni tu dlf rolu kako spada.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Chuck™

 • Ben10
 • *
 • Postova: 6209
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #4 u: 10.12.2011, 13:18:07 »
Ja volim nekim igracima stiklirat sve na Pi bas zbog toga sa mu se ne mjenja rola kad mjenjam team instructions :)

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #5 u: 10.12.2011, 13:22:15 »
Naravno. Cijela stvar štikiranja pojedinih stvari je baš zbog toga.  ;)
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #6 u: 11.12.2011, 15:20:21 »
Pt. 2

Golman (GK)

Role: Goalkeeper [defend], Sweeper Keeper [defend, support, attack]

o golmanu i nema toga puno nepoznatog za reći. Goalkeeper rola daje golamnu osnovne zadaće. Uostalom bez obzira što on mogao odraditi ako nije dobar u osnovnom, a to je branjenje gola, neće se dugo ni zadržati na golu. Stoga ova goalkeeper rola, predstavlja osnovne zadaće za golmana. On mora sačuvati mrežu i distribuirati loptu obrani ili eventualno ispucavanjem na napadače ako mu je tako određeno. Sweeper Keeper zahtjeva od vratara jednu dodatnu dimenziju u igri. Na defend roli ona samo lagano povećava mentalitet i creative freedom, uz postavljanje cross i through lopti na mixed. Vratar ima zadatak da pored branjenja traži situaciju za eventualni kontranapad. Ali ipak, i ovdje je oprez na prvom mjestu. Iako je na papiru to sweeper keeper rola, ona stvarno nema puno razlika na osnovnu koncepciju. Znam da većina nema običaj davati sweeper role vratarima bez dostatne brzine, ali ako je riječ o inteligentnom vrataru, što je uostalom i puno bitnije, te ako golman ima solidne ocjene u distribuciji lopte sweeper keeper defend je odlična opcija zbog ponekog kontranapada za kojeg će se sigurno pojaviti prilika svako toliko. Sweeper keeper support dodaje još veći mentalitet i creative freedom player instrukcijama. Uz to through balls idu na often, te run from deep i run with ball na mixed. Golman će stalno, zbog svih navedenih instrukcija težiti prekidati protivničke duge lopte. On postaje libero u ovoj momčadi. Attack ide još korak dalje; run from deep i run with ball su na often, cross ball isto tako, uz dodatno povećavanje mentaliteta i kreativne slobode. Jedna izrazito rizična opcija. Samo ukoliko u ekipi imate izrazito kvalitetnog golmana koji je dovoljno inteligentan najprije, zatim ima potrebnu brzinu i uz to nije preveliki ekscentrik čime mu ludosti i stavljanje sebe u prvi plan nisu važne, ova rola može doći kao neka opcija. Inače support daje sasvim dovoljno, dok defend ne predstavlja prevelik rizik. Većina golmana je može odraditi bez problema, a daje još jednu opciju momčadi.

Pepe Reina je jedan od rijetkih golmana koji support i attack rolu mogu jako dobro odraditi


Libero (SW)

Role: Sweeper [defend], Libero [support, attack]

Libero nije rola koja je česta pojava u modernom nogometu, a samim time i u football manageru. O mogućnosti vraćanja - u kojem ubliku i kako bi se libero mogao ponovno pojaviti u igri su se već pozabavili kolege iz taktik tima. Kako se ova rola i ne javlja, zapravo ne sjećam se da sam i u koga primjetio libera u taktikama. Sweeper keeper sasvim pristojno mjenja sweepera i tog igrača iz osigranja obrane je uvijek puno efikasnije i bolje premjestiti na dm poziciju. Kvalitetno osiguranje vezne linije će biti puno korisnije obrani od još jednog braniča. Za razliku od sweepera koji ima jedinu zadaću davanja potpore svojim partnerima iz obrane, libero se javlja s dvije mogućnosti. Jedina razlika je u tome što kod attack igrač ima više ovlasti u napuštanju pozicije, većim mentalitetom, kreativnom slobodom i run from deep-om na often. Danas, pa i u prošlosti osim genijalnog Beckenbauera tu nije bilo previše igrača koji su mogli  kvalitetno odraditi tu ulogu. 90-ih su često te libero role igrali ostarjeli veznjaci koji više nisu imali dovoljno fizičke moći za pokrivanje pozicije u veznoj liniji, pa su dobivali ovu manje zahtjevnu ulogu. Vjerujem da je Lothar Matthaus posljednji koji je na velikoj sceni (EP 2002.) igrao ovakvu rolu, iako nešto modificiranu ipak u Njemačkoj reprezentaciji sa gotovo 40 na leđima.


Centralni braniči (DC)

Role: Central Defender [defend, stopper, cover], Ball Playing Defender [defend, stopper, cover], Limited Defender [defend, stopper, cover]

Već je vjerujem poznato svima koja je razlika između defend, stopper i cover kombinacija, a i kolege taktičari su tome obratili pažnju u više navrata. Koje su kombinacije najbolje i kad je koju dobro koristiti, te sve ostale detalje. Obrana sa stopper - cover kombinacijom centralnih braniča se nekad zvana nike defence. Postavljanje je bilo jednostavno - cover dobije neto niži mentalitet i closing down od partnera mu i to je bilo dovoljno. Taktički kreator je baziran na istom principu. Razlike između ove tri kombinacije su jedino u mentalitetu i presingu (closing downu). Cover u oba slučaja daje jako malo u obje rubrike dok stopper na tom ide nešto dalje gotovo 4-5 klikova naprijed. Defend je negdje u sredini. Inteligencija stopera je jedini atribut koji je bitan za ove kombinacije rola. Ipak ovakve kombinacije rola su poželjne jer uvijek je jedan od braniča snažniji, agresivniji i bolji u skoku. Obrana će sigurno efikasnije rješavati duge lopte protivnika ako onaj realno bolji u skoku i ide na te lopte. Pogotovo u nedostatku fizički jakog zadnjeg veznog.

Druga podjela je na tri central defender, ball playing i limited role. Jedina razlika između central defendera i limiteda je dužina dodavanja. Obojica imaju jako nizak creative freedom i sve igračke instrukcije na minimumu. Central defender passing opcije ima na 8-9 (low mixed), dok limited ima na 17-18 (direct). Limited je malo i nepopularna rola, ali tu sa svih defanzivnih aspekata nema razlike. Dužina dodavanja je jedina, ona ima utjecaja u izgradnji napada. Limited defender sigurno neće puno komplicirati, dok bi se kod central defendera mogli javiti i neki problemi. Koju odabrati ovisi od kvaliteta igrača. Njegove tehnike, kvalitete dodavanja, smirenosti na lopti, ali i od tipa protivnika s kojim se susrećete u utakmici. Ako je riječ o protivniku , koji se povlači u svoj 16-erac, koji neće vršiti velik pritisak na obranu, čak i za braniče sa slabom tehnikom i dodavanjima, ukoliko ima pristojen ocjene kod composurea (smirenosti) central defender je bolja opcija. Kraćim dodavanjima je lakše prenijeti loptu u veznu liniju, a potom i u napad. S druge strane vrijedi i obrnuto, ako očekujete visoki presing na zadnju liniju, čak i onima koji mogu kvalitetno uputiti dodavanje limited opcija dobro dođe. Stoperi trebaju zaštiti gol i nikakvo veliko kompliciranje u zadnjoj liniji nije poželjno. Treća rola u ovom spletu je ball playing defender. Namjenjena za tehnički profinjenije braniče. Razlika je u 3-4 klika većem creative freedomu i uključenim through ball-om na often, ali i nešto direktinijim dodavanjima nego kod central defendera. S pogleda slajdera, jedina razlika je u tome da će ovaj branič svako toliko potražiti dugom loptom nekog suigrača u napadu. Možda mali problem je davanje tipičnih primjera ove role Vermaelena ili Piquea. Svakom na um padnu svi oni odlasci naprijed iz obrane, stvaranje viška u napadu, pa i oni golovi. Thomas je zaista nadaren što se tog tiče. Zapravo sve te dodatne stvari koje igrači rade su dio njihovih preffered movesa. Neće Carragher odjednom lutati u veznoj liniji samo zbog ball playing role. Jedino će češće pokuavati neke duge lopte. Tako da, iako će nešto viši creative freedom potaknuti Aggera ili Vermaelena da idu na svoju ruku i iskoriste taj PPM ponekad, osobno nebih preporučavao ovu rolu. Jedino ako u obrani imate jako inteligentnog braniča koji će znati prepoznati priliku i odabrati trenutak za tu dugu lopte, naravno koji će i uz to posjedovati adekvatan passing da uopće i može uputiti preciznu loptu, ovo bih uzeo kao neku opciju. Inače veliki broj dugih lopti u bunar će se sigurno tu naći i central defender rola je svakako prikladnija. Čak će i niži CF (creative freedom) zauzdati njegov run forward whenever is possible PPM, ako ga taj stoper već posjeduje.

