Razvoj mladih igrača

Objavljeno: prije 3 godine
Share:

Izvorni tekst: Link
Preveo: h4ze
 

Svatko sanja o vođenju ekipe pune regena do bezbroj naslova, ali kako razviti vaše regene u buduće zvijezde? Postoji li neka tajna formula?Kako će te razviti igrača ovisi isključivo o vama, a svaki menadžer ima drugačiji stil treniranja. U ovom ćemo vodiču podijeliti znanje o razvoju mladih igrača. Ne postoji pravi ili krivi način, ali uzmite u obzir ono što će te pročitati ovdje.

 

 

Timski trening je opći trening koji je neizbježan za sve vaše igrače. Ovo je mjesto gdje igrači dobijaju najveći dio obrazovanja tako što zajedno teže razvitku vještina na sličan način. Postoji više aspekata obuke, uključujući: fokus, intenzitet, raspored i dane odmora prije/poslije utakmice.

Trening fokus: Područje igre na koje će se vaš tim usredotočiti tijekom treninga. Mogućnosti fokusa su: Balansiran/uravnotežen pristup, fitnes, taktika, kontrola lopte, obrana, napad, te kohezija. Tijekom predsezone, možete se usredotočiti na fitnes, taktiku ili koheziju, kako bi pripremili ekipu za novu sezonu. Trening možete postaviti kako god hoćete, ali preporučio bi vam stavljanje fokusa na tip nogometa koji planirate igrati. Ukoliko igrate tehnički, na posjed lopte, najbolji fokus je kontrola lopte. Ako svoju igru bazirate na defanzivi, logičan izbor fokusa je obrana itd.

Intenzitet treninga: U ovom segmentu odlučujete o fizičkoj zahtjevnosti treninga koji je podijeljen po razinama. Postoji 5 razine koje se protežu od "very low" do "very high". Što teže trenirate s vašom ekipom, to će više treninga dobivati, no loša strana je što se povećava mogućnost ozljeda, dolazi do umora i igrači postaju nezadovoljni treningom. Uobičajena postavka je "average", ali uvijek možete pronaći nešto što vašoj ekipi najbolje odgovara.

 


Felix Magath poznat je po svojem vrlo jakom intenzitetu treninga te čudnim metodama.
Na treninzima svoje igrače gura do njihovih granica što rezultira uvijek visokom tjelesnom spremom njegovih igrača.

 

Raspored treninga: Mogućnost mijenjanja rasporeda općeg treninga i treninga usmjerenog na određenu utakmicu. S više pripreme za meč, gubite na općem usavršavanju, i obratno. Što više vremena potrošite na trening za utakmicu, biti će te bolje pripremljeni, no ukoliko pretjerate, igrači gube na generalnom treningu, što je loše, pa je najbolje pronaći neki balans. Preporučio bi 20-30% timskog treninga na pripremu za meč, a preostalo vrijeme potrošite na pojačavanje određenog aspekta igre.

Dani odmora prije/poslije utakmice: Neradni dani, odnosno dani kada vaša ekipa uopće ne trenira. Možete odmoriti prije, a i poslije utakmice. Ja osobno koristim slobodne dane nakon utakmice, kako igrači ne bi izgubili na treningu, ali ukoliko je raspored utakmica natrpan (>4 tekme u 2 tjedna), dobra je ideja češće odmarati igrače kako ne bi došlo do ozljeda, a i kako bi imali veću pauzu između utakmica.

 

Preveo: introo
 

Ovo je dio treninga u kojem svakog pojedinca možete oblikovati ovisno o vlastitoj potrebi i svom stilu igre. Na primjer, možete brzog, tehnički potkovanog ofenzivnog veznog pretvoriti u strpljivog i kreativnog deep lying playmakera ukoliko koristite ispravan trening. Postoje tri dijela individualnog treninga: Individual Role/Specific Attribute, Positonal i Preferred Player Moves.

Individual Roles/Specific Attribute: Ovdje fino brusite atribute igrača kroz fokus na određeni set atributa(individual role) ili na jedan(specific) atribut. Uvijek pokušajte trenirati "individual roles" radije nego samo jedan atribut jer će igrač brže postajati kompletnijim. Ali ipak, ako vidite priliku da određenom igraču treba unaprijediti samo jedan atribut koji mu je od velike važnosti, onda trenirajte taj "specific attribute". Postoje tri intenziteta treninga: Light, Average i Heavy. Osobno, preferiram ovaj dio uvijek držati na Average osim ako igrač ima visoke atribute Work Rate, Professionalism & Determination jer lako može postati nezadovoljan budući da je onda trening preintezivan za takve igrače.

 


Cristiano Ronaldo poznat je po tome da često trenira i invidualno, pored redovnih timskih treninga.
I sam je često znao isticati da njegova vještina proizlazi iz napornog rada.

 

Positional: Ovdje možete istrenirati igrača da postane sposoban igrati na nekoj drugoj poziciji. Prije nego ovo učinite trebate dobro promisliti da li ovaj igrač ima odgovarajuće atribute za igrati na tom mjestu. Čak i ako ima, to ne mora značiti da će biti uspješan u igri na toj poziciji. Za svestrane igrače učenje novih pozicija može biti od velike koristi jer Vam daje više opcija u vašoj postavi, a i vašeg igrača čini kompletnijim.

Preferred Player Moves: To su vještine ili navike koje igrači steknu kroz tutoring, trening ili ih posjeduju prirodno. Variraju od "Placing Shots" do "Diving In To Tackles" i postoji ih mnogo za svaku vrstu igrača. Ako smatrate da određeni PPM pristaje Vašem igraču i da bi za njega bilo korisno imati takvo nešto u rukavu, recite treneru da ga nauče tom potezu jer igrač može postati efikasniji na terenu. Kratica koja se često koristi je PPM.

 

Preveo: Hugo
 

Veliku ulogu u razvoju igrača igra i kvalitet trenera koji ga treniraju. Ako nemate dobre trenere, vaši igrači jednostavno neće imati koristi od njih. Kad gledate koje trenere dovesti u vašu ekipu, trebali bi gledati trenere sa visokom odlučnosti (determination), motiviranjem (motivating), mogućnosti pričanja jezika države u kojoj vam se klub nalazi, dokazanim iskustvom i da su dobri u određenom području za treniranje, kao što su napad (attacking), obrana (defending), itd… Bila bi i dobra ideja da dovedete trenere koji pričaju jezik kao neki strani igrači u vašoj ekipi jer će vaši strani igrači lakše komunicirati s njima nego sa domaćim trenerima.

 


Španjolac Pedro Jaro danas je zaposlen kao trener vratara u ukrajinskom Dnipru.
Poznat je kao jedan od najboljih FM trenera u svojoj domeni.

 

Kao što je stvar sa vašim trenerima, ako imate bolje ustanove, više vaših igrača će napredovati. Važno je da konstantno razvijate vaše ustanove do najvišeg mogućeg nivoa tako da možete izvući najbolje iz vaših igrača. Što se toga tiče, bolje ustanove privlače bolje igrače u vaš klub, pa bi i o tome trebali razmišljati. Međutim, trebate paziti da ne potrošite previše novca na ustanove jer vaš klub može zapeti na FFP regulacijama zbog trošenja previše novca. Sve u svemu, bolji treneri i bolje ustanove pomažu razvijati vaše igrače bolje.

 

Preveo: Hugo
 

Šta je tutoring na FM-u? To je kad iskusni igrači, po vašem zahtjevu, uzmu manje iskusne igrače pod svoje okrilje. Mentori će pomoći mladim igračima da se uklope u ekipu, pomoći će im sa treninzima, biti njihovi prijatelji i pomoći im da razviju svoje atribute. Važno je da mentori imaju dobre mentalne atribute i da budu slične osobnosti igraču kojeg želite da podučavaju. Možete vidjeti ako je mladi igrač uživao u podučavanju mentora, da je pokupio njegov Preferred Player Move. Uz to što će poboljšati igru mlađih igrača, ako se koristi dobro, podučavanje će pomoći da se vaša ekipa uklopi.

 

Preveo: introo
 

Stvar koja je potrebna za razvitak svakog mladog igrača jest da mora određeno vrijeme provoditi na terenu i skupljati iskustvo igrajući za prvi tim. "Pa dobro, mogu ga poslati na posudbu i tamo vidjeti kako će se snaći"- nije dobar odgovor u većini slučajeva. Velike su šanse da ćete igrača posuditi klubu koji ima lošije uvjete za rad i slabije trenere te Vaš igrač neće moći ostvariti svoj potencijal. To je u redu ako igrač kojeg šaljete na posudbu nema potencijal postati zvijezdom Vašeg kluba. Ako imate mladog igrača i znate da bi u buduće vrijeme mogao postati jednim od glavnih kotačića Vaše ekipe dajte mu priliku da zaigra u prvom timu u manje bitim utakmicama kako bi skupio potrebno iskustvo. Na taj način on će se povezati s budućim suigračima, postaje bolji u odnosu s Vama i Vi možete odrediti njegov individualni trening što je bolja opcija nego ostaviti tu zadaću menadžeru kojem ne možete vjerovati i koji nije dovoljno sposoban. "U tom slučaju, kada svojim mladim igračima mogu dati priliku?" Jednom kada mladi igrač postane dovoljno sposoban da bude koliko-toliko koristan za momčad pogledajte raspored utakmica i odlučite u kojim utakmicama možete riskirati koristeći tog igrača. Što više utakmica odigra, brže će se razviti. Unatoč tomu, morate biti oprezni da se igrač ne ozlijedi jer je seniorski nogomet fizički zahtjevniji od onog u mlađim kategorijama.

Dolazimo do zadnjeg dijela razvoja mladih igrača, i jednog od, po mom mišljenju, najvažnijih dijelova, a to je sreća Vaših mladih igrača. Ako igrači nisu sretni, neće se zalagati i neće napredovati željenom brzinom. Trebate stalno provjeravati mlade igrače kako biste vidjeli jesu zadovoljni treninzima i jesu li općenito zadovoljni. Ako nisu, pokušajte taj problem što prije riješiti. Ukoliko uspijete zadržati mlade igrače sretnima, razvijat će se brže i bolje će igrati.