Thomas Vermaelen je danas sinonim za ball playing rolu, iako njegove igre rezultiraju i nekim zabludama vezanim uz istu


Bekovi (DRL/WBRL)

Role: DRL - Full Back [defend, support, attack], Wing Back [defend, support, attack] / WBRL - Wing Back [defend, support, attack]

Odlučio sam spojiti ove dvije pozicije u jednu. U rolama nema previše (oupće) razlike da bi bilo potrebno neke veće odvajanje. Gore je već spomenuto koja je razlika između defend, support i attack rola. Full back defend je zapravo central defender na poziciji uz liniju. Nema nikakve razlike. Tight marking protivnika je uključen i apsolutno ograničavanje kreativne slobode, uz ograničavanje bilo kakvih napadačkih kretanja. Igrač mora sačuvati svoju poziciju - samo u situacijama kad nema nikakve opasnosti od protivnika ima ovlasti kretanja naprijed, a i tada je riječ o običnom dodavanju najbližem suigraču. Wing back defend je zapravo sasvim slična ovoj. Jedine razlike su u run from deepu i cross ballu koji su na mixed. Ipak to ne predstavlja ogromnu promjenu, mentalitet je isti, što znači i dalje nizak, creative freedom je isključen i closing down je i dalje na dosta nizak. Igrač je na nešto ipak ofanzivnijoj roli. On ima zadaću izaći iz obrane kako bi pomogao u nastavljanju posjeda lopte od strane veznih igrača. Stajao im bliže i samim tim i pružao veću potporu i još jednog igrača u sredini. To ne znači da se mogu očekivati neka velika ubacivanja po boku. I dalje je obrana i samo obrana na prvom mjestu. Crossing ball je na mixed što znači da ipak ispod oka uvijek gleda napadače i neku mogućnost ubacivanja iz dubine. Dok je full back defend opcija prikladna za stopere na beku, odnosno igrače s vrlo malo ili bez tehničkih kvaliteta, wing back defend ipak malo uključuje igrača u igru. Ako nema zadaću čuvanja Robbena ili Messija tu na krilu, wing back je solidna opcija.

Možda i ne izgleda tako na prvi pogled, ipak full back support je dosta ofenzivnija rola od wing back support-a. Viši mentalitet, 4-5 klikova viši creative freedom, par klikova direktnija dodavanja (iako još uvijek na mixed, oko 10 sada) i sve opcije od run from deepa do crossa balla na support. Full back je usmjeren na tranziciju lopte, kao što je već navedeno kod definiranja support rola. Viši mentalitet ga postavlja bliže suigračima od wing back defend role, iako on je još uvijek ponajprije usmjeren na obranu. Man marking zajedno sa uključenim tight markingom govori tome u prilog. Crossing from je na deep tako da neće tražiti probijanja po boku. Njegovo je da pruži podršku veznoj liniji. Na boku uvijek i ima najviše slobodnog prostora, pa je suigračima iz vezne linije u kreiranju svih napada potreban igrač koji će tu pružati potporu, otud i ta ''neobičnost'' najvećeg broja dodavanja kod bekova. Wing back support nema puno promjena u odnosu na ovu, ali ona predstavlja promjenu iz onih baziranih prema obrani prema onima baziranima prvenstveno prema napadu. Veća kreativna sloboda, par klikova viši closing down, kao i veliko povećanje kod run from deepa i through lopti koje su mu na often. Zajedno za zonal markingom i cross from prebačenim na mixed predstavlja jednu promjenu prema napadački orjentiranim igračima. Zonal marking najprije znači da on neće tu uvijek pratiti igrača, ima svoju zonu koju čuva, a uvijek mu je bitnije pravovremeno pružiti podršku ofenzivnije postavljenim igračima. Igra prema unutrašnjosti čini wing back support igrača idealnim partnerom klasičnom krilu na više postavljenoj poziciji.

Dvije attack role su sljedeće na picku. Full back attack je zapravo nešto ofanzivnija od win back support. Igrač ima par klikova viši mentalitet, run from deep i cross from na often, zajedno sa run with ball na mixed i thourh balls i long shots na rarely ovog igrača postavlja malo više nastrojenog igri uz liniju. Njegova zadaća je pružanje potpore uz liniju, visok mentalitet i run from deep na often znači da će igrač tražiti prostor naprijed. On neće pružati višak ili vući u sredinu terena. Man marking, iako bez tight markinga znači da je u obrani dosta orjentiran prema svojem igraču. Zonal daje više slobode igračima i time postaju lakše dostupni za kontranapade i brže dolaze do lopte, tako da je unatoč attack opciji i dosta izraženim napadačkim kretnjama Full back je još uvijek taj full back, on će pripaziti na svog igrača prije no što ode tražiti neke ofanzivne akcije. Kako je Full Back Attack baziran igri uz liniju i tu pružanje jedne širine, uparivanje s klasičnim krilom na višim pozicijama i nije najpraktičnija opcija. Igrač sa više sklonosti ili malo modificiranije krilo će dati još malo više dimenzije napadu momčadi. Wing Back attack je još ofenzivnije postavljena rola. Nema tu opet puno razlike. Najprije zonal marking što je i ključna rekao bih, zatim run with ball na often, zajedno sa through ball-om na mixed, višim creative freedonom i cross from byline znači da će igrač biti još više orjentiran prema napadu. Run with ball na often znači da će osim što je već dosta visoko pozicioniran mentalitetom i kretanjima, on će tražiti i pokušati stvoriti priliku za sebe. Poprilično visok CF pomaže u tome da igrač zanemariva dane mu instrukcije, čime praktično dolazimo da saznanja da ovdje imamo krilo, odnosno na neki način instrukcije za krilo na poziciji beka. Jako je malo igrača koji uopće mogu kvalitetno odigrati ovu rolu; Dani Alves, Maicon, Lahm su sigurno najkvalitetniji bekovi u modernom nogometu, čak bi se usudio reći da će po završetku karijere i u ''all time'' razmjerima konkurirati dosta visoko, ali nebi im ovi rolu preporučio kao jednoznačnu. Igrač bez obzira na njegovu kvalitetu, sa wing back attack  će prečesto zanemarivati protivničkog igrača, tako da u utakmici protiv iole opasnijeg protivnika se to može lako obiti o glavu. Osim u posebnim utakmicama sezone i protiv onih protivnika koji ne predstavljaju pravu i stalnu opasnost po gol ova rola je poželjna. Inače full back attack je puno prikladnija, ako želite beka koji će pružati širinu i vući uz liniju, davati centaršuteve i ipak pridodavati dovoljno pažnje protivniku. Ako u ekipi imate krilo, tada je wing back support solidno rješenje. Igrač će biti blizu veznih igrača, sudjelovati u igri i pridodavati se u napadu, ali ne zaboravljajući protivnika.

Role za WBRL pozicije namjerno nisu posebno spominjane, jer tu nema nekih razlika u odnosu na DRL wing back role. Osnovna razlika je što viša pozicija na terenu čak i uz jednak mantelitet postavlja igrača još više na terenu. Zato uostalom WBRL igrači se i javljaju najčešće u formacijama s 3 braniča. U slučaju igre sa 2 braniča i WBRL wing backovima, treba pozirnost obratiti protivniku, njegovoj formaciji i osobito pokušati naglasiti neke igračeve defanzivne zadaće, malo modificirati njegov PI.

Dani Alves pomiče nove granice wing backa svojim igrama u Barceloni, možda jedini koji i igra tu WB attack
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Magister ludi

 • The greatest risk is risking nothing at all
 • *
 • Postova: 8290
 • Age: 26
 • Lokacija: BiH
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #7 u: 11.12.2011, 15:24:15 »
Vjerovatno jedan od najkvalitetnijih tekstova ikad na forumu. Bravo captain Jack. :D
Prijedlog je da povećaš font na 10, ispadoše mi oči čitajući, nerijetko pomiješam redove pa moram ispočetka. :D

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #8 u: 11.12.2011, 15:48:26 »
Ovo je teorija, neko moje viđenje slajdera i rola. Volio bih čuti neku kritiku, ipak uvijek postoji puno različitih pogleda na te stvari.Prebacit ću na 10-ku, malo me strah da će to negativno djelovati na one koji otvore temu... da niti ne počnu čitati zbog količine teksta. Ovako bar izgleda malo zbijenije.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Fitipaldi

 • DŽK
 • *
 • Postova: 4955
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #9 u: 11.12.2011, 16:02:10 »
Nemoj da menjas font, samo razdvajaj u vise pasusa. Veliki font deluje... Preveliko :D

Offline Magister ludi

 • The greatest risk is risking nothing at all
 • *
 • Postova: 8290
 • Age: 26
 • Lokacija: BiH
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #10 u: 11.12.2011, 16:08:58 »
Djeluje moćno sa desetkom, Fitipaldi nema ukusa. :D
Doći će i kritike ne brini. :D

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #11 u: 11.12.2011, 19:58:14 »
Pt 3

Defanzivni veznjaci (DM)

Role: Anchor Man [defend], Defensive Midfielder [defend, support], Deep Lying Playmaker [Defend, Support]

Anchor Man je postala poznata u modernom nogometu kao ''pozicija Makelelea'', iako bi rekreirajući Real iz tog vremena ipak Claudeu dao malo drugačiju roli, njegova igra - ostajanje u obrani i pokrivanje obrambenih rupa koje su se javljale zbog ne pretjeranog zalaganja Figa, Zidanea i ostalih ofanzivnih igrača. Makelele je bio fantastičan igrač, odličan alteta koji je imao dovoljno snage, inteligencije i sposobnosti da kvalitetno zatvori sve te rupe koje su se tu javljale čak i bez prevelikog broja prekršaja. Kao što se kasnije pokazalo dolaskom Mr. Posha i Claudeovim odlaskom na otok, njegova rola je često bila previše podcjenjivana. Tek kad ga je izgubio Real je shvatio koliko im je zapravo donosio. Cambiasso, Flavio Conceicao, pa Gravesen su bili potencijalne zamjene, ipak nijedan se nije previše dobro snašao u tom ulozi. Što zbog toga, što zbog pomanjkanja kohezije i harmonije u svlačionici, nedostatka vjere u Del Bosquea ili pak napretka konkurenata Real je izgubio mjesto nedodirljivog u nogometu. Malo sam se raspisao, čak i bez neke veze na prvu on samoj roli anchor mana. Stvar je da je po većini taktika, barem kao jedan defanzivni plan B potreban igrač na ovoj poziciji koji će sačuvati leđa suigračima. Anchor man je prema PI postavkama praktički stoper postavljen nešto više na terenu. Closing down dosta nizak za veznog igrača (iako na 10 klikova) zajedno sa nižim mentalitetom i ograničavanjem bilo kakvih napadačkih akcija. Sve od run from deepa, pa do cross ball-a na rarely, čini ovog igrača savršenim osiguračem u momčadi. Nizak creative freedom mu neće dozvoliti da se nađe van svojih dužnosti. Sergio Busquet igra ovu rolu savršeno u Barceloni, možda je i tamo s vremena na vrijeme ona malo i izmjenjena, ali bez obzira na to. Pružanje osigranja svojim visoko pozicioniranim i kreativnijim igračima koji se znaju zaigrati i zaboraviti na obranu zajedno uz dovoljnu inteligenciju i jednostavna rješenja čini Busqueta savršenim primjerom ove role u sadašnjosti.

Defensive midfielder na defend roli se jako malo razlikuje od anchor mana. Par klikova viši closing down, te long shots i through balls na mixed zajedno sa par klikova većom kreativnom slobodom daju još malo napadačkih mogućnosti i za ovog igrača. U utakmici s slabijim protivnikom ovu rolu smatram prikladnijom. DM defend neće odlutati sa svoje pozicije, pozicioniran je jednako duboko kao i anchor man, kako je protivnik ioanko parkirao autobus pred svoj gol, ovakve postavke će mu osigurati da i on pokuša sa pokojim napadačkim dodavanjem. Svaki pokušaj tada dobro dođe, ako se već i DM može iskoristiti u napadu, ali ipak bez zaboravljanja vlastitih zadaća to treba napraviti. Defensive midfielder na support roli je jedan drugi igrač rekao bih to. Viši mentalitet, dosta veći CF koji je ovdje izrazito visok - ide na 14-15 klikova, zajedon sa povišenim closing down-om, hard tacklingom, povećanim run from deep i cross ball-om zajedno sa već postojećim long shot-om i through ball-om na mixed. Kao i svi ostali DM-ovi i on ima uključen hold the ball. Vjerujem da bi u ovome našao Khediru, ako ćemo ići tražiti u modernim primjerima. On je unatoč igri na dm poziciji igrač koji će težiti igri naprijed, ne samo pokrivanju protivničkih igrača. Run with ball na rarely osigurava momčad od petljanja s loptom tog igrača, ipak visok CF daje mu ovlasti da teži i van okvira PI postavki i traži vlastita rješenja - da se oslanja na vlastite PPM-ove. Visok presing znači da će zatvarati veliki prostor, potencijalne rupe i propuste viših veznih igrača, ili čak ofanzivno orjentiranih bekova. Ova rola najčešće iziskuje postojanje partnera u veznoj liniji (igru sa dva dm-a) gdje će defanzivnije orjentirani partner pripaziti na defanzivni blok dok mu partner ide pokrivati otvoreni prostor i loviti protivničke igrače.

Deep lying playmaker defend se zaista u malo toga razlikuje od anchor mana. Prelazeći instrukcije tu nema velike razlike. Jedina očigledna razlika je through ball often, a uz nju tu je i tek par klikova viši creative freedom. Polazeći od tih odlika dolazi se do poglada igrača u ovoj roli kao jednog holding igrača,  istog tipa kao što je i anchor man. Ipak on ima ovlasti i izuzetno važan zadatak u tim glede tranzicije lopte prema naprijed. Xabi Alonso je prije par sezona u Liverpoolu igrao sličnu, ali ipak nešto modificiraniju rolu. Fantastično je distribuirao lopte iz obrane u napad. Koliki je njegov značaj bio vidjelo se tek kad je otišao. Bez pravog playmakera u ekipi momčad se suočila s ozbiljnim problemom tranzicije igre i lopte. Ozljeda Gerrarda samo je ubrzala pad kluba. U defanzivnoj fazi on je tu da napravi blok u liniji obrane ispred defanzivne linije. Nema pretjerano visok closing down tako da se od njega ne treba očekivati veliki presing, u defanzivnoj fazi tu nema razlike između ove role i anchor mana. Isto tako važno je napomenuti, da u igri sa dva zadnja vezna nije dobro iskombinirati te dvije role. I DLP defend i anchor man su dosta statični. Defanzivno to može stajati protiv nekih ekipa, ali ofanzivno nedostatak kretanja može postati ozbiljan problem, tako da je uvijek bolja opcija neka defensive midfielder support rola, kao partnerska jednom od ovih defend rola. Deep lying playmaker support ima sličnu ulogu, ali ipak nešto ofanzivniju. Viši mentalitet i creative freedom - otprilike isti kao kod dm support role, zajedno sa povećanim run with ball-om i cross ballom na mixed mu daje nešto više sudjelovanja u kreiranju napada i igru nešto bliže golu. Unatoč tome DLP support je i dalje okrenuta prema obrani. Run with ball na mixed mu daje ipak nešto više ovlasti s loptom, viši creative freedom mu daje mogućnost oslanjanja na vlastite zamisli tako da je to rola od koje se ipak može očekivati i još koja dodatna napadačka kretnja s loptom, osim pružanja stabilnog defanzivnog bloka.

Igre Xabi Alonsa u Liverpoolu su pokazale koliko kvalitetan dlp može značiti momčadi


Srednji veznjaci (MC)

Role: Central Midfielder [defend, support, attack], Deep Lying Playmaker[defend, support], Ball Winning Midfielder [defend, support], Box To Box Midfielder [support], Advanced Playmaker [support, attack]

Central midfielder na defend roli nema skoro nikakve razlike od defensive midfielder defend role. Nizak mentelitet, creative freedom na low, uz closing down tek na sredini, na nekih 10 klikova, za zbog run from deep-a i run with ball-a na rarely ova rola je najbliže jednom holding midfielderu u veznoj liniji. Tom u prilog ide i uključeni hold up ball. On neće previše izlaziti sa svoje pozicije, idealan za gušću defanzivno orjentiranu veznu liniju. Isto tako pregledavajući slajdere ova rola je najbliža deep lying playmaker roli, tako da ukoliko nemate igrača dovoljno kvalitetnog da se nosi s deep play rolom CM defend će biti najbolje rješenje. Central midfielder support je rola koja je po definiciji namjenjena svim onim veznim igračima koji se ni po čemu ne ističu. Tako ona ima nešto viši mentalitet i creative freedom; oboje otprilike na 10 klikova. Par klikova veći closing down od defend role. Osim through ball-a sve su ostale stavke na sredini. Uključen je također i man + tight marking što znači da je ipak više orjentirana prema obrani, prema čuvanju protivničkog igrača. Jasno je da zonal pošto ne ide striktno uz protivničkog igrača čini i samog igrača koji igra tu rolu manje defanzivno angažiranim, tako da kažem, odnosno u trenutku osvajanja lopte nije odvučen sa svoje pozicije čuvajući protivnika već je odmah slobodan za dodavanje ili utrčavanje. Zaista ova rola se ni po čemu ne ističe. Igrač će zadržati svoju poziciju, ako se pojavi neka prilika za dodavanje prema naprijed on će je iskoristiti, jednostavna rola, prikladna za limitiranije igrače. Central midfielder attack je najofanzivnija rola na MC poziciji. Na prvi pogled se to možda i nebi reklo, analizirajući svaku zasebno primjetno je da su samo CM i adv playmaker attack role. Playmaker je ipak rola na neki način izgradnje napada tako da ukoliko od igrača želite da na najbolji način daje potporu napadaču ova rola je najprikladnija. Par klikova viši mentaliet i creative freedom, uključen roaming, run from deep i through lopte na often uz sve ostale intrukcije na sredini je ono što odlikuje ovu rolu. Igrač će izlaziti sa svoje pozicije, uključen roaming i visok CF mu daje ovlasti slobode kreatanja i djelovanja po vlastitim željama. Neće mu biti primarno težiti izgradnji napada već isključivo napadačke akcije. Zgodna modifikacija u ovom slučaju je wide play sa normal na move into channels. Time će biti još ofenzivniji. Najbliža preslici ove role je vjerojatno igra Mesuta Oezila na SP 2010. Data je napravio odličnu rekraciju ove taktike i njena preslika u fm-u je zaista bliža sa tri igrača u sredini vezne linije. Kako bi se moglo postići ona zgusnutost u sredini i defanzivno postavljena krila. Po sjećanju je svakom Oezil sa utakmica ostao kao dosta više postavljen igrač od neke MC role. Vjerujem da CM attack najbliže približava njegovu igru. Njemačkoj tu ne treba još jedan playmaker, već imaju Schweinsteigera i treba im igrač koji će iskoristiti prostor u protivničkim redovima. Klose svojom fizičkom snagom uvijek može odvući oba stopera i otvoriti prostor u obrani, a move into channels Oezilu daje mu ovlasti da iskorištava te međuprostore. On je prvi igrač za kontranapade, uvijek slobodan. Vjerojatno i najbolji pojedinac u njemačkoj reprezentaciji i tada potvrđena svjetska klasa što danas dokazuje redovito u Real Madridu. Pazite rola se možda čini malo neobičnom za jednog Oezila, on u podsvjesti ''mora'' ići na AMC-a ili na nekog playmakera! Bit je ono što želite od igrača i ono što vam igrač svojim igrama može ponuditi. Sa CM attack dobivate potporu napadaču, jednog igrača koji će kružiti iznad vezne linije i ulaziti u tu rupu u srednini terena, a kad tome dodate fantastične sposobnosti Oezila jer na kraju sve ove role su ipak samo neke obrasce o suhim djelovanjima na terenu. Igrač je taj koji čini razliku, posebno u onim napadački orjentiranim.

Deep lying playmaker defend na ovoj poziciji ponovno daje slične postavke. On je svojim instrukcijama najbliži central midfielder defend roli, nešto niži mentalitet, viši creative freedom, zatim throuh balls na often i long shots i cross ball na rarely su jedine razlike. Definirana ovako rola bi izgledala praktički ponovno jedna holding midfielder u veznoj liniji koji neće previše izlaziti iz obrane, ali ipak zbog through ball-a na often i par klikova višem mentaliteta potrebno je ovdje imati igrača sa boljim rasponom dodavanja  ili druga je opcija gotovo identična postaviti tog igrača na CM defend rolu. Ponovno će biti ta spona između vezne linije i obrane, ovog puta s manjom slobodom i ipak laganim ograničenjem dugih dodavanja. Ali opet sasvim dovoljno. Deep lying playmaker support ne previše razlika. Support rola mu donosi nešto viši mentalitet zbog čega je više postavljen na terenu i run from deep na mixed mu daje ovlasti da potraži ponekim driblingom razliku na terenu ako se za to ukaže prilika.vjerujem da je on većini Pirlo prva asocijacija na poziciji playmakera. Zaista zbog svih igara u Milanu i talijanskoj reprezentaciji postao je čak unatoč tome što još igra klasični primjer deep play role. Jedina razlika u pravilu kod ovih DLP defend rola je visoko postavljen through balls. Trebate imati igrača koji ima dovoljno dobar raspon dodavanja, zatim dovoljno dobar pregled igre i inteligenciju da zna kada i kome uputiti te lopte, te na kraju kreativnost da vidi sve ono što drugi ne vide na terenu, koji gledaju a ne vide. Naravno mali broj je takvih igrača na svijetu, to i je razlog zašto su toliko cjenjeni. Ipak s laganim modifikacijama ove role možete iskoristiti i jednog limitiranijeg igrača na ovoj roli gotovo jednako dobro.

Andrea Pirlo je iako još uvijek aktivan igrač klasični primjer deep playmakera

Ball wining midfielder defend je rola za tehnički najlimitiranije igrače od ovih na izbor u veznoj liniji. Postavkama slična central midfielder defend, niži creative freedom i through ball na rarely. Ponovno je u napadačkom djelu igre ovaj igrač nekakva spona između obrane i napada, ipak sa poprilično limitiranim postavkama. On nema ovlasti da uopće išta i pokušava, tu je da primi loptu i proslijedi ju suigračima. Nikakvo kompliciranje nije poželjno. Ono što je odlika ove role je da traži izdržljive igrače. Ogroman closing down i hard tackling znači da on mora pokriti veliki dio prostora. On je tu da zatvara sve one rupe koje ostanu odlaskom u napad svih onih igrača iz obrane. Recimo tako je prikladno ako već imate izrazito ofenzivnog bočnog igrača u ekipi i želite iskoristiti njegov napadački potencijal jednom ofanzivnom rolom, BWM defend je poželjan tada njemu bliže postavljen u veznoj liniji jer morate imati dovoljno igrača u obrani ili barem dovoljno igrača koji paze na obranu. I Barcelona ima trojicu, a oni igraju najofanzinviji nogomet od nizozemskog totalnog nogometa.
Ball wining na support roli je postavljen nešto više na terenu. Ponovno ta ključna karakteristika je taj visoko postavljeni closing down. Ipak ostale su postavke slične CM support roli. Nema tu ništa posebno da iskače u prvi plan, ponovno će ovaj igrač zatvarati sve one rupe u obrani koje se otvaraju, ipak sada se od njega zbog support role očekuje i sudjelovanje u napadu. Nizak CF i short dodavanja, ta ograničenost u dodavanjima će ipak osigurati da igrač ne pretjeruje u procjeni svojih mogućonsti.

U gotovo svakom definiranju Box-to-Box midfieldera sam pročitao kako je riječ o danas izumrloj roli u modernom nogometu. Tipu igrača koji je nekada krasio većinu veznih igrača, potrebni su bili igrači koji su dobri na oba kraja terena, specijalizacija je u svim vještinama i znanostima produkt modernog doba. Tipična odlika za englesku ligu. 4-4-2 sustav igre je duboko ukorjenjen u Engleskoj, a u prošlosti, pa i danas su visoko cjenjeni bili igrači koji su imali kvalietu na oba kraja terena. Takvih ima i danas Gerrard i Lampard su najpoznatiji dvojac u veznoj liniji. U mladosti su oba korištena kao srednji veznjaci, ti box-to-box veznjaci. Ipak modernizacijom nogometa, jer uvijek je efikasnije imati partnerstvo u veznoj liniji, uostalom možda nije prava usporedba, ali recimo idemo na neku proizvodnju. Podjela poslova je višestruko umnožila efikasnost. Proizvodi su bili puno kvalitetniji orjentirajući radnika na samo jedan posao čime su se oni usavršavali u tome čineći taj svoj dio posla sve boljim i na kraju je razlika bila dosta velika. Tako je isto i sa ovim. Partnerstvo dva vezna box-to-box igrača je vremenom postalo neefikasno. I Gerrard i Lampard su, iako su i danas vjerojatno najkompletniji igrači na svijetu vremenom postali specijaliziraniji za specifične uloge u momčadi. Obojici su koliko slučajno, treneri namjenili uloge prednjih veznjaka u različitim formacijama, ali ipak dosta sličnim zadaćama. Nakon ovog koliko toliko prikladnog uvoda, idemo provjeriti po čemu je taj box-to-box support toliko specifičan. Pogled na instrukcije ne daje mnogo. One su gotovo identične central midfielder support-u, čak je jednim djelom CM support možda i ofanzivnije orjentiran zbog through lopti na often, dok box-to-box ima nešto veći creative freedom. Ni u čemu specifična niti istaknuta ova rola će osigurati dovoljnu angažiranost u obrani, man + tight markingom, dosta visok CF (oko 13 klikova) mu daje nešto više ovlasti da iskoristi svoje prirodne sposobnosti, da djeluje van danog mu okvira zadataka. Dakle ako je igrač inteligentan, solidan tehnički i ima kreativnosti box-to-box je dobar odabir. U suprotnom, ako su navedeni atributi manje izraženi prikladnijom bi naveo central midfielder support rolu, koja ipak malo više ograničava igrača i drži ga unutar tih okvira i zadaća.

Advanced playmaker support ima samo dvije razlike u odnosu na box-to-box rolu. Tu je long shots rarely i through balls often i ništa više. Ovaj tekst je, zapravo nadam se da će poslužiti u smislu prestanka doslovnog uzimanja ovih rola. Playmaker je rola koja ima neki podsvjesni učinak na svakom od nas. Kao što se kroz tekst i vidi, te razlike su zaista neznatne. Neće sad prebacivanjem igrača sa jedne na drugu cijela ekipa kompletno promjeniti svoj stil igre. Razumjevajući što konkretno neka rola daje i radi na terenu se može lakše i odabrati koja je nužno potrebna kako bi se izvuklo od igrača ono što je potrebno. Advanced playmaker tako na support roli ne daje toliko ofanzivniju ulogu igraču. On će više težiti killer loptama. Tražiti će te through lopte, a dosta visok  creative freedom mu daje i tu neku slobodu djelovanja pored instrukcija. Zapravo ovim se već dolazi do nekog obrasca koji je karakterističan za sve ''playmaker role'' - through ball na often i par klikova viši creative freedom. Često je tu i niži mentalitet koji ga postavlja malo dublje na terenu da bi mogao graditi igru. I to je to. Advanced playmaker attack ne daje puno promjena u odnosu na support rolu, zapravo tu su očekivane. Nešto viša pozicioniranost na terenu koja i dolazi sa attack rolom, pa još veća sloboda i ovlasti - jako visok creative freedom i run with ball na often.

Ovim završavam ovu MC poziciju. Puno rola i uloga, a mislim da se ovim pokazala ta mala razlika između njih. SI se potrudio napraviti zasebnu za svaku moguću promjenu i ulogu na terenu, tako da tu nema previše dodatnog posla za nas. Moramo samo vidjeti što očekujemo od našeg igrača na terenu i što taj igrač može odigrati. Ima li dovoljno stamine, dovoljno dobar pregled igre ili nešto treće. Malo je tu i teže bilo razgraničiti sve razlike koje postoje zbog velikog broja varijacija, ali to je uglavnom to.

Frank Lampard danas igra nešto ofanzivniju ulogu, iako je karakteristikama klasični box-to-box veznjak


Krila (MRL/AMRL)

Role: Wide Midfielder [defend, support, attack], Winger [support, attack], Defensive Winger [support, attack] / Winger [support, attack], Defensive Winger [support, attack], Inside Forward [support, attack], Advanced Playmaker [support, attack]

Wide midfielder je najmanje ofanzivno orjentirana od svih raspoloživih rola. Rola namjenjena srednjim veznjacima koji igraju uz liniju, tako bi neki direktan prijevod glasio. Nisu čista krila i u većoj mjeri pomažu obrani i ostalim igračima u veznoj liniji. Wide midfielder defend je najdefanzivnije postavljena rola na ovoj poziciji. Nizak mentalitet koji donosi uostalom defend rola, creative freedom na svega par klikova, closing down je na 12 klikova, a uključenost man + tight markinga pridonosi defanzivnom angažiranosti. Igrač neće pretjerano izlaziti iz svoje pozicije i sigurno će u svakom trenutku imati na umu protivničkog igrača. Od ostalih intrukcija passing je negdje na sredini, a RFD, RWB, LS, TB su na rarely dok je jedino cross balls na mixed uz dodatak cross from deep koje više služi kao neko osiguranje ne odlaska previše u napad. Prema svemu viđenom rola za koristiti samo u slučaju igranja protiv izrazito jake momčadi koja ima nekog Alvesa na beku ili u slučaju da se vaš bek ne može nositi s protivničkim krilom pa bi u ovom slučaju krilo služilo kao jedna vrsta pomoći u defanzivnim zadacima. Ova rola ipak ne donosi nikakve ofanzivne zadaće, on će pokušati pokoji centaršut, ali zbog niskog creative freedoma samo u situcijama kada je definitivno prilika za isti. Support rola donosi očekivano veći mentalitet i više napadačkih zadaća. Defanzivno svoje zadaće igrač ipak neće samo tako zaboraviti zbog uključenog tight markinga. Povećanje napadačkih se vidi u RFD i RWB na mix, LS i TB su na often dok je crossing isto tako na mixed uz dodatak cross from mixed. Osobno sam mišljenja da ova rola ovako postavljena nudi najveću pomoć suigračima u veznoj liniji. Ovim dobivate još jednog igrača koji će biti usredotčen na posjed lopte, ako je riječ o igraču koji još i igra suprotnom nogom u odnosu na poziciju time ovdje postaje još opasniji. Također tu je opcija cut insidea, iako to bih postavljao u ovisnosti na ofanzivnost role njegovog suigrača u veznoj liniji. U svakom slučaju dobar odabir za sve utakmice u kojima je potreban igrač u sredini terena - uzmimo stvarne utakmice za primjer. Većina protivnika se jačem i tehnički superiornijem protivniku nastoji suprotstaviti najprije izjednačujući ili čak nadmašujući broj igrača u sredini terena. Dovoljno je pogledati primjere utakmica s Barcelonom, a Support rola će osigurati tog igrača u veznoj liniji bez da izgubite i napadačku opasnost s tog krila. Attack rola se gotovo uopće ne razlikuje od Winger attack role. Identični mentaliteti, i ostale instrukcije - razlika je jedino u run with ball-u koji je u Wide midfielder attack roli na mixed, kao i u wide playu koji je na normal za razliku od hug touchline wingera. Igrač je potpuno oslobođen nekih ozbiljnijih defanzivnih dužnosti - zonsko markiranje i isključen tight marking. Attack rola je tu kad vam ne treba klasično krilo u igri, Wingeri šire igru uz liniju, a Wide midfielder će ipak stajati bliže suigračima, neće toliko forsirati driblinge i više će tražiti neko proigravanje i centaršut.

David Beckham je igrama u Unitedu pokazao da krilni igrač ne mora nužno imati brzinu i dribling

Winger role sam utrpao u jedno od obje ove krilne pozicije. Razlog je to što među njima nema nikakve razlike. AMRL pozicija sa sobom donosi višu poziciju na terenu koja dolazi kombinirano sa višim mentalitetom i to je sve. Winger support daje ulogu podrške kao što i sam naziv govori, on neće toliko širiti igru kao na attack roli (wide play normal), ipak ima dosta slobode u igri. Ne toliko zbog creative freedoma koji je na sredini, ali tu je slobodan igre s loptom RWB je na often, kao i TB (through balls) i CB (cross balls). Dakle prema postavkama slajdera tu se vidi rola za igrača koji će pokušavati dosta driblingom ili dodavanjima izbaciti suigrače u priliku. Međutim neće pretjerano odlaziti naprijed, nizak mentalitet i RFD na mixed osiguravaju mu dublju poziciju i time i podršku veznoj liniji. Defanzivno ekipa neće patiti zbog uključenog tight markinga. Uz ovo odmah idem i na Defensive winger support rolu koja nema pretjerano puno razlika, maksimalan closing down zahtjeva tu imati igrača koji će moći pokriti cijeli prostor. Tu je i uključen hold up ball te smanjen TB na mixed. Sve u svemu nije pretjerana razlika iako ovaj prefiks defensive poprilično drugačiju sliku role u mislima. Maknemo kvačicu kod zadržavanja lopte i imamo praktično istu stvar. Wingera s većim closing downom. Winger attack je kao što sam već dodao malo modificiranija WM attack rola. Igrač ima visok CF, on će širiti igru zbog wide play hug touchline-a, a kako je riječ o attack roli primarna mu je zadaća napad. Viši mentaliet i RFD often to podržavaju. Rekao bih da je ovo klasično krilo, jer svakom od nas prva asocijacija na ovu riječ je igrač Lennonovih ili Baleovih karakteristika. On neće mariti za obranu, na njemu je da raširi igru, a time i protivničku obranu koliko je moguće, da traži priliku za ubačaj, dribling i uglavnom da stvori igrača viška tu na boku. Defensive winger attack ponovno ne donosi puno promjena, ponovno je tu maksimalan closing down, tight marking uz uključen hold up ball i nešto bliža igra suigračima - wide play noraml. Pošto je riječ o dosta višoj pozioniranosti na terenu, zbog attack role. Već je spomenuto što sve dolazi zajedno s njom ova rola donosi i hard tackling. Dakle ovdje imamo sve što smo imali u Winger attack roli, uz izuzev malo veće igre prema sredini terena, djelom i zbog vrlo visokog closing downa. Krilo će zadržati protivničkog beka bezopasnim, koliko kvalitetno ovisi ipak o karakteristikama igrača. Koliko je on defanzivno angažiran, koliko je sposoban vršiti visoki presing cijelu utakmicu, jer closing down na 20 klikova zahtjeva ipak dosta fizički spremnog igrača. Inače DW role su dobre pred kraj utakmice, ako se protivnik otvara kako bi sustigao vodstvo, DW attack ili support će osigurati da njihov bek ne dođe do izražaja, a ipak će vaš igrač dosta tražiti prilika u napadu, pa i iskoristiti poneki pretjerani odlazak protivnika. Još je tu jedan detalj vezan uz wide play. Sve ove role osim Winger attack nemaju nekih specifičnih promjena wide play-a. To je djelom na vama, normal donosi zgusnutiju igru u veznoj liniji, ali obratite pažnju na karakteristike igrača, njihove PPM-ove. Većina igrača ima određene navike vezane uz igru bez lopte. Sve se te daju iskoristiti, brojna krila koja već imaju hug touchline, tako da ukoliko baš ne želite širenje igre od istog, neka druga opcija bi mogla dati i veću prednost za vas, move into channels za još veću direktnu prijetnju golu. Ako su protivnički stoperi spori ovo zna biti korisno, cut inside je malo i pretjerano davati, iako je definitivno opcija ako igrač igra s obje noge. Pazite malo veći CF će omogućiti igraču da zanemaruje po potrebi što ćešće dane mu instrukcija, naravno bitno je da je kvalitetan igrač tu najprije, a kako će tako ponekad zanemarivati i djelovati po svojim karakteristikama, odnosno svojim PPM-ovima, a ponekad po obrascu i njegovoj roli to daje poprilično novu dimenziju vašoj momčadi. Naravno ključ je i ovdje što želite i što vam treba od koje pozicije i kojeg igrača. U svakom slučaju jedna sitnica s kojom se valja poigrati.

Inside forward je jedna realtivno ''nova'' rola čak i u ovom svijetu ovog modernog nogometa. Naravno George Best, pa i Sir Stanley Matthews je igrači koji su  u svoje vrijeme imali neke slične uloge na terenu koje su zapravo više bile produkt njihove za to vrijeme stvarno ekstra klase no što je bila riječ o genijalnim i vizionarskim trenerima. Prvi koji je direktno ovu rolu primjenio u modernom nogomet bio je Alex Ferguson. Ronaldo je odigrao najbolju sezonu na otoku upravo igrajući na krilu s tendencijom ulaska u sredinu. Naravno ni Alex nije tek tako došao na tudu inovativnu ideju, Arsene Wenger je prije par sezona koristio Thierrya Hernrya iako u napadu, ali opet na jedan sličan način. Ali to je već predaleko odlaženje van teme. Možda malo začuđujuće na prvi pogled, ali na prvu tu nema skoro nikakve razlike između inside support i winger support role. Tu je smanjenje crossinga, te povećanje long shota. Osim toga praktično jedina značajna razlika je wide play. Dok kod winger supporta stoji normal, kod IF support role tu je očekivano cut inside. Zapravo ovo je dokaz kako te male promjene čine zapravo velike promjene. Ove dvije imenima tako različite role, a opet instrukcijama podjednake, da ne kažem iste. Valja napomenuti i uključen tight marking, iako je pozicioniran vrlo visoko na terenu, pomoći će u nešto većem defanzivnom angažiranju igrača. Inside forward attack sljedeći logiku ponovno neće imati puno razlika u odnosu na Winger attack. I nema, smanjenje crossinga na mixed u cut inside umjesto hug touchline su jedine prisutne. Dobra kombinacija, zapravo jedna koju velika većina trenera i koriste je postojanje ofanzivnog beka koji će iskoristiti prostor koji se javlja ulaskom IF-a u sredinu terena. Ponovno idem u praktični primer. Alex Ferguson, ne moram ići daleko do Ronalda. I danas je tu još uvijek jedan ''wannabe Ronaldo'' - Nani, zaista po karakteristikama dosta sličan igrač. Fizikalije su vjerojatno ključan razlog zašto nikad neće dostići svog sunarodnjaka. Ipak njegovu mogućnost igranja kao krilo, te kao inside forward Sir Alex obilato koristi. Protivnički bek mora pratiti svog igrača, a Evra je vrhunski lijevi bočni koji tu ulazi u taj prazan prostor. Naravno ova opcija donosi i veliki propuh po toj strani, tako da je potrebno i dodatno osiguranje, najčešće u vidu defanzivnijeg veznog do tog inside forwarda. Ipak više o tim kombinacijama bit će kasnije riječi.

Advanced playmaker ima iste instrukcije i istu zadaću kao i na ostalim pozicijama. Kao i u igri na poziciji srednjeg veznog ili polušpice on ima par klikova niži mentalitet od uobičajenog, također i par klikova viši creative freedom. Cut inside je ponovno prisutan, ipak sada je igrač puno više orjentiran samoj izgradnji napada. Forsiranje nikom ne donosi dobroga. LS je na rarely, a RWB je smanjen na mixed. Možda i nije najbolji primjer pošto često igra na ML poziciji u 4-4-2 sustavu, ipak Niko je uvijek nekako najbliži primjer ove role. Čak i sa te pozicije, iako ako bi to rekreirali, završili bismo na sličnim instrukcijama, ali malo drugačijom roli. Advanced playmaker na attack roli je opet isti kao i kod MC pozicije. Veći mentalitet će pridonijeti višoj pozicioniranosti na terenu, tu je i veći CF čime će u više slučaja zanemarivati obrazac, a run with ball na often mu daje još više slobode s loptom.

Cristiano Ronaldo je uveo u modu ovu inside forward rolu


Ofanzivni vezni (AMC)

Role: Inside Forward [support, attack], Advanced Playmaker [support, attack], Attacking Midfielder [support, attack], Trequartista [attack]

Inside forwarda i advanced playmakera sam se već dotakao kod krila. Što se tiče rola, one su ostale iste. Jedina promjena je izostanak cut inside-a. On ovdje i nije potreban jer je igrač samom pozicijom smješten u sredini terena. Normal je standardna rola, iako tu su potencijalne mogućnosti, move into channelsa ako želite iskoristiti prostore između protivničkih braniča i bekova što je pogotovo korisno u igri s jednim, tjelesno nadmoćnim napadačem. Kombinacija Kagawa - Barrios su svjetli primjeri ovoga. Hug touchline ponajprije ako igrate bez krila, ili u nekoj asimetričnoj formaciji pa vam treba igrač u obrani da pokrije protivničko krilo ili jednostavno želite dati malo više slobode vašem veznjaku ili možda time odvukli protivničkog DM-a. Razloga ima mnogo.

Attacking midfielder support i attack ne daju neke novosti u odnosu na central midfielder support i attack. Kod obje su to najstandardnije, odnosno najjednostavnije postavke za igrača. Zbog man + tight markinga on neće biti izuzet iz obrane kod support role. Ona daje redom postavke postavljene na sredinu. Through ball je na often čime je identična central midfielder roli. Jedino što zbog više pozicije na terenu i igrač će stajati, samim tim i biti ofanzivniji. Attacking midfielder attack u odnosu na central midfielder attack daje igraču još više ovlasti u vidu RWB often. Nema defanzivnih dužnosti. Uostalom attack rola je i orjentirana na napada. U odnosu na alternative AMC attack pozicije, ova daje nešto viši mentalitet i time i višu pozicioniranost od AP attack, manje je orjentirana samo napadu i kreiranju napada za sebe zbog through ball-a na often i defanzivno angažiranija od trequartiste, koja opet predstavlja jednu drugu krajnost. Time je AM attack često i najbolji odabir ako vam ne treba playmaker na AMC poziciji i tu ste već pokriveni, a želite ipak igrača koji će i razigravati suigrače. Naravno tu je jedan ključan čimbenik koji se proteže kod sve ove attack role. Velik creative freedom potiče igrače da djeluju u mnogim situacijama na svoju ruku kontra datih im instrukcija. Ponekad je najbolji način iskorištavanja puno potencijala zvijezde samo mu davanje slobode djelovanja. Dovoljno dobar igrač i ne treba ništa više. 

Trequartista ili ''klasična desetka'' je danas vjerojatno jedan fenomen u modernom nogometu. Na najvišoj razini klub ne može podnijeti igrače koji neće sudjelovati u obrani što ova ima zbog isključenog closing downa. Malo neobične postavke u odnosu na one na koje smo navikli. Dosta viši mentalitet od ostalih rola, a u kombinaciji sa run from deep rarely daje dosta visoku poziciju igraču, ali ograničavanje od ulaska u 16-erac. Isključenje defanzivne orjentiranosti je pomješano sa move into channels wide play-om pridonosi iskorištavanje neopreznosti protivnika do koje će sigurno doći. Od ostalog tu je through ball na often, te RWB, LS i CB na mixed. Kako je i u virtualnom nogometu potrebna defanzivna angažiranosti svih igrača. Svaki igrač u obrani je i u jednu ruku dvosjekli mač, tako da za utakmice protiv jačeg suparnika mi ona nikako nije dobra opcija. Ipak postoje utakmice u kojima si možete priuštiti taj manjak igrača prema nazad, trequartista može dobro iskoristiti sve rupe u obrani protivnika. A uz to creative freedom je po prvi put na maksimalnih 20 klikova. Dakle što se ove role tiče tu jednako ovisi i o igraču, on ima potpune ovlasti.

Steven Gerrard vremena Beniteza je dobar primjer ove attacking midfielder attack role
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline john_doe

 • Not all wonders are lost
 • *
 • Postova: 2146
 • Age: 27
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #12 u: 01.01.2012, 12:30:39 »
Pt. 4

Napadači (FC)

Role: Trequartista [attack], Deep Lying Forward [support, attack], Target Man [support, attack], Advanced Forward [attack], Poacher [attack], Complete Forward [support, attack], Defensive Forward [support, attack]

Trequartista ide i sa napadačkom pozicijom. Na forumu već postoji tekst o rekreiranju Messijeve role u Barceloni, tekst koji ujedno odgovara za sve igrače tog tipa ukoliko im želite dati tu ulogu ''lažne devetke''. Tu je riječ o jednoj modificiranoj roli - pogled na orginalne postavke glede slajdera ona se ne razlikuje od one na AMC poziciji, mentaltet obzirom na balanced strategiju odgovara njoj samoj tako da je nešto viši od uobičajenog. Recimo kod fluid bi bio dosta niži, ali ionako je mentalitet vezan uz strategije i tu se ne može puno toga za dodati. Kod ostalog, već je spomenuto nema tu razlike od AMC pozicije. Rola bez defanzivne dužnosti, naglašen through ball i isključen run from deep, ponovno maksimalan creative freedom, kao i sve ostalo. Zapravo sve vezano za gornji dio o trequartistu može se primjeniti i kod iste na ovoj poziciji.

Nevjerojatno je pogotovo sada kad ovako promatram jednu za drugom koliko je tu malo razlika između ovih ponuđenih opcija. Ipak ono osnovno u postojanju dvojice napadača u napadu je njihovo partnerstvo. Ono je posebno važno kod linijski posloženih formacijskih sustava, odnosno onih bez igrača na AMC poziciji koji bi po svojoj prirodnoj poziciji djelovao kao spona između vezne linije i napada povezujući te dvije linije. Ako je pak riječ o 4-4-2 formaciji koja se uzima kao jedan najuobičajeniji primjer u većini slučajeva, partnerstvo između dvojice napadača je ono na čemu se temelji uspjeh ove formacije. Moguće su razne varijacije, ali ipak svima je najčešće zajedničko to da je jedan na support roli, dok je drugi na attack roli. FM nudi četiri varijacije na ovoga, dakle deep lying forwarda, target mana, complete forwarda i defensive forwarda. Ono zajedničko svim ovima je najprije osnovno niži mentalitet, potrebno je da taj igrač bude spona veze i napada, da osigurava povezanost redova i samim tim je niži mentalitet sasvim logičan. Drugo je uključen hold up ball, zajedno sa wide play-em na normalu. Među označenim atributima koji su potrebni igraču za ovu rolu je uvijek strenght. Dakle igrač će zadržavati loput u svom posjedu kako bi je proslijedio suigračima, kako on prilazi po loptu potrebno je da je može i zadržati od uvijek tjelesno jakih stopera, pa i anchor mana. Posljednja stvar je uključen man + tight marking. Dakle u fazi obrane on bi ipak trebao pripaziti na protivnika, što zajedno sa nešto višim closing downom čini support rolu defanzivno dosta aktivnom. Najekstemnija ponuđena rola je definitivno defensive forward. Njegova osnovna funkcija je obrana, zbog čega tu dolazi maksimalan closing down. U napadu se od ovog igrača ne očekuje ništa pretjerano, on će biti ta poveznica ipak run with ball na mixed, te ne prevelika kreativna sloboda ne daju puno ovlasti. On treba pokriti cijeli defanzivni blok, naprijed je tu. Mora iskoristiti svaku priliku koja se pruži i ne pokušavati ništa što mu ne ide, through ball, long shot te cross ball su isto tako na rarely. Tehnički najmanje zahtjevna od ostalih rola je svakako target man. Sve igračke postavke osim run with ball-a  koji je na rarely, su na mixed. Creative freedom na sredini ne omogućuje ni ovom igraču da previše luta od orginalnih postavki. Najbolji praktični primjer ove role po meni je Emile Heskey u Capellovom sustavu. Capello uvijek u svojoj momčadi voli imati visokog i tjelesno stabilnog igrača koji će povezati redove. U vrijeme dolaska Fabio na klupu engleske Emile Heskey je već bio pomalo zaboravljen, ne zakoračivši u tridesetu trenerima je postao već igrač pred penziju, ali unatoč izrazito ograničenim igračkim i tehničkim kvalitetama Heskey je bio savršen za Fabiev sustav. Fizički nadomaćan kakav je bez problema je primao loptu u posjed, glumio tu ''matinelu'' prosljeđujući loptu suigračima navlačeći na sebe protivničke braniče i na taj način otvarajući prostor u protivničkoj obrani. Koliko je taj sustav bio uspješan svi znamo iz utakmica s Hrvatskom. Sljedeća na popisu je deep lying forward. Nema tu puno razlike u odnosu na targeta. Od igrača se ne očekuje samo da uspješno zadrži loptu u napadu i proslijedi je prvom do sebe. Run with ball je sada na mixed, a TB i LS su na often. Sada se od igrača očekuje sve ono kod target role, ali i više. On ima nešto veće ovlasti s loptom, on treba tražiti tu priliku za proigravanje suigrača, udarac, pa u odgovarajućoj prilici i dribling. Zbog toga je ovdje potrebno imati tehnički kvalitetnijeg igrača. Na kraju tu je Complete forward. On mi je ovako uvijek bio najveći misterij. Na pregledu potrebnih atributa bi se uvijek izgubio, malo je zaista igrača koji su imale sve traženo. Pregledajući slajdere on se ne razlikuje previše od DLF support. Long shot je sada na mixed, run with ball je na often i tu je nešto više postavljeni creative freedom. Ključna stvar kod Complete forwarda, što uostalom i izaziva cijelu listu potrebnih atributa je upravo ovaj run with ball - often. Tu je znači najprije riječ o support roli i igraču kojem kojem je zbog igranja te support role, te poveznice vezne linije i napada potrebna tjelesna stabilnost. Dalje tu je već smo spominjali kao dodatak DLF roli i kreativnost zbog through lopti i run with ball koja na often u jednadžbu unosi još cijelu jednu listu. On treba uz sve ovo i sam za sebe stvarati prilike. Jasno je zašto jako mali broj igrača se može uopće snaći u ovoj ulozi, tako da ako imate nekog tko može ovo odigrati greška je ne iskoristiti to.


Emile Heskey je cijelu karijeru izgradio na efikasnom obavljanju target support role

Poslije ovog djela o support roli slijedi jedan o attack. Ovdje osim četiri već spomenute ulaze još dvije: advanced forward i poacher se javljaju samo u attack roli. Zajedničko za sve njih je najprije mentalitet, on određuje njihovo pozicioniranje na terenu i u jednu ruku je i logičan više postavljeni mentalitet igrača. Tu je run from deep often kod svih igrača. Taj run from deep ili forward runs kako je imao naziv na ranijim serijalima teško je pravilno definirati. Dok je kod ostalih igrača i logičan; koliko će često napuštati poziciju kod napadača koji nemaju gdje više naprijed otići može se shvatiti koliko često neće prilaziti po loptu i barem u tom principu. Viši forward runs znači da će igrač znači da će igrač tražiti loptu na rubu obrane, ako vezna linija ima loptu on će se više orjentirati na njezino prihvaćanje unutar 16-erca. Tu je i zonal marking koji već znamo po defaultu dolazi sa attack rolom. Ponovno krećemo od Defensive forwarda. Maksimalan closing down, hard tackling što znači da će vršiti stalan presing na obranu, zajedno sa hold up ball uključenim znači da za efikasno odigranu ovu rolu je ipak potreban igrač malo snažnije fizičke konstitucije koji će moći čvrsto ići u duele s braničima i koji će u napadu moći po potrebi zadržati loptu. Ostale se instrukcije ne razlikuju od support role. Tu je tek visok creative freedom, što znači da će igrač moći ako procjeni da je to potrebno, odstupiti od danih mu instrukcija. Važno je imati inteligentnog igrača uz sve ostale karakteristike. Sljedeća na redu je target man. Jako slična DF osim cijelog defanzivnog angažmana. Roaming je isključen, run with ball na rarely, kao i through ball, zajedno sa ponovno uključenim hold ball-om. Vjerujem da je Kloseova igra odličan primjer ove role. On treba iskoristiti svoju fizičku nadmoć kako bi zadržao loptu u napadu, navukao na sebe braniče i time oslobodio prostor za utrčavanja suigrača. Kvalitetan target man je odlično oružje svake momčadi. Španjolska reprezentacija u planu B uvijek ima Llorentea. Iako se cijela bazira na posjedu lopte i tehničkim kvalitetama kvalitetno postavljenu obranu protivnika teško je probiti, a tu Llorente puno može pomoći. S jedne strane navlačeći igrače na sebe otvoriti prostor, ali i kao rješenje za centaršut.

Fernando Llorente je trenutno vjerojatno najbolji igrač na target attack roli

Poacher je najjednostavnija rola na ovoj poziciji. Osnovna stvar koju svi žele od napadača je zabijanje golova i ova rola je tu da napadaču da mogućnosti upravo za to. Najniži CF od svih rola na ovoj poziciji, run with ball na often, zajedno sa svim ostalim na rarely, osim cross ball-a koji je na mixed. Wide play je na move into channels što zajedno sa RWB often znači da će igrač konstantno tražiti slobodan prostor i po primanju lopte priliku za sebe. Njemu nije u opisu zadataka razigravanje suigrača i teško je očekivato to od ovog igrača. Ako pak imate igrača koji ima i nešto kreativnosti, koji može proigrati dodavanje, uputiti udarac iz daljine i koji nije toliko jednodimenzionalan kao poacher onda je Advanced forward bolji izbor. Razlika na prošlu je visok CF, te through ball i long shot na mixed. On će i dalje biti orjentiran na sebe, stvaranje sebi prilika, ali kako je sada tu i obveza dodavanja u povoljnoj prilici će tražiti i slobodnog suigrača. visok CF omogućuje da po potrebi i zanemari instrukcije.

Complete forward je ponovno najzahtjevnija od ponuđenih. Vrlo visok creative freedom, uključen hold ball, move into channels zajedno sa RWB i TB na often. Ovdje je potreban igrač koji može zadržati loptu, proigrati protivnika, ali i driblingom stvoriti si sam priliku. Već sam jednom navodio cijeli spisak atributa potrebnih za ovu rolu. Visok CF, gotovo maksimalan daje mu ovlasti da djeluje po svom, da potpuno zanemari instrukcije ako to smatra ispravnim što je isto tako važan detalj. Kao light verzija ove role, za koju je jako teško uopće naći igrača tu je Deep lying forward. Razlika između ove dvije je nešto manji CF te RWB i TB na mixed, što znači da igrač neće sad u svakoj situaciji inzistirati s driblingom ili proigravanjem. Ova rola je na neki način idealna za sve all round napadače koji nisu dovoljno kvalitetni za Complete rolu, a ne ističu se ni u jednom drugom segmentu, ali vi ne želite da forsiraju niit jedan drugi segment.


ZAKLJUČAK

Poslije ovolikog teksta vjerujem da se bar netko (razmišljam s pozitivne strane, inače bi išlo svatko :D) zapitao čemu sve ovo. Želja mi je najprije razumijeti što svaka rola donosi. Ne promatrati neku rolu sa njenog imena i na taj način donosi odluke kako ih raspodjeliti igračima jer slajderi su ti koji određuju kako će igrač igrati. Razumijevanje što svaka od njih točno donosi zajedno sa postojećim karakteristikama igrača i onoga što vama treba dovodi do odgovora koju rolu odabrati za nekog igrača. stvar je kao što se da primjetiti tu postoje varijacije za gotovo sve vaše želje i potrebe, preveliko mjenjanje pojedinih opcija u PI često dovede do suprotnog efekta tako da ako već postoji toliko varijacija istog sigurno se može pronaći neka koja će zadovoljiti potrebe uz možda jednu ili dvije prilagodbe. Razlog je i tema player role, dosad ipak dosta prometna tema možda čak i ne toliko, ali za mene previše. Vjerujem da ovaj tekst može pomoći u tome. Meni su prilikom istraživanja i samog pisanja neke stvari postale jasnije, a vjerovao sam da razumijem što donosi koja rola i prije samog pisanja teksta. Sigurno će i drugima. Ne morate se orjentirati u čitanje cijelog, dovoljno je samo poglavlje vezano za vašeg igrača. I naravno već sam napisao, ovo je teorija, nekako sumanjam da će ih biti jer ima tu teksta, ali ako već netko pročita tekst i ne slaže se s nekim djelom volio bih čuti i drugo mišljenje. Neku kritiku na ovo. Da odmah odgovorim na prvu :D količina teksta nije moje rezultat moje želje za pretjerivanjem, iako priznam nekad pobjegne količinski. Ali sve u dobrim namjerama, ovdje jednostavno ima previše toga. Plan je bio da svi ovi djelovi idu u prvi post, ali četvrti će ostatati odvojen. Stvar je, probio sam maksimalan broj znakova po postu  :D :shame: 
« Zadnja izmjena: 01.01.2012, 12:37:45 od john_doe »
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Offline Rozga

 • Uvik kontra!
 • *
 • Postova: 2914
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #13 u: 01.01.2012, 12:37:49 »
Uživao sam čitajući ovo. Odlično napisano  :vamos:

Offline admir-22

 • S namjerom dođoh u veliki grad
 • *
 • Postova: 564
 • Lokacija: Nikaragva
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #14 u: 02.01.2012, 21:47:04 »
Uživao sam čitajući ovo. Odlično napisano  :vamos:
:cool:
Sveti Ipče Ahmedovski

Offline ajd

 • Kurac, pička, Dinamo.
 • *
 • Postova: 12010
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #15 u: 04.06.2012, 16:04:51 »
Jedna od najboljih tema na forumu. :&

Nisam još sve pročitao, jer ima puno toga, al ovo kaj jesam sam stvarno uživao čitajući.

Svaka čast John. hi
Citat:
just dream with me
Blazicko umri govno debelo

Offline Frenky

 • DŽK
 • *
 • Postova: 5893
 • Age: 26
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #16 u: 05.06.2012, 02:11:08 »
isuse bože, prejak si  hi
hrk hrk

Offline Veki

 • #44 Kevin Kampl
 • *
 • Postova: 11281
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #17 u: 05.06.2012, 02:26:04 »
perverzija tekst, svaka čast majstore :&


Offline Blade93

 • Ronaldinho je nogomet
 • *
 • Postova: 4104
 • Age: 24
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #18 u: 05.06.2012, 02:28:22 »
"Mostarac", ovo je nesto strasno, svaka cast. :)

Offline Ivan.Njr.11

 • *
 • Postova: 40
 • Age: 22
 • Lokacija: Osijek
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #19 u: 20.06.2012, 18:57:08 »
Imam jedno pitanje.
Igram sa zonal marking. Trebam li bekovima skinuti tight marking ili ostaviti?
Btw igram sam full back - automatic.

Offline Magister ludi

 • The greatest risk is risking nothing at all
 • *
 • Postova: 8290
 • Age: 26
 • Lokacija: BiH
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #20 u: 20.06.2012, 18:58:14 »
Ostaviti.

Offline Ivan.Njr.11

 • *
 • Postova: 40
 • Age: 22
 • Lokacija: Osijek

Offline Gambler

 • Made in Croatia
 • *
 • Postova: 1876
 • Lokacija: Kerrydale Street,Parkhead
Odg: Kakve promjene donosi koja igračka rola, analiza slajdera
« Odgovori #22 u: 05.10.2012, 20:43:52 »
Ajme majko kakav tekst  :&   :&
Svaka čast na ovome,puno mi je toga sada jasnije  ;